Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Úgy látszik, ezt a felső terelőt azóta már más is kitalálta (vagy el leste) a bringa lámpára.

Viszont nem fejlesztették tökéletesre, ahogy látom, mert nincs benne a terelő tükör, szorosan a kilépő felső széle fölött.

Sőt, nem is annál a lámpánál működik leghatékonyabban amiben tükör foncsor van, hanem amiben a vetítés nagy domború lencsével történik, ahol egy szintben lévő ledek vannak.

http://www.youtube.c...h?v=_XnuP_cKl1s

Ez csak design, hogy a kínai szutykot jobban vegyék. :)

Azóta kevés napos nap volt, akkor meg nem értem rá, de lassan megpróbálom elkészíteni a fotókat... A fotós tippeket köszönöm, de jók lesznek a fotók, tudok bánni a géppel. :) Sajnos volt egy esésem, a lámpa eleje (a lencsét ráfogó fém szerencsére és csak minimálisan) megkóstolta az aszfaltot. :( Nagyon bosszant, majd szerzek rá egy másik gyűrűt. Tudom, hogy a kormányszarv védené, de azt nem akarok.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Úgy látszik, ezt a felső terelőt azóta már más is kitalálta (vagy el leste) a bringa lámpára.

Viszont nem fejlesztették tökéletesre, ahogy látom, mert nincs benne a terelő tükör, szorosan a kilépő felső széle fölött.

Sőt, nem is annál a lámpánál működik leghatékonyabban amiben tükör foncsor van, hanem amiben a vetítés nagy domború lencsével történik, ahol egy szintben lévő ledek vannak.

http://www.youtube.c...h?v=_XnuP_cKl1s

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Napfény mellett, sőt a lámpa saját fénye mellett sem kell oda hosszú záridó. Sőt ellenkezőleg.

A lámpa és a napfény egy fotón kell, hogy szerepeljen felvételkor, szorosan egymás mellett. Annyira közel kell tenni a lámpát az árnyékos fal részhez, hogy a fényereje kb azonos legyen a mellette napfénnyel megvilágított fal felület megvilágításával, ez kb. 10-15 cm.

Az is nagyon fontos, hogy ne világítsd túl a fotót. Pontosabban úgy állítsd a kamerát, hogy legyen a képen árnyalat bőségesen, még a legfényesebb részeken is. Még az se baj ha közepesen fedett a megvilágított a legfényesebb rész. Akkor jobban lehet látni a színeket. (A kompaktokon is van többnyire valami manuális lehetőség, amivel bele lehet nyúlni.)

Azt kell lefotózni napfény állasú kamerával.

Érdemes egy fotót dél körül és egyet napnyugta előtt készítani ha lehet, mert a kettő sem lesz egyforma.

A lenyugvó nap sugarai vörösesek, tudom ezzel nem mondtam újat.

Az, hogy melyiket használod "etalonnak", még ki kell találni. Talán inkább a délit.

Arra mindenképp jó a két fotó, hogy kamerán keresztül objektíven is lásd egymás mellett és egymás után ís a különbséget, hogy legyen mitád a lenyugvó fény színéből is. Ez csak tanulgatásokhoz, hogy emlékezz rá.

Ez arra jó, hogy nagyjából tudd, hol jársz a színhűséggel.

Spektrálisan lehet hiányos, de ha azt nézzük, hogy három átvitt szín csatornával már milyen gyönyörű színeket kapunk egy televízió képernyőn, akkor kiderül, hogy nem az a lényeg. A spektrum hiány eloszlása sem mindegy.

Pl a lézerrel működő videó projektorokban három igen keskeny spektrum (szinte szín tüske) van és mégis gyönyörű a végeredmény színe.

A ledekből a vörös azért hiányzik mert a közvetlenül előállított kék gerjesztő fénytől távol esik és még ha az hullámhossz traszformáló "foszfor" (annak mondják de nem foszfor kémiailag) anyagnál nem is számolunk átalakítási veszteséget, de az így megkapott vörös fényre vagy tízenvalahányszor érzéketlenebb a szemünk.

Az első lilás-sárga ronda színű ledek kumarin-6 foszforral működtek, ami a led chipek kék fényéből és a gerjesztett sárga fényből állítottak elő valamit, amire nagy jóindulattal lehetett mondani, hogy lilás-fehérre emlékeztet.

