Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Nehogy tányér és lancdobo gorgo csere is legyen a történet végén

Benne van.

Nemrég az egyik görgőt már kicseréltem, a másikat csak azért nem, mert elmaródott a csavar feje és még nem tudtam kifúrni.

Középtányért is cseréltem már, de nem tudom mikor.

Régebben én is cserélgettem a láncokat, de vagy nem cseréltem időben vagy nem tudom, de nálam nem működött, mert akkor kopott el a középső tányér pl.

Ezt most egyszerűbbnek tartom: használom a láncot és a sort, majd ha gond lesz (persze remélem, hogy nem szakadás), akkor mindkettőt cserélem. Régebbi Sram 9-es rendszerem van, nem olyan drága az alkatrész.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

9s drága?

15euró körül van hg50 sor, hozzá 13 euró körül cn-hg93 lánc, vagy pc-971, kmc-x9.93

szóval durván 5 ezer a sor, 4-4500 a lánc. nem drága. csak a 10s tartósabb, a 11s megint. :) (országúton..)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Na pont ezt mondom én is! :D Minek cserélném le, ha tökéletesen teszi a dolgát?

ez csak költség kérdése, egyszer ki kell számolni, hogy mennyi az annyi, olcsóbb-e egybe cserélni mindent, de egy láncot használni sokáig, vagy inkább több láncot elhasználni, Mondjuk a nagyon nyúlt lánccal azért kevésbé jó tekerni, szerintem nagyobb ellenállással is fut, szóval ha még ezt is figyelembe veszem....

Ilyen szempontból a 7-es rendszer a legjobb, sor 3 rugó alatt, normális lánc szintén 3-4 rugó között, deore acél középső tányér 2xxx ft volt pár éve, görgők 2k környékén szintén. Akár elhasználom, akár láncot cserélgetek, egyik sem vág a földhöz.

A 8-as is kicsit drágább, de a 9-es aztán meg a duplája. Hogy rohadnának meg. Van mindegyik az istállóban.

Edited by stellaz, 2016. October 17. - 15:34.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

Na pont ezt mondom én is! :D Minek cserélném le, ha tökéletesen teszi a dolgát?

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Bő 9 000 km van a láncomban, már megnyúlt. Nem igazán veszek észre rendellenes működést. Majd ha gond lesz, cserélem a sorral együtt. Rendszeresen karbantartom a bicajomat.

Nehogy tányér és lancdobo gorgo csere is legyen a történet végén

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

de ez már a level 10-es szint :D

nemrég feltettem a trekingre egy shimano hg40-es láncot -pedig régről emlékeztem, hogy szar - de ez valami kritikán aluli, másfél hónap után lehetett cserélni (kb. 1000-1500 km lehetett benne), teljesen tropára ment, megnyúlt 1 fölé és alig váltott vele a paripa, ennyire szar csak a kmc egyik nagyon olcsó lánca volt, az is kb. egy ezrest se ment, de legalábbl új korában sem váltott vele a váltó, de kb. semennyire

HG40?

Verti emlitette, hogy abból van counterfeit, lookalike, de én is meg tudom erősíteni.

Ismertetojel a ketbetus gyártási hónap és év kód hiánya, részegen karcolt feliratok, és kb 1k km élettartam..

Tavaly belefutottam.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Bő 9 000 km van a láncomban, már megnyúlt. Nem igazán veszek észre rendellenes működést. Majd ha gond lesz, cserélem a sorral együtt. Rendszeresen karbantartom a bicajomat. 

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

lehet, de fülre egy 0.5 körüli lánc már nagyon rossz nekem. Nem tetszik a hangja az újhoz képest.

de ez már a level 10-es szint :D

nemrég feltettem a trekingre egy shimano hg40-es láncot -pedig régről emlékeztem, hogy szar - de ez valami kritikán aluli, másfél hónap után lehetett cserélni (kb. 1000-1500 km lehetett benne), teljesen tropára ment, megnyúlt 1 fölé és alig váltott vele a paripa, ennyire szar csak a kmc egyik nagyon olcsó lánca volt, az is kb. egy ezrest se ment, de legalábbl új korában sem váltott vele a váltó, de kb. semennyire

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

szerintem egyig nyugodtan lehet várni (mondjuk én pörgősen tekerek), még az olcsó fogsor is elvisz így 4-5 láncot.

volt, hogy végelgyengülésig használtam egy szettet, hát az utolsó kilcsik nagyon durván leamortizálták a középső tányért, a végén már a nyúlt lánccal is ugrott, a fogak meg úgy néztek, mint a tarajos hullám, a váltógörgők meg tű hegyesek voltak :D

lehet, de fülre egy 0.5 körüli lánc már nagyon rossz nekem. Nem tetszik a hangja az újhoz képest.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

toleranciafüggő. campag 0.3%-nál cserét ír elő, de úgyis észreveszed, mert 0.5 körül a láncaik már szikráznak.

Én sosem várok 0.75-ig. az már rég rossz

szerintem egyig nyugodtan lehet várni (mondjuk én pörgősen tekerek), még az olcsó fogsor is elvisz így 4-5 láncot.

volt, hogy végelgyengülésig használtam egy szettet, hát az utolsó kilcsik nagyon durván leamortizálták a középső tányért, a végén már a nyúlt lánccal is ugrott, a fogak meg úgy néztek, mint a tarajos hullám, a váltógörgők meg tű hegyesek voltak :D

• Vejne likes this

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Értem amit mondasz. Szóval te a nyúlása alapján cseréled a láncot.

toleranciafüggő. campag 0.3%-nál cserét ír elő, de úgyis észreveszed, mert 0.5 körül a láncaik már szikráznak.

