Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1682 hozzászólás a témában

ny zoli

ny zoli

fórumtag

• fórumtag
  • 122 hozzászólás

Motorkerékpárokhoz való láncolaj jó kerékpárlánchoz is? 

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

Lítiumbázisú zsírok tényleg rongálják a karbont? Valahol ezt hallottam, márpedig én előszeretettel használom a Motorex white grease-ét kormánycsapágyakhoz is, ahol bőven érintkezik a fejcsővel. Tudtok erről valamit?

A karbon az epoxiréteg alatt van, amit nem nagyon hat meg egy kis zsír

http://weightweenies...ic.php?t=119994

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Bagameri

Bagameri

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Lítiumbázisú zsírok tényleg rongálják a karbont? Valahol ezt hallottam, márpedig én előszeretettel használom a Motorex white grease-ét kormánycsapágyakhoz is, ahol bőven érintkezik a fejcsővel. Tudtok erről valamit?

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Mar reggel munka után ,éjszakás vagyok ma , 4 műszakos  munkarendbe dolgozom.

Ház előtt megtörtént a tisztítás elkezdése. kb 5 perc után a lépcsőházban folytattam mert ráfagyott a nafta  :mellow:

Ablak tisztítóval telibe fújtam majd egy vödörbe vizet raktam tettem calgon vízlágyítót és egy puha kefével lemostam majd egy rossz pólóval szárazra töröltem.

Jó lett egyből elvittem a szervizbe a karbantartásra és a pedál cserére,ja meg a láncvédő csere mert múltkor eltörött.

A szervizesnek tetszett a tisztítás  :)

Holnap 13 óra 30 percre mondták ,hogy meglesz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

en kb 20-30 perc alatt letisztitom egy vodor vizzel :) ebben benne van a hajtastisztitas es kenes is.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Én már 15 éve nagynyomásúval mosom a benzinkútnál. Ha ésszel csinálod semmi baja nem lesz a bringának tőle és 2 perc alatt végzel. Ebbe is bele kell jönni. Versenyeken látom, hogy sokan ezzel sem tudnak bánni, negyed órát szerencsétlenkednek egy bringával a mosónál.

Lehet tökörészni órákat is vele de szerintem akkor sem lesz sokkal másabb a végerdmény.

• ultio és (ex)Cat kedveli ezt
Marci

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Én vettem egy ilyet: Karcher OC 3

https://www.kaercher...o-16800000.html Az edigitalban 39990Ft volt.

Panelban nagyon kényelmes. Lesétálok vele a ház elé, nekidöntöm a bokornak a bringát és lemosom a benne lévő 4l vízzel a nagyját. Volt hogy után kellett tölteni, mert nem volt elég. Nyomás 5bar, csendes.

Januárban beszoptam egy zsákutcával. Szántóföldön toltam, majd hamarosan cipeltem a bringát, mert a sártól nem forogtak el a kerekek. Oda kellett a 15 perc és 7 utántöltés, hogy legyen valami. Ott megéri inkább kúton nagynyomásúval leveretni a nagyját. Általános használatra bőven elég.

eddie1978 módosította - 2018. február 22. - 16:40

• Sandman kedveli ezt

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 hozzászólás

Kétségtelenül mázlista vagyok. Van udvarom, igaz télen nincs kerticsapom, de feleségem nagy örömére fürdőből, hálószobaablakon keresztül vezetem a slagot és meleg vízzel mosom a bringát :D. A Parktool bácsi vödrös módszere még elfogadható kompromisszum.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Tisztitasra nagyon jo es hatekony modszer

https://youtu.be/B2sKhSDrugE

Nagyon jó .Profi nagyon szerviz is így megcsinálná nekem nagyon örülnék neki.

Sajnos én nem tudok idegen nyelven.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Én meg nagynyomásúval ésszel lemosom, utána törlöm és kenem a láncot.

Azért ha a sártól a váltó, fogsor és lánckerék se látszik, nem tudom meddig kellene lazítani. Na meg helyem sincs ilyenre, ezért a nagynyomásos módszer.

Szia.

Helyem nekem sincs.Túl nagy sár még nincs a váz ,sárhányó és a kerekek koszosak.

Netes időjárás szerint vasárnap napos idő lesz.Viszek le vödörbe langyos vizet teszek bele autósampont mert van itthon ,meg szivacsot és amit szak ajánlott ablakmosót

A lánc tisztítását kenését,csapágyak kenését az összes karbantartást a szervizre bizom.

Oktalinket kell  karbantartani ?

Ha kell azt is a szervizre bízom hétfőn viszem.A pedál felrakása beállításával egyetembe.

A kis ördög azért bennem van a Motorex Bike Clien kipróbálására majd valamikor  :D

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Tisztitasra nagyon jo es hatekony modszer

https://youtu.be/B2sKhSDrugE

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Rendesen koszos lett a bringa ebben a téli időjárásban.

A szakszerű karbantartást a szervizre bízom.

Előtte leszeretném tisztítani a külsejét. 

Mivel csináljam ?  

