Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

ok, tehat csak akkor torlom at, ha retkes, vagy tul olajosnak talalom. elotte csinaltam egy lancpucolast lanctisztitoval, es ilyenkor keptelenseg tok szarazra torolni

Elég bénán írtam le tegnap, szóval ez nálam a processz:
- váltógörgõk megpucolása egy apró fémdarabbal
- (ha szükséges, hajtómû és fogaskoszorú tisztítása - ehhez egy Muc Off márkájú cuccot használok)
- láncról a nagyja kosz letörlése papír törlõkendõvel, esetleg plusz még egy régi rossz ronggyal (olajozás elõtt minden esetben megtisztítom a lánc felületét)
- olajozás, hajtáslánc megjáratása és 12-24 óra állni hagyás
- opcionális: ha nagyon olajosnak tûnik a lánc felülete, felületesen letörlöm róla a plusz olajat
Az egész mûveletsor kb. 3-5 perc, amit 60-90 km után végzek el, attól függõen, mennyit mentem kemény terepen és mennyire volt csapadékos az idõ. Ha a mutatóujjam és a hüvelykujjam közt a láncot csavargatva az cuppog és nem pedig roszog benne a kosz, akkor nem kenem újra, mert szerintem felesleges. Esõs, vizes és keményebb havas idõ után megérkezve pedig egybõl áttörlöm a láncot és olajozom, mielõtt meg rozsdásodhatna.

A láncot nem mosom soha. Olajozást meg Sheldon Brown szerint levett láncnál lenne optimális elvégezni, de én ilyesmivel nem veszõdök. Pláne, hogy a 10-es hajtásláncnál már a SRAM patentszem is (elvileg) egyszer bontható.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..majd olajozás elõtt teljesen kiszárítottam (télen radiátoron, nyáron ablakpárkányon, vagy ha sietni kellett, akkor alkoholos áztatással vízmentesítettem).

A vízmentesítést még a fogászati technikában is így csinálják (még páciensként hallottam a SOTE-n).
Elõször alkohollal átöblítik, áttörlik a kitisztított lyukat, utána levegõvel szárítás, majd benzinnel szintén és levegõvel fújják pár másodpercig amíg kiszárad és már tökéletesen száraz is a további mûvelethez.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Arn, amíg mostam a láncot, a tisztítószer utolsó maradványait is igyekeztem eltávolítani az új kenés elõtt. Ha nem párolog el maradéktalanul, akkor az olajjal keveredve hamarabb kimosódhat (pl nedves idõben).
Korábban Brigéciolt használtam, azt sok forró vízzel, shake-elve mostam ki, majd olajozás elõtt teljesen kiszárítottam (télen radiátoron, nyáron ablakpárkányon, vagy ha sietni kellett, akkor alkoholos áztatással vízmentesítettem).

Amúgy az kenés tartósságáról nekem is hasonló a tapasztalatom. A dry olajok nekem is csak egy (átlagos) túrára elegendõek, a sûrûbbek bírnak 80-100 km-t.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A leírás szerint valami nano cucc van benne, ezért is vettem meg.

majd irjatok le, hogy milyen - mennyire szedi a koszt, mennyire konnyu utana tisztitani, mennyi idonkent kell kenni, stb.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

komolyan mondom 5x annyi cuccot hasznalok bringara, mint magamra :)

A komoly bicós ismérve!! :-))

Ridley Noah Fast 

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Sziasztok!
Ösztelós váz forgáspontjait (amik nem iparisak) milyen kenõanyaggal érdemes megkenni? :)

Egy idõben én is olyant használtam és bármivel kentem, egy rövid idõ után mindig nagyon nyikorgott.
Azután ha jól emlékszem, erõsen grafitos kenõ anyaggal kezeltem (talán grafit spray) vagy ilyesmi.
Ez olyan, ha kifújod valamire akkor egy kemény grafit réteg rakódik ki belõle. Ilyenre emlékszem. Már rég volt.
Az viszont megmaradt bennem, hogy utána sokáig nem volt vele gondom.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Ugyanígy csinálom, csak nem törlöm le, Rohloff a mézszerû állaga ellenére nem szedi össze a koszt. Olajozás után a megpörgetem a hajtásláncot és váltok párat elöl és hátul egyaránt, hogy kicsit átmozgassam a láncot.

ok, tehat csak akkor torlom at, ha retkes, vagy tul olajosnak talalom. elotte csinaltam egy lancpucolast lanctisztitoval, es ilyenkor keptelenseg tok szarazra torolni. utana vittem fel az olajat, ami nem is tunt soknak, csak amikor kerultem egyet vele, akkor kezdte jobban kiporgetni, es tulolajozottnak tunt a lanc. biztos volt meg benne a zsiroldobol is. majd a masodik korben csak jobb lesz :)

annyit szoktam amugy meg csinalni, hogy amikor vegig olajoztam a lancot, akkor vegigvaltok minden lanckereken, igy mindenhova jut kenes, es utana torlok. vagyis most akkor mar nem fogok. nektek mennyit bir amugy? nalam a sima teflonos az ne birt tobbet 30-40kmnel, vmi "wet" szeru svajci olaj az kibirt kb 100at.

