Nekem van levegővel működő 120dB-es dudám, szabálytalankodni készülő/szabálytalankodó autók figyelmeztetésére vettem. Pl. ki akar kanyarodni vagy nem is lát és már kikanyarodott, esetleg letol az útról. Semmiképpen sem agresszió keltésre kell használni agyba-főbe, csak a végső esetben. Egyébként is elsősorban szemkontaktus és teljes óvatosság a fontos az autókkal szemben. Természetesen ha hátulról előz és fél méterrel megy el melletted, hogy majd lerepülsz, majd rádhúzza a kormányt azt nem lehet kivédeni és szerintem az megérdemli a hosszú dudát (az ilyenektől bevonnám a jogsit is). A csengő a kötelező felszerelés, tehát a dudát gyalogosokra ne, legfeljebb hosszú bringaúton nagy távolságról (50-100m) lehet figyelmeztetni, hogy a babakocsit tolja odébb. Közelről csengő.
A fényes lámpa miatt nem gondolnám, hogy nem vesznek észre. Nekem az a tapasztalatom, hogy feltűnően lassan/óvatosan jönnek szembe, mert vakítja őket és nem tudják mi az. Sőt, hátulról is jó nagy ívben kerülnek, mivel az én fényem erősebb (ha maximum közeli beállításon van). Ezek a lámpák nincsenek lehatárolva mint egy autó foncsora, a fényt minden irányban szórják, ami a szembejövőt nagyon erősen vakítja. Bármerre fordítod a lámpát, ezt nem tudod kivédeni. Nekem pl. egy nagyon drága lámpám van, ha úton megyek akkor minimumra veszem a fényerőt és az útpadkánál kijjebb irányítom a fényt, de még így is nagyon lassan és óvatosan jönnek a szembejövők, sehogy sem jó ez. Ezek a nagy fényerejű lámpák nem valók közlekedésre. Van olyan lámpa gyárilag (bár nem sok), ami direkt közlekedésre van kitalálva. Lehet építeni is. Illetve a kettő között, veszel egy olyan gyári (kínai) lámpát, ami jól átépíthető ilyen szempontból és lehatárolod, hogy ne vakítson. Volt róla szó a fórumon számtalanszor. Én azt fogom csinálni, hogy viszek egy gyengébb lámpát, letompítva 50 lumen körül már csak enyhén vakít.
freddyke módosította - 2014. április 26. - 09:59