Jelentkezz be Regisztrálj

Digitális vs. hagyományos fotózás
Írta 2006. január 25. - 15:02

de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. január 25. - 14:54

Canon PowerShot S2 IS
érdemes megvenni?
Írta 2006. január 25. - 14:40

Van 4 folder: original / temp / processed / projectsMilyen módszerrel rendszerezitek a digitális képeiteket?
Az originalba töltöm a memóriakártyáról dátum szerint folderekbe a képeket. Innen másolom a tempbe. Itt történik a kiválogatás és editálás. Innen a maradék mozgatásra kerül a processed-be dátummal illetve jellemzõ névvel. A project mappát akkor használom, ha van vmilyen különleges feldolgozási igény, pld kiállítás ilyesmi.
Ez a fájlrendszer lehetõvé teszi, hogy a képek "negatívként" sértetlenek maradnak.
Áttekintésre Picasa-t használok.
Írta 2006. január 25. - 14:35

Milyen módszerrel rendszerezitek a digitális képeiteket?
Van aki csak egy jól kitalált könyvtárszerkezetet használ, van aki valamelyik progira esküszik ...
Én Total Commandert használok

Picasaról hallottam, hogy egyszerû, ingyenes és még jó is.
http://picasa.google.com/index.html
Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs
Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs
Lao-Ce
Írta 2006. január 25. - 13:30

Van aki csak egy jól kitalált könyvtárszerkezetet használ, van aki valamelyik progira esküszik ...
Írta 2006. január 25. - 13:10

Vagyis van amikor tudom állítani a rekeszértéket, van amikor nem. Amilyen napja van.
Auto módban meg néha beállít 160 iso értéket, míg PASM módokban csak 200-tól indul.
Na ez idegesít benne.
Lao-Ce
Írta 2006. január 25. - 12:32

Írta 2006. január 25. - 12:17

Még egy lényeges különbség a zöld és a P között. A P nem állítja át az iso értékét.
Dehogynem. Ha úgy van beállítva akkor igen. (Feltéve, ha ez beállítható. Nálam igen. Gyorsan ki is kapcsoltam :-) )
szerk: Utólag vettem észre az eredeti hozzászólásban a "Ja ez Canon gépekre igaz" megjegyzést. Ha az általam idézett rész is valami konkrét Canon gépre vonatkozik akkor bocs, azt nem ismerem.
Írta 2006. január 25. - 11:40

Ezt most mire is kaptuk? /Jobb lett volna idézettként amire reagálsz../Bocs de ez tévedés:
P = Programautomatika (ilyenkor a gép számítógépe a gyártó szerinti ideális záridõ és blendeértéket választ, ez azt jeleniti, hogy minnél nagyobb záridõt kombinál minnél nagyobb blende értékkel. Vakunál pedig visszaáll 60-adra vagy nagyobb értékre attól függõen mennyi normál fény mért.
Zöld állás: Programszerint mûködik minden de a színhõmérséklet AWB-re állítja, Valamint a vakut is õ maga kapcsolja be. Zöld álláson semmilyen beleszólásunk nincs egyedül talán +/- korrekciók alkalmazhatók. Ezért ez egy kreatív fotósnál fel sem merül ennek a használata. Ja ez Canon gépekre igaz.
Ha nem nekem szántad is vitatkoznék vele..

Nna, megnéztem, hogy ne beszéljek hülyeséget.
A P módban van egy "program shift" lehetõség. Ez az amit az elõbb leírtam. szóval azért kreatívabb, mint a "zöld gomb". Gyakorlatilag az Av és T mód kombója. Alapból beállít egy optimálisat, amit nagyon gyorsan át tudsz állítani, ha nem tetszik. A különbség, hogy elsütés után reseteli ezt és megint saját maga "okoskodik".
Még egy lényeges különbség a zöld és a P között. A P nem állítja át az iso értékét.
Írta 2006. január 25. - 09:44

P = Programautomatika (ilyenkor a gép számítógépe a gyártó szerinti ideális záridõ és blendeértéket választ, ez azt jeleniti, hogy minnél nagyobb záridõt kombinál minnél nagyobb blende értékkel. Vakunál pedig visszaáll 60-adra vagy nagyobb értékre attól függõen mennyi normál fény mért.
Zöld állás: Programszerint mûködik minden de a színhõmérséklet AWB-re állítja, Valamint a vakut is õ maga kapcsolja be. Zöld álláson semmilyen beleszólásunk nincs egyedül talán +/- korrekciók alkalmazhatók. Ezért ez egy kreatív fotósnál fel sem merül ennek a használata. Ja ez Canon gépekre igaz.
Írta 2006. január 25. - 09:05

"Az élességállítási módok között megtalálható a Programozott (P), a Záridõ elõválasztás (Av) a Manuális élességállítás (M) és az Automatikus mélységélesség (A-Dep)."
LOL
Ezek nekem fel sem tûntek

Szóval tényleg hagyjuk, jó az amire erdetileg gondoltunk..
Oké, legalább mi megértjük egymást
Lao-Ce
Írta 2006. január 25. - 01:06

Írta 2006. január 24. - 18:34

Neeeeem, P-ben nem fotózok (nem is tudom melyik az, nem a zöld négyzet?), ezek a képek Av-ben (Aperature Priority) készültek, mint ahogy a képeim nagyrésze. Én ezt használom a legtöbbet, ugyanazok a beállítások megvannak, mint teljesen manuálisan, csak nem kell záridõt állítani. Amikor meg valamit nem jól csinál, akkor megy teljesen manuálisba.
Ha a P mód nem az amire én gondolok (zöld négyzet, összevissza vakuzik és a legváratlanabb fókuszpontokat találja ki), hanem valamelyik félautomata (nincs itt a gép, hogy megnézzem

Írta 2006. január 24. - 16:31

"Az élességállítási módok között megtalálható a Programozott (P), a Záridõ elõválasztás (Av) a Manuális élességállítás (M) és az Automatikus mélységélesség (A-Dep)."
Mi köze ezeknek az élesség állításhoz az A-Dep-en kívül?!
Szóval tényleg hagyjuk, jó az amire erdetileg gondoltunk..

Írta 2006. január 24. - 15:43

Mindegy, én maradok a program, záridõprioritás, rekeszprioritás, manuális, és témamotívumok elnevezéseknél.
Ezeket már úgyis megszoktam.
Lao-Ce
Írta 2006. január 24. - 15:03

Szóval nincs baj a logikámmal.

Edit: http://www.canon.hu/...pec.php4?id=338
Írta 2006. január 24. - 14:51

http://www.google.co...meta=lr=lang_hu
Az záridõ- és blendeprioritás, meg a manuális mód az nálam 3.
Tehát sztem a témamotívumok a kreatív módok
Lao-Ce
Írta 2006. január 24. - 14:46

De utánanézek én is

Lao-Ce
Írta 2006. január 24. - 14:43

Nna, megkeresem melyik melyik..

Írta 2006. január 24. - 13:03

Most megfogtál

De azt hiszem a kreatív módok a sport, portré, tájkép, baba, gyertya stb. módok.
Lao-Ce