Dante: azt természetesen tudom hogy a deore szett az 9-es, az alivio pedig csak 8-as. Pont azért néztem be ide a topicba, hogy megtudakoljam lesznek-é kompatibilitási problémák. Egyébként egy itteni boltban kértem árlistát alivioról, és egy bizonyos HG 50-es láncot ajánlottak. Ezt csak azért mondom, mert te azt írtad hogy a deore HG-s, viszot alivio IG-s. Úgy õszintén, fogalmam sincs mi a rák a különbség a két lánc között. Kíváncsi vagyok a szakik véleményére (ezzel nem arra célzok hogy te nem vagy az )...
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Meghajtás
Indította
Dude
, 2002. november 14. 13:08
Írta 2003. február 06. - 15:30
Írta 2003. február 06. - 11:43
ericcartmen!
azt azért ne feledd, hogy a Deore az HG-s rendszer, 9-es lánccal, míg az Allivio csak IG-s ha jól tudom! a gáz a lánc lesz, mert túl széles lesz egy Deore váltóhoz - bár a fene tudja, ki kell próbálni, de nem egy garancia (mindenesetre Deore lánccal uti, hogy nem mûködne)
azt azért ne feledd, hogy a Deore az HG-s rendszer, 9-es lánccal, míg az Allivio csak IG-s ha jól tudom! a gáz a lánc lesz, mert túl széles lesz egy Deore váltóhoz - bár a fene tudja, ki kell próbálni, de nem egy garancia (mindenesetre Deore lánccal uti, hogy nem mûködne)
Írta 2003. február 05. - 20:58
1 kicsit off;
HELP kéne!Vki aki kicsit is konyít a fizikához,okítson!A cél; racsnis,karral hajtható generátor készítése.Magával a generátorral rendben vagyok,elméletben megvan már minden ;D,szóval patkómágnes,benne körbe-körbe forgó hosszú vezetõrúd,és így frankó váltóáram jön létre.Magával a meghajtással kapcsolatban lennének kérdéseim...Kell-e áttételezni,vagy a tengely pörgetése 1 kb 20-30 cmes karral elég gyors?Kell-e a tengelyre vmi súly a dinamikus súly,vagy ez is fölösleges?Mennyi energia veszhet el a súrlódással?(csapágyazni nem akarok,meg nem is tudok )No meg a racsni...Elképzelésem már van,de várnék 5leteket...Beszúrok ide egy rajzot,ne várjatok sokat,nálunk nincs mûszaki rajz...
http://kep.tar.hu/ka.../pic1812657.jpgEz így OK?A piros rész tudna csúszni a tengelyen,a fekete és a kar (az RFemrõl mintáztam! )rögzítve lenne,a zöld 1 rugó.Azt már látom,h elszúrtam a fogakat,normális hajtásnál pont ellentétes irányba állnak...Maga a gép gyakorlatban +valósítható otthon,vagy ne áltassam magam?Mert kéne a jó jegy fizikából...
KALA
Ja igen;építõ jellegû megnyilvánulás esetén az illetõnek üzenem; "OX,KÖFIKE!"És annyi gombóc fagyira hívom meg,ahányas lesz az érdemjegyem...
HELP kéne!Vki aki kicsit is konyít a fizikához,okítson!A cél; racsnis,karral hajtható generátor készítése.Magával a generátorral rendben vagyok,elméletben megvan már minden ;D,szóval patkómágnes,benne körbe-körbe forgó hosszú vezetõrúd,és így frankó váltóáram jön létre.Magával a meghajtással kapcsolatban lennének kérdéseim...Kell-e áttételezni,vagy a tengely pörgetése 1 kb 20-30 cmes karral elég gyors?Kell-e a tengelyre vmi súly a dinamikus súly,vagy ez is fölösleges?Mennyi energia veszhet el a súrlódással?(csapágyazni nem akarok,meg nem is tudok )No meg a racsni...Elképzelésem már van,de várnék 5leteket...Beszúrok ide egy rajzot,ne várjatok sokat,nálunk nincs mûszaki rajz...
http://kep.tar.hu/ka.../pic1812657.jpgEz így OK?A piros rész tudna csúszni a tengelyen,a fekete és a kar (az RFemrõl mintáztam! )rögzítve lenne,a zöld 1 rugó.Azt már látom,h elszúrtam a fogakat,normális hajtásnál pont ellentétes irányba állnak...Maga a gép gyakorlatban +valósítható otthon,vagy ne áltassam magam?Mert kéne a jó jegy fizikából...
