Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 posts
  • LocationSzombathely

Mar reggel munka után ,éjszakás vagyok ma , 4 műszakos  munkarendbe dolgozom.

Ház előtt megtörtént a tisztítás elkezdése. kb 5 perc után a lépcsőházban folytattam mert ráfagyott a nafta  :mellow:

Ablak tisztítóval telibe fújtam majd egy vödörbe vizet raktam tettem calgon vízlágyítót és egy puha kefével lemostam majd egy rossz pólóval szárazra töröltem.

Jó lett egyből elvittem a szervizbe a karbantartásra és a pedál cserére,ja meg a láncvédő csere mert múltkor eltörött.

A szervizesnek tetszett a tisztítás  :)

Holnap 13 óra 30 percre mondták ,hogy meglesz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

en kb 20-30 perc alatt letisztitom egy vodor vizzel :) ebben benne van a hajtastisztitas es kenes is.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Én már 15 éve nagynyomásúval mosom a benzinkútnál. Ha ésszel csinálod semmi baja nem lesz a bringának tőle és 2 perc alatt végzel. Ebbe is bele kell jönni. Versenyeken látom, hogy sokan ezzel sem tudnak bánni, negyed órát szerencsétlenkednek egy bringával a mosónál.

Lehet tökörészni órákat is vele de szerintem akkor sem lesz sokkal másabb a végerdmény.

• ultio and (ex)Cat like this
Marci

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

Én vettem egy ilyet: Karcher OC 3

https://www.kaercher...o-16800000.html Az edigitalban 39990Ft volt.

Panelban nagyon kényelmes. Lesétálok vele a ház elé, nekidöntöm a bokornak a bringát és lemosom a benne lévő 4l vízzel a nagyját. Volt hogy után kellett tölteni, mert nem volt elég. Nyomás 5bar, csendes.

Januárban beszoptam egy zsákutcával. Szántóföldön toltam, majd hamarosan cipeltem a bringát, mert a sártól nem forogtak el a kerekek. Oda kellett a 15 perc és 7 utántöltés, hogy legyen valami. Ott megéri inkább kúton nagynyomásúval leveretni a nagyját. Általános használatra bőven elég.

Edited by eddie1978, 2018. February 22. - 16:40.

• Sandman likes this

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts

Kétségtelenül mázlista vagyok. Van udvarom, igaz télen nincs kerticsapom, de feleségem nagy örömére fürdőből, hálószobaablakon keresztül vezetem a slagot és meleg vízzel mosom a bringát :D. A Parktool bácsi vödrös módszere még elfogadható kompromisszum.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 posts
  • LocationSzombathely

Tisztitasra nagyon jo es hatekony modszer

https://youtu.be/B2sKhSDrugE

Nagyon jó .Profi nagyon szerviz is így megcsinálná nekem nagyon örülnék neki.

Sajnos én nem tudok idegen nyelven.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 posts
  • LocationSzombathely

Én meg nagynyomásúval ésszel lemosom, utána törlöm és kenem a láncot.

Azért ha a sártól a váltó, fogsor és lánckerék se látszik, nem tudom meddig kellene lazítani. Na meg helyem sincs ilyenre, ezért a nagynyomásos módszer.

Szia.

Helyem nekem sincs.Túl nagy sár még nincs a váz ,sárhányó és a kerekek koszosak.

Netes időjárás szerint vasárnap napos idő lesz.Viszek le vödörbe langyos vizet teszek bele autósampont mert van itthon ,meg szivacsot és amit szak ajánlott ablakmosót

A lánc tisztítását kenését,csapágyak kenését az összes karbantartást a szervizre bizom.

Oktalinket kell  karbantartani ?

Ha kell azt is a szervizre bízom hétfőn viszem.A pedál felrakása beállításával egyetembe.

A kis ördög azért bennem van a Motorex Bike Clien kipróbálására majd valamikor  :D

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Tisztitasra nagyon jo es hatekony modszer

https://youtu.be/B2sKhSDrugE

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Rendesen koszos lett a bringa ebben a téli időjárásban.

A szakszerű karbantartást a szervizre bízom.

Előtte leszeretném tisztítani a külsejét. 

Mivel csináljam ?  

A netet nyúzva a Motorex Bike Clien tisztítót találtam.Azért szimpatikus mert csak ráfújom és letörlöm és kész.

Egy lépcsős tisztításba gondolkozom.

Én meg nagynyomásúval ésszel lemosom, utána törlöm és kenem a láncot.

Azért ha a sártól a váltó, fogsor és lánckerék se látszik, nem tudom meddig kellene lazítani. Na meg helyem sincs ilyenre, ezért a nagynyomásos módszer.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 posts
  • LocationSzombathely

Én ilyen luxuscikkeket nem használok. Slaggal leveretem, utána sok mosogatószer kevés vízbe + szivacs, kefe (kedvencem a gyökérkefe), alapos lesikálás, láncmosóba (lidlis cucc) ablaktisztítót öntök, végén slaggal öblítés, szárazratörlés és ragyog. Ja és mosás előtt ablaktisztítóval lazítom a sarat, ha már rászáradt a gépre. Egyszer volt ilyen Motorexem, kétségtelenül jó anyag, de túl drága.

Szia.

Az ára nekem se szimpatikus  :(  

Ablaktisztítós technikát kipróbálom,ilyet még nem is hallottam.

Köszi a tippet .

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts

Mivel csináljam ?  

A netet nyúzva a Motorex Bike Clien tisztítót találtam.Azért szimpatikus mert csak ráfújom és letörlöm és kész.

