Ha jól emlékszek, az 1,2V-os csatornák 500/1000mA-en tudnak üzemelni, USB-ről 250/500mA-en.
Én is kíváncsi lennék amúgy, csak már van itthon annyi töltő (páros, akkunkénti csatornás, időzített, deltaV-s, LiIon-t is kezelő), hogy egy dobozt megrakhatnék vele O_O
Akkuból is van egy regement, amiben szerintem rengeteg kukázni való is akad.
(Igen, ez lámpás téma, tekintve, hogy azok akkuval/elemmel is mehetnek XD)
2000mA feletti NiMh akksikat 10 éve használok tömegével. Eleinte 2 csatornás impulzusos töltővel (nem folyamatos árammal tölt, ami elvileg jó az akksinak) töltöttem az akksikat párosával. Meglepően sokáig bírták és a kapacitásuk is stabil volt. Nekem is van van több 2 körös, kettesével töltő töltőm, de ma már nem használom egyiket sem. Volt már több döglődő akksi sorozatom, ezért lett a Voltcraft. Ezeket átmenetileg sikerült megmenteni, aztán végük lett, betett nekik a sokévnyi használat és nem cellánkénti töltés. A még jó akksijaimból soha nem látott kapacitást sikerült kinyernem (lámpa 1.5 óra helyett 2.5 órát világított) miután cellánként kezdtem el kisütni/tölteni őket. Meglepődve tapasztaltam a töltések során, hogy még a legjobbnak mondott akksik között is elég nagy kapacitáskülönbségek vannak. A párosával töltés azért nem jó az akksinak, mert lemerítésnél az egyik merül le előbb, amíg a másikban még van töltés, így a másikra rátöltünk. Nem szereti a NiMh ha még nem merült le és úgy töltünk rá. Ezért is a legjobb, ha cellánként van merítve/töltve minden egyes alkalommal.
A Voltcraft sem tökéletes, mivel folyamatos egyenárammal tölt, ami helyett én jobban örülnék az impulzusnak. Az egyenáramú töltés miatt a delta V detektálás, amivel a töltés végét kellene érzékelnie sem működik jól, ezt egy mérnök magyarázta el, de a gyakorlatban is ezt tapasztalom a töltővel. Névleges töltőáram esetén (~200mA) úgy emlékszem túltölti a cellákat véletlenszerűen. Ezért magasabb árammal töltök (~500mA), amivel nagyjából rendben detektálja a töltés végét, így viszont forrósodnak az akksik és hűteni kell őket ventilátorral. Azt vettem észre, hogy más töltőkkel töltött akksiknál jelentkezik a meglegedés leginkább, miután néhány kisütés/töltés ciklus lezajlott a Voltcraft-al, már közel sem melegszenek fel annyira. Nagy töltőáram esetén én így is ventilátoros hűtést használok (javarészt), úgy vettem észre, ha nincs hűtés, pontatlanabbul érzékeli a töltés végét és valamennyivel túltölti a cellákat.
A Voltcraft óta elég jó állapotban vannak az akksijaim. Bár egy profi töltőt nem így képzelek el, terveztem egyet, de sajnos idő szűkében a megvalósítás elmaradt.
freddyke módosította - 2014. január 26. - 01:06

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére