Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Meghajtás
Indította
Dude
, 2002. november 14. 13:08
Írta 2003. február 06. - 15:30
Dante: azt természetesen tudom hogy a deore szett az 9-es, az alivio pedig csak 8-as. Pont azért néztem be ide a topicba, hogy megtudakoljam lesznek-é kompatibilitási problémák. Egyébként egy itteni boltban kértem árlistát alivioról, és egy bizonyos HG 50-es láncot ajánlottak. Ezt csak azért mondom, mert te azt írtad hogy a deore HG-s, viszot alivio IG-s. Úgy õszintén, fogalmam sincs mi a rák a különbség a két lánc között. Kíváncsi vagyok a szakik véleményére (ezzel nem arra célzok hogy te nem vagy az
)...
Írta 2003. február 06. - 11:43
ericcartmen!
azt azért ne feledd, hogy a Deore az HG-s rendszer, 9-es lánccal, míg az Allivio csak IG-s ha jól tudom! a gáz a lánc lesz, mert túl széles lesz egy Deore váltóhoz - bár a fene tudja, ki kell próbálni, de nem egy garancia (mindenesetre Deore lánccal uti, hogy nem mûködne)
azt azért ne feledd, hogy a Deore az HG-s rendszer, 9-es lánccal, míg az Allivio csak IG-s ha jól tudom! a gáz a lánc lesz, mert túl széles lesz egy Deore váltóhoz - bár a fene tudja, ki kell próbálni, de nem egy garancia (mindenesetre Deore lánccal uti, hogy nem mûködne)
Írta 2003. február 05. - 20:58
1 kicsit off;
HELP kéne!Vki aki kicsit is konyít a fizikához,okítson!A cél; racsnis,karral hajtható generátor készítése.Magával a generátorral rendben vagyok,elméletben megvan már minden ;D,szóval patkómágnes,benne körbe-körbe forgó hosszú vezetõrúd,és így frankó váltóáram jön létre.Magával a meghajtással kapcsolatban lennének kérdéseim...Kell-e áttételezni,vagy a tengely pörgetése 1 kb 20-30 cmes karral elég gyors?Kell-e a tengelyre vmi súly a dinamikus súly,vagy ez is fölösleges?Mennyi energia veszhet el a súrlódással?(csapágyazni nem akarok,meg nem is tudok
)No meg a racsni...Elképzelésem már van,de várnék 5leteket...Beszúrok ide egy rajzot,ne várjatok sokat,nálunk nincs mûszaki rajz...
http://kep.tar.hu/ka.../pic1812657.jpgEz így OK?A piros rész tudna csúszni a tengelyen,a fekete és a kar (az RFemrõl mintáztam!
)rögzítve lenne,a zöld 1 rugó.Azt már látom,h elszúrtam a fogakat,normális hajtásnál pont ellentétes irányba állnak...Maga a gép gyakorlatban +valósítható otthon,vagy ne áltassam magam?Mert kéne a jó jegy fizikából...
KALA
Ja igen;építõ jellegû megnyilvánulás esetén az illetõnek üzenem; "OX,KÖFIKE!"És annyi gombóc fagyira hívom meg,ahányas lesz az érdemjegyem...
HELP kéne!Vki aki kicsit is konyít a fizikához,okítson!A cél; racsnis,karral hajtható generátor készítése.Magával a generátorral rendben vagyok,elméletben megvan már minden ;D,szóval patkómágnes,benne körbe-körbe forgó hosszú vezetõrúd,és így frankó váltóáram jön létre.Magával a meghajtással kapcsolatban lennének kérdéseim...Kell-e áttételezni,vagy a tengely pörgetése 1 kb 20-30 cmes karral elég gyors?Kell-e a tengelyre vmi súly a dinamikus súly,vagy ez is fölösleges?Mennyi energia veszhet el a súrlódással?(csapágyazni nem akarok,meg nem is tudok
http://kep.tar.hu/ka.../pic1812657.jpgEz így OK?A piros rész tudna csúszni a tengelyen,a fekete és a kar (az RFemrõl mintáztam!