.

Még jó régen kipróbáltam, hogy vezttem kék és sárga ledeket (amikor nem volt még erős fényű fehér) és kipróbáltam mit ad ki ha keverem. Hát az valami rettenet volt. pont olyan volt a fénye, mint az első fehérnek mondott kínai lámpáknak volt. Abból a fényből nagyon fontos szükséges spektrumok hiányoztak.

Szerintem minden ledes lámpa fénye (nagyobb részben a maiak is) ságahiányos és méginkább vöröshiányos képet fog mutatni, legalább is amilyen ledeket ezekben használnak. Létezik melegebb fényt adó led is de olyant szinte alig építenek bringa éámpába mert rossz az átalakítási hatásfoka, ezért soket fogyaszt és gyengébb a fénye. Annak az energia takarékossága már talán a halogén hatásfok duplája fölé esik egy kicsivel, 50-55 lumen/W-ra.

Amíg a hidegebbek a 80-100-120 lument is leadják egy jól meghajtott lednél.

Persze amit megadnak, hogy 160 és 180 lm/W-os led, azt legfeljebb 2 Wattig garantálják rá. Fölötte már romlik a hatásfoka.  A melegedéssel is romlik a hatásfok, ha nincs megelelő hűtése.

Speciel az enyém (a kormánylámpa) kicsit zöldes árnyalatú de eléggé vöröshiányos (sápadt színű) a napfényhez képest. Valaki itt meg is jegyezte, milyen jól vissza adja a fű színét, az zöldes felé hajló szín miatt van.

Ráadásul a zöldre a szemünk jóval, akár tíz-tizenötször érzékenyebb is mint a mély vörösre.

Ezért látjuk fényesebbnek amiben több a zöld szín.

A napfényes teszttel legalább tudod mihez hasonlítani a gyakorlatban fényforrások színeit. A napfény lehet nagy vonalakban egy etalon, még akkor is ha a téli napfény sem ugyanolyan színű pontosan, mint a nyári de közelítőleg azért mindig ott van a déli és a lenyugvó között a színe.

Most kicsit sokat írtam, de ezek jutottak eszembe a fény színéről és arról, hogy három megfelelő keskeny spektrumból is szép színeket elő lehet állítani, ami persze mindig is hiányos marad, de az nem annyira zavaró, ha arányos az egyes spektrumok szintjének egyensúlya.

Balu1 módosította - 2013. november 11. - 07:46

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Az a mondás járja, hogy egy kép többet ér ezer szónál. Magam is azt vallom.  :)

Amint tudom, elkészítem a nappali képet. Próbálom majd a beamshotot is megoldani. Arra gondoltam kirakom az állványra a féképezőt 10mp-es időzítővel. Bekapcsolom a lámpákat, lenyomom a gombot, odasétálok a kívánt pozícióba és próbálok mozdulatlan maradni. Kérdés, ha egy kicsit mozognak a lámpák az mennyire csalja el a képet.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Az a mondás járja, hogy egy kép többet ér ezer szónál. Magam is azt vallom.  :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Viszont minél hidegebb a fénye, annál hatékonyabban (jobb hatásfokkal) elő lehet állítani.

A gerjesztő fény az kék. Az adott. A zöldre a legérzékenyebb a szemünk.

Ezzel szemben a sárgát és főleg a vöröset már nehezebb hatékonyan előállítani, mert ott már csökken a szem érzékenysége.

Éppen ezért kisebb hatásfokú az a led amiben elegendő sárga és vörös is van.

Lehet olyant is használni bringán, de a hordozható áramforrással érdemes takarékoskodni, viszont látni meg akarunk.

Ahhoz valamit fel kell áldozni. Vagy az akku kicsi méretét, vagy a lámpa fényerejét, vagy a színhőmérsékletét.

Kompromisszum.

Ha vállalod, hogy viszel nagyobb akkut és több leddel oldod meg a világítást, akkor gyönyörű színű erős fényed lehet.

Persze ahhoz megfelelő melegebb fényű ledet és nagyobb kapacitású akkut érdemes beépíteni.

A leírtak alapján nem tűnik annyira barátságtalannak? Csináljak képet?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Viszont minél hidegebb a fénye, annál hatékonyabban (jobb hatásfokkal) elő lehet állítani.

