Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Please log in to reply
5372 replies to this topic

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
meg van! nem scannelem mert nagyobb mint A4,lefotózom gyorsba!
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

tom_mirra

tom_mirra

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,889 posts
valaki használt/hallott errõl valamit?
Canon PowerShot S2 IS
érdemes megvenni?
2010.09.22. CM

néha kerékpáros.

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,627 posts

Milyen módszerrel rendszerezitek a digitális képeiteket?

Van 4 folder: original / temp / processed / projects

Az originalba töltöm a memóriakártyáról dátum szerint folderekbe a képeket. Innen másolom a tempbe. Itt történik a kiválogatás és editálás. Innen a maradék mozgatásra kerül a processed-be dátummal illetve jellemzõ névvel. A project mappát akkor használom, ha van vmilyen különleges feldolgozási igény, pld kiállítás ilyesmi.

Ez a fájlrendszer lehetõvé teszi, hogy a képek "negatívként" sértetlenek maradnak.

Áttekintésre Picasa-t használok.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente

Van aki csak egy jól kitalált könyvtárszerkezetet használ, van aki valamelyik progira esküszik ...

Én Total Commandert használok :D

Picasaról hallottam, hogy egyszerû, ingyenes és még jó is.

http://picasa.google.com/index.html

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

kocsi

kocsi

vendég

• fórumtag
  • 180 posts

Van aki csak egy jól kitalált könyvtárszerkezetet használ, van aki valamelyik progira esküszik ...

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
A fujim is valahogy így mûködik P módban.

Vagyis van amikor tudom állítani a rekeszértéket, van amikor nem. Amilyen napja van.

Auto módban meg néha beállít 160 iso értéket, míg PASM módokban csak 200-tól indul.
Na ez idegesít benne.

Lao-Ce

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts
kocsi: bocs, elfelejtettem oda írni, de igen, Canon gépekre vonatkozott. Az eredeti "P-s téma" egy Canon 350D-vel készül kép körülményeibõl indult. (Nekem 300D-m van..)

kocsi

kocsi

vendég

• fórumtag
  • 180 posts

Még egy lényeges különbség a zöld és a P között. A P nem állítja át az iso értékét.

Dehogynem. Ha úgy van beállítva akkor igen. (Feltéve, ha ez beállítható. Nálam igen. Gyorsan ki is kapcsoltam :-) )

szerk: Utólag vettem észre az eredeti hozzászólásban a "Ja ez Canon gépekre igaz" megjegyzést. Ha az általam idézett rész is valami konkrét Canon gépre vonatkozik akkor bocs, azt nem ismerem.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts

Bocs de ez tévedés:
P = Programautomatika (ilyenkor a gép számítógépe a gyártó szerinti ideális záridõ és blendeértéket választ, ez azt jeleniti, hogy minnél nagyobb záridõt kombinál minnél nagyobb blende értékkel. Vakunál pedig visszaáll 60-adra vagy nagyobb értékre attól függõen mennyi normál fény mért.
Zöld állás: Programszerint mûködik minden de a színhõmérséklet AWB-re állítja, Valamint a vakut is õ maga kapcsolja be. Zöld álláson semmilyen beleszólásunk nincs egyedül talán +/- korrekciók alkalmazhatók. Ezért ez egy kreatív fotósnál fel sem merül ennek a használata. Ja ez Canon gépekre igaz.

Ezt most mire is kaptuk? /Jobb lett volna idézettként amire reagálsz../
Ha nem nekem szántad is vitatkoznék vele.. :) Nekem a P mód nem így mûködik, vagy legalábbis nem úgy látszik.. P módban enged változtatni. Még nem tudom mi alapján, de úgy tûnik, mintha a blende állítódna és ehhez kalkulálja ki automatikusan a záridõt.

Nna, megnéztem, hogy ne beszéljek hülyeséget.
A P módban van egy "program shift" lehetõség. Ez az amit az elõbb leírtam. szóval azért kreatívabb, mint a "zöld gomb". Gyakorlatilag az Av és T mód kombója. Alapból beállít egy optimálisat, amit nagyon gyorsan át tudsz állítani, ha nem tetszik. A különbség, hogy elsütés után reseteli ezt és megint saját maga "okoskodik".