KALA
Ja igen;építõ jellegû megnyilvánulás esetén az illetõnek üzenem; "OX,KÖFIKE!"És annyi gombóc fagyira hívom meg,ahányas lesz az érdemjegyem...
Írta 2003. február 05. - 20:16
az a különbség, hogy a 89R-nek nem csak a szegecsei vannak átlyukasztva, hanem az oldallapok is, ha jobban megnézed. (még könnyebb).
Hogy vegyél-e lyet, vagy ne, azt nemtom, nekem speciel fogalmam sincs, hogy mi a különbség egy országúti és egy mtb lác között. Tovább is dobnám a labdát: Ki tudja?
Hogy vegyél-e lyet, vagy ne, azt nemtom, nekem speciel fogalmam sincs, hogy mi a különbség egy országúti és egy mtb lác között. Tovább is dobnám a labdát: Ki tudja?
Írta 2003. február 04. - 13:32
Hi
Mit tudtok a Sram láncokról? Konkéran a két csúcsmodellrõl:
PC-99 Hollow Pin
PC-89R Hollow Pin (Road)
http://www.sram.com/...c89r_hollow.asp
http://www.sram.com/...pc99_hollow.asp
MInt látható, szinte szóról-szóa ugyanaz, ami azért érdekes, mert az országútis modell majdnem egy ezressel olcsóbb. Ha nincs különbség, mi indokolja ezt? vehetek-e országúti láncot a montimra?
kösz
Csaba
Mit tudtok a Sram láncokról? Konkéran a két csúcsmodellrõl:
PC-99 Hollow Pin
PC-89R Hollow Pin (Road)
http://www.sram.com/...c89r_hollow.asp
http://www.sram.com/...pc99_hollow.asp
MInt látható, szinte szóról-szóa ugyanaz, ami azért érdekes, mert az országútis modell majdnem egy ezressel olcsóbb. Ha nincs különbség, mi indokolja ezt? vehetek-e országúti láncot a montimra?
kösz
Csaba
Írta 2003. február 03. - 20:49
Írta 2003. február 03. - 20:18
Írta 2003. február 03. - 19:53
Sziasztok!
Lenne megin egy kérdésem:
ha van egy Deore hajtómûvem, h.váltóm, azt összetudom passzantani egy Alivio elsõ váltóval, láncal, fogaskoszorúval, és váltókarral? Nem lesz semmi gond? Vagy inkább legyen a lánc, fogaskerekek, váltókar is Deore? ???
Lenne megin egy kérdésem:
ha van egy Deore hajtómûvem, h.váltóm, azt összetudom passzantani egy Alivio elsõ váltóval, láncal, fogaskoszorúval, és váltókarral? Nem lesz semmi gond? Vagy inkább legyen a lánc, fogaskerekek, váltókar is Deore? ???
Írta 2003. február 02. - 13:17
lor!
én cáfolnám, nekem már vegytiszta lánc is ropogott vegytiszta lánckerekeken...
a sram lánc biztosan jobb árban, mint a shimano, de én mégis a connex-re szavazok!
-sram - nálam szakadoztak
-shimano - kopik és drága
én cáfolnám, nekem már vegytiszta lánc is ropogott vegytiszta lánckerekeken...
a sram lánc biztosan jobb árban, mint a shimano, de én mégis a connex-re szavazok!
-sram - nálam szakadoztak
-shimano - kopik és drága
Írta 2003. február 02. - 01:35
nos fogaskerek mashol van!!! maradjuk annyiban, hogy lanckerek.
dante a ropogas a lancban levo kosz miatt van!
a shimno es a sram lanc kompatibilis.
de en jobban szeretm a sramot. (es masok is)
a sram patent szem elfer!
dante a ropogas a lancban levo kosz miatt van!
a shimno es a sram lanc kompatibilis.
de en jobban szeretm a sramot. (es masok is)
a sram patent szem elfer!