KALA
Ja igen;építõ jellegû megnyilvánulás esetén az illetõnek üzenem; "OX,KÖFIKE!"És annyi gombóc fagyira hívom meg,ahányas lesz az érdemjegyem...
Írta 2003. február 05. - 20:16
az a különbség, hogy a 89R-nek nem csak a szegecsei vannak átlyukasztva, hanem az oldallapok is, ha jobban megnézed. (még könnyebb).
Hogy vegyél-e lyet, vagy ne, azt nemtom, nekem speciel fogalmam sincs, hogy mi a különbség egy országúti és egy mtb lác között. Tovább is dobnám a labdát: Ki tudja?
Hogy vegyél-e lyet, vagy ne, azt nemtom, nekem speciel fogalmam sincs, hogy mi a különbség egy országúti és egy mtb lác között. Tovább is dobnám a labdát: Ki tudja?
Írta 2003. február 04. - 13:32
Hi
Mit tudtok a Sram láncokról? Konkéran a két csúcsmodellrõl:
PC-99 Hollow Pin
PC-89R Hollow Pin (Road)
http://www.sram.com/...c89r_hollow.asp
http://www.sram.com/...pc99_hollow.asp
MInt látható, szinte szóról-szóa ugyanaz, ami azért érdekes, mert az országútis modell majdnem egy ezressel olcsóbb. Ha nincs különbség, mi indokolja ezt? vehetek-e országúti láncot a montimra?
kösz
Csaba
Mit tudtok a Sram láncokról? Konkéran a két csúcsmodellrõl:
PC-99 Hollow Pin
PC-89R Hollow Pin (Road)
http://www.sram.com/...c89r_hollow.asp
http://www.sram.com/...pc99_hollow.asp
MInt látható, szinte szóról-szóa ugyanaz, ami azért érdekes, mert az országútis modell majdnem egy ezressel olcsóbb. Ha nincs különbség, mi indokolja ezt? vehetek-e országúti láncot a montimra?
kösz
Csaba
Írta 2003. február 03. - 20:49
Írta 2003. február 03. - 20:18
Írta 2003. február 03. - 19:53
Sziasztok!
Lenne megin egy kérdésem:
ha van egy Deore hajtómûvem, h.váltóm, azt összetudom passzantani egy Alivio elsõ váltóval, láncal, fogaskoszorúval, és váltókarral? Nem lesz semmi gond? Vagy inkább legyen a lánc, fogaskerekek, váltókar is Deore? ???
Lenne megin egy kérdésem:
ha van egy Deore hajtómûvem, h.váltóm, azt összetudom passzantani egy Alivio elsõ váltóval, láncal, fogaskoszorúval, és váltókarral? Nem lesz semmi gond? Vagy inkább legyen a lánc, fogaskerekek, váltókar is Deore? ???
Írta 2003. február 02. - 13:17
lor!
én cáfolnám, nekem már vegytiszta lánc is ropogott vegytiszta lánckerekeken...
a sram lánc biztosan jobb árban, mint a shimano, de én mégis a connex-re szavazok!
-sram - nálam szakadoztak
-shimano - kopik és drága
én cáfolnám, nekem már vegytiszta lánc is ropogott vegytiszta lánckerekeken...
a sram lánc biztosan jobb árban, mint a shimano, de én mégis a connex-re szavazok!
-sram - nálam szakadoztak
-shimano - kopik és drága
Írta 2003. február 02. - 01:35
nos fogaskerek mashol van!!! maradjuk annyiban, hogy lanckerek.
dante a ropogas a lancban levo kosz miatt van!
a shimno es a sram lanc kompatibilis.
de en jobban szeretm a sramot. (es masok is)
a sram patent szem elfer!
dante a ropogas a lancban levo kosz miatt van!
a shimno es a sram lanc kompatibilis.
de en jobban szeretm a sramot. (es masok is)
a sram patent szem elfer!
