Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
En sem terveztem fullra leszedni, csak a feluleten ne legyen, hogy gyujtse a port, kenjen ossze mast. Annyi a tervem, hogy lanczsirtalanitoval es ronggyal attisztitom a lancot, aztan johet a squirt. Igy remelhetoleg tiszta marad a sor es a lanckerek.

Nekem sokat meger, hogy a bringa atmosasanal egyben letisztitom a hajtast is, kulon pepecseles nelkul. Kiprobalom a montin, aztan ha ok, akkor atallok a cx bringan is. A varosi marad olajos, ugyis annyi van mar beloluk a probalgatasok miatt, hogy sok evig elleszek veluk.

Kellene, de nincs se kedvem, sem pedig időm a Brigéciollal vagy egyéb vegyszerekkel pepecselős mókához. Egyébként KMC-nek létezik oylan lánca, ami újonnan Squirt lube-os. Már ha éppen kapható, ugye... Például: https://www.bike24.com/p2234016.html

Egyéb alkatrészek kapcsán: nekem szintén elég drága a hajtáslánc. Az először vásárolt X01 soromon például 10k km után a 4. új lánc még nem ugrott sehol.

Látom írtátok, hogy hangosabb Squirt lube-bal a hajtáslánc, ezt meg tudom erősíteni. Néha nyekereg és csörög a lánc, általában ez jelzi, ha érdemes tenni rá egy kis friss kenőanyagot. De az olaj után megtévesztő lehet, nem mindegy, mennyire csörög és nyekereg, mert ha csak kicsit, simán elmegy még 50-80 km-t. Embere válogatja, kit mennyire zavar ez. Van ismerősöm, aki megőrül ettől, engem egyáltalán nem zavar. Pláne, hogy az Acros star rachet hágysó agyam úgyis annyira brutál hangos, hogy minden más zajt elnyom. :D

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 posts

Tegnap rendeltem meg :)

Remélem, majd megosztod a tapasztalataidat velünk :-)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nem jobb az elejen zsirtalanitani az uj lancot? Squirtek azt ajanljak. Probaltad mindket esetet?

Most jon az uj hajtas, zsirtalanitani terveztem.

Kellene, de nincs se kedvem, sem pedig időm a Brigéciollal vagy egyéb vegyszerekkel pepecselős mókához. Egyébként KMC-nek létezik oylan lánca, ami újonnan Squirt lube-os. Már ha éppen kapható, ugye... Például: https://www.bike24.com/p2234016.html

Egyéb alkatrészek kapcsán: nekem szintén elég drága a hajtáslánc. Az először vásárolt X01 soromon például 10k km után a 4. új lánc még nem ugrott sehol.

Látom írtátok, hogy hangosabb Squirt lube-bal a hajtáslánc, ezt meg tudom erősíteni. Néha nyekereg és csörög a lánc, általában ez jelzi, ha érdemes tenni rá egy kis friss kenőanyagot. De az olaj után megtévesztő lehet, nem mindegy, mennyire csörög és nyekereg, mert ha csak kicsit, simán elmegy még 50-80 km-t. Embere válogatja, kit mennyire zavar ez. Van ismerősöm, aki megőrül ettől, engem egyáltalán nem zavar. Pláne, hogy az Acros star rachet hágysó agyam úgyis annyira brutál hangos, hogy minden más zajt elnyom. :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ezt esetleg próbálta már valaki? Állítólag tovább bírja, mint a squirt.

http://www.smoovelube.com/

Nem is hallottam róla... Meg nem tűnik egyszerűnek a beszerzése :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Vizbazisu, az fagy meg benne, persze ettol lehet viszkozitasa is mas, mert alacsonyabb homersekleten besurusodik.

A gyari kenest szeretem, de ugyanugy begyujtheti a mocskot, es igy nem kell a hajtast tisztitani.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Tegnap rendeltem meg :)

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 posts

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Nem jobb az elejen zsirtalanitani az uj lancot? Squirtek azt ajanljak. Probaltad mindket esetet?

