Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1655 hozzászólás a témában

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Én gödöllőn tapasztaltam először, hogy homokos a talaj. Frászt kaptam tőle! Bejutott mindenhová és szerintem aki erre bringázik annak meg is eszi a gépét.

De az hogy van, hogy idén még ott is majdnem küllőig süppedtem a homokban, ahol tavaly, tavalyelőtt még nem volt ilyen gond? :o

Kenőanyag tekintetében egyelőre Squirtet reklámozom, mert nagyon tiszta cucc, és homok után sem recseg-ropog tőle a lánc.

Hogy mennyire kopik a lánc maga, azt még nem tudom, nem mentem eleget vele.

RelakS módosította - 2016. október 21. - 19:35

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.050 hozzászólás

Én gödöllőn tapasztaltam először, hogy homokos a talaj. Frászt kaptam tőle! Bejutott mindenhová és szerintem aki erre bringázik annak meg is eszi a gépét.

Én az erdei talajhoz vagyok szokva. Ezért tekerek a Bükkben, Mátrában, Zemplénben stb.

nem Gödöllő, de itt is nagyon sok a homok. a megoldás az egysebi. ;)

• Pisz és Vejne kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.344 hozzászólás

Mert? Mi baja lesz tőle?

6 évesen étolajat tettem a Camping láncára. Na az tényleg nem erre való :D Egyből megavasodott, de amíg nem, addig jónak tűnt ^_^

nekem mind1 mit teszel a láncra. én csak leírtam a témával kapcsolatos,nálamnál tapasztaltabb,szakik tanácsát.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

idősebb szerelőket kérdeztem erről a láncolaj dologról. ők a kúszóolajat javasolják. a motorolajat meg egyáltalán nem.

Mert? Mi baja lesz tőle?

6 évesen étolajat tettem a Camping láncára. Na az tényleg nem erre való :D Egyből megavasodott, de amíg nem, addig jónak tűnt ^_^

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Én hülye meg azt használom... Még Salz A távon is... ;)

Az gyanitom jo homokos, poros terep... probald ott :) nekem csak a dzsuvat gyujtotte.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Amennyivel surubb annyival tobb port gyujt. Anno en is vettem, de montira nem valo. Az egysebin elhasznalgatom.

Én hülye meg azt használom... Még Salz A távon is... ;)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Ez az egész lánckenés túl van bonyolítva szerintem. A lánc abszolúlt nyíl térben mozog kitéve mindenféle hatásnak. Ez ellen nem lehet védekezni csak kenéssel. A kenés meg majdnem mindegy csak tegye a dolgát aztán kopjon le hogy lehessen újra kenni minnél kevesebb dzsuva nélkül.

Amúgy, merre élsz hogy sok a homok?

Én az erdei talajhoz vagyok szokva. Ezért tekerek a Bükkben, Mátrában, Zemplénben stb.

hajdúság, debrecen, csak országút, de tökmindegy, mert zúg a traktor, szánt az eke, a szél hordja a port, s egyszerűen mindenhova behordja a finom szemcséket.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Ez az egész lánckenés túl van bonyolítva szerintem. A lánc abszolúlt nyíl térben mozog kitéve mindenféle hatásnak. Ez ellen nem lehet védekezni csak kenéssel. A kenés meg majdnem mindegy csak tegye a dolgát aztán kopjon le hogy lehessen újra kenni minnél kevesebb dzsuva nélkül.

Amúgy, merre élsz hogy sok a homok?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Amennyivel surubb annyival tobb port gyujt. Anno en is vettem, de montira nem valo. Az egysebin elhasznalgatom.

én országútra sem használnám errefelé nyáron, ha jár erre valaki júli-aug környékén, néha szó szerint filézi az embert a szél által fújt-szállított por-homokszemcse.

nekem nyaranta elég gyakran kell bringát takarítani, mert a fejcsapágy-csészék, alsócső bowdenvezetője, középcsapágyház alatti bowdenvezető, fékpillangók rögzítése-hátsó oldala körül szó szerint megragad a szél hordta mocsok.

kipróbáltam a rohloff olajat, de nem ájultam el tőle. 