A netet nyúzva a Motorex Bike Clien tisztítót találtam.Azért szimpatikus mert csak ráfújom és letörlöm és kész.

Egy lépcsős tisztításba gondolkozom.

Én meg nagynyomásúval ésszel lemosom, utána törlöm és kenem a láncot.

Azért ha a sártól a váltó, fogsor és lánckerék se látszik, nem tudom meddig kellene lazítani. Na meg helyem sincs ilyenre, ezért a nagynyomásos módszer.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Én ilyen luxuscikkeket nem használok. Slaggal leveretem, utána sok mosogatószer kevés vízbe + szivacs, kefe (kedvencem a gyökérkefe), alapos lesikálás, láncmosóba (lidlis cucc) ablaktisztítót öntök, végén slaggal öblítés, szárazratörlés és ragyog. Ja és mosás előtt ablaktisztítóval lazítom a sarat, ha már rászáradt a gépre. Egyszer volt ilyen Motorexem, kétségtelenül jó anyag, de túl drága.

Szia.

Az ára nekem se szimpatikus  :(  

Ablaktisztítós technikát kipróbálom,ilyet még nem is hallottam.

Köszi a tippet .

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 hozzászólás

Mivel csináljam ?  

A netet nyúzva a Motorex Bike Clien tisztítót találtam.Azért szimpatikus mert csak ráfújom és letörlöm és kész.

Én ilyen luxuscikkeket nem használok. Slaggal leveretem, utána sok mosogatószer kevés vízbe + szivacs, kefe (kedvencem a gyökérkefe), alapos lesikálás, láncmosóba (lidlis cucc) ablaktisztítót öntök, végén slaggal öblítés, szárazratörlés és ragyog. Ja és mosás előtt ablaktisztítóval lazítom a sarat, ha már rászáradt a gépre. Egyszer volt ilyen Motorexem, kétségtelenül jó anyag, de túl drága.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Mivel csináljam ?  

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.371 hozzászólás

ÜDV,

Lánchoz paraffin viaszt használ valaki? Vayg más viaszt?

Nekem most úgy jött elő a téma, hogy csendes trénert használok a szobában, a leghangosabb a lánc és a váltógörgők.

Igazából régóta tervezem, hogy kipróbálom, de ez adta az utolsó lökést.

A gondom, honnan szerezzem be a megfelelő viaszt?

Tudtok segíteni?

Kösz,

JG

a meghajtás topikban ki lett beszélve a téma jó néhány hónapja.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

ÜDV,

Nekem most úgy jött elő a téma, hogy csendes trénert használok a szobában, a leghangosabb a lánc és a váltógörgők.

Tudtok segíteni?

Kösz,

JG

squirt lube?

• zeezoltano kedveli ezt

Giordano

Giordano

fórumtag

• fórumtag
  • 30 hozzászólás

ÜDV,

Tudtok segíteni?

Kösz,

JG

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Azzal nem lesz olyan gond, hogy nem engedi a squirtet befolyni olyan helyekre, ahova be kellene?

Majd kikopik, akkor bejut...

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Igazából nem nagyon hangos, önmagában ez a hang nem zavarna. Csak sima úton hallatszik, és ha kifejezetten odafülelek. Cak azért zavar, mert eszembe juttatja, hogy akkor most koptatom szét a drága GX Eagle fogaskoszorút.

Legközelebb kipróbálom a trükködet, kenés közben a görgők bizgetését, és azt is kipróbálom, mi van, ha nem kenem újra az első legkisebb hangra. Ha elég lenne hetente kenni - nálam az a kb. 150-200km - akkor nagyon elégedett lennék.

Kicsit más: szerintetek ha egyik viaszos cucc után egy másik viaszosat akarok kipróbálni, akkor is kell a kettő között nagytakarítás? Most a Squirt-re átálláskor jó pár órám elment a 4 bringával a brigéciolos szórakozással. Ha hamarosan megjön a Smoove, azért csak azt is kipróbálnám. Mit gondoltok, kenhetem a Squirt tetejére? (És igazából már évek óta van egy Finish Line viaszos cuccom is, csak még ki sem próbáltam, mert korábban nem volt kedvem a nagytakarításhoz. Az a szaga alapján nem viszes emulzió, hanem oldószeres. Vajon az mehet a Squit tetejére?)

Én úgy vettem észre, hogy a görgőkön az olaj marad meg egyedül, bármi mást a rendszer pár km alatt a fémig letakarít rajta. Amúgy meg nem azért van a görgő, hogy az forogjon a láncon a csapok körül, és ne egye meg a fogaskoszorút/hajtóművet?

A Smoove előtt én teljesen kipucolnám a squirtet, már csak azért is, mert ha a cucc tényleg olyan jó, a squirt csak ront a hatótávján. Brigéciol helyett meg benzint/petróleumot használnék. Az tényleg olyan, mint a jó matematikus: mindent megold. Brigéciollal pl karosszériáról nem tudtam olajos megfolyást rendesen letakarítani, csak cukkoltam azt a saras mocskot.