Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Egy másik topicban volt sok szó a Squirt-ről, utánaolvastam, jól hangzott, vettem. A múlt hétvégén megvolt a meghajtás-nagytakarítás, a héten már eddig 4x mentem vele, mint ahogy a családtagjaim is. Nem vagyok 100%-ig elégedett. Tényleg szuper, hogy bringázás után (szinte) ugyanolyan tisztának látszik a lánc, mint a nagytakarítás után, de ...

Először is szerintem szar az adagolója. Vastag bumszli, és nem tudom finoman adagolni. Nem tudom, mennyit kéne ebből fölhordani, de szerintem túl sokat teszek rá - de nem tudok kevesebbet. (Láncszemenként próbálok egy cseppet rátenni.) Ugyanakkor egy kb. 2 órás tekerés vége felé már kezd megjönni a lánc hangja, úgyhogy rövidebb tekerésből kettőt bír, de hosszabbakból csak egyet. Így aztán nagyon gyorsan fogy. A családban négyen bringázunk, és egy hét alatt a kis tubus kb. negyede elfogyott. Azért ez így kicsit drága lenne.

Most arra gondolok, áttöltöm egy másik tubusba, hátha azzal jobban tudom adagolni.

Másnak mi ezzel a tapasztalata? Hogyan hordjátok föl, és mennyi idő után kell újrakenni?

Nekem a kis tubus és a nagy flakon adagolója is kiválóan megfelel.

Valóban gyorsan kieszi magát a láncból, de azt írja is, hogy feltűnően gyakran kell utánkenni. Ehhez képest nem érzem, hogy gyorsabban kopna a lánc, cserébe a poros ropogás teljesen elmúlt, ami amúgy még a legalaposabb benzines mosás után is ott kísértett.

Mivel a legcifrább táv, amit eddig mentem a bringával egyszerre 53km, ezért én maradok mellette :)

Őszintén szólva el tudnék képzelni egy jóval hígabb cuccot, ami ugyaníg befolyik minden apró helyre, viszont elpárolgás után egy jóval keményebb kenőréteget hagyna maga után. Az sem zavarna, ha emiatt az első kenést 2-nél többször kéne ismételni, csak utána a viasz maradjon több ideig a helyén.

Edited by RelakS, 2017. September 10. - 11:06.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

Egy másik topicban volt sok szó a Squirt-ről, utánaolvastam, jól hangzott, vettem. A múlt hétvégén megvolt a meghajtás-nagytakarítás, a héten már eddig 4x mentem vele, mint ahogy a családtagjaim is. Nem vagyok 100%-ig elégedett. Tényleg szuper, hogy bringázás után (szinte) ugyanolyan tisztának látszik a lánc, mint a nagytakarítás után, de ...

Először is szerintem szar az adagolója. Vastag bumszli, és nem tudom finoman adagolni. Nem tudom, mennyit kéne ebből fölhordani, de szerintem túl sokat teszek rá - de nem tudok kevesebbet. (Láncszemenként próbálok egy cseppet rátenni.) Ugyanakkor egy kb. 2 órás tekerés vége felé már kezd megjönni a lánc hangja, úgyhogy rövidebb tekerésből kettőt bír, de hosszabbakból csak egyet. Így aztán nagyon gyorsan fogy. A családban négyen bringázunk, és egy hét alatt a kis tubus kb. negyede elfogyott. Azért ez így kicsit drága lenne.

Most arra gondolok, áttöltöm egy másik tubusba, hátha azzal jobban tudom adagolni.

Másnak mi ezzel a tapasztalata? Hogyan hordjátok föl, és mennyi idő után kell újrakenni?

én úgy oldottam meg,h a vállam fölött,hátra sem nézve elhajítottam. :D 

viccet félretéve: visszatértem a hagyományos waxra,mert nekem se vált be.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

• donciccio likes this

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

De az hogy van, hogy idén még ott is majdnem küllőig süppedtem a homokban, ahol tavaly, tavalyelőtt még nem volt ilyen gond? :o

Idén sok volt az esőzés, lehet hogy az erózió feltárta a homokrétegeket. Az biztos hogy ahol köves, ott azokat feltárta  :P

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Én gödöllőn tapasztaltam először, hogy homokos a talaj. Frászt kaptam tőle! Bejutott mindenhová és szerintem aki erre bringázik annak meg is eszi a gépét.

De az hogy van, hogy idén még ott is majdnem küllőig süppedtem a homokban, ahol tavaly, tavalyelőtt még nem volt ilyen gond? :o

Kenőanyag tekintetében egyelőre Squirtet reklámozom, mert nagyon tiszta cucc, és homok után sem recseg-ropog tőle a lánc.

Hogy mennyire kopik a lánc maga, azt még nem tudom, nem mentem eleget vele.

Edited by RelakS, 2016. October 21. - 19:35.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,024 posts

Én gödöllőn tapasztaltam először, hogy homokos a talaj. Frászt kaptam tőle! Bejutott mindenhová és szerintem aki erre bringázik annak meg is eszi a gépét.

Én az erdei talajhoz vagyok szokva. Ezért tekerek a Bükkben, Mátrában, Zemplénben stb.

nem Gödöllő, de itt is nagyon sok a homok. a megoldás az egysebi. ;)

• Pisz and Vejne like this

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

Mert? Mi baja lesz tőle?