epp ma neztem, hogy nekem is van lancra vagy 5-6 fele a szekrenyben, meg melleje jopar masfele kence (szilikon, villaba, fekbe, zsir etc). komolyan mondom 5x annyi cuccot hasznalok bringara, mint magamra :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
A leírás szerint valami nano cucc van benne, ezért is vettem meg.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Az is van itthon :), majd kipróbálom...attól a fehér trutymáktól mondjuk elég érdekes kinézete van.
(Nem, nem olajba ölöm a felesleges pénzemet, csak szakmai szempontból érdeklõdök a kenõanyagok iránt és ezért van kb tucatnyi termék a szekrényben).

Rázd fel elõtte, ha megcsepegtetted a láncot már nem lesz fehér. Ezt az olajat használom egy HG-93 as láncon amiben kb. 8000km van már és még a 0.75-ös idomszer nem esik be a szemek közé. :-))

Ridley Noah Fast 

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Az is van itthon :), majd kipróbálom...attól a fehér trutymáktól mondjuk elég érdekes kinézete van.
(Nem, nem olajba ölöm a felesleges pénzemet, csak szakmai szempontból érdeklõdök a kenõanyagok iránt és ezért van kb tucatnyi termék a szekrényben).

Trance

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
...nem vagyok dealer és pénzt sem kapok érte, de kell, hogy reklámozzam a Holmenkol Lube Extreme olaját. Szerintem Q..v@ jó. Ha egyszer kiprószáljátok, többet nem használtok mást.

Ridley Noah Fast 

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
Na jó, néha letörlöm, de elõbb várok egy fél napot, vagy egyet. Ez a Rohloff elég jó.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Nekem meg nagyon szedte, ezért letöröltem kívülrõl :)
Viszont még hidegen is látványos, hogy mennyire jól bekúszik a szemek görgõi alá. Az átpörgetés elegendõnek tûnt az olaj eloszlatására.
Amit viszont most használok, a Pedro's Chain J Lube nagyon bevált. Picikét rövidebb ideig bírja terepen, de teljesen egyenletesen kopik le és alig marad vissza fekete olajos kosz, miközben a lánc még nem zizeg, azaz a görgõk alatt van kenõanyag.

Trance

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

rohloff olajnal ugyanugy olajozok? megcsinaltam szemenkent (mashogy szvsz nem is lehet), aztan atporgettem, es torles? nem kell pl allni hagyni, vagy nem utanatorolni, hogy ilyen suru es bekusszon mindenhova?

Ugyanígy csinálom, csak nem törlöm le, Rohloff a mézszerû állaga ellenére nem szedi össze a koszt. Olajozás után a megpörgetem a hajtásláncot és váltok párat elöl és hátul egyaránt, hogy kicsit átmozgassam a láncot.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Sziasztok!

Ösztelós váz forgáspontjait (amik nem iparisak) milyen kenõanyaggal érdemes megkenni? :)

en szimplan zsiroztam.

rohloff olajnal ugyanugy olajozok? megcsinaltam szemenkent (mashogy szvsz nem is lehet), aztan atporgettem, es torles? nem kell pl allni hagyni, vagy nem utanatorolni, hogy ilyen suru es bekusszon mindenhova?

TaaT

TaaT

vendég

• fórumtag
  • 148 posts
Sziasztok!

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
...hát kémikus az nem vagyok. :-) Akkor most gyorsan megfõzöm! Rettentõen ügyes vagyok, közel 20 rugós alkatrészem elcseszem egy ezres löttyel. Köszi a segítséget!!!!!

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Az olajos kezeléssel az a gond, hogy az nem semlegesíti a lúgos maradványokat (amíg a kémiai folyamatban, azaz az alu oldásában el nem fogy, addig ott fog dolgozni), egy bõ forró vizes lemosást azért én még elkövetnék.

Trance

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
...hát persze, hogy levettem. :-) A sor egy M770-es, imi72 reagálása után egy kicsit megijedtem és lehervadt a mosoly az arcomról amikor megláttam a tiltást a zsíroldón, "alumíniumra NE!" Egy kicsit kifehéredett az alu tartóbak, gyorsan lekezeltem még az este egy kicsi olajjal, így már jó lett. Remélem a tartóbakból a rögzítõcsapokat nem gyengítette le annyira, hogy egy hosszabb túrám alkalmával "leperegjenek" a fogsor elemei. :-)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Sziasztok!

Ma megláttam a nejem kezében egy zsíroldó sprayt amivel éppen a sütõt takarította. Valami isteni sugallat hatására lefújtam vele a hátsó fogsort (persze ezt Õ nem látta) és lássatok csodát!! 10 perc pihenés után leöblítettem és az eredmény láttán nem akartam hinni a szememnek. Gyönyörû fémes tiszta lett. :-))

elõtte leszedted a fogsort? mert amúgy valószínúleg a kazettát és a hátsó agy csapágyazását is zsírtalanítottad ezzel a mûvelettel.....