Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1639 hozzászólás a témában

_and/or_

_and/or_

vendég

• fórumtag
  • 172 hozzászólás
Mit ajánlanátok karbon-karbon nyeregcsõ bekenésre? Kell egyáltalán valami?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hat igy par honap hasznalat utan a rohloff sem tunik igazan jobbnak, mint amiket hasznaltam. mint irtam korabban, alkalmankenti lanctorlessel szarazza valnak a fogaskerekek, es elkezd csorogni a hajtas, hiaba van kenese maganak a lancnak. igy taktikat valtottam, megfogadtam, hogy addig nem nyulok a hajtashoz, amig nem kezd el zorogni. osszesegeben a menettapasztalat nem is volt rossz, egy 150kmt kibirt kb. viszont a kovetkezo olajozas elotti hajtastisztitasnal keptelenseg volt szimplan tisztitani, oldoszer es lanctisztito kellett hozza, hogy le tudjam puceralni, annyira ragadt, es a sok beleragadt portol tiszta fekete volt minden. igy viszont nemtom, hogy van e ertelme, mert folyamatos tisztitassal nem bir igazan tobbet, mint egy atlagosan jo olaj (vmi teflonos). cserebe macerasabb kezelni, es dragabb.

az egesz csak megerositette bennem a korabbi tapasztalatot - hogy nagy csodak nincsenek, ami surubb az tovabb tart, de jobban szedi a koszt, es igy olajozas helyett a takaritassal toltom az idot. outin viszont istenes lehet... de poros terepen nem az igazi.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás
Én már jó ideje Rohloff-ot használok, nekem nincs bajom vele. A cseppentõs flakonjával frankón fel lehet vinni a láncra. Én szemenként megyek végig, minden szembe 1 csepp olaj. Bõven elég mindig, felesleges "önteni" rá. És pont amiatt, mert mézszerû, a helyén is marad. Én pl. emiatt nem szeretem annyira a Motorex-et. Az nagyon híg, nagyon könnyen távozik a láncszemekbõl.

Feltöltött kép

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
igen., a lidlis sprayre rá is van írva, hogy min. 30 percet állni kell hagyni a láncon a cuccot

motor esetében 600 km futásteljesítményt adnak meg rá, aztán majd kiderül, ha 200 km-t kibír, akkor az jó

rohloff mennyibe kerül? nekem az eddigi lánc spray-el 5-6 ezret megy el egy lx lánc (esõ, tél, hó, latyak is benne van), ha ezt érdemben nem hosszabbítja meg a drágább kence akkor nem éri meg a plusz kiadás

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ilyen szempontbol jo - mondjuk szerintem erdemes rajta allni hagyni kicsit. miutan kikeveredtunk a tul olajos szakaszbol, nagyon jol viselkedik, sokaig elvan a lancon, es ha mar szaraznak tunik akkor is jol ken. nekem ennyi az osszes problemam vele, hogy relativ sokat kell rarakni (soknak tunik - mert sokaig eleg amugy a flakon). szerintem nagy csodak nincsenek - ami surubb tovabb tart, de jobban gyujti a koszt, ami meg higabb ennek ellentete. mindenki talalja meg maga szamara a megfelelo balanszot :)

van egy masik hasonloan agyondicsert cucc - a prolink. ami fogalmam nincs, hogy milyen, de nedves es szaraz korulmenyek koze is ajanljak, mert nem gyujti a port, de megsem kopik le hamar. egyszer ezt is kiprobalom. nem tesztelte vki?

Feltöltött kép

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
én eddig is ipari láncspray-t használta, ami hasonló ehhez, az nekem bevállt

mondjuk csodát nem várok az lidlistõl, de a sima mûszerolajnál tuti, hogy jobb, a görgõk alá jusson be, az a lényeg, de ahogy nézem az állagát, arra van is esélye

a rohloff cuccáról írjátok sokan, hogy jó, de ha mézszerû az állaga, akkor vajon be tud kúszni a csapokhoz? ill. télen nem dermed le nagyon?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
motorexnek van hasonlo krosszmotorra - vki itt ajanlotta. az sem valt be nekem tulsagosan...

rohloffot hogyan lehet ugy felvinni, hogy ne folyjon orran szajan? mert az franko, hogy mezszeru, de ezert csak csepegtetni lehet, es nem is tunik tul olajosnak, amig el nem kezdem hasznalni. ket bringazas utan is torolni kell, annyira olajos (meg koszos - lanckerekek detto).

volt egy masik szinten eleg bejovos olaj (vmi svajci cucc), az higabb volt, es ott ugy csinaltam, hogy nem cseppentettem, hanem vegighuztam a lancon, igy jutott ra eleg, de nem volt tul olajos.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
W5 van ráírva?
Az nekem is olyannak tûnt (kicsit ragacsos állagú), aztán terepen kiderült róla, hogy harmatgyenge, pedig több rétegben vittem fel rá.
Végül belefújtam egy edénybe, hagytam elpárologni a vivõanyagot, aztán egy olcsóbb és hígabb olajjal összekevertem.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
aldiban volt 500 ft-ért motoros lánspray

ma nyomtam fel rá egy adagot, egész jónak tûnik

a flakeszra az van írva, hogy száraz olaj, és jól fel kell rázni (golyós), érzésre olyasmi a cucc, mint ami gyárilag van a láncokon

