Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Amikor valami csörtet a közeledben a vadonban, akkor kinek nem jön be a zabszem effektus?
Aki azt mondja, hogy nem az hazudik. Ilyenkor csak jó látni mi jár melletted. Ezek mégis csak vadállatok!

Egyszer sötétben, a Pilisen keresztül tekertem haza Visegrádról. Papp-rét után lefelé jó tempóban gurultam lefelé az erdészeti aszfalton, de én is hallottam, hogy valami nagy testû állat, több száz méteren keresztül csörtetet mellettem, egyre közelebbrõl! Mivel nem tudtam lehagyni, és jött a zabszem effektus, inkább taktikát váltottam: Lelassítottam, és csökkentettem a fényerõt... bevált!:cool2: Ö is lelassított, majd kisvártatva lekanyarodott.
Ugyanis beugrott, hogy éjjel sok vadat elgázolnak az autók, mivel ha hirtelen felriasztják õket, akkor nagyon megijednek, ösztönösen menekölõre fogják, és az egyetlen látható irányban , a fény felé kezdenek el szaladni! Mikor lelassítottam, akkor kevésbé lettem veszélly számára, õ is lelassított, kis gondolkodási idõt kapott. Lassú tempóhoz már nekem sem volt szükségem annyi fényre: a szûkebben világító kormánylámpát kissebb fokozatra kapcsoltam, a nagyon erõs, erõs szórt fényû fejlámpámat pedig kikapcsoltam... Ekkor már az állat se meredten az én fényfoltomba bámulva vakította magát, a gyenge holdfény meg már elég lett neki a tájékozódáshoz! :)

Este a vadak elvackolják magukat éjszakára. Fõleg madaraknál elég jól megfigyelhetõ sötétedéskor a helykeresesés, hangoskodás, majd elcsendesedés folyamata. Az eset óta igyekszem lehetõleg éjjel nem zavarni az állatok nyugalmát, ha éjjel rámjön a tekerhetnék, akkor lehetõleg picit nagyobb forgalmú közutat, vagy nagyon frekventált túristautat választok (budai hg.), ahol hozzá vannak szokva az állatok a rendszeres emberi jelenléthez...

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Balu1, nagyon komoly lámpa, ha gondolkodtatok már pár plusz darab építésén, én lehet, elgondokoznék egy ilyenen. ;)
Jó és szemléletes lett a korábban linkelt videód, tetszik. Az a környék nekem is egyik kedvencem.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Az akku csatlakozója elég érdekes, ilyen csatlakozónak az ellenpárját hol kapok? Képek: 1 2 Ha más nem, szétbontom a hosszabbító kábelt, amit adtak hozzá, de nem szívesen.

Hasonló mikrofon csatlakozó Feltöltött kép
Lengõ ellendarab sajnos kevésbé beszerezhetõ: (MIC343) Feltöltött kép

Viszont a beépíthetõ változat sok helyen megtalálható (MIC333).Feltöltött kép
Pl.:
-Lomex
-Hestore
...
Boltban próbáld ki, lehet hogy ez pont jó lessz neked ellendarabnak. :confused:

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Tetszik a lámpád és az éles lehatárolás is. Vetted vagy építetted? Milyen pontosan? Kb. mekkora lehet a kimenete lumenben?

A házat egyedi elgondolásom alapján rajzolta tervbe egy ismerõsöm, akinek elvi ötletekkel segítettem lámpát építeni. Az Õ munkája egyébként is ilyen tervrajzok készítése CNC-re. Aztán kerestünk valakit, aki kifaragta géppel. Ebbõl lett az állítható fókuszú lámpa. A billentõ mechanika is egy precíz gép munka, ami igaz, az is az én alap ötletem de már az Õ egyéni tervezése. Jobb is lett mint azt elgondoltam. Na meg az elõdjéhez képest is jobb, amit még én alakítottam zsanérból és rugóból. Ez a jelenlegi is bowdennel billenthetõ, de stabilabb, mint amit magam raktam össze frédi-béni módszerekkel itthon.

https://lh6.googleus...yE=w800-h533-no

https://lh5.googleus...533-no/5022.JPG

Egy sík-domború lencse mögött van három led vízszintesen egy sorban elhelyezve.
Ezek még régebbi, darabonként 800 lumen körüli 4 chipes ledek.
Mindegyik körnek van kisebb és nagy fényû állása. Maxon elvileg 2400 lument kellene tudnia de hogy ez mennyi lehet a képeken pontosan?
"Nagy" fokozaton kb 6 óra után vehetõ észre a fényerõ csökkenése.