Még egy lényeges különbség a zöld és a P között. A P nem állítja át az iso értékét.

willikrisz

willikrisz

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts
Bocs de ez tévedés:
P = Programautomatika (ilyenkor a gép számítógépe a gyártó szerinti ideális záridõ és blendeértéket választ, ez azt jeleniti, hogy minnél nagyobb záridõt kombinál minnél nagyobb blende értékkel. Vakunál pedig visszaáll 60-adra vagy nagyobb értékre attól függõen mennyi normál fény mért.
Zöld állás: Programszerint mûködik minden de a színhõmérséklet AWB-re állítja, Valamint a vakut is õ maga kapcsolja be. Zöld álláson semmilyen beleszólásunk nincs egyedül talán +/- korrekciók alkalmazhatók. Ezért ez egy kreatív fotósnál fel sem merül ennek a használata. Ja ez Canon gépekre igaz.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente

"Az élességállítási módok között megtalálható a Programozott (P), a Záridõ elõválasztás (Av) a Manuális élességállítás (M) és az Automatikus mélységélesség (A-Dep)."

LOL

Ezek nekem fel sem tûntek :D

Szóval tényleg hagyjuk, jó az amire erdetileg gondoltunk.. :)

Oké, legalább mi megértjük egymást

Lao-Ce

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts
A P elvileg nem egyezik meg a zölddel. De ez végülis mindegy.. :)

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
No, mekkora pörgés lett végre... :D

Neeeeem, P-ben nem fotózok (nem is tudom melyik az, nem a zöld négyzet?), ezek a képek Av-ben (Aperature Priority) készültek, mint ahogy a képeim nagyrésze. Én ezt használom a legtöbbet, ugyanazok a beállítások megvannak, mint teljesen manuálisan, csak nem kell záridõt állítani. Amikor meg valamit nem jól csinál, akkor megy teljesen manuálisba.

Ha a P mód nem az amire én gondolok (zöld négyzet, összevissza vakuzik és a legváratlanabb fókuszpontokat találja ki), hanem valamelyik félautomata (nincs itt a gép, hogy megnézzem :( ) akkor bocsi.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts
Megnéztem, de nem tûnt fel. Azt hittem van rajta sok kreatív, meg sok egyéb.. :) Most már látom, hogy mire gondolsz.. Sõt találtam még jobbat (hülyeséget).
"Az élességállítási módok között megtalálható a Programozott (P), a Záridõ elõválasztás (Av) a Manuális élességállítás (M) és az Automatikus mélységélesség (A-Dep)."
Mi köze ezeknek az élesség állításhoz az A-Dep-en kívül?!
Szóval tényleg hagyjuk, jó az amire erdetileg gondoltunk.. :)

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
KIRÁLY, mert amit google kidobott (gondolom megnézted) az is Canon. :D

Mindegy, én maradok a program, záridõprioritás, rekeszprioritás, manuális, és témamotívumok elnevezéseknél.

Ezeket már úgyis megszoktam.

Lao-Ce

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts
Én azt találtam, hogy a kreatív módok a P,T,Av,M és a másik a programozott témaautomatika a portré, tájkép, stb..

Szóval nincs baj a logikámmal. :)

Edit: http://www.canon.hu/...pec.php4?id=338

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
A google ezt dobta ki "kreatív mód" keresésre.

http://www.google.co...meta=lr=lang_hu

Az záridõ- és blendeprioritás, meg a manuális mód az nálam 3.
Tehát sztem a témamotívumok a kreatív módok

Lao-Ce

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
De nem lehet, hogy azért a témamotívumok a kreatív módok, mert ilyenkor a gép "gondolkodik", hogy a témának megfelelõen melyik a legjobb beállítás?

De utánanézek én is :D

Lao-Ce

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,206 posts
Valahogy máshogy dolgozik a logikám. :) Nekem a kreatív azt jelenti, hogy gondolkodva csinálok valamit. Azok meg valahogy nem annyira "gondolkodósak"...
Nna, megkeresem melyik melyik.. :)

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
[quote name='raycoon']Hmm. A kreatív módok, azok most a félautomata, vagy a program módok (sport, portré, stb)? [QUOTE]

Most megfogtál :D

De azt hiszem a kreatív módok a sport, portré, tájkép, baba, gyertya stb. módok.

Lao-Ce