A gyári kenés is ki van fizetve :lol:

De ha végre a végére érek a mostani láncaimnak, én is azt fogom csinálni, hogy először kihajtom belőlük a gyári kenést. Kíváncsi vagyok, melyik láncnál mennyire működik. Főleg azután, hogy a Sunrace láncom nyúlt, mint a rétes, de squirttel viszonylag tűrhető volt. Így is majdnem kétszer annyit nyúlt, mint a KMC vagy a SRAM, az igaz :)

A téli meg lehet azért hígabb, mert más összetevőjű viasz van benne, hogy ne dermedjen meg. Az oldószer valószínűleg ugyanaz, mert fagypont feletti tárolást és alkalmazást ajánl.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Tekerés közben nem érzek különbséget, viszont mintha a téli cucc felvitelkor hígabb lenne. Legalábbis első alkalommal feltűnt, hogy a normál mennyire sűrűn folyik. Mivel sokáig nem is használtam, a viasz össze is állt benne egy nagy tömbbe, jó sokat ráztam, mire használható lett :lol:

Ja, igen, a téli cucc esetén nem hallottam azt a jellegzetesen tompa hangot, amit a lánc akkor ad, amikor még nem nyomta ki magából a felesleget.

Akkor ez egyertelmu... Telen az egeszen hig olaj is jo, nyaron seccperc alatt kipereg. Koszi.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Squirt lube, ahogy én kenem:
új lánc gyári kenésével 250-300 km-t elmegyek. Utána féktisztító spray + papír törlőkendőkkel körbe törlöm alaposan a láncot 2x, ez durván 2 perces művelet. Utána csaponként 1-1 cseppet teszek a láncra, de úgy, hogy miután végig csepegtettem egy 15-20 centi hosszon, 2 ujjal áttekergetem a csapokon a görgőket és így szépen bejut a lánc lapjai és a görgők közti résen a csap és a görgő közé. Macerásnak tűnhet, de ez sem több 2 percnél. Utána 2-3x körbe tekerem a láncot az állványra tett bicajon és kész.
Utána 150-250 km-enként ismétlem, időjárástól függően ugyanezt, ekkor már nem tisztítom többé egyáltalán (maximum saras verseny után), szóval 2-3 perces művelet az egész.

Edited by arn, 2017. September 10. - 21:29.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Erzel kulonbseget a teli es nem teli kozott? nyaron... Csak hogy erdemes e ketfelet tartani.

Tekerés közben nem érzek különbséget, viszont mintha a téli cucc felvitelkor hígabb lenne. Legalábbis első alkalommal feltűnt, hogy a normál mennyire sűrűn folyik. Mivel sokáig nem is használtam, a viasz össze is állt benne egy nagy tömbbe, jó sokat ráztam, mire használható lett :lol:

Ja, igen, a téli cucc esetén nem hallottam azt a jellegzetesen tompa hangot, amit a lánc akkor ad, amikor még nem nyomta ki magából a felesleget.

Edited by RelakS, 2017. September 10. - 21:26.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Erzel kulonbseget a teli es nem teli kozott? nyaron... Csak hogy erdemes e ketfelet tartani.

Nem azonnal szivárog be, de ha párat tekersz a láncon, akkor bemegy az mindenhova. Volt néhány apró szerszámom, amik a rozsda miatt már alig mozogtak. 1-2 csep Squirt, kijött egy olyan barna trutyi, hogy csak néztem, azóta mindegyik szerszámom köszöni szépen, kiválóan működik.
A rubik kockám is :D

arn
A nem téli cuccból azt vettem, mivel a téli bejött :D

Edited by arn, 2017. September 10. - 21:24.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

új lánc gyári kenésével 250-300 km-t elmegyek. Utána féktisztító spray + papír törlőkendőkkel körbe törlöm alaposan a láncot 2x, ez durván 2 perces művelet. Utána csaponként 1-1 cseppet teszek a láncra, de úgy, hogy miután végig csepegtettem egy 15-20 centi hosszon, 2 ujjal áttekergetem a csapokon a görgőket és így szépen bejut a lánc lapjai és a görgők közti résen a csap és a görgő közé. Macerásnak tűnhet, de ez sem több 2 percnél. Utána 2-3x körbe tekerem a láncot az állványra tett bicajon és kész.

Utána 150-250 km-enként ismétlem, időjárástól függően ugyanezt, ekkor már nem tisztítom többé egyáltalán (maximum saras verseny után), szóval 2-3 perces művelet az egész.