Írta 2003. február 01. - 17:26
amikor nekem ugrott a lánc, a tányérok már cápauszony alakú fogakkal voltak tele...
más okból is ugrált már - UGYE NINCS PATENTSZEM A LÁNCON? mire erre rájöttem
, ettõl is ugorhat, de ezt kiküszöböli, ha a patentszemet megfordítod (értsd fejjel lefelé) - nálam ezt Shimano Deore fogason csinálta Connex lánc, de kifordítva nem okoz gondot
érdekesség, hogy nálam a connex lánc ha kopott akkor nem ugrik, hanem ropog - így azt jó gyakran cserélem (évente), de még mindig olcsóbb, mint a teljes hajtómûvet, ahol fogast 2 évente, hajtómûvet - mindenestül 3-4 évente
gond lehet még:
-szutyok, de gondolom ez kizárható
-laza lác - szedjél ki egy szemet
-laza váltó - állítsd feszesebbre a láncfeszítõt
-elégtelen vagy túlzott kenés
más okból is ugrált már - UGYE NINCS PATENTSZEM A LÁNCON? mire erre rájöttem
érdekesség, hogy nálam a connex lánc ha kopott akkor nem ugrik, hanem ropog - így azt jó gyakran cserélem (évente), de még mindig olcsóbb, mint a teljes hajtómûvet, ahol fogast 2 évente, hajtómûvet - mindenestül 3-4 évente
gond lehet még:
-szutyok, de gondolom ez kizárható
-laza lác - szedjél ki egy szemet
-laza váltó - állítsd feszesebbre a láncfeszítõt
-elégtelen vagy túlzott kenés
Írta 2003. február 01. - 17:03
Bombrider: Köszi, érthetõ! 
Dante:
Szép definíció, és köszi a magyarázatot. Tudtam, de valahogy mindig így nevezem. Gyerekkori csökevény. " Mer' ín a zapámtó' is imígyen tanútam" amúgy teljesen igazad van. Pontos megnevezés kell.
Szówell: köszi.
De azért választ kérek: Lehet, hogy a SRAM racsni é a Shimano lánc nem bírják egymást (és ezért ugrik a lánc)????? Vagy erre gondolni sem kell?? (mert mintha hallottam volna ilyesmit)
No? ??? ??? ??? ???
Dante:
Szép definíció, és köszi a magyarázatot. Tudtam, de valahogy mindig így nevezem. Gyerekkori csökevény. " Mer' ín a zapámtó' is imígyen tanútam" amúgy teljesen igazad van. Pontos megnevezés kell.
Szówell: köszi.
De azért választ kérek: Lehet, hogy a SRAM racsni é a Shimano lánc nem bírják egymást (és ezért ugrik a lánc)????? Vagy erre gondolni sem kell?? (mert mintha hallottam volna ilyesmit)
No? ??? ??? ??? ???
Írta 2003. február 01. - 16:44
Írta 2003. február 01. - 16:43
nem kell mindiga lancal a lanckereksort , ha megfelelo idoben csereled a lancot ,... ha viszont nagyon megnyult mar a lanc, az kellemetlenul koptatja a lanckereket, es a kazettat ...es akkor egy lanccsere nem segit..!!!aaaa..ertheto..?
Írta 2003. február 01. - 16:43
Nemfáj;
na erre van egy frappáns válaszom:
nem, de lánckeréksorral mindig kell cserélni láncot! láncot vehetsz sûrûbben is, de ha lánckereket cserélsz akkor ajánlott a lánc cserélése, mert a kopott lánc, nagyobb beeséssel kikezdi a fogakat - fordítva ez nem igaz, legfeljebb a lánc rövidebb élettartamû lesz
lánckerék - a hajtókar melleti tányérok
fogaskoszorú/fogaskerék - a racsnin ülõ 6-9 db kerék
racsni - az agy kiálló része, ami külön is kapható, s ebben van a 'racsni', ami hajtani is tud, de szabadon is futni
na erre van egy frappáns válaszom:
nem, de lánckeréksorral mindig kell cserélni láncot! láncot vehetsz sûrûbben is, de ha lánckereket cserélsz akkor ajánlott a lánc cserélése, mert a kopott lánc, nagyobb beeséssel kikezdi a fogakat - fordítva ez nem igaz, legfeljebb a lánc rövidebb élettartamû lesz
lánckerék - a hajtókar melleti tányérok
fogaskoszorú/fogaskerék - a racsnin ülõ 6-9 db kerék
racsni - az agy kiálló része, ami külön is kapható, s ebben van a 'racsni', ami hajtani is tud, de szabadon is futni
Írta 2003. február 01. - 14:54
Hopszla: mindig kell cserélni a lánccal a lánckeréksort? Mert én régen nem tettem. Hiba volt?