Itt egy elvi rajz látszik a bekötésrõl, megtaláltam a levélben, amiben küldtem annak aki a házat tervrajzba öntötte, hogy így kösse be a ledeket.

Feltöltött kép
Ennyire egyszerû a bekötése. Nem szeretem a túl bonyolított elektronikai megoldásokat.
A kapcsolók nincsenek berajzolva és a kis fényû állással sem foglalkoztam a rajzon.
Az akku az egy darab de a benne lévõ kettõ cella csoportot jelöltem ott.

Ami a legnagyobb dolog, hogy elõtte nem nagyon volt elektronikai gyakorlata de egybõl jól megcsinálta a sajátját.
Hihetetlen tehetséges ember. Õ "montu" a fórumon. Azóta is így mûködik az övé is és az enyém is a videón láthatóan.

Mindhárom led egymástól független körrõl, külön kamera akkukról, külön kapcsolhatóan üzemel, ilyenrõl:
----
Canon BP-970 7200mAh utángyártott akku
BP-945 / BP945 / BP-970 / BP970 7,2V 7200mAh LiIon akku Mérete: 70.18x38.14x59.15mm
Ár: 9.449 Ft + Áfa (Br . 12.000 Ft)

Feltöltött kép
Amikor vettem, akkor még 8.000,- Ft-ba került. :)
----

A hátsó 2 db vörös power led 70 mA-es multifuse áram korláttal. A fényt egy két végérõl megvilágított mûanyag rúd adja, ami szórja a fényt,
de tartaléknak van egy vörös fényû szilikon villogó is a sárvédõre erõsítve.
Elöl meg egy fehér szilikon villogó figyel még a kormány csövön mindenre elszántan.
Sõt a kormány szarvakon van még egy-egy kék szilikon villogó tényleges funkció nélkül, csak mert imádom a kütyüket. :)

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A hozzászólásod pont azt bizonyítja, hogy nem fontos a fejlámpa.
Egyébként a hozzászólásod arra is utal, hogy félsz a sötétben (és ez magyarázat arra is, hogy miért kell neked sok lámpa). Az ember általában nem szokott összevissza forgolódni (hacsak nem fél). :)

Amikor valami csörtet a közeledben a vadonban, akkor kinek nem jön be a zabszem effektus?
Aki azt mondja, hogy nem az hazudik. Ilyenkor csak jó látni mi jár melletted. Ezek mégis csak vadállatok!

Ez egy önvédelmi ösztön ami csak abból hiányzik, akiben ok nélkül, felelõtlenül túlzott az önbizalom és figyelmen kívül hagyja ami veszélyt jelenthet. Tényleg, egyáltalán van ilyen ember a billentyûzettõl távolabb is, vagy csak a szoba melegében amíg valaki bepötyögi? Vadállatok járnak az erdõben!

Láttál már olyan embert, aki nem szeretné tudni, mi csörtet a sötét erdõben, amikor éppen ott mozog közvetlen mellette?
Nem hiszem. Nem mindig futok össze én sem ilyesmivel, de szeretem tudni mire számítsak amikor mégis.

Az erõs lámpa hiánya akkor kezdett egyre inkább ambicionálni valami jobb építésére, amikor régi gyenge 3W-os "dinamós", (majd akkuról 5- 20 Wattos) bringa lámpával jártam Balatonra és az út egy része éjszakából indult vagy abba nyúlott bele. Aztán bele szerelmesedtem abba, hogy szinte úgy lássak éjjel is mint nappal minden irányban amerre fordulok, kis fogyasztás mellett, akár 6-8 órán keresztül, vagy valamivel kisebb fénnyel tovább is, ha kell.