A hanseline grafitszemcsés olaja is egy rakás hulladék, sűrű, ellenben mókás grafitszürke lesz tőle minden, ami már eleve mocsoknak néz ki.

a finomműszer-olaj a legkevésbé problémás számomra, igaz, pörög, de nekem mindegy, mert kb. 1 percet vesz el az ember életéből bringázás után átpörgetni ronggyal a láncot-sort, és néha-néha pár cseppet pötyögtetni.

És így legalább halkan fut a lánc, meg csillog a sor.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

A'kkó ma'ra'd a' motorola'j  :D

De most tényleg! Lehet most nagyon elleszek kűdve de eddig nekem bevált.

Lopakodó módosította - 2016. október 20. - 15:05

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
  • Vejne kedveli ezt

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Vissza olvasgattam a topicban és a Rohloff eléggé istenítve volt. De azt is írtátok, hogy viszkozitása méz szerű. Ez akkor azt is jelenti, hogy inkább nedves körülményekre ajánlot nem?

Mi a tapasztalatotok száraz felhasználás mellett?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

pedig ss-nél nem ártana jobban odafigyelni, mert csúnya sérülés lehet belőle....

Azert figyelem, ha szamottevo a kopas... a nyulassal nem foglalkozom, mert ugyis egyben lesz cserelve.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.050 hozzászólás

pedig ss-nél nem ártana jobban odafigyelni, mert csúnya sérülés lehet belőle....

• Vejne kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
En valtos bringanal betartom a 0.75os lanccseret, egyedul a ss bringamon nem erdekel, mert ott addig fogom hasznalni, amig mukodik. Mongy erdekes, mert nalam a valtos lancok elmennek kb 3000kmt, addig a ss kmc lancom 1500 km utan beleesik a mero az 1es oldalan. Biztos sokat erosodtem :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

deore szintig biztos hogy nem lesz olcsóbb ha cserélgeted. 10k-t biztos elmegy egy sor lánc, max még egy középtányér ami cserés lesz. /mongyuk nem sarazok/. ha zörög kicsit az meg nem zavar.

de persze ezt letagadom, és cseréljetek minél többet, lehetőleg sunrace láncot, kazit  vegyetek  :)

Bikertigger módosította - 2016. október 17. - 16:48

• Kisherceg kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Nehogy tányér és lancdobo gorgo csere is legyen a történet végén

Benne van.

Nemrég az egyik görgőt már kicseréltem, a másikat csak azért nem, mert elmaródott a csavar feje és még nem tudtam kifúrni.

Középtányért is cseréltem már, de nem tudom mikor.

Régebben én is cserélgettem a láncokat, de vagy nem cseréltem időben vagy nem tudom, de nálam nem működött, mert akkor kopott el a középső tányér pl.

Ezt most egyszerűbbnek tartom: használom a láncot és a sort, majd ha gond lesz (persze remélem, hogy nem szakadás), akkor mindkettőt cserélem. Régebbi Sram 9-es rendszerem van, nem olyan drága az alkatrész.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

9s drága?

15euró körül van hg50 sor, hozzá 13 euró körül cn-hg93 lánc, vagy pc-971, kmc-x9.93

szóval durván 5 ezer a sor, 4-4500 a lánc. nem drága. csak a 10s tartósabb, a 11s megint. :) (országúton..)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Na pont ezt mondom én is! :D Minek cserélném le, ha tökéletesen teszi a dolgát?

ez csak költség kérdése, egyszer ki kell számolni, hogy mennyi az annyi, olcsóbb-e egybe cserélni mindent, de egy láncot használni sokáig, vagy inkább több láncot elhasználni, Mondjuk a nagyon nyúlt lánccal azért kevésbé jó tekerni, szerintem nagyobb ellenállással is fut, szóval ha még ezt is figyelembe veszem....

Ilyen szempontból a 7-es rendszer a legjobb, sor 3 rugó alatt, normális lánc szintén 3-4 rugó között, deore acél középső tányér 2xxx ft volt pár éve, görgők 2k környékén szintén. Akár elhasználom, akár láncot cserélgetek, egyik sem vág a földhöz.

A 8-as is kicsit drágább, de a 9-es aztán meg a duplája. Hogy rohadnának meg. Van mindegyik az istállóban.

stellaz módosította - 2016. október 17. - 15:34

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Na pont ezt mondom én is! :D Minek cserélném le, ha tökéletesen teszi a dolgát?