Sok múlik a töltő minőségén is. A kínai lámpáknál általában nem beszélhetünk sem akksi sem töltő minőségről. (Legtöbbször az egész lámpa szett kevesebbe kerül, amennyibe csak az akksi szett kerülne, ha megfelelő minőségű lenne.) Bár a Li-Ion kevésbé érzékeny a rátöltésre, de valóban jobb lenne az akksiknak, ha néha teljesen ki van sütve és onnan töltődik, de sajnos ezt nálam eléggé lehetetlen kivitelezni, mivel sokszor csak 50%-ig merítem az akksikat, beltérben álló helyzetben nem égethetem a lámpát, mert a LED-ek túlmelegednek, a töltő pedig nem tudja meríteni. Leginkább úgy működne ha külön kisütő kütyüt készítek, ami lekapcsol és jelez, ha egy bizonyos feszültség alá megy (ahol az akksi még nem károsodik), aztán rögtön a töltőre dobom. Vagy beszerzek egy profi töltőt, ami eleve tudja kezelni a kisütés-töltést ciklust, nemrég volt róla szó ezen a fórumon, mint modellezéshez használt univerzális töltők. Szintén volt róla szó, hogy a modellezéshez használt akksikhoz jó áron hozzá lehet jutni és kiváló minőségben, tehát ha valakinek döglődik az akksi, ez jó kiváltása lehet a gyárilag eleve rossz minőségű vagy éppen jó minsőségű/túlárazott akksiknak. (Ehhez megfelelő töltő is kell, egy rossz töltővel nem tart sokáig.)
A kínai lámpák hajlamosak arra, amit leírtál (sajnos ilyen volt a BikeRay is, ami nem kínai), hogy hirtelen kikapcsol. Én gyakran elkóborolok mélyen az erdőben, nem hiányzik ilyen meglepi. A Lumicycle akksijaimra 5-7 év átlagos élettartamot írnak, a legjobb minőségű panasonic vagy sanyo cellákból vannak összeállítva, a töltő pedig szerintem kiváló minőségű (kivéve, hogy kisütés funkció nincs rajta). Szintén sok múlik a lámpa intelligenciáján, hogyan kezeli a merülő akksit, mennyire pontosan tudja megállapítani a töltöttségi szintet, leszabályozza-e a fényerőt (hogy meghosszabbítsa a futásidőt), engedi-e merült akksival a saját felelősségedre tovább használni a lámpát, stb. A Lumicycle ezeket mind tudja, de annak ellenére, hogy éjszaka is 2-3 órákat vagyok kint, 50-ből talán kétszer történt (az egyik a szánkópályán), hogy a kisebb kapacitású akksi elkezdett merülni és a lámpa levette a fényerőt, de a kikapcsolásig nem jutott el. A nagyobb kapacitású akksi sosem érte el a 30% merültséget, ezzel vegyes használattal szerintem 6-8 órát tudok világítani.
Szerintem aki sportszerűen kerékpározik éjszaka, mindig két lámpával menjen, független akksikkal. Bármi bármikor meghibásodhat, kell a tartalék. Sőt, lefelé nekem mindkét lámpa be van kapcsolva, ha rázkódástól, bármitől kikapcsolna az egyik, nem megyek sem az árokba, sem a fának.
freddyke módosította - 2014. április 13. - 09:57