Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
ne aggodjatok, gyorujbaraton is olyan helyek vannak, amit utalok: suppedos homok, meg agyag. az egyik szarazon szar, a masik meg vizesen :) nem is ertettem, hogy az egy hetes bringan hogy lehetnek meg a kullok, agyak is full porosak. tavaly kitalaltam egy fasza edzokort, hogy minimalizaljam az ilyen helyeket - erre par hete a murvas-dongolt-sziklas reszeket telibeszortak suppedos sotterral, az eddig ugy ahogy jarhato legyurt homokos reszt meg felszantottak (az mire jo amugy?), az ut szelen lehet csokorba szedni a csalant. idealom a bakonyi terep.

becsuszokra szilikonos rongyot hasznalok.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Otthon a gödöllõi-dombság egy homokozó,

Na ezt aláírom én is. Babati tó környéke olyan mint a sivatag.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

mostanaban baromi poros, homokos a terep, amin jarok, es egy csomo idom megy el takaritasra. tudnatok ajanlani olyan olajat (teflonos szaraz korulmenyre?), illetve vmilyen tisztitot, amivel egyket perc alatt nagyjabol tiszta allapotba lehet hozni a lancot? ezek a felcsatolhato lanctisztitok ernek vmit? melyik jo?

amugy annyit szoktam csinalni, hogy szimpla ronggyal attorlom a lancot, neha a koszorut meg a hajtomuvet olyan ronggyal, amire fektisztitot fujok. nagytakaritaskor leszedem a lancot, aztan brigeciolban aztatom, meg alaposan atpucolom a hajtast, de mind helyileg es mind idoben nagyon maceras. kinek milyen gyors modszere van?

Otthon a gödöllõi-dombság egy homokozó, mégis megvan 1-2perc alatt a takarítás. Hajtókart tekered szépen hátra, ráfogsz a láncra, aztán ráfogsz a váltógörgõkre (már legalább 10másodpercnél tartunk... :D ), fogkefével letúrod a port a fogsorrol, ronggyal letörlöd a tányérokat és ennyi. Heti egyszer újrakenem a láncot, minden görgõre 1csepp, aztán jól letörlöm, azt a tányért és hátsó fogaskereket + váltógörgõket is amin az olajozást végeztem.
Ha MINDEN tekerés után takarítasz, akkor sosem kell nagyobb dzsuvával szívnod, másrészt tovább is bírja a hajtás. Hanseline grafitos olajat használok.
Van egy a telóporlehúzó takarítására rendszeresített keskeny fejû puha fogkefém is. Becsúszó ronggyal törlésével együtt ez is van akár fél perces mûvelet. :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

mostanaban baromi poros, homokos a terep, amin jarok, es egy csomo idom megy el takaritasra. tudnatok ajanlani olyan olajat (teflonos szaraz korulmenyre?), illetve vmilyen tisztitot, amivel egyket perc alatt nagyjabol tiszta allapotba lehet hozni a lancot? ezek a felcsatolhato lanctisztitok ernek vmit? melyik jo?

amugy annyit szoktam csinalni, hogy szimpla ronggyal attorlom a lancot, neha a koszorut meg a hajtomuvet olyan ronggyal, amire fektisztitot fujok. nagytakaritaskor leszedem a lancot, aztan brigeciolban aztatom, meg alaposan atpucolom a hajtast, de mind helyileg es mind idoben nagyon maceras. kinek milyen gyors modszere van?

sima rongy a láncra és fogsorra

a láncszemek között meg fültisztító

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

hypno

hypno

vendég

• fórumtag
  • 18 posts

...attól, hogy koszolódik még ugyanolyan szépen tisztít, nem kell eldobni egy használat után. Ki is lehet mosni erõs zsíroldó anyaggal, alapos öblítések után újra használható. Ha viszed magaddal az útra, nejlon zacskóba berakod és nem ken össze semmit, otthon még jó lesz az. Olajos rongyot nem dobunk a kukába, fõleg nem az erdõben.

A lyukas zokniban pont az a csúcs, hogy nem kell kimosni környezetszennyezõ oldószerekkel.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

ha rendesen fújod, nem úgy mint aki Clinnel ablakot most, akkor nem megy bele semmibe maradandóan. agy közelébe nem szoktam vinni egyik szert se, azt általában szappanos vizzel szoktam lecsutakolni, ha csak simán poros letörlöm. a váltók, hajtómû tisztításához meg van egy kis mûanyag fújó pálcika az easy clean-en amivel precízen csak oda ahova akarod lehet nyomatni. :)

Az a baj, hogy nem tudod olyan pontosan fújni, ha a fogsorra, váltógörgõkre ráfújod, megtalálja magának az utat a csapágyházba. Én ma pl. ronggyal, száraz és tiszta vizes kefével takarítottam a fogsort, lánckereket, lefújtam utána tiszta vízzel és teljesen ok. Több idõ, de garantáltan nem árt semminek. A láncot kivételesen csak kívülrõl töröltem + szemek között kefével, újraolajzás, kész. :)

Két high-tech segédanyagra hívnám fel a figyelmeteket.

Az egyik a "sportcipõ/bakancs/stb. nem baj hogy elszakadt, lényeg, hogy hosszú és vastag legyen" cipõfûzõ. ...

A másik a lyukas sportzokni.

A cipõfûzõ nagyon nagy ötlet, ki is próbálom! A lyukas zoknikat amúgy is használom rongyként, de nagyon sokáig lehet használni, attól, hogy koszolódik még ugyanolyan szépen tisztít, nem kell eldobni egy használat után. Ki is lehet mosni erõs zsíroldó anyaggal, alapos öblítések után újra használható. Ha viszed magaddal az útra, nejlon zacskóba berakod és nem ken össze semmit, otthon még jó lesz az. Olajos rongyot nem dobunk a kukába, fõleg nem az erdõben.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Akkor is drága a legolcsóbb ablaktisztító is elég hatékony tisztító csak nagyon dzsúvásnál használok citrusolajos takaritó szert láncot ilyennel mint a motorex nem takarítok több kárt okoz mint használ. A kefe és a rongy csodákra képes.
1 "bike clean" típusú szer 5-6 flakon ablaktisztító mellet fogy el. + használok 2 fajta olajat, 1 zsírzópisztolyt és egy zsír sprayt ezek összesen tesznek ki kb 10.000 ft-ot és 5x tovább tart mint az a vödör.

Stellaz hozzáoszlása is király.:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
7rugóból mondjuk vehetnél egy akármilyen láncoljat mondjuk 500 és 2000 Ft között, szerezhetnél egy rongyot, egy doboz fültisztítót, és 2 rekesz sört.

És rádásul nem tennéd tönkre az összes forgó alkatrészt a bringán azzal, hogy kimosod belõlük a kenõanyagot.

Montifan

Montifan

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts

Ez pénzkidobás 1liter "bike clean" 2000-2500, 100ml szuper olaj 1000-2000 szivacs rongy vödör max 500 ha nem lenne otthon:) azaz max 5000 ft és akkor már elég vastagon fogott a cerkám;)

nem, mert eleve ha a három szert kiszámolod bikemarket-es ár szerint (bike c, easy c., dry lube) az 7090. valamilyen szinten pluszba jössz ki, tehát maga a szett nem pénzkidobás. a tisztítószerek se mert nagyon hatékonyak, de az áruk meg kell hagyni borsos. de azt fizeti meg benne fõleg az ember, hogy 'biológiailag lebomlóak' (legalábbis a flakonon feltüntetett adatok szerint)

Csak annyit tennék hozzá csendben, hogy ezek az oldószerek bemászhatnak a váltógörgõkbe, váltó forgáspontokra és a csapágyakba (agy, középrész, kormány, stb.), úgyhogy csak óvatosan. Sima ronggyal törölgetem le elõször a fogaskerekeket, utána szappanos víz + erõs szõrû kefe kiválóan levisz mindent.

ha rendesen fújod, nem úgy mint aki Clinnel ablakot most, akkor nem megy bele semmibe maradandóan. agy közelébe nem szoktam vinni egyik szert se, azt általában szappanos vizzel szoktam lecsutakolni, ha csak simán poros letörlöm. a váltók, hajtómû tisztításához meg van egy kis mûanyag fújó pálcika az easy clean-en amivel precízen csak oda ahova akarod lehet nyomatni. :) arról nem beszélve, hogy ezt még ha lemosod utána normális vízzel (azt írják úgy kell) szinte le is viszed az alkatrészek felületérõl. ha meg tényleg elrontana akármit is a bringán, nem tudnák õk ezt ilyen magas árakon forgalmazni, legalábbis nem venné senki :) a bikemarketes fickó meg azt mondta, viszik mint a cukrot, szerencsém volt hogy mikor rendeltem pont jött nekik egy újabb fuvarral mert nem lett volna.

Ennyi pénzért kicsit húzós!
Fele ennyiért van a Sonaxnak szettje amibe nincs 50Ft-os szivacs meg rongy de van vax!

ezt jó tudni, ha ezek elfogynak lehet meglessük azt :)

yep!

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Oks, megpróbálom.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Tisztíts meg alaposan a nyeregcsövet meg a vázcsõ belsejét, és aztán igen, vékony réteg zsír a nyeregcsõ vázba lógó részére.
Önmagában ettõl nem fog becsúszni, ha jól (de nem túl) meg van húzva a bilincs.

Üdvözletem!

Olyan problémám lenne, h feljebb húztam a nyeregcsövemet 1cm-t és elkezdett ropogni a váz.
Mi volna az orvoslat?Kenjem meg vékonyan zsírral?Nem fog akkor visszacsúszni a nyereg (95kg vagyok).Vagy mit ajánnlotok?
A gyorszárat csumára meghúztam.

Köszönöm!

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Üdvözletem!

Olyan problémám lenne, h feljebb húztam a nyeregcsövemet 1cm-t és elkezdett ropogni a váz.
Mi volna az orvoslat?Kenjem meg vékonyan zsírral?Nem fog akkor visszacsúszni a nyereg (95kg vagyok).Vagy mit ajánnlotok?
A gyorszárat csumára meghúztam.

Köszönöm!

hypno

hypno

vendég

• fórumtag
  • 18 posts
Sziasztok!

Két high-tech segédanyagra hívnám fel a figyelmeteket.

Az egyik a "sportcipõ/bakancs/stb. nem baj hogy elszakadt, lényeg, hogy hosszú és vastag legyen" cipõfûzõ. A nagyobb családokban nagy mennyiségben képzõdõ szerszám, amely egyszersmind a racsni tisztításának XXI. századi segédeszköze. Csak át kell hurkolni, megfogni a két végét és húzogatni. Gyakorlatilag fémtisztára takarítja a tengelyig a fogaskerekeket. Egyszeri használat után kidobható.

A másik a lyukas sportzokni.
Ujjatlan kesztyûként a kézre húzva végigsimogatható (letörölgethetõ)vele kedvenc jármûvünk. Egy nyeregtáskában 1-2 db simán elfér. Ez megakadályozza az ott elhelyezett egyéb eszközök csörömpölését is. Ugyancsak egyszer használható, de nem baj, mert szinte korlátlan mennyiségben képzõdik.
Használat után a kutyakula zacskó módjára kifordítva levehetõ és a szeméttárolóba helyeezhetõ.

budacsik

budacsik

vendég

• fórumtag
  • 38 posts
Csatlakozom az elõttem szólóhoz abban, hogy ezekkel az oldószerekkel csak óvatosan. Én nem is kockáztatok. Nem vagyok ugyan régi bringás, de nekem eddig tökéletes megoldás volt a nagytakarításkor szétszerelés, elõször sima ronggyal a naggyát, utána wd40-es ronggyal a maradékot. Sika-sika és kész, van, hogy kicsit kefélni is kell. Egyedül a láncot szoktam néha-néha brigéciolban áztatni. Ez sem biztos, hogy jó ötlet, de utána olajos üvegben is áztatom, hogy jól bemenjen mindenhová az olaj. Kicsöpögtetem, megtörlöm és vissza. Igaz, én fõleg városban megyek vagy országúti túrán.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Csak annyit tennék hozzá csendben, hogy ezek az oldószerek bemászhatnak a váltógörgõkbe, váltó forgáspontokra és a csapágyakba (agy, középrész, kormány, stb.), úgyhogy csak óvatosan. Sima ronggyal törölgetem le elõször a fogaskerekeket, utána szappanos víz + erõs szõrû kefe kiválóan levisz mindent.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

