Napfény mellett, sőt a lámpa saját fénye mellett sem kell oda hosszú záridó. Sőt ellenkezőleg.
A lámpa és a napfény egy fotón kell, hogy szerepeljen felvételkor, szorosan egymás mellett. Annyira közel kell tenni a lámpát az árnyékos fal részhez, hogy a fényereje kb azonos legyen a mellette napfénnyel megvilágított fal felület megvilágításával, ez kb. 10-15 cm.
Az is nagyon fontos, hogy ne világítsd túl a fotót. Pontosabban úgy állítsd a kamerát, hogy legyen a képen árnyalat bőségesen, még a legfényesebb részeken is. Még az se baj ha közepesen fedett a megvilágított a legfényesebb rész. Akkor jobban lehet látni a színeket. (A kompaktokon is van többnyire valami manuális lehetőség, amivel bele lehet nyúlni.)
Azt kell lefotózni napfény állasú kamerával.
Érdemes egy fotót dél körül és egyet napnyugta előtt készítani ha lehet, mert a kettő sem lesz egyforma.
A lenyugvó nap sugarai vörösesek, tudom ezzel nem mondtam újat.
Az, hogy melyiket használod "etalonnak", még ki kell találni. Talán inkább a délit.
Arra mindenképp jó a két fotó, hogy kamerán keresztül objektíven is lásd egymás mellett és egymás után ís a különbséget, hogy legyen mitád a lenyugvó fény színéből is. Ez csak tanulgatásokhoz, hogy emlékezz rá.
Ez arra jó, hogy nagyjából tudd, hol jársz a színhűséggel.
Spektrálisan lehet hiányos, de ha azt nézzük, hogy három átvitt szín csatornával már milyen gyönyörű színeket kapunk egy televízió képernyőn, akkor kiderül, hogy nem az a lényeg. A spektrum hiány eloszlása sem mindegy.
Pl a lézerrel működő videó projektorokban három igen keskeny spektrum (szinte szín tüske) van és mégis gyönyörű a végeredmény színe.
A ledekből a vörös azért hiányzik mert a közvetlenül előállított kék gerjesztő fénytől távol esik és még ha az hullámhossz traszformáló "foszfor" (annak mondják de nem foszfor kémiailag) anyagnál nem is számolunk átalakítási veszteséget, de az így megkapott vörös fényre vagy tízenvalahányszor érzéketlenebb a szemünk.
Az első lilás-sárga ronda színű ledek kumarin-6 foszforral működtek, ami a led chipek kék fényéből és a gerjesztett sárga fényből állítottak elő valamit, amire nagy jóindulattal lehetett mondani, hogy lilás-fehérre emlékeztet.
.
Még jó régen kipróbáltam, hogy vezttem kék és sárga ledeket (amikor nem volt még erős fényű fehér) és kipróbáltam mit ad ki ha keverem. Hát az valami rettenet volt. pont olyan volt a fénye, mint az első fehérnek mondott kínai lámpáknak volt. Abból a fényből nagyon fontos szükséges spektrumok hiányoztak.
Szerintem minden ledes lámpa fénye (nagyobb részben a maiak is) ságahiányos és méginkább vöröshiányos képet fog mutatni, legalább is amilyen ledeket ezekben használnak. Létezik melegebb fényt adó led is de olyant szinte alig építenek bringa éámpába mert rossz az átalakítási hatásfoka, ezért soket fogyaszt és gyengébb a fénye. Annak az energia takarékossága már talán a halogén hatásfok duplája fölé esik egy kicsivel, 50-55 lumen/W-ra.
Amíg a hidegebbek a 80-100-120 lument is leadják egy jól meghajtott lednél.
Persze amit megadnak, hogy 160 és 180 lm/W-os led, azt legfeljebb 2 Wattig garantálják rá. Fölötte már romlik a hatásfoka. A melegedéssel is romlik a hatásfok, ha nincs megelelő hűtése.
Speciel az enyém (a kormánylámpa) kicsit zöldes árnyalatú de eléggé vöröshiányos (sápadt színű) a napfényhez képest. Valaki itt meg is jegyezte, milyen jól vissza adja a fű színét, az zöldes felé hajló szín miatt van.
Ráadásul a zöldre a szemünk jóval, akár tíz-tizenötször érzékenyebb is mint a mély vörösre.
Ezért látjuk fényesebbnek amiben több a zöld szín.
A napfényes teszttel legalább tudod mihez hasonlítani a gyakorlatban fényforrások színeit. A napfény lehet nagy vonalakban egy etalon, még akkor is ha a téli napfény sem ugyanolyan színű pontosan, mint a nyári de közelítőleg azért mindig ott van a déli és a lenyugvó között a színe.
Most kicsit sokat írtam, de ezek jutottak eszembe a fény színéről és arról, hogy három megfelelő keskeny spektrumból is szép színeket elő lehet állítani, ami persze mindig is hiányos marad, de az nem annyira zavaró, ha arányos az egyes spektrumok szintjének egyensúlya.
Balu1 módosította - 2013. november 11. - 07:46