Tényleg macarás, de ha csak 150-200km-enként kell, akkor simán belefér, főleg, ha a hajtás élettartamát így megnöveli. Legközelebb kipróbálom! - Köszi a tippet!

Egyébként így 30-40 km, azaz egy tekerés után még nem csikorog, csak nagyon nem olyan csendes, mint induláskor. A fogaskoszorúm pedig viszonylag drága, ezért inkább mindig újrakentem.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

MTB-n a láncaim élettartama ahogy áttértem, megháromszorozódott! 1100-1200-at bírtak 0.75-ig olajjal, függetlenül attól, hogy Rohloff, teflonos vagy egyéb olaj volt, utána hirtelen 3500-3800-akat bírtak.

1100?  :o  Akkor vagy te is nehéz vagy, vagy taposod rendesen azt a pedált :D

Amikor még tanultam a karbantartást, a Shimano láncom 800km-t bírt, de ez szerintem a bénázásom miatt is. A Sramom korábban olajjal, most Squirttel 1200km-en van túl, kb 0,21%-os nyúlással. (igen, csináltam hozzá "méterrudat" :D )

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

Láncod hogy bírja? :huh:

Mondjuk most nézem:

How often Squirt should be applied depends on the riding conditions. After a short while the rider will learn how long an application will last in his conditions. Of course, when he hears a dry chain noise, he should have applied already - so for the first few rides, while he learns about his conditions, it may be a good idea to take a small sample bottle with him on his rides. Generally, every 4 hours on the MTB, and 6 hours on the road bike. 

Ez gondolom MTB esetében olyan 80-90km, outin 150km körüli?

Á, mtb-n 150-250, inkább utóbbi. Oútival 250-300 km-enként kenem, kivéve, ha eláztam, akkor viszont utána egyszerre.

Országútira szerintem nem annyira jó a squirt egyébként, csak lusta vagyok olajjal bíbelődni - meg tisztább is így.

MTB-n a láncaim élettartama ahogy áttértem, megháromszorozódott! 1100-1200-at bírtak 0.75-ig olajjal, függetlenül attól, hogy Rohloff, teflonos vagy egyéb olaj volt, utána hirtelen 3500-3800-akat bírtak. Ez még 10-es rendszer volt persze, a 11-esek sajnos rosszabb minőségűek és/vagy nem bírják annyira, mint a 2x10/3x10-es váltás.

(4 éve szerviznaplót írok, mindent feljegyzek, onnan km-pontosan látom, mi hogy változott. Squirt lube-ra ~3 éve tértem át.)

Edited by zscs, 2017. September 10. - 20:17.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Láncod hogy bírja? :huh:

Mondjuk most nézem:

How often Squirt should be applied depends on the riding conditions. After a short while the rider will learn how long an application will last in his conditions. Of course, when he hears a dry chain noise, he should have applied already - so for the first few rides, while he learns about his conditions, it may be a good idea to take a small sample bottle with him on his rides. Generally, every 4 hours on the MTB, and 6 hours on the road bike. 

Ez gondolom MTB esetében olyan 80-90km, outin 150km körüli?

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Áttöltöttem egy másik tubusba, aminek nagyon szerettem az adagolóját, ebből adagoltam korábban az olajat. Persze alaposan kimostam. - Sajnos úgy látszik, nem ezen múlik, a dolog. Nagy cseppek állnak meg a láncon, ahelyett, hogy szépen elterülne, és beszivárogna, bekúszna a helyére.

Nem azonnal szivárog be, de ha párat tekersz a láncon, akkor bemegy az mindenhova. Volt néhány apró szerszámom, amik a rozsda miatt már alig mozogtak. 1-2 csep Squirt, kijött egy olyan barna trutyi, hogy csak néztem, azóta mindegyik szerszámom köszöni szépen, kiválóan működik.

A rubik kockám is :D

arn

A nem téli cuccból azt vettem, mivel a téli bejött :D

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Áttöltöttem egy másik tubusba, aminek nagyon szerettem az adagolóját, ebből adagoltam korábban az olajat. Persze alaposan kimostam. - Sajnos úgy látszik, nem ezen múlik, a dolog. Nagy cseppek állnak meg a láncon, ahelyett, hogy szépen elterülne, és beszivárogna, bekúszna a helyére.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Van belole asszem fel literes is :)