A hozzászólásom azt bizonyítja, hogy nekem elengedhetetlenül fontos egy olyan erõs fényû lámpa is, ami arra világít amerre fordítom a fejem. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem! Szeretem tudni mi történik körülöttem, akár oldalt vagy hátul is ha kell.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Vazze...Mennyit fejlõdött a led-technika... Eltelt 4,5 év és a Hozé lámpámmal lassan csak szánalmasan pislákoló zárlatos kis szentjánosbogárnak érzem magam az erdõben. :P
Éljen Kína ! Te nélküled hogy lenne fény a nagy magyar éjszakában ?;)
Marci

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Nahát, csak nem van egy saját Trollunk...

Hmmm, csak nem te vagy az? ...

Hát a fórum ki is írja, hogy renso has not made any friends yet :D

Szegény Hozé, ha tudta volna, hogy teljesen feleslegesen gyártott annyi lámpát...

Hát... nem mindenki a fórumon éli az életét. :D

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Tetszik a lámpád és az éles lehatárolás is. Vetted vagy építetted? Milyen pontosan? Kb. mekkora lehet a kimenete lumenben?

1.Balu csak épit
2.Több
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Jártam fent múltkoriban Prédikálószéknél naplemente környékén, de nem is ez a lényeg.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

ne etessétek! mert akkor hízik, szaporodik :)

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Hát a fórum ki is írja, hogy renso has not made any friends yet :D

Szegény Hozé, ha tudta volna, hogy teljesen feleslegesen gyártott annyi lámpát...
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Hát én bevallom kurvára szarul éreztem magam, amikor 2004 októberében hajnali 2-3 között a Mecsekben valahol Vágotpuszta és Mánfa között toltam, húztam, vonszoltam a bringámat az agyagos sárban, mivel tekerni már esélytelen volt, és akkor a halogénes lámpám a utolsó elektronokat szopogatta kifelé az ólomakksiból ;)
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Renso úgy látszik te lettél a megmondó ember.
Mindenre tudod az okot és a pontos választ.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Azért nem felesleges, mert másra használható a kormány lámpa és teljesen másra ami a fejen van. Fejre jön a keresõ fény, amivel akár oldalra is nézhetünk az erdõben, lassú felfelé kapaszkodásnál, ha valami csörtet mellettünk.
...

A hozzászólásod pont azt bizonyítja, hogy nem fontos a fejlámpa.
Egyébként a hozzászólásod arra is utal, hogy félsz a sötétben (és ez magyarázat arra is, hogy miért kell neked sok lámpa). Az ember általában nem szokott összevissza forgolódni (hacsak nem fél). :)

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Tök egyformák, vedd az olcsóbbat. Csatit meg cseréld le azt jó napot.

Nekem ilyen van: http://www.ebay.com/...17d4a77&vxp=mtr

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Köszönöm. Neked pont ez a típus van? A turnigy akucell 8 nem jobb?

Az akku csatlakozója elég érdekes, ilyen csatlakozónak az ellenpárját hol kapok? Képek: 1 2 Ha más nem, szétbontom a hosszabbító kábelt, amit adtak hozzá, de nem szívesen.

IMAX B6
IMAX B6AC Professional Intelligent Battery Balance Charger Discharger US Plug S9 | eBay

- Krokodil végére mágnes, rácsapod a 18650-re és láss csodát.
- Tölt mindent amit csak lehet: NiCD, NiMh, LiPo, LiIon, stb...
- Minden paramétert beállíthatsz a töltéshez.
- Ha valami nem jól van rádugva el se indul. Ha közbe gáz van leáll. Szop, nyal, gombot varr. Tapasztalat nem ígéret. ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Jártam fent múltkoriban Prédikálószéknél naplemente környékén, de nem is ez a lényeg.
Azután másik irányban kerestem egy levezetõ utat, miközben rájöttem, hogy arra nem lenne célszerû bringával, mert ott a Vadálló-kövek vannak.

Sokaknak ismerõs lehet a képen látható környék.

https://lh4.googleus...4Q=w958-h639-no

Innen még vissza mentem Prédikálószékre és utána indultam onnan lefelé.

