Jelentkezz be Regisztrálj
Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Posted 2011. August 05. - 11:05
- ha nem vagy elég óvatos, vagy kicsi az edény (kevés az út a cseppek kiülepedéséhez) elég nagy lesz a veszteség
- még sokáig nyitva kell hagyni, mert a hajtóanyag beoldódik a kenõanyagba, idõ kell, amíg eltávozik (ha beleállítod meleg/forró vízbe, akkor lehet gyorsítani)
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. August 05. - 10:35
Én ezért nem szeretem
persze használhatsz kartonlapot, hogy ne fújd a felnire...
vettem tf2 dry teflonos sprayt, mert nem kaptam adagolosat - ha szerzek adagolot, at lehet "fujni" egy reszet a flakonbol? 450ml, az eletben nem fogyna el, de akkor is idegesit, hogy a lancnal a 90% melle megy.
Posted 2011. August 05. - 10:22
Posted 2011. July 26. - 14:47
Ha panelben laksz, az más, én ki tudom vinni, de a garázsban nem gond ha vizes lesz a beton. Panelben a száraz tisztítás a jobb, csak száraz tisztításra szerintem nem éri meg a parktool. Ha gondolod ki tudom próbálni mennyire hatékony, csak én olyan kenõanyagot használok, amitõl a lánc nem nagyon koszolódik, ezért lehet nem lenne hiteles a próba.
Ez esetben a fogaskerekeket szárazon lehet ronggyal + kefével, a láncot meg áztatni.
Nekem most a komplett hajtás + váltók tisztítása (opcionálisan a láncból kenõanyagot is kimosva vagy bennehagyva), kívülrõl patyolat tisztára a szárazra törélést is beleértve (nyilván megy a vázra is) kb. 20 percet igényel. Ezt úgy oldom meg, hogy a fékre és a tárcsára semmi nem megy (kartonpapírt vágtam ki, amivel eltakarom). Két kézi permetezõt használok, az egyiket mosószeres vízzel, a másikat tiszta vízzel az öblítéshez, a láncmosó(ka)t (helyette lehet oldószerben áztatni is), illetve rongyot, erõs szõrû kefét. Ha aláraksz egy jó nagy nejlont és valamit, ami a csöpögõ vizet felfogja, úgy kivitelezhetõ panelben is, szerintem, de nyilván macerásabb.
Posted 2011. July 26. - 12:36
alapvetoen egyik alkatresz tisztiasa sem sok, de osszessegeben megsem ugy van, hogy odamegyek, aztan felpattanok a bringara. ha sok penzem lenne, komolyan felvennek egy szerelot a bringapark melle, aki nyalogatna a bringakat.
Posted 2011. July 26. - 11:46
a parktoolt olvastam, azt mas is dicserte. oldoszermentes mechanikus tisztito nincs? ha oldoszerezek, akkor leszedem, aztan kilotykolom brigeciolban, az tenyleg femtisztara csinalja. ha nagyon preciz akarok lenni, akkor ugysem uszom meg a teljes hajtaslanc-puceralast, amig fenn van a lanc az eleg nehezkes. korabban gyakrabban csinaltam, de most inkabb csak egyketszer evente. majd telen, ha olyan ido lesz, hogy nem tudok tekerni (olvadaskor pl), majd nagygenerallal megcsinalom.
Még nem próbáltam ilyet, de ha szárazon szeretnéd lesuvickolni, szerintem arra is alkalmas, mivel a kefék teljesen körbefogják a láncot. Attól függ milyen olajat használsz, sûrû koszos olajnál szerintem kenegetheti szét a lánc lemezein, a nagyobb dzsuvát viszont kiviszi. Kb. egyenértékû lehet azzal, mintha kefével suvickolod kívül és a szemek között, csak sokkal gyorsabb.
Amint írtam van egy köztes mód, a víz legalább a port kiviszi, olcsó (nagyáruházi 1L / 200 forint) folyékony szappanos vízzel pedig nagyon szépen megtisztítja. Ha sûrû az olaj, tényleg nem mossa ki a szemek közül, tapasztalat.
Ha oldószerbe áztatom, nálam lényegesen több idõ (órák) és közben többször is oda kell menni és alaposan megmozgatni minden szemet (akkor jön ki belõle a fekete dzsuva), lényegesen több idõ. Ezzel kb. 20 körbetekerés (beázik), 5 perc múlva 50-100 körbetekerés, utána patentszemmel leveszem és mehet a csap alá. Ha nincs patentszem vagy nem akarom levenni, van egy másik ugyanilyenem, azzal többszöri vizes öblítés. Ha nem szeretnél kettõt venni, le lehet öblíteni slaggal vagy kézi permetezõvel is.