A gerjesztő fény az kék. Az adott. A zöldre a legérzékenyebb a szemünk.

Ezzel szemben a sárgát és főleg a vöröset már nehezebb hatékonyan előállítani, mert ott már csökken a szem érzékenysége.

Éppen ezért kisebb hatásfokú az a led amiben elegendő sárga és vörös is van.

Lehet olyant is használni bringán, de a hordozható áramforrással érdemes takarékoskodni, viszont látni meg akarunk.

Ahhoz valamit fel kell áldozni. Vagy az akku kicsi méretét, vagy a lámpa fényerejét, vagy a színhőmérsékletét.

Kompromisszum.

Ha vállalod, hogy viszel nagyobb akkut és több leddel oldod meg a világítást, akkor gyönyörű színű erős fényed lehet.

Persze ahhoz megfelelő melegebb fényű ledet és nagyobb kapacitású akkut érdemes beépíteni.

Balu1 módosította - 2013. november 09. - 06:36

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Szinhőmérsékletről
http://led-rex.hu/me...zinhomerseklet/

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Kipróbáltam, hogy napfénynél az árnyékba világítottam. A napfény jól láthatóan sokkal sárgább, ennek pedig fehér a fénye. Kék komponenst nem látok benne, inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenféle szín hiányzik belőle és csak fehér. Nekem a sárga hiányzik, emiatt kicsit barátságtalan a színe.

Bevettem a tesztbe a Dinotte 200L-t is, amiben elvileg SSC P4 LED van. A Dinotte fénye köszönőviszonyban sincs a napfénnyel, erősen kék. Ha a két lámpával együtt világítottam, akkor a Lumicycle fénye nagyon közel esik a napfényhez és a Dinotte nagyon elüt a kékes fényével.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

A neutrál ill nem nagyon hideg és nem túl bántóan kékes színű ledek kellemesebbek és annyit a fényerőben sem lehet észrevenni, viszont egy semleges színhőmérséklet érték alatt már nem sok értelme lenne lejjebb menni a vöröses felé. Onnan már jelentősebb a fényerő veszteség. Szóval halogén vörösesre nem érdemes törekedni.

Egyébként úgy lehet össze vetni a természetes napfény színével, hogy a napfénnyel megvilágított fal felületen egy árnyékos részre világítunk nagyon közelről. Ha a lámpa fénye nem látszik túl hidegnek és fakónak, akkor már nem rossz a színe.

Az XM-L U2 és a T6 is nagyon hideg fényű. Ezért is javasoltunk rob-nak valami kicsivel melegebb fényűt én is és DöG úr is.

A gyártó azt állítja, hogy az XML LED-ek nagyon széles színhőmérsékletekkel készülnek. Ők azt választották, amit a legjobbnak gondoltak. Illetve a CREE LED-eknél minél specifikusabb igények vannak, úgy megy fel az ár is. Én ezt úgy értelmezem, a legolcsóbb LED-ek színhőmérséklete terjedt el a köztudatban, de a lehetőség fennáll melegebb színű LED-ek vásárlására is az adott szérián belül? Mindenesetre ezt a napfényes trükköt ki fogom próbálni.

gagyenkov

gagyenkov

törzsvendég

• fórumtag
  • 502 hozzászólás

Jópofi látványos dolog és biztos, hogy meglátnak vele oldalról is! :)

Az árát nem találom sehol.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy kb fél kiló egy ilyen ami a kerékkel együtt forog és folyamatos energia többletet emészt fel a

hajtási energiából a plusz tömeg tehetetlenségi nyomatékának a szög irányú megtörésekor, ami menet közben folyamatosan jelentkezik. 

igaz, egy terep guminak is van súlya, de pl egy outin már észrevehetően foghat a plusz tömeg forgásban tartása.

http://www.mozgasvil...irek/fu-de-meno

Gondod van a bringáddal? Dobd be a DUNÁBA! DUNA kerékpárbolt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A neutrál ill nem nagyon hideg és nem túl bántóan kékes színű ledek kellemesebbek és annyit a fényerőben sem lehet észrevenni, viszont egy semleges színhőmérséklet érték alatt már nem sok értelme lenne lejjebb menni a vöröses felé. Onnan már jelentősebb a fényerő veszteség. Szóval halogén vörösesre nem érdemes törekedni.

