Egy rövid
Bikeray X-Fi,
Lumicycle Explorer összehasonlítás. Sajnos a Bikeray már nincs nálam, ezért nem teljesen korrekt az összehasonlítás, csak emlékbõl élek. A Lumi a szobában elsõ bekapcsoláskor halványabbnak tûnt (bár lehet csak a minta más). Kimentem vele, csak kézbõl világítottam. Kékes a fénye, a Bikeray fehérebb-sárgásabb volt. Mitõl lehet ez, más LED-ek vannak benne? A Bikeray-nek a 19°-os Lumi-tól szélesebb optikája volt, egy egyenletes fényfoltot vetített ki a mintán belül, így közelre és távolra is jól lehetett látni. A Lumi 19°-os lencsével középen erõsebb fényfoltot vetít, ami kifelé egyenletesen halványodik. A folt, amit kivetít keskenyebb mint a Bikeray-é, viszont azt sem érzem, hogy távolabbra világítana. A Lumi 25°-os lencsével már sokkal egyenletesebb, szélesebb fényt csinál közelre, viszont ezzel nem látok el jól távolra. Tehát a kormányon, a kanyarok kivételével a Bikeray jól teljesített, egyenletes fényt vetített közelre és távolra is, a fény színe tetszett. (Mint írtam, minõségi problémák miatt muszáj volt szabadulnom tõle). A Lumi 25°-os lencsével a kormányon nem váltja ki a Bikeray-t, közelre nagyon jó fényt vetít ugyan, de rövid a táv, amit bevilágít, gyors haladáshoz nem megfelelõ. A 19°-os lencsét a kormányon nem próbáltam, csak sisakon, de ez önmagában is sokkal markánsabbnak tûnik keskeny ösvényen. Lehet, hogy a megoldás 19°-os lencse lesz a kormányra is, ebbõl van két tartalék. Viszont a kettõ együtt már alacsony fokozaton (2*900 lumen) is kiváló fényt csinál, mind közelre , mind távolra és teljes szélességben-hosszában bevilágítják az utat. A kettõnek együtt sztereó hatása van, sokkal jobb mint csak eggyel világítani.
Mégegy dolog, a
Bikeray-nél arra emlékszem, hogy forgatásra is egyenletes volt a fényfolt (a lencséjében távolabb vannak a LED-ek). A
Lumi forgatására viszont a fényfolt is fordul, látszik, hogy nem kerek. Nem tudom, hogy ez igénytelen-e, de érdekes.