mindenkinek ajánlom a Motorex kerékpártisztító szettjét! nagyon jó, easy clean nevû szerrel ráfújni fogaskoszorúra, láncra (fõleg), váltókra, hajtómûre. vársz 5 percet majd törölheted az összes olajjal keveredett piszkot azokról a helyekrõl, nagyon profi cucc. plusz adnak egy bike clean nevû szert amit a vázra, teleszkópra (nem becsúszóra!), kormányra, stb. lehet fújni, gyönyörûséges fehér teleszkópomon olyan szépen mutat a fékpor, pláne ha sima vizes izével elkezdem dörzsölgetni még jó el is kenem, de ez a szer úgy lehozta, hogy egy törlés és kész. ebbõl a kettõböl fél-fél lityit adnak, és kapsz egy dry lube nevû 100milis száraz útviszonyokhoz való láncolajat, ami szintén igen jó. ez 7000 forintba kóstál vödörrel, szivaccsal, törlõkendõvel együtt, bringázás után meg is van az ápolás:)

Ez pénzkidobás 1liter "bike clean" 2000-2500, 100ml szuper olaj 1000-2000 szivacs rongy vödör max 500 ha nem lenne otthon:) azaz max 5000 ft és akkor már elég vastagon fogott a cerkám;)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Ennyi pénzért kicsit húzós!
Fele ennyiért van a Sonaxnak szettje amibe nincs 50Ft-os szivacs meg rongy de van vax!

Montifan

Montifan

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
mindenkinek ajánlom a Motorex kerékpártisztító szettjét! nagyon jó, easy clean nevû szerrel ráfújni fogaskoszorúra, láncra (fõleg), váltókra, hajtómûre. vársz 5 percet majd törölheted az összes olajjal keveredett piszkot azokról a helyekrõl, nagyon profi cucc. plusz adnak egy bike clean nevû szert amit a vázra, teleszkópra (nem becsúszóra!), kormányra, stb. lehet fújni, gyönyörûséges fehér teleszkópomon olyan szépen mutat a fékpor, pláne ha sima vizes izével elkezdem dörzsölgetni még jó el is kenem, de ez a szer úgy lehozta, hogy egy törlés és kész. ebbõl a kettõböl fél-fél lityit adnak, és kapsz egy dry lube nevû 100milis száraz útviszonyokhoz való láncolajat, ami szintén igen jó. ez 7000 forintba kóstál vödörrel, szivaccsal, törlõkendõvel együtt, bringázás után meg is van az ápolás:)

yep!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hali!
Ma ahogy nyalogattam a bringát észrevettem, hogy amikor megpörgettem a hátsó kerekem, a fogsorom enyhén (0.5-0.8mm) mozog, mint ha a tengely (???) meghajlott volna kissé... Ez mennyire lehet probléma? Esetleg szaladjak valamit megnézetni? Ötlet?
Az esetleg információérték lehet, hogy ez egy merev-MTB kerék amit egy jó 90kilós emberke (én) nyüstöl. (ja és xt agy... ezért fájó pont ez nekem... :( )

Remélem ez belefér a karbantartás témába... (csak mert látom, hogy nagyon a kenés részére vagytok kihegyezve... :) ) de hogy nagyon off se legyek, íme az én tisztítási módszerem:
Prevent motorblokk-tisztító teszkóból (nálunk ott az olcsó). Ezzel jól lefújom, hagyom 2-5 percig hagy oldja a dzsuvát, utána slaggal (nem magasnyomású, egyszerû slag!) lenyomatom róla, áttörlöm és a tetszés szerinti olajjal bekenem/befújom

Teljesen normális jelenség. Az összes shimano agy ilyen.

A sebesség mindent megold.