Posted 2011. July 26. - 07:49
Lehet már írtam, nekem korábban volt egy barbieri de rajtahagyta a koszt, mert nem fogja át minden oldalról. Park tool vált be annyira, hogy kettõ is van. Azt raksz bele amit akarsz, én szoktam legolcsóbb folyékony szappanos vizet, nem viszi ki a csapokból az olajat, ha sûrû olajat használsz, kívül viszont szép tiszta lesz és pár perc az egész. Még óvatosabb embereknek sima vízzel is lehet, tuti benne hagy minden kenõanyagot. Mégsem kell kefével fél óráig sikálni, kinek van arra ideje. Ha oldószert raksz bele, 50-100 hátra tekeréssel fémtisztása mossa belül is. Ki mit szeret.
a parktoolt olvastam, azt mas is dicserte. oldoszermentes mechanikus tisztito nincs? ha oldoszerezek, akkor leszedem, aztan kilotykolom brigeciolban, az tenyleg femtisztara csinalja. ha nagyon preciz akarok lenni, akkor ugysem uszom meg a teljes hajtaslanc-puceralast, amig fenn van a lanc az eleg nehezkes. korabban gyakrabban csinaltam, de most inkabb csak egyketszer evente. majd telen, ha olyan ido lesz, hogy nem tudok tekerni (olvadaskor pl), majd nagygenerallal megcsinalom.
Posted 2011. July 26. - 07:32
Õ erre amikor kérdeztem, hogy wtf csak annyit mondott, hogy utálja az olajos port kaparni róla.
"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager
Posted 2011. July 26. - 02:43
Posted 2011. July 25. - 22:24
Szerintem se!A spanod nem teljesen tiszta. (csak a lánca :-))
Posted 2011. July 25. - 22:16
Túl sok energiát nem igényel kenni és néha letisztítani a láncot. Vagy van, akinek már ez is túl sok meló és inkább hallgatja a száraz láncot és szenved a nehezen mozgó száraz lánc miatt ? A spanod nem teljesen tiszta. (csak a lánca :-))Spanom meg be se keni semmivel, szárazon használja a láncot. Azt mondja kicseréli ha már rossz, cserébe zéró piszok. Nekem ez kicsit szélsõséges.
Posted 2011. July 25. - 20:05
Posted 2011. July 25. - 07:10
Posted 2011. July 25. - 05:35
Posted 2011. July 25. - 04:59
Posted 2011. July 24. - 10:40
Posted 2011. July 24. - 08:51
ezek a felcsatolhato lanctisztitok ernek vmit? melyik jo?
Én a Lidl-ben vettem egyet próba szerencse alapon. Nekem bejött. Gyorsan, kis locs-poccsal dolgozik. Elõtte persze a nagyja dzsuvát ronggyal letöröltem.
Adtak hozzá két flakon - stampedli/üvegcse - tisztítólét. Egy ilyen felest kell beletölteni.
(Két percbõl talán kijön.)
Posted 2011. July 15. - 12:53
Posted 2011. July 15. - 12:12
Én nem kenném, de akkor a szilikon helyett ajánlom inkább a teflont. Becsúszó szárak tisztítására ajánlom a bevizesített ronggyal törlést (minden alkalommal érdemes), elõtte esetleg le lehet fújni kézi permetezõvel, porlasztóval vízzel, hogy feloldja a koszt. Ha a villában tisztességes mennyiségû kenõzsír van azt úgyis felhordja a becsúszó szárakra, így a kenés felesleges, csak jobban rátapad a por. Én sokkal jobban viselem a port mint a sarat, elég egy nedves mikroszálas törlõvel áttörölgetni a vázat, alkatrészeket. A kényes helyekre szitén oda lehet juttatni vizet kézi permetezõvel (akár kerékpár tisztítószerrel, azt követõen tisztán), ezzel elkerülhetõ a teljes bringa mosás. Azért írom, mert korábban állandóan mostam, meglátszott a vízszámlán is, de teljesen felesleges, így ugyanaz az eredmény és sokkal gyorsabb, víztakarékosabb.
villanal ki ezt hasznal, ki azt... szerintem ha nem vmi agressziv cuccot hasznalsz, ami kikezdi a tomiteseket, majdnem mindegy, csak legyen vmi kenes, amig kitiszitod, aztan lehet szarazra torolni. ha nagyon penge akarsz lenni, akkor teloolajjal csinalod. az tuti olyan, mint ami benne van.