Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2006. december 11. - 23:31
asszem van villanyszerelõ rokon.
majd akkor utánanézek ennek.. amúgy olyna link ami nem az izzókról hanem a barkácsolásról van, nincs?
Írta 2006. december 11. - 23:28
Így viszont elég nehéz lesz összehozni.hát nekem aztán semmi képzettségem nincs..
..na nézelõdöm a linkeken.
Valaki esetleg segíthetne neked. ...esetleg aki már csinált ilyen halogént..
Tanácsot tudok adni de gyakorlatban rám most ne számíts mert már korábban ígértem valakinek lámpát ami még hátra van és lassan is dolgozom.. ezen kívül januárra várható egy-két jobb cucc a korábbi elmart ledes lámpához ezért egyelõre semmit nem szeretnék bevállalni. Nálam nem a mennyiség számít hanem a használhatóság még ha lassan készülök is el vele. Nem azt építem bele egy lámpába ami megvan hanem azt ami legjobb oda.
No mindegy, tudom ez nem érdekel.
Biztosan van valaki a környezetedben (villanyász szaki) aki össze tud rakni gyorsabban ilyesmit.
Írta 2006. december 11. - 22:58
de amúgy is 1 max 2 óra kell, hosszabb ideig nem szoktam sötétben tekerni, meg olcsóbb lámpám már van csak az nehezebb páylára kevés
na nézelõdöm a linkeken.
Írta 2006. december 11. - 22:54
Ebben az a legnagyobb gond, hogy az egész cucc összerakása mind techológiai részletekbõl áll össze. Ha ezt nem próbálod át látni akkor nem sikerülhet igazán jól a dolog...a technológia nem érdekel, inkább az h olcsón és egyszerûen össze lehessen rakni.
..az számít h a bicóra is felrakható legyen, úgy h bírja a rázkódást...
..amelyik a legegyszerûbb legolcsóbb azt csinálnám
Talán a legegyszerûbb és legolcsóbb és amihez nem kell semmi elõképzettség (csak a minimum) az a halogén reflektor. Az viszont háromszor többet fogyaszt az akkuból mint a jobb de munkaigényesebb megoldások.
Vagyis háromszor nagyobb akku kell hozzá vagy harmadrész ideig világít.
Egy 7-8 Amper/órás 12Voltos ólom akkuról egy 20 Wattos halogén tükrös halogénnel kb. 4-5 órát tudsz világítani. Ezek az üveg tükörrel egybe épített izzók (ha jól tudom) nagyrészt közelre vannak fókuszálva mert rövid távolságra szánják õket, mint kirakat világítás v. lakásban spot fény, viszont olcsó. Az ólomakku sem kerül sokba, viszont azt nem szabad lemerülve tárolni mert attól tönkre megy. Az ólom akkut használat után szinte azonnal célszerü töltésre kapcsolni.
Szerintem mielõtt megveszel egy minitükrös v. nagyobb tükrös halogént ki kellene próbáltatni a boltban, hogy mekkora a széttartása. Ha nagyon szélesen világít akkor nem az igazi távolra. Szerintem olyan kell ami messzire is viszonylag kisebb foltot vetít.
Ilyeneket lor-ék építettek, tõle kellene halogén ügyben tovább kérdezni, én fõleg led-ezem mert az jobb, igaz sokkal munkaigényesebb.
Látom, közben meg is jött.
Írta 2006. december 11. - 22:14
osram.
ja ez nem a googli
amugy kereso
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. december 11. - 22:01
magyar nyelvû nincs?
nehézkes nekem angolról lefordítani.. szerintem a 12 v az megfelelne..
Írta 2006. december 11. - 20:57
abbol van rendes valasztek halogen lampaban meg kisebb a veszteseg is a dolgokon
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2006. december 11. - 20:48
Ezt most találtam:
http://www.morcmtb.o...wto/lights1.htm
http://www.morcmtb.o...wto/lights2.htm
(Bár abban nem vagyok biztos, hogy a 25W-os halogén erõsebb a HID-nél... de elég erõs, az tuti.)
