Jelentkezz be Regisztrálj
Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Posted 2012. May 25. - 00:46
Posted 2012. May 24. - 17:13
az egesz csak megerositette bennem a korabbi tapasztalatot - hogy nagy csodak nincsenek, ami surubb az tovabb tart, de jobban szedi a koszt, es igy olajozas helyett a takaritassal toltom az idot. outin viszont istenes lehet... de poros terepen nem az igazi.
Posted 2012. April 05. - 09:11
"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"
Posted 2012. April 05. - 08:45
motor esetében 600 km futásteljesítményt adnak meg rá, aztán majd kiderül, ha 200 km-t kibír, akkor az jó
rohloff mennyibe kerül? nekem az eddigi lánc spray-el 5-6 ezret megy el egy lx lánc (esõ, tél, hó, latyak is benne van), ha ezt érdemben nem hosszabbítja meg a drágább kence akkor nem éri meg a plusz kiadás
Posted 2012. April 05. - 07:01
van egy masik hasonloan agyondicsert cucc - a prolink. ami fogalmam nincs, hogy milyen, de nedves es szaraz korulmenyek koze is ajanljak, mert nem gyujti a port, de megsem kopik le hamar. egyszer ezt is kiprobalom. nem tesztelte vki?
Posted 2012. April 05. - 06:01
mondjuk csodát nem várok az lidlistõl, de a sima mûszerolajnál tuti, hogy jobb, a görgõk alá jusson be, az a lényeg, de ahogy nézem az állagát, arra van is esélye
a rohloff cuccáról írjátok sokan, hogy jó, de ha mézszerû az állaga, akkor vajon be tud kúszni a csapokhoz? ill. télen nem dermed le nagyon?
Posted 2012. April 04. - 20:50
rohloffot hogyan lehet ugy felvinni, hogy ne folyjon orran szajan? mert az franko, hogy mezszeru, de ezert csak csepegtetni lehet, es nem is tunik tul olajosnak, amig el nem kezdem hasznalni. ket bringazas utan is torolni kell, annyira olajos (meg koszos - lanckerekek detto).
volt egy masik szinten eleg bejovos olaj (vmi svajci cucc), az higabb volt, es ott ugy csinaltam, hogy nem cseppentettem, hanem vegighuztam a lancon, igy jutott ra eleg, de nem volt tul olajos.
Posted 2012. April 04. - 20:01
Az nekem is olyannak tûnt (kicsit ragacsos állagú), aztán terepen kiderült róla, hogy harmatgyenge, pedig több rétegben vittem fel rá.
Végül belefújtam egy edénybe, hagytam elpárologni a vivõanyagot, aztán egy olcsóbb és hígabb olajjal összekevertem.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2012. April 04. - 19:26
ma nyomtam fel rá egy adagot, egész jónak tûnik
a flakeszra az van írva, hogy száraz olaj, és jól fel kell rázni (golyós), érzésre olyasmi a cucc, mint ami gyárilag van a láncokon
Posted 2012. March 31. - 21:46
Posted 2012. March 27. - 12:10
Posted 2012. March 27. - 10:57
Én évente szét szoktam szedni az agyakat, érdemes új zsírt tenni bele. Ahogy írod, neked van közte régi is, megöregszik benne idõvel a zsír. Persze ha 500 km-t mentél vele az évben akkor nem kell szétszedni évente... Ha szétszeded mosd el az alkatrészeket brigéciolban, mert az minden zsírt leszed. Az agyban a csészéket elég ronggyal kitörölni. Ha minden tiszta akkor nézd meg a darabokat, hogy minden rendben van e. Tengely egyenes e? Kónuszok nincsenek e berágódva. A berágódott shimano kónuszokat 500-1000 Ft-ért lehet pótolni. A tengelyen az egyik kónuszt lekontrázod még a kezedben, mindent vissza raksz rendes sorrendben. Utána be kell állítani a kónuszt, egy kicsi lógást kell hagyni mert a vázba betéve a gyors zárat ráhajtva lesz végleges. Megnézed, hogy nem kotyog e, szépen fut a vázban. Én szoktam rakni egy csipeszt a szelepre és ha ennek a súlya elég hogy elforgassa a kereket akkor tökéletes. Elõfordul, hogy kicsit elkezd kotyogni ilyenkor elég szokott lenni, ha a gyors záron húzol kicsit és visszazárod.
Posted 2012. March 26. - 12:07
Kónuszos kerékegyak karbantartásáról kérdeznék.
Van a családban pár Shimano aggyal szerelt bringa. Páran közülük biztosan karbantartásra szorulnak, párakról nem tudom megállapítani. Mindegyiket használtan vettük, így fogalmam sincs, hogy mennyit mentek, és hogy mennyi idõ és km telt el az utolsó karbantartás óta.
Ezekrõl van szó: egy pár régi LX, egy pár Acera, egy pár 2200, és egy pár vadiúj 2006-os Alivio. Utóbbiról azt hallottam, hogy üzembe helyezés elött egy zsírzás és beállítás kell neki.
A kérdések tehát a következõk:
- ha simán fut és nem kotyog/szorul, akkor kell-e karbantartás?
- ha már a karbantartás mellett döntök, akkor mire figylejek, ha azt szeretném, hogy a beállítás után ne kotyogósodjon ki, vagy ne szoruljon be?
Ez utóbbi azért kérdés számomra, mert eddig akárhányszor zsíroztam újra kónuszos agyat, mindig történt vele valami 5-10 km után. Vagy beszorult, vagy kilazult. A második beállítás után már nem volt gond egyiknél sem. Hosszáteszem, hogy eddig kizárólag Tesco bringák noname agyait szereltem meg, illetve régen a csepel BMX-em csapágyait.
Posted 2012. March 17. - 18:52
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Posted 2012. March 17. - 11:35
Ezek közül a meridát vedd (van más néven is) nagyon praktikus hogy alig 6mm a magassága emiatt akár a farmer hátsó vagy órazsebében is elfér a többi szerszám kifejezetten bumszlinak számít mellette. Még egy fontos dolog hogy a láncszem kinyomója is jól használható sok más multiszerszáméval ellentétben.
Milyen néven fut még ez a Merida?
Posted 2012. March 17. - 11:19
Ezek a multi szerszámok milyen minõségûek?
Kelly's Chainey (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop
Merida 12 Funkciós lapos - 2076 (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop
Esetleg ez a noname is hozza ezt a szintet?
Ezek közül a meridát vedd (van más néven is) nagyon praktikus hogy alig 6mm a magassága emiatt akár a farmer hátsó vagy órazsebében is elfér a többi szerszám kifejezetten bumszlinak számít mellette. Még egy fontos dolog hogy a láncszem kinyomója is jól használható sok más multiszerszáméval ellentétben.
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Posted 2012. March 17. - 02:42
Az útszéli javításhoz elegendõek, de komolyabb és gyakori használatra már kevésbé alkalmasak.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2012. March 16. - 22:24
Kelly's Chainey (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop
Merida 12 Funkciós lapos - 2076 (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop
Esetleg ez a noname is hozza ezt a szintet?
Posted 2012. March 12. - 21:00
Posted 2012. March 12. - 20:37
Vagy nem kell semmihez nyúlni amíg tökéletesen mûködik
szerintem ez jol osszefoglalja a lenyeget