Ilyeneket szoktak beépíteni Li-ion laptop akku pakkokba. Az is így néz ki. Persze ez nem garancia semmire. Így ránézésre nehéz megmondani, hogy tényleg az van-e benne. meg kellene tudni, hogy milyen felirat volt az akku pakk burkolatán, amiből kibontották a cellákat.
A feszültsége alapján lehet akár lemerült li-ion cella. A Li-Fe akku szerintem más kinézetű.
Ha tényleg Li-ion cella, akkor a legfontosabb jellemzője, hogy
nem töltheted feszültségben 4.2V fölé még tizedekkel sem, mert az lassan károstja.
Jóval fölötte viszont megszakad de akár jelentősen forrósodhat is közben.
A másik kényes dolog, nem ilik 2.7V alá meríteni.
Van nekem is hasonlóm:
ilyen csomagban volt:
Kettő-kettő cella van párhuzamosítva. A komplett pakk 2.6 Ah-ás
Vagyis egy cella 1300 mAh kapacitású abból amit feltöltöttem.
A tiéd is hasonló lehet.
A cellát érdemes jól szigetelten kezelni, mert ha zárlatba kerül akkor felforrósodhat és akár ki is gyulladhat.
A burkolatára ráhúznék olyan zsugorcsövet, ami jól rá tud húzódni felmelegítés után és a szélei körbe kell, hogy öleljék a ház (negatív) burkolatát, hogy a pozitív középső elektróda éppen csak forrasztható maradjon. és ne érhessen még véletlenül sem a burkolatához. A lítium akkut csak nagyon gyorsan szabad forrasztani elég meleg pákával. Különben a hőtől károsodhat. Ezeket ponthegesztéssel rögzítik hivatalosan, mert az gyorsan rögzíti a kötést és nem melegíti túl az akkut.
Nekem még nem volt ilyen gondom vele, mert gyorsan szoktam forrasztani, eléggé felfűtöm a pákát, hogy gyorsan végig fusson először a cin a felületeken és miután ez meg van akkor rövid idő alatt végbe menjen az előre ónozott vezeték és az akku végének az ösdszefolyása. A negatív oldalon az akku sarkát érdemes forrasztani "melengetni", mert ott kevesebb hőt von el. A rá ponthegesztett szalagból érdemes kicsit rajta hagyni, mert ha arra forrasztasz akkor nem melegszik át az egész akku. Vannak már ilyen tapasztalatok.
A cin ráfutás segítéséhez folyasztó szerként a megkapirgált felületen gyantát lehet használni, de jobb híján a méhviasz vagy a parafin gyertya is megteszi, csak ezek gyorsabban elpárolognak.
A folyasztó szer arra jó, hogy a felületet megvédi egy ideig a levegő oxigénjétől és nem oxidálódik a felület, ami lehetetlenné tenné a forrasztó ón szétfolyását a fém felületen...
Beforrasztás után mégegy zsugorcső mehet rá, ami a forrasztás kötési pontját is védi.
Ha párhuzamosan kötöd, (a töltés miatt célszerű, mert különben elmásznak balansz áramkör nélkül), akkor mindegyik akku cellának a pozitívjánál érdemes beépíteni egy multifuse biztosítékot, ami kicsivel fölötte kell legyen annak az áramnak amit ki akarsz venni majd belőle cellánként. Azt is külön kicsi zsugorfóliába csomagolva és a kivezetéseit szintén jól szigetelve kell szerelni. A lítium akku csak így biztonságos, vagy egy gyári akku védő körrel kell felszerelni. Azzal is jó.
Szóval nagyon figyelmesen és biztonságosan és korrekten kell szerelni, ami azt jelenti, hogy minden zárlat veszélyt ki kell zárni.
Közben a töltés módját és a használati feszültség igényt is figyelembe kell venni...
Ez sajnos nem olyan, hogy csak sorosan kötjük és töltődik. Pontosabban ahhoz kell a balansz áramkör. Anélkül féloldalassá válhat több töltés után és egy idő után az egyik nem töltődik fel teljesen amíg a másik túltöltődik és tönkre megy.
A töltési feszültségre nagyon kell ügyelni, hogy párhuzamos cella csoportonként ne lépje túl a 4.2V-ot.
Mit mondjak még...
Nagyjából ennyi a lényeg..
Majd írj ha valami kérdés adódik.
A zsugorcső és a multifuse, vagyis huzal lábas öngyógyuló biztosíték a megfelelő áramra a lomexben vásárolható meg.
http://lomex.hu/hu/w...unt,0/instock,0
.