Késõbb a rövid meredek le majd felvezetõ rész között két nagyon gyenge, imbolygó fényt véltem látni fentrõl.
A sajátom lejjebb vettem és jobban figyeltem, hogy ott bringások jönnének? ..és igen!
Végül kiderült, hogy egy lány és egy srác jöttek lefelé gyertyafény erõsségûnek tûnõ gyenge lámpákkal.
Mondtam is nekik, hogy ide azért érdemes lett volna hozni valami jó erõs lámpát.
Mire a lány: "van nálunk erõs lámpa, de így izgalmasabb". -mondta mosolyogva-
Õk tudják. :)

Akkor volt nálam egy kis "kicsit erõsebb" zseblámpa is (a kormány lámpán kívül, ami mindig ott van a helyén).
Azt még a sisakra rögzítettem tépõzárral és fél maroknyi irodai gyurmával, amivel papír cetliket szoktak falra, ide-oda tapasztani.
Így valamennyi fejlámpa élményem is volt közben, habár nagyon kevés, mert elég gyenge volt a fénye.

Arról készítettem egy videót hogy látszik a fényem, miközben jövök lefelé.
A kékesebb gyenge imbolygó kör a fejlámpa és a természetesebb, enyhén zöldes árnyalatú fény a kormány lámpa fénye.

Persze ezt is jobb teljes képernyõn nézni.
http://www.youtube.com/watch?list=UUssTTBV2snsYGuSRS4Gc3MQ&v=gt1jwzqxgZc&feature=player_detailpage

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igen, egy lámpa a kormányon és a sisakon együtt valóban jobb fényt jelent. Viszont nem jelent sokkal jobb fényt, mintha csak a kormányon lenne (ezért felesleges).

Azért nem felesleges, mert másra használható a kormány lámpa és teljesen másra ami a fejen van. Fejre jön a keresõ fény, amivel akár oldalra is nézhetünk az erdõben, lassú felfelé kapaszkodásnál, ha valami csörtet mellettünk.

Nemrég rám sötétedett Pilismarótnál, amikor mentem át a hegyen a királykúti-nyereg és Sikáros felé.
Akkor nem készültem fejlámpával és nagyon hiányzott, pedig széles a fényem a kormányon. A zoomot direkt szélesre állítottam, hogy többet lássak oldalra.
Út közben, ahogy kapaszkodtam felfelé, vaddisznók vagy valami szarvas vagy ki tudja milyen vad mehetett oldalt mellettem a fák között és hiába forgolódtam, a fény nem fordult velem fejlámpa hiányában. Ilyenkor nagyon-nagyon tud hiányozni egy olyan fény, ami arra fordul amerre a fejem.

Ez a videó máshol készült, de az a fény széttartása látszik. Nekem ez az útra ugyan elég, de az erdõbe kevés.
Az úton szinte elég is, de nem látok be vele oldalt a fák közé. Oda fejlámpa kell, és akkor tényleg mindenhol úgy látok, mint nappal.

A videón az elején egy hagyományos bringa lámpa fénye jön szembe (összehasonlításnak), aztán
utána fordulok és kapcsolom és emelem a saját fényem, majd a végén lekapcsolom megint kicsire.
Érdemes teljes képernyõs módban nézni.
http://www.youtube.com/watch?v=8ZbbzxnsEHg

Mindig ha bármilyen széles fényû kormány lámpával is indultam, rettenetes hiányérzetem volt fejlámpa nélkül, ami oda világít ahova nézek.
Akkor mindig megfogalmazódik bennem, hogy a fejlámpa az ami feltétlenül kell, mert azzal ott látok ahova éppen nézek és ahova fordítom a fejem.

Más..
A lítium akku töltõben én sem tudok jobbat, mint amiket itt korábban linkeltek.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Kormányon, sisakon v. kormányon+sisakon - ezeken kár elmélkedni, mert ízlés dolgában nem lehet vita. Kinek ez jött be, kinek az.
Pl. nekem soha nem lesz 600mm-nél szélesebb kormányom, mert nekem nem jó érzés a széles kormány, ki nem állhatom. Haverok meg folyamatosan veszik az egyre szélesebb kormányokat, már 700 fölött járnak. Hát, így színes a világ.
Marci