Én sosem várok 0.75-ig. az már rég rossz

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

Bármilyen gondos karbantartás mellet már rég megnyúlt a lánc és hozzá kopott a hajtás többi része? Igen..

Értem amit mondasz. Szóval te a nyúlása alapján cseréled a láncot.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

idősebb szerelőket kérdeztem erről a láncolaj dologról. ők a kúszóolajat javasolják. a motorolajat meg egyáltalán nem. 

miből áll a kerékpárlánc? százakárhány db siklócsapágyból,meg még néhány apróságból,de most maradjunk a siklócsapágynál. szerintem a motorolaj nem tud bejutni oda,ahová kell. lehet,h jó a nyomásállósága,de ennyi. 

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Ha már realitás...:)

Csodák vannak? Nincsenek..
Bármilyen gondos karbantartás mellet már rég megnyúlt a lánc és hozzá kopott a hajtás többi része? Igen..
Cserélni kell majd mindent? Igen...
Drága lesz? Igen...
A motor olaj kerékpár láncra való? Nem...
Nem látszik kopottnak a sor és nagy nyomatéknál mégis ugrik rajta az új lánc? Igen..

Csak hangosan gondolkodok? Igen...
:)

Edited by verti, 2016. October 16. - 22:57.

• Vejne likes this

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

En elhiszem, hogy az eredeti lanc van rajta, de sokba fog kerulni a kov lanc (sor, tanyerok) csere :)

Hát egyszer valamikor a távoli jövőben biztos, de jelen esetben és karbantartás mellett semmi nem indokolja  :)

Csak hogy a realitások talaján is mozogjunk:

- Lánc megvan nyúlva?

- Hát Nyílván! De csoda is lenne ha mégsem.

- Váltási komfortot ez befolyásolja?

- Hát nem!

- Sor, tányérok kopottak?

- Eléggé valószínű hogy már nem gyári állapotúak, de hazudnék ha azt mondanám, hogy látványosan hegyesek a fogak. Konkrétan semmi jelét nem mutatják ennek. Szerintem. 

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Nekem Finish Line Ceramic Wet van. Jó lesz ez CX-re? A gyártó szerint igen. Lassan elfogy a 120ml és kellene vennem valamit.

Miert ne lenne? Bringalanc van minden.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

ebben neked kibeba***túl igazad van! Tudod én mit használok? Hót közönséges motorolajat. :P  

Azt se tudom milyen a viszkozitása mert csak úgy feltöltöttem vele az adagolót, de mivel terepen járok legtöbbet ezért 1,5-2 hetente kennem kell a láncot. Tehát olyan a viszkozitása hogy nem gyűjti az olaj sarat hanem inkább leszárad, viszont nekem már a lábamban és a fülemben van, hogy mikor és mennyit kell raknom a láncra.

A előző bringámban több, mint 12 ezer km van. Senki nem hiszi el nekem, hogy még mindig a gyári kazettás fogaskoszrúval és lánccal használom és a váltó is tökéletes. Ilyenkor csak annyit mondok, hogy: "Tesó, ennyit jelent a karbantartás... Amúgy meg csak nézz rá a láncra és egyből láthatod, hogy sosem volt bontva B)"

En elhiszem, hogy az eredeti lanc van rajta, de sokba fog kerulni a kov lanc (sor, tanyerok) csere :)

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

amugy meg csodak nincsenek, amelyik vekony, es nem gyujti a koszt, az hamar lekopik, amelyik meg lassan "kopik" az meg gyujti a port. kiprobaltam mar mindenfele baromi draga cuccot, meg van is otthon vagy othat fele. kell venni egy atlagos jobb minosegut, ami surusegben megfelel az igenyeidnek, a tobbi csak marketingrizsa.

ebben neked kibeba***túl igazad van! Tudod én mit használok? Hót közönséges motorolajat. :P  

Azt se tudom milyen a viszkozitása mert csak úgy feltöltöttem vele az adagolót, de mivel terepen járok legtöbbet ezért 1,5-2 hetente kennem kell a láncot. Tehát olyan a viszkozitása hogy nem gyűjti az olaj sarat hanem inkább leszárad, viszont nekem már a lábamban és a fülemben van, hogy mikor és mennyit kell raknom a láncra.

A előző bringámban több, mint 12 ezer km van. Senki nem hiszi el nekem, hogy még mindig a gyári kazettás fogaskoszrúval és lánccal használom és a váltó is tökéletes. Ilyenkor csak annyit mondok, hogy: "Tesó, ennyit jelent a karbantartás... Amúgy meg csak nézz rá a láncra és egyből láthatod, hogy sosem volt bontva B)"  

Edited by Lopakodó, 2016. October 15. - 21:14.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Nekem Finish Line Ceramic Wet van. Jó lesz ez CX-re? A gyártó szerint igen. Lassan elfogy a 120ml és kellene vennem valamit.

http://www.joes-no-f...tegoryId=18818#

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

en evek ota finishline wetet hasznalok... amugy meg csodak nincsenek, amelyik vekony, es nem gyujti a koszt, az hamar lekopik, amelyik meg lassan "kopik" az meg gyujti a port. kiprobaltam mar mindenfele baromi draga cuccot, meg van is otthon vagy othat fele. kell venni egy atlagos jobb minosegut, ami surusegben megfelel az igenyeidnek, a tobbi csak marketingrizsa.

van tf2 is, sprayben, csak azt csak a valto, pedal, fekkar forgaspontokhoz, csapokhoz hasznalom mosas utan. esetleg telen lancon.