Írta 2003. február 01. - 14:53
Aha!
És szerinted/szerintetek Maradjak a Shimanonál, vagy legyen SRAM lánc és lánckeréksor (nálam valóban ezt jelenti a "racsni", bár tényleg pontatlan)?
És ha valamelyik, akkor melyik fajta? U.i. nem sok mindent tudok a dologról, már ami a márkákat illeti.
(((( én 16-18 évesen országútiztam, és akkor versenyeztem is, de nem kellett ilyen gyakran láncot-racsnit cserélni. vagy csak az idõ szépíti a dolgokat? vagy mert akkor könnyebb voltam? végül is mindegy...)))))
És szerinted/szerintetek Maradjak a Shimanonál, vagy legyen SRAM lánc és lánckeréksor (nálam valóban ezt jelenti a "racsni", bár tényleg pontatlan)?
És ha valamelyik, akkor melyik fajta? U.i. nem sok mindent tudok a dologról, már ami a márkákat illeti.
(((( én 16-18 évesen országútiztam, és akkor versenyeztem is, de nem kellett ilyen gyakran láncot-racsnit cserélni. vagy csak az idõ szépíti a dolgokat? vagy mert akkor könnyebb voltam? végül is mindegy...)))))
Írta 2003. február 01. - 13:23
racsni gondolom a lanckereksor
shimno lanc nekem meg 2000km-nel tovabb nem elt.
lassan lehetseges cserelni kene, de akkor valszeg a lanskereksort is!
shimno lanc nekem meg 2000km-nel tovabb nem elt.
lassan lehetseges cserelni kene, de akkor valszeg a lanskereksort is!
Írta 2003. február 01. - 13:18
Üdv Néktek! 
Segíséget kérek, remélem jó helyen.
[glow=red,2,300]TEXT[/glow] >
SRAM 5.0 racsni, Shimano lánc, Acera váltó, Truvativ lánctányérok-középrész.
kb. 2500 km. (sík is meg hegy is.)
Frissen tisztítva, váltó beállítva, pontosan vált.
És amikor kiállok a nyeregbõl, idõnként ugrik a lánc és engem csak a patentpedál tart meg a biciklin. Régebben is ugrott néha, de nem ennyit.
Megnyúlt? (ennyi km után szabad neki?)
Vagy nem fér össze a lánc a racsnival? Cserélni kellene? De melyiket? (megnyúlásnál a láncot, of kórsz)
Mit gondoltok? Elõre is köszi!
Segíséget kérek, remélem jó helyen.
[glow=red,2,300]TEXT[/glow] >
SRAM 5.0 racsni, Shimano lánc, Acera váltó, Truvativ lánctányérok-középrész.
kb. 2500 km. (sík is meg hegy is.)
Frissen tisztítva, váltó beállítva, pontosan vált.
És amikor kiállok a nyeregbõl, idõnként ugrik a lánc és engem csak a patentpedál tart meg a biciklin. Régebben is ugrott néha, de nem ennyit.
Megnyúlt? (ennyi km után szabad neki?)
Vagy nem fér össze a lánc a racsnival? Cserélni kellene? De melyiket? (megnyúlásnál a láncot, of kórsz)
Mit gondoltok? Elõre is köszi!
Írta 2003. január 31. - 22:18
megvan! ha a shimanok kényelmsek lesznek rám ( mind 1 kaptafára készült) akkor SH-MP65-öst fogok venni!!! az jo ccre is, mert nem tul nehéz és lapos és kemény az alja, Freeridera,meg azért mert széles, azonkivül utcára is királynak tünik...

Belépés
Felhasználó létrehozása
Lezárt topik
Ugrás az oldal tetejére