Írta 2003. február 01. - 17:26
amikor nekem ugrott a lánc, a tányérok már cápauszony alakú fogakkal voltak tele...
más okból is ugrált már - UGYE NINCS PATENTSZEM A LÁNCON? mire erre rájöttem , ettõl is ugorhat, de ezt kiküszöböli, ha a patentszemet megfordítod (értsd fejjel lefelé) - nálam ezt Shimano Deore fogason csinálta Connex lánc, de kifordítva nem okoz gondot
érdekesség, hogy nálam a connex lánc ha kopott akkor nem ugrik, hanem ropog - így azt jó gyakran cserélem (évente), de még mindig olcsóbb, mint a teljes hajtómûvet, ahol fogast 2 évente, hajtómûvet - mindenestül 3-4 évente
gond lehet még:
-szutyok, de gondolom ez kizárható
-laza lác - szedjél ki egy szemet
-laza váltó - állítsd feszesebbre a láncfeszítõt
-elégtelen vagy túlzott kenés
más okból is ugrált már - UGYE NINCS PATENTSZEM A LÁNCON? mire erre rájöttem , ettõl is ugorhat, de ezt kiküszöböli, ha a patentszemet megfordítod (értsd fejjel lefelé) - nálam ezt Shimano Deore fogason csinálta Connex lánc, de kifordítva nem okoz gondot
érdekesség, hogy nálam a connex lánc ha kopott akkor nem ugrik, hanem ropog - így azt jó gyakran cserélem (évente), de még mindig olcsóbb, mint a teljes hajtómûvet, ahol fogast 2 évente, hajtómûvet - mindenestül 3-4 évente
gond lehet még:
-szutyok, de gondolom ez kizárható
-laza lác - szedjél ki egy szemet
-laza váltó - állítsd feszesebbre a láncfeszítõt
-elégtelen vagy túlzott kenés
Írta 2003. február 01. - 17:03
Bombrider: Köszi, érthetõ!
Dante:
Szép definíció, és köszi a magyarázatot. Tudtam, de valahogy mindig így nevezem. Gyerekkori csökevény. " Mer' ín a zapámtó' is imígyen tanútam" amúgy teljesen igazad van. Pontos megnevezés kell.
Szówell: köszi.
De azért választ kérek: Lehet, hogy a SRAM racsni é a Shimano lánc nem bírják egymást (és ezért ugrik a lánc)????? Vagy erre gondolni sem kell?? (mert mintha hallottam volna ilyesmit)
No? ??? ??? ??? ???
Dante:
Szép definíció, és köszi a magyarázatot. Tudtam, de valahogy mindig így nevezem. Gyerekkori csökevény. " Mer' ín a zapámtó' is imígyen tanútam" amúgy teljesen igazad van. Pontos megnevezés kell.
Szówell: köszi.
De azért választ kérek: Lehet, hogy a SRAM racsni é a Shimano lánc nem bírják egymást (és ezért ugrik a lánc)????? Vagy erre gondolni sem kell?? (mert mintha hallottam volna ilyesmit)
No? ??? ??? ??? ???
Írta 2003. február 01. - 16:44
Írta 2003. február 01. - 16:43
nem kell mindiga lancal a lanckereksort , ha megfelelo idoben csereled a lancot ,... ha viszont nagyon megnyult mar a lanc, az kellemetlenul koptatja a lanckereket, es a kazettat ...es akkor egy lanccsere nem segit..!!!aaaa..ertheto..?
Írta 2003. február 01. - 16:43
Nemfáj;
na erre van egy frappáns válaszom:
nem, de lánckeréksorral mindig kell cserélni láncot! láncot vehetsz sûrûbben is, de ha lánckereket cserélsz akkor ajánlott a lánc cserélése, mert a kopott lánc, nagyobb beeséssel kikezdi a fogakat - fordítva ez nem igaz, legfeljebb a lánc rövidebb élettartamû lesz
lánckerék - a hajtókar melleti tányérok
fogaskoszorú/fogaskerék - a racsnin ülõ 6-9 db kerék
racsni - az agy kiálló része, ami külön is kapható, s ebben van a 'racsni', ami hajtani is tud, de szabadon is futni
na erre van egy frappáns válaszom:
nem, de lánckeréksorral mindig kell cserélni láncot! láncot vehetsz sûrûbben is, de ha lánckereket cserélsz akkor ajánlott a lánc cserélése, mert a kopott lánc, nagyobb beeséssel kikezdi a fogakat - fordítva ez nem igaz, legfeljebb a lánc rövidebb élettartamû lesz
lánckerék - a hajtókar melleti tányérok
fogaskoszorú/fogaskerék - a racsnin ülõ 6-9 db kerék
racsni - az agy kiálló része, ami külön is kapható, s ebben van a 'racsni', ami hajtani is tud, de szabadon is futni
Írta 2003. február 01. - 14:54
Hopszla: mindig kell cserélni a lánccal a lánckeréksort? Mert én régen nem tettem. Hiba volt?