6 évesen étolajat tettem a Camping láncára. Na az tényleg nem erre való :D Egyből megavasodott, de amíg nem, addig jónak tűnt ^_^

nekem mind1 mit teszel a láncra. én csak leírtam a témával kapcsolatos,nálamnál tapasztaltabb,szakik tanácsát.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

idősebb szerelőket kérdeztem erről a láncolaj dologról. ők a kúszóolajat javasolják. a motorolajat meg egyáltalán nem.

Mert? Mi baja lesz tőle?

6 évesen étolajat tettem a Camping láncára. Na az tényleg nem erre való :D Egyből megavasodott, de amíg nem, addig jónak tűnt ^_^

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Én hülye meg azt használom... Még Salz A távon is... ;)

Az gyanitom jo homokos, poros terep... probald ott :) nekem csak a dzsuvat gyujtotte.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Amennyivel surubb annyival tobb port gyujt. Anno en is vettem, de montira nem valo. Az egysebin elhasznalgatom.

Én hülye meg azt használom... Még Salz A távon is... ;)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Ez az egész lánckenés túl van bonyolítva szerintem. A lánc abszolúlt nyíl térben mozog kitéve mindenféle hatásnak. Ez ellen nem lehet védekezni csak kenéssel. A kenés meg majdnem mindegy csak tegye a dolgát aztán kopjon le hogy lehessen újra kenni minnél kevesebb dzsuva nélkül.

Amúgy, merre élsz hogy sok a homok?

Én az erdei talajhoz vagyok szokva. Ezért tekerek a Bükkben, Mátrában, Zemplénben stb.

hajdúság, debrecen, csak országút, de tökmindegy, mert zúg a traktor, szánt az eke, a szél hordja a port, s egyszerűen mindenhova behordja a finom szemcséket.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

Ez az egész lánckenés túl van bonyolítva szerintem. A lánc abszolúlt nyíl térben mozog kitéve mindenféle hatásnak. Ez ellen nem lehet védekezni csak kenéssel. A kenés meg majdnem mindegy csak tegye a dolgát aztán kopjon le hogy lehessen újra kenni minnél kevesebb dzsuva nélkül.

Amúgy, merre élsz hogy sok a homok?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Amennyivel surubb annyival tobb port gyujt. Anno en is vettem, de montira nem valo. Az egysebin elhasznalgatom.

én országútra sem használnám errefelé nyáron, ha jár erre valaki júli-aug környékén, néha szó szerint filézi az embert a szél által fújt-szállított por-homokszemcse.

nekem nyaranta elég gyakran kell bringát takarítani, mert a fejcsapágy-csészék, alsócső bowdenvezetője, középcsapágyház alatti bowdenvezető, fékpillangók rögzítése-hátsó oldala körül szó szerint megragad a szél hordta mocsok.

kipróbáltam a rohloff olajat, de nem ájultam el tőle. 

A hanseline grafitszemcsés olaja is egy rakás hulladék, sűrű, ellenben mókás grafitszürke lesz tőle minden, ami már eleve mocsoknak néz ki.

a finomműszer-olaj a legkevésbé problémás számomra, igaz, pörög, de nekem mindegy, mert kb. 1 percet vesz el az ember életéből bringázás után átpörgetni ronggyal a láncot-sort, és néha-néha pár cseppet pötyögtetni.

És így legalább halkan fut a lánc, meg csillog a sor.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

A'kkó ma'ra'd a' motorola'j  :D

De most tényleg! Lehet most nagyon elleszek kűdve de eddig nekem bevált.

Edited by Lopakodó, 2016. October 20. - 15:05.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
  • Vejne likes this

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 posts

Vissza olvasgattam a topicban és a Rohloff eléggé istenítve volt. De azt is írtátok, hogy viszkozitása méz szerű. Ez akkor azt is jelenti, hogy inkább nedves körülményekre ajánlot nem?

Mi a tapasztalatotok száraz felhasználás mellett?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

pedig ss-nél nem ártana jobban odafigyelni, mert csúnya sérülés lehet belőle....

Azert figyelem, ha szamottevo a kopas... a nyulassal nem foglalkozom, mert ugyis egyben lesz cserelve.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,024 posts

pedig ss-nél nem ártana jobban odafigyelni, mert csúnya sérülés lehet belőle....

• Vejne likes this

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
En valtos bringanal betartom a 0.75os lanccseret, egyedul a ss bringamon nem erdekel, mert ott addig fogom hasznalni, amig mukodik. Mongy erdekes, mert nalam a valtos lancok elmennek kb 3000kmt, addig a ss kmc lancom 1500 km utan beleesik a mero az 1es oldalan. Biztos sokat erosodtem :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

deore szintig biztos hogy nem lesz olcsóbb ha cserélgeted. 10k-t biztos elmegy egy sor lánc, max még egy középtányér ami cserés lesz. /mongyuk nem sarazok/. ha zörög kicsit az meg nem zavar.

de persze ezt letagadom, és cseréljetek minél többet, lehetőleg sunrace láncot, kazit  vegyetek  :)

Edited by Bikertigger, 2016. October 17. - 16:48.

• Kisherceg likes this
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való