Én ilyen luxuscikkeket nem használok. Slaggal leveretem, utána sok mosogatószer kevés vízbe + szivacs, kefe (kedvencem a gyökérkefe), alapos lesikálás, láncmosóba (lidlis cucc) ablaktisztítót öntök, végén slaggal öblítés, szárazratörlés és ragyog. Ja és mosás előtt ablaktisztítóval lazítom a sarat, ha már rászáradt a gépre. Egyszer volt ilyen Motorexem, kétségtelenül jó anyag, de túl drága.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 posts
  • LocationSzombathely

Mivel csináljam ?  

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

ÜDV,

Lánchoz paraffin viaszt használ valaki? Vayg más viaszt?

Nekem most úgy jött elő a téma, hogy csendes trénert használok a szobában, a leghangosabb a lánc és a váltógörgők.

Igazából régóta tervezem, hogy kipróbálom, de ez adta az utolsó lökést.

A gondom, honnan szerezzem be a megfelelő viaszt?

Tudtok segíteni?

Kösz,

JG

a meghajtás topikban ki lett beszélve a téma jó néhány hónapja.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

ÜDV,

Nekem most úgy jött elő a téma, hogy csendes trénert használok a szobában, a leghangosabb a lánc és a váltógörgők.

Tudtok segíteni?

Kösz,

JG

squirt lube?

• zeezoltano likes this

Giordano

Giordano

fórumtag

• fórumtag
  • 30 posts

ÜDV,

Tudtok segíteni?

Kösz,

JG

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Azzal nem lesz olyan gond, hogy nem engedi a squirtet befolyni olyan helyekre, ahova be kellene?

Majd kikopik, akkor bejut...

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Igazából nem nagyon hangos, önmagában ez a hang nem zavarna. Csak sima úton hallatszik, és ha kifejezetten odafülelek. Cak azért zavar, mert eszembe juttatja, hogy akkor most koptatom szét a drága GX Eagle fogaskoszorút.

Legközelebb kipróbálom a trükködet, kenés közben a görgők bizgetését, és azt is kipróbálom, mi van, ha nem kenem újra az első legkisebb hangra. Ha elég lenne hetente kenni - nálam az a kb. 150-200km - akkor nagyon elégedett lennék.

Kicsit más: szerintetek ha egyik viaszos cucc után egy másik viaszosat akarok kipróbálni, akkor is kell a kettő között nagytakarítás? Most a Squirt-re átálláskor jó pár órám elment a 4 bringával a brigéciolos szórakozással. Ha hamarosan megjön a Smoove, azért csak azt is kipróbálnám. Mit gondoltok, kenhetem a Squirt tetejére? (És igazából már évek óta van egy Finish Line viaszos cuccom is, csak még ki sem próbáltam, mert korábban nem volt kedvem a nagytakarításhoz. Az a szaga alapján nem viszes emulzió, hanem oldószeres. Vajon az mehet a Squit tetejére?)

Én úgy vettem észre, hogy a görgőkön az olaj marad meg egyedül, bármi mást a rendszer pár km alatt a fémig letakarít rajta. Amúgy meg nem azért van a görgő, hogy az forogjon a láncon a csapok körül, és ne egye meg a fogaskoszorút/hajtóművet?

A Smoove előtt én teljesen kipucolnám a squirtet, már csak azért is, mert ha a cucc tényleg olyan jó, a squirt csak ront a hatótávján. Brigéciol helyett meg benzint/petróleumot használnék. Az tényleg olyan, mint a jó matematikus: mindent megold. Brigéciollal pl karosszériáról nem tudtam olajos megfolyást rendesen letakarítani, csak cukkoltam azt a saras mocskot.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Azzal nem lesz olyan gond, hogy nem engedi a squirtet befolyni olyan helyekre, ahova be kellene?

Szerintem sem hangzik jól, hiszen pont a belső felületek a lényegesek.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Látom írtátok, hogy hangosabb Squirt lube-bal a hajtáslánc, ezt meg tudom erősíteni. Néha nyekereg és csörög a lánc, általában ez jelzi, ha érdemes tenni rá egy kis friss kenőanyagot. De az olaj után megtévesztő lehet, nem mindegy, mennyire csörög és nyekereg, mert ha csak kicsit, simán elmegy még 50-80 km-t. Embere válogatja, kit mennyire zavar ez.

Igazából nem nagyon hangos, önmagában ez a hang nem zavarna. Csak sima úton hallatszik, és ha kifejezetten odafülelek. Cak azért zavar, mert eszembe juttatja, hogy akkor most koptatom szét a drága GX Eagle fogaskoszorút.

Legközelebb kipróbálom a trükködet, kenés közben a görgők bizgetését, és azt is kipróbálom, mi van, ha nem kenem újra az első legkisebb hangra. Ha elég lenne hetente kenni - nálam az a kb. 150-200km - akkor nagyon elégedett lennék.

Kicsit más: szerintetek ha egyik viaszos cucc után egy másik viaszosat akarok kipróbálni, akkor is kell a kettő között nagytakarítás? Most a Squirt-re átálláskor jó pár órám elment a 4 bringával a brigéciolos szórakozással. Ha hamarosan megjön a Smoove, azért csak azt is kipróbálnám. Mit gondoltok, kenhetem a Squirt tetejére? (És igazából már évek óta van egy Finish Line viaszos cuccom is, csak még ki sem próbáltam, mert korábban nem volt kedvem a nagytakarításhoz. Az a szaga alapján nem viszes emulzió, hanem oldószeres. Vajon az mehet a Squit tetejére?)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

En sem terveztem fullra leszedni, csak a feluleten ne legyen, hogy gyujtse a port, kenjen ossze mast. Annyi a tervem, hogy lanczsirtalanitoval es ronggyal attisztitom a lancot, aztan johet a squirt. Igy remelhetoleg tiszta marad a sor es a lanckerek.