Egyébként úgy lehet össze vetni a természetes napfény színével, hogy a napfénnyel megvilágított fal felületen egy árnyékos részre világítunk nagyon közelről. Ha a lámpa fénye nem látszik túl hidegnek és fakónak, akkor már nem rossz a színe.

Az XM-L U2 és a T6 is nagyon hideg fényű. Ezért is javasoltunk rob-nak valami kicsivel melegebb fényűt én is és DöG úr is.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Próbáld meg két különböző szögből (kormányról és fentebbről) megvilágítani legalább a közelebbi talajt előtted 10-20 méteren belül.

Úgy jobban ki jön a térhatás mert máshova esik az alacsonyabb lámpa árnyéka mint a magsan levőé.

Az egyik a kormányon van, a másik a sisakon. Ez a konfiguráció nagyon bejött. A térhatás miatt úgy érzem, hogy a két lámpa háromszor olyan erős fényt ad mint bármelyik magában. Olyan mintha csak egy szemmel néznék, vagy kettővel.

A színhőmérsékletre értem, hogy a térhatást rontó tényező. Az előző lámpa sárgásabb volt, sokkal kellemesebb színe volt. Persze éjszaka sosem lesz olyan mint nappal. De mivel a lámpák ezen kívül kiválóak, együtt tudok vele élni. Egyébként a gyártó fejlesztéskor kínál upgrade lehetőséget, csak a ledeket cserélik ki. Már vannak olyan ledek, amik nagyobb fényerőt generálnak, hamarosan elérhetőek lesznek náluk is. Lehetséges, hogy kérhetek más színű ledeket. Jeleztem nekik, hogy szívesen tesztelnék is. Előfordulhat, hogy kapok rá lehetőséget.

freddyke módosította - 2013. november 05. - 23:22

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Sokszor belehajtok úgy kövekbe, ágakba, sárba, hogy nem tudom megkülönböztetni a normál talajtól, rossz térhatást kelt...

Próbáld meg két különböző szögből (kormányról és fentebbről) megvilágítani legalább a közelebbi talajt előtted 10-20 méteren belül.

Úgy jobban ki jön a térhatás mert máshova esik az alacsonyabb lámpa árnyéka mint a magsan levőé.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

meg olyanoknak, akik csak a gombot akarják lenyomni

haverom is manuálban nyomott mindent, és szarabb képeket csinált, mintha sima automatán hagyta volna

ne legyetek már ilyen fotósznobok :)

Csak a fotós tudja, hogy milyen képet szeretne, a gép honnan tudná? Egy fotó elkészítésének lehetőségeinek száma nagyon sok féle lehet, a környezet, ahol a fotót készítjük nagyon változatos lehet, amihez alkalmazkodni kell. Nem véletlenül egy külön szakma. A digitális gép óriási előnye, hogy lehetőség van korlátlan mennyiségű felvétel készítésére különböző beállításokkal, ami azonnal kiértékelhető a kijelzőn, amíg nem kapjuk meg a kívánt eredményt. Kivéve a megismételhetetlen pillanatfotókat, ezekre előzetesen gyakorolni kell. A fotós alapok elsajátításával, odafigyeléssel, törődéssel egy egyszerű kompakt géppel is kiváló képeket lehet készíteni, figyelembe véve annak korlátait.

Inkább NE U2 bin-t, hanem T3,T4,T5-öst vegyél, illetve aminél külön írják hogy neutral white (4-5000°K)! Utóbbiaknak csak minimálisan kissebb a hatásfoka, viszont sokkal kellemesebb a fénye, és nem utolsó sorban, a színeket is jobban látni vele (pl. avar színével kevésbé mosódik össze egy szikla, vagy faág; talán még a sár-tócsák milyensége is jobban érzékelhető...) ;)