Írta 2006. december 11. - 18:29
a technológia nem érdekel, inkább az h olcsón és egyszerûen össze lehessen rakni. valahol a neten volt is errõl útmutató de nem találom sehol.
és az számít h a bicóra is fdelrakható legyen, úgy h bírja a rázkódást meg ne legyen 50 kiló se.
amelyik a legegyszerûbb legolcsóbb azt csinálnám
Írta 2006. december 10. - 23:59
Sokat írtunk már több féle lámpás megoldásokról, már nem is tudom melyikre gondolsz.dobja már be vki a linket plz hogy lehet otthon saját lámpát gányolni.. emlékszem volt valahol de nem találtam sehol.
Több féle megoldás létezik.
- Halogén izzós
- Ledes
- Nagy intenzitásu kisülés (xenon gázban)= H.I.D. /High Intensity Discharge/
Ebben a sorrendben egyre hatékonyabb és egyre költségesebb.
A led lassan beéri és megelõzi a H.I.D. lámpákat is.
Ezzel együtt szerintem a led az amivel reális árból, reális fogyasztás mellett jó fényerõt lehet kihozni.
Viszont egy ilyen lámpa megépítéséhez nem árt egy kis elektronikai gyakorlat mert érzékenyek ezek a dolgok.
Kb 2 hónapja jöttek ki egy nagyon jó hatásfokkal mûködõ leddel.
Itt van néhány kép róla és amirõl még itt írok:
http://kep.tar.hu/balu-1/50387222#2
Itt korábban írtam a LED tipusát, most nem keresgélem, de ha érdekel leírom, sõt a képtár nevében is ott lesz ha rákattintasz. Ez a CREE egyik legújabb gyártmánya.
Még igazán hozzá való lencse vagy vetítõ tükör sem kapható itthon, januárra ígérik.
Addig én sem akarok a régivel építgetni mert egy közönséges domboru lencse is jobb a most kaphatónál, igaz az eredeti a régi cree ledekhez készült.
Itt a teszt eredmény látható. Minkét fotó azonos leddel és azonos kamera beállítással készült és szándékosan erõsen alulexponált (sötét).
A bal oldali egy közönséges nagyító lencse, jobb oldali a
(régebbi ledhez való) gyári optika által vetített fényerõ, ugyanabból a fényforrásból (LED-bõl).
Most én is az újabbat várom ami valószínüleg jobb lesz, azután építem amit még kell.
Most leírtam néhány olyan dolgot ami újabb technikai fejlemény, de végülis azt kellene megtudnom milyen szinten vagy otthon az elektronikában? Olyanra gondolok mint hõre érzékeny alkatrészek forrasztása, Üzem közbeni hõelvezetés megépítése, Elektromos mûködési jellemzõk mérése-beállítása..stb. Ilyen jellegü tapasztalatok nem ártanak. Persze ha van hozzá érzéked és türelmed akkor össze lehet rakni bármit mert úgyis meglátod a lényegét.
Van-e valami konkrét elképzelésed milyen elven mûködjön, azok közül v. azon túl amit leírtam?
Írta 2006. december 10. - 22:18
Írta 2006. december 06. - 20:50
Azt mondom, hogy legalább egy db. ilyen ledet vegyél, azután szaladsz vissza a többiért.
Ezek tényleg most a legjobbak ami elérhetõ és amirõl eddig hallottam olvastam.
A kapcsoló fokozatokat lehet kombinálni akár kettõ kapcsoló felhasználásával, amibõl lehet mindegyik három állásu. Ez már részlet kérdés. Szerintem ezzel együtt nem érdemes túlbonyolítani. De mondom, ez lehet a legutolsó kérdés.
Írta 2006. december 06. - 17:47
Igen. Fénye annyiért jó, de kapcsolója hamar tönkremegy.
Magadnak inkább építs. Én is belefogok lassan...