Írta 2003. február 01. - 14:53
Aha!
És szerinted/szerintetek Maradjak a Shimanonál, vagy legyen SRAM lánc és lánckeréksor (nálam valóban ezt jelenti a "racsni", bár tényleg pontatlan)?
És ha valamelyik, akkor melyik fajta? U.i. nem sok mindent tudok a dologról, már ami a márkákat illeti.
(((( én 16-18 évesen országútiztam, és akkor versenyeztem is, de nem kellett ilyen gyakran láncot-racsnit cserélni. vagy csak az idõ szépíti a dolgokat? vagy mert akkor könnyebb voltam? végül is mindegy...)))))
És szerinted/szerintetek Maradjak a Shimanonál, vagy legyen SRAM lánc és lánckeréksor (nálam valóban ezt jelenti a "racsni", bár tényleg pontatlan)?
És ha valamelyik, akkor melyik fajta? U.i. nem sok mindent tudok a dologról, már ami a márkákat illeti.
(((( én 16-18 évesen országútiztam, és akkor versenyeztem is, de nem kellett ilyen gyakran láncot-racsnit cserélni. vagy csak az idõ szépíti a dolgokat? vagy mert akkor könnyebb voltam? végül is mindegy...)))))
Írta 2003. február 01. - 13:23
racsni gondolom a lanckereksor
shimno lanc nekem meg 2000km-nel tovabb nem elt.
lassan lehetseges cserelni kene, de akkor valszeg a lanskereksort is!
shimno lanc nekem meg 2000km-nel tovabb nem elt.
lassan lehetseges cserelni kene, de akkor valszeg a lanskereksort is!
Írta 2003. február 01. - 13:18
Üdv Néktek!
Segíséget kérek, remélem jó helyen.
[glow=red,2,300]TEXT[/glow] >
SRAM 5.0 racsni, Shimano lánc, Acera váltó, Truvativ lánctányérok-középrész.
kb. 2500 km. (sík is meg hegy is.)
Frissen tisztítva, váltó beállítva, pontosan vált.
És amikor kiállok a nyeregbõl, idõnként ugrik a lánc és engem csak a patentpedál tart meg a biciklin. Régebben is ugrott néha, de nem ennyit.
Megnyúlt? (ennyi km után szabad neki?)
Vagy nem fér össze a lánc a racsnival? Cserélni kellene? De melyiket? (megnyúlásnál a láncot, of kórsz)
Mit gondoltok? Elõre is köszi!
Segíséget kérek, remélem jó helyen.
[glow=red,2,300]TEXT[/glow] >
SRAM 5.0 racsni, Shimano lánc, Acera váltó, Truvativ lánctányérok-középrész.
kb. 2500 km. (sík is meg hegy is.)
Frissen tisztítva, váltó beállítva, pontosan vált.
És amikor kiállok a nyeregbõl, idõnként ugrik a lánc és engem csak a patentpedál tart meg a biciklin. Régebben is ugrott néha, de nem ennyit.
Megnyúlt? (ennyi km után szabad neki?)
Vagy nem fér össze a lánc a racsnival? Cserélni kellene? De melyiket? (megnyúlásnál a láncot, of kórsz)
Mit gondoltok? Elõre is köszi!
Írta 2003. január 31. - 22:18
megvan! ha a shimanok kényelmsek lesznek rám ( mind 1 kaptafára készült) akkor SH-MP65-öst fogok venni!!! az jo ccre is, mert nem tul nehéz és lapos és kemény az alja, Freeridera,meg azért mert széles, azonkivül utcára is királynak tünik...