Balu1, nagyon komoly lámpa, ha gondolkodtatok már pár plusz darab építésén, én lehet, elgondokoznék egy ilyenen.
Jó és szemléletes lett a korábban linkelt videód, tetszik. Az a környék nekem is egyik kedvencem.
Köszönöm.
Egy idõben néhány két-három darabot összeraktam, de nem ilyenbõl. Akkor még a kicsivel erõsebb fény is jónak számított a háromledes Cateye-hez képest. Akkoriban kezdtek fejlõdni a ledek. Igaz, azokhoz olcsó készre gyártott kínai alu tokot használtam fel, meg mûanyagot, kis hûtõ bordával. Az kijött reális áron. Ennek a legyártott dolognak a fém munka ára is már kitenne egy gyári lámpát. Mindkettõnknek montuval darabonként bele került 25 ezer körüli összegbe, mire legyártotta egy esztergályos. Ez csak a fém munka volt. Illetve az övé nem billenthetõ és neki nem kellett zoomos, így az valamivel kevesebbõl ki jött.
Aztán az akkuk (3 db) az 12.000,-Ftjával az 36.000,- lenne. A töltõ, hogy ne kelljen sokat várni rá, mire sorban rá kerül, abból is 3 db az 15.000,-Ft (nem ez nyomná meg az árat). Aztán a ledek és a lencse is még vagy tízesbe bele kerülnének, meg mér az apróság. Az...86.000,- Ft körül van, mindjárt egy százezerbe benne is lenne. Már ha egyáltalán lenne türelmem még ilyesmihez, de már nincs.
Elvileg olyan egyszerû, hogy néhány alkatrészt össze építünk, de sok mindennek kell illeszkednie ahhoz, hogy tényleg jól mûködjön és a hozzá szükséges kész modulok (készen vásárolható rész egységek) elég sokba kerülnek amikor meg kell venni hozzá, vagy pl. meg akarjuk esztergáltatni a fémet.
A sajátomban a ledeket akarnám majd jobbra cserélni, egyelõre ahhoz sincs türelmem.
A fény elég, de az elosztásán még változtatnék. Felül legyen erõsebb szûkebb fény és alul maradjon szórt.
Szóval eltérõ távolságba tennék egymás fölé két sorba XM-L neutrál színû ledeket (a T6 vagy U2 túlságosan bántóan rideg kék),
de annak sincs sok türelmem neki látni mostanában. A tervem, hogy a felsõ sor közelebb kerüljön az optikához, így lefelé szélesebben vetít.
Az alsó sor kicsivel távolabb lenne és azért szûkebb és erõsebb fényt adna felfelé. A felsõ terelõ tükör azt is elvileg megfogná, hogy ne menjen nagyon felfele a felsõ szórtabb széle.
Szerintem ezek a kínai lámpák már elég jók, fõleg ha pár ezerért lehet már venni itt-ott, (legfeljebb a vetítési képet kell megváltoztatni).
Abból lehetne átalakítással, optika cserével valami használhatót kihozni. Pl a tükör helyett az enyémhez hasonló lencsét lehetne beépíteni, viszont közelebb kell tenni a ledhez, mint azt a fej kialakítása közvetlenül engedné.
Az is kreatívan megoldandó feladat lenne, amit úgy lehetne kivitelezni, hogy a ledet valami fémmel meg kell emelni, de úgy, hogy hõkapcsolata is tökéletes maradjon a házzal, (ha valaki elõrébb akarja hozni, közelebb az elejére helyezhetõ optikához a ledet). Hiszen ettõl függ a fény széttartása.
Közben a lednek mindenképp a nagy lencse fókuszpontján belülre kell kerülnie.
Éppen fókuszban kivetíti a led képét kicsi négyzetként. Annál még jobban közelítve a távot, egyre növekszik a fény széttartása.
Fizikailag sok minden megoldható de én már nem foglalkozom ilyenekkel, még annyira sem mint azelõtt.
Egyszer sötétben, a Pilisen keresztül tekertem haza Visegrádról. Papp-rét után lefelé jó tempóban gurultam lefelé az erdészeti aszfalton, de én is hallottam, hogy valami nagy testû állat, több száz méteren keresztül csörtetett mellettem, egyre közelebbrõl! Mivel nem tudtam lehagyni, és jött a zabszem effektus..
Ez aranyos történet.
Ne értsd félre, tréfának szánom, amit most írok..
Nekem az jutott eszembe elsõnek, hogy egy szarvasbika biztosan nõstényt keresett és látta, hogy aki ilyen gyorsan fut az úton, elöl is pörög a lába és hátul is jól pörög, azt biza nem hagyja ki! Amikor lassítottál, akkor jött rá, hogy nagyot tévedett és majdnem bakot lõtt!
Egyébként a Te verziód jóval reálisabbnak tûnik.
valóban, Arra tudnak biztonságban futni, ahol jól látnak, Te pedig vitted elõtte a lámpást.
Micsoda kiszolgálásban volt része! Még uradalmi lámpa hordozó is jutott neki.