Nálam most nagyobb probléma, hogy az itt átadott új bringaúton mindenki jár, akinek semmi keresnivalója ott. Nem osztott bringaút, tehát csak kerékpárosoknak kijelölve, táblával is.. egy-egy sávban. Szóval autós!!!! (ha még egyet látok feljelentem rendőrségen), lovasok!!!, motoros, kutyás, görkoris, gyerekes család, gyalogos kis csoportban, nagy csoportban). .. és baromira fel vannak háborodva, hogy félre kell állni.. és én vagyok a bunkó tapló paraszt, ha a kerékpárúton a csengetésem ellenére nem lehúzodó emberkéket kicentizem.
Ha feljelented az ilyet akkor kiröhögnek, messze nem éri el azt az ingerhatárt amiért büntetnének. Talán úgy érdemes hogy megszervezel egy gyűjtőoldalt ahol belinkeled az összes fejkamerás videót amit te meg mások összegyüjtenek, így van egy felület ami strukturálisan rámutathat a problémákra, esetleg egy arculat a politika felé. Az oroszoknál már évek óta nagy divat kocsiban a konzolkamera, ott a rendőrök korrupciója miatt, meg a szervezett "kocsid elé ugrok kártérítésért" maffia ellen. Pesten ez bicikliseknek jól jönne, csak attól félek az ilyesfajta kezdeményezést mindenféle támadás érné, ugyanúgy mint pl. a tolvajkergetőket is, mert politikailag kényes lehet rámutatni egyes problémákra. Arról nem beszélve hogy keveseknek telik fejkamerára, használják konzekvensen hogy minden legyen rögzítve, az új személyes portréval foglalkozó törvények nehezíthetik a dolgot, na meg az a réteg ami ha meglát egy fejkamerát már támad.
Úgyhogy tervezem egy ilyen Hornit beszerzését a csengő mellé
és továbbra is centizem a renitets delikvenseket.
Az ilyen szörnyhaláltokozó dudákról csak annyit hogy Indiában akkora a probléma hogy kialakult egy dudálási fegyverkezés ahol erre specializálodott üzletek árulnak egyre erősebb dudákat (140 db, messze a fájdalomhatár felett!) és egy nemrég megjelent tanulmány rámutatott hogy emiatt Delhi lakossága fokozottan idejekorán halálozik el, szívbetegségekben. Nagyon remélem ez nem jut el ide, ahol tudtommal szerencsére vészhelyzet híján az autósoknak is tiltott a dudálás.
A centizés se megoldás, csak frászt hozol egy csomó egyébként ártatlan emberre aki nem feltétlenül "tanul" az esetből, hanem legközelebb agresszívabb lesz. Arról nem beszélve hogy gyalogosok kiszámítathatatlanok és könnyen elvihetik a kormányodat egy hirtelen irányváltoztatással, vagy ütközhetsz nagyobb sérülésekkel. Velem ez is előfordult, három túrista egymás mellett, félig keresztbe a bicikliúton, azt hittem elférek, egyik széttárja a karját hogy mutogasson..
az utvonal valasztason kurva sok mulik.ha budapesten meg lehet oldani akkor nehogy mar videken ne lehessen alternativ utvonalat talalni a biciklis kozlekedesre.es alternativ alatt nem jardat ertek.
hozza kell szoktatnunk az autosokat hogy mi is a kozlekedes reszei vagyunk es ez a jardarol nem fog menni.
Budapesten nem mindenhol lehet megoldani. Velem simán előfordult hogy pont azért hogy elkerüljem a körutat bemegyek mellékutcába, ahol az agresszív autós elkezd dudálni hogy haladjak már, majdnem nekem is jött. A körutat nem mindig lehet kikerülni, ott meg az a baj hogy a két sávot előszeretettel ki is használják az autósok, azzal nem számítva hogy egy biciklis lehet hogy pont 3 centivel elfér, de ha 5 centit kitér akkor már ledarálta. Sokan nem érzik hogy milyen széles a kocsi és inkább neked jönnek mint a másik kocsihoz kerülnek közel. A buszok sem szeretik ha buszsávban lassítod őket. A taxisokat meg amúgy se sok érdekel, főleg nem ha odaállnak a kollega ajtaja mellé, elfoglalva azt a kis maradék folyosót is amin egy biciklis még elférne a két sávban haladó kocsik mellett, mert sürgősen meg kell beszélniük a tegnapi meccset amig nincs új fuvar. Ha középen haladsz a jobb sávban hogy az idióták se jöjjenek véletlen melléd akik egyébként elütnének mert azt hiszik hogy lapos kartonból vagy, akkor azért ütnek el.
Szerk: szerintem ahogy egyre több bicajos van, úgy egyre inkább figyelnek rájuk. És ugye útvonal választáson tényleg sok múlik. A járdán bicajozó marharépákat viszont én simán felrugdalnám. Melóhelyen többször előfordult, h kilépek a kerítés kapun, és tized másodperceken múlott, h belém ne jöjjenek. Mindez egy kihalt úton, csak mert neki ott a biztonságos. Akkor már maradjon otthon, vagy járjon kocsival...
Attól hogy többb lesz a biciklis nem fog semmi változni, csak, mint Londonban, több lesz a halott. Elsősorban a politikának kell lépnie, bicikliút ügyben. Rendesen kiépített bicikliútrol van szó, ami konkrétan azt jelentené hogy a pl. körúton a járda felét fel kéne számolni, és nem úgy mint a Margit hídon egy vödör festékkel, hanem rendesen, szintkülönbségű padkával elválasztva. Ami persze azt is jelentené hogy fel kéne számolni a különbözö vendéglátó/pénzmosodás maffiákat akik jelenleg elfoglalják a járdák felét, tehát nem fog megtörténni.
Mellékutcákban hasonlóan nem fog semmi változni mert nincs arra senkinek pénze/mersze vagy érdeke hogy kidugja a nyakát és eszközöljön közhasznú mélygarázsberuházásokat, amivel meg lehetne oldani a parkolási problémát, ami helyet adna használható útszélességeknek.