A Lumicycle gyártónak egyébként küldtem kritikát a lámpa színhőmérsékletéről, mert ugyanezt tapasztalom, szemet fárasztó színe van és mindent egybeolvadni látok a terepen. Sokszor belehajtok úgy kövekbe, ágakba, sárba, hogy nem tudom megkülönböztetni a normál talajtól, rossz térhatást kelt. Azt mondták, hogy az alap ledeknek nagy a szórása és sok különböző nemkívánatos felharmonikusa és ők inkább jóval drágább, kimondottan az általuk legjobbnak vélt színhőmérsékletű ledeket használnak. Érdekes módon, sárban, vizes talajon is nagyon jó megvilágítottságot kapok ezzel a színhőmérséklettel, ami viszont előny. Egyébként a lámpák fényereje egyszerűen brutális, a kettőt együtt kb. úgy kell elképzelni, hogy előttem egy 5m széles, 70m hosszú homogén vegvilágított szőnyeg van. Az út széléből még sokat is látok, a fejlámpa miatt bárhova nézek, 50m-re lazán belátok a fák közé, a kanyarokba még jóval előtte belátok mielőtt ráfordulnék. Ha lehullott faleveles vagy világos poros talajon megyek a fényerő brutális. Általában nem is használom a 2*2700 lument, mert túl sok, csak lefelé. Úgy érzem az autóm H4-es tompított lámpáinál erősebb is és nagyobb is a fényfolt. Legalábbis biciklihez képest minimum kétszer jobban látok, mint autóval az autóhoz képest. Az akksikat így vegyesen használom, 2.5 óra alatt még nem tudtam elérni, hogy 30%-ra lemerüljön, még a kisebb kapacitásúnál sem, ami maximumon csak 1,3 órát bír papíron. Elvileg ezek nem cellákból összeállított, hanem kézzel gyártott akksik, meg is látszik a minőségen. Nagyon elégedett vagyok a lámpákkal.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szervusztok!

Csak egy kis vesézni való cucc! http://www.monkeylight.hu/pro.htm

Jópofi látványos dolog és biztos, hogy meglátnak vele oldalról is! :)

Az árát nem találom sehol.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy kb fél kiló egy ilyen ami a kerékkel együtt forog és folyamatos energia többletet emészt fel a

hajtási energiából a plusz tömeg tehetetlenségi nyomatékának a szög irányú megtörésekor, ami menet közben folyamatosan jelentkezik. 

igaz, egy terep guminak is van súlya, de pl egy outin már észrevehetően foghat a plusz tömeg forgásban tartása.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

zseblámpában XM-L U2 ledeset keressek?

U2-t vagy T6-ot. de lehet az XM-L sorozatból más nem túl meleg fényű darab is.

A sárgásabb-vöröses fényűek már eléggé kevés fényt adnak a hidegebbekhez képest.

A legkékesebb az U2 és az a legnagyobb fényű is, de lehet, hogy zavarni fog a túl kékes fénye.

Helló DöG úr, egyszerre írtunk,

de a lényegét illetően szinte ugyanazt. :)

Balu1 módosította - 2013. november 05. - 20:19

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

zseblámpában XM-L U2 ledeset keressek? vagy?

occco kinai kellene

Inkább NE U2 bin-t, hanem T3,T4,T5-öst vegyél, illetve aminél külön írják hogy neutral white (4-5000°K)! Utóbbiaknak csak minimálisan kissebb a hatásfoka, viszont sokkal kellemesebb a fénye, és nem utolsó sorban, a színeket is jobban látni vele (pl. avar színével kevésbé mosódik össze egy szikla, vagy faág; talán még a sár-tócsák milyensége is jobban érzékelhető...) ;)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

zseblámpában XM-L U2 ledeset keressek? vagy?

occco kinai kellene

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

A kompaktokat hozzá nem értőknek fejlesztették, akik csak a gombot tudják lenyomni. (Vakuzik, amikor az óceánt fotózza vagy a hegyről a várost.) A DSLR meg lehet rosszabb képet csinál automatában mint egy kompakt. 9 éves a Canon kompakt gépem és tud manual módot. Automata módban maximum akkor volt amikor véletlenül oda tekertem. Kategóriájában nem csinál rossz képeket. A maiakhoz persze már nem lehet hasonlítani, de ha van fény, akkor kiváló. Csak lassú, nehézkes a kezelése és kevés fénynél állvány kell.

meg olyanoknak, akik csak a gombot akarják lenyomni

haverom is manuálban nyomott mindent, és szarabb képeket csinált, mintha sima automatán hagyta volna

ne legyetek már ilyen fotósznobok :)