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás
Sziasztok aki használ Motorex Bike Grease 2000 zsírt kérem írja már meg a DIN számot ha van rajta ,vagy valami kódot ami rajta van a dobozon. Köszönöm szépen :)

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 hozzászólás
Okés, köszi a segítséget! :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Szia! t

Én évente szét szoktam szedni az agyakat, érdemes új zsírt tenni bele. Ahogy írod, neked van közte régi is, megöregszik benne idõvel a zsír. Persze ha 500 km-t mentél vele az évben akkor nem kell szétszedni évente... Ha szétszeded mosd el az alkatrészeket brigéciolban, mert az minden zsírt leszed. Az agyban a csészéket elég ronggyal kitörölni. Ha minden tiszta akkor nézd meg a darabokat, hogy minden rendben van e. Tengely egyenes e? Kónuszok nincsenek e berágódva. A berágódott shimano kónuszokat 500-1000 Ft-ért lehet pótolni. A tengelyen az egyik kónuszt lekontrázod még a kezedben, mindent vissza raksz rendes sorrendben. Utána be kell állítani a kónuszt, egy kicsi lógást kell hagyni mert a vázba betéve a gyors zárat ráhajtva lesz végleges. Megnézed, hogy nem kotyog e, szépen fut a vázban. Én szoktam rakni egy csipeszt a szelepre és ha ennek a súlya elég hogy elforgassa a kereket akkor tökéletes. Elõfordul, hogy kicsit elkezd kotyogni ilyenkor elég szokott lenni, ha a gyors záron húzol kicsit és visszazárod.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 hozzászólás
Sziasztok!

Kónuszos kerékegyak karbantartásáról kérdeznék.
Van a családban pár Shimano aggyal szerelt bringa. Páran közülük biztosan karbantartásra szorulnak, párakról nem tudom megállapítani. Mindegyiket használtan vettük, így fogalmam sincs, hogy mennyit mentek, és hogy mennyi idõ és km telt el az utolsó karbantartás óta.
Ezekrõl van szó: egy pár régi LX, egy pár Acera, egy pár 2200, és egy pár vadiúj 2006-os Alivio. Utóbbiról azt hallottam, hogy üzembe helyezés elött egy zsírzás és beállítás kell neki.

A kérdések tehát a következõk:
- ha simán fut és nem kotyog/szorul, akkor kell-e karbantartás?
- ha már a karbantartás mellett döntök, akkor mire figylejek, ha azt szeretném, hogy a beállítás után ne kotyogósodjon ki, vagy ne szoruljon be?

Ez utóbbi azért kérdés számomra, mert eddig akárhányszor zsíroztam újra kónuszos agyat, mindig történt vele valami 5-10 km után. Vagy beszorult, vagy kilazult. A második beállítás után már nem volt gond egyiknél sem. Hosszáteszem, hogy eddig kizárólag Tesco bringák noname agyait szereltem meg, illetve régen a csepel BMX-em csapágyait.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Szerszám
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás

Ezek közül a meridát vedd (van más néven is) nagyon praktikus hogy alig 6mm a magassága emiatt akár a farmer hátsó vagy órazsebében is elfér a többi szerszám kifejezetten bumszlinak számít mellette. Még egy fontos dolog hogy a láncszem kinyomója is jól használható sok más multiszerszáméval ellentétben.

Milyen néven fut még ez a Merida?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Ezek a multi szerszámok milyen minõségûek?

Kelly's Chainey (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop

Merida 12 Funkciós lapos - 2076 (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop

Esetleg ez a noname is hozza ezt a szintet?

Ezek közül a meridát vedd (van más néven is) nagyon praktikus hogy alig 6mm a magassága emiatt akár a farmer hátsó vagy órazsebében is elfér a többi szerszám kifejezetten bumszlinak számít mellette. Még egy fontos dolog hogy a láncszem kinyomója is jól használható sok más multiszerszáméval ellentétben.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Ezen az árszinten mindegyik noname-nek számít, legfeljebb kap egy matricát.
Az útszéli javításhoz elegendõek, de komolyabb és gyakori használatra már kevésbé alkalmasak.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás
Ezek a multi szerszámok milyen minõségûek?

Kelly's Chainey (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop

Merida 12 Funkciós lapos - 2076 (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Zsebszerszám) | Kerékpár Webshop

Esetleg ez a noname is hozza ezt a szintet?

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
...azt észre fogod venni ha majd valamihez hozzá kell nyúlnod. :-)

Ridley Noah Fast 

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

Vagy nem kell semmihez nyúlni amíg tökéletesen mûködik

szerintem ez jol osszefoglalja a lenyeget