Na hetfon elrohanva Teliholdas elott az említett címre. Lampa nins. mind1 vettem 4 elemet.
Balu: asszem az lesz, hogy akkor majd olyan új ledbõl veszek 3at.
Nekem ez a fejlámpa dolog jobban bejõn, mint a biciklis lámpa.
Tervek: 3db 3 wattos a kínai foglalatba+20 db 50cd-s huzallábas mellé. Így lesz távolra is közelre is fényem. A kapcsolás 2 v 3 állású kapcsolóval kellene megoldani:
1.csak közel
2.csak távol
3. kettõ együtt
4:kikapcs:)
Akkor ez 4..
Írta 2006. december 05. - 23:22
...és azzal menne egy hûtõfelületre.Sziasztok!
Egy 5-let: azt a power LEDet én egy rossz, TO-220-as tokozású tranyó hátsó vörösréz fülére próbálnám ráforrasztani (persze a fekete toktól, és a félvezetõtõl meg kéne elõtte szabadítani:bell: ). Így már akár alu hûtõbordára is könnyen felcsavarozható, és elég a vastagsága, hogy a LED hátuljára kétoldalt ráforrasztott drót épp ne érjen a hûtõbordához:)
Megfelelõ hõtartalékkal rendelkezõ pákával kellene forrasztani és
utána gyorsan visszahûteni a felületet a led hõérzékenysége miatt.
Persze nemegészen a kép szerint hanem a lednek megfelelõen.
Na meg oda szigetelõ lap sem kellene.
Az animáció csak a TO220 miatt került ide.
Ezen elférne kettõ led is, netán három, hõleadás szempontjából.
Amit a töltõrõl írtál az is ismerõs de többet én sem tudok hozzá tenni.
Írta 2006. december 05. - 20:39
Egy 5-let: azt a power LEDet én egy rossz, TO-220-as tokozású tranyó hátsó vörösréz fülére próbálnám ráforrasztani (persze a fekete toktól, és a félvezetõtõl meg kéne elõtte szabadítani:bell: ). Így már akár alu hûtõbordára is könnyen felcsavarozható, és elég a vastagsága, hogy a LED hátuljára kétoldalt ráforrasztott drót épp ne érjen a hûtõbordához:)
Más: Régebben láttam egy leírást egy gyorstöltõrõl. Valami olyasmi rémlik, hogy ciklikusan töltött, nagy árammal, és elõtte, illetve közben rövid kisütõ periódusokat csinált, amikor nézte egy adott terhelésre a feszültség változását. ebbõl következtetett a tényleges töltöttségi szintre, az ukku állapotára, kapacitására. Ezekhez igazította a töltõáramot, kapcsolt le a gyorstöltés végén, és állt át csepptöltésre. (Meg mintha ezen kisütögetések hatása lenne még, az elektródák felületén a nagy töltõáram miatt kezdõdõ káros gázképzõdés visszaszorítása is.) Lehet már nem jól rémlik, ha hüleséget írtam javítsatok!
Írta 2006. december 01. - 13:00
Olyan töltõt néztem ami az egész hengeres akku skálát tölti.
Lehet kapni a Nyugatinál a Westendben 7890,-ért olyan töltõt ami maximálisan
(pl 8A/h-s góliát akkukat) 2300mA-en tölthet a rajta lévõ táblázat szerint.
Azt nem tudom, hogy összesen vagy egyenként ennyivel.
Végülis 2400 mA-el lehet max. tölteni egy db 8A/h s cellát az akkun lévõ felirat szerint.
Így gyorstöltéssel 4 óra alatt feltöltõdik.
Egyébként teljesen automata. Úgy hirdetik, hogy mikroprocesszoros töltõ.
Van egy másik ami szerintem jobban megéri az Elektrokontha boltban az Üllõi úton.
A tipusa MW5798 és az ára br. 4570,-Ft
67-00-83 az alkatrész jegyzék lista száma, így egyszerûbb rátalálni.
Részletes adatlap:
MW5798 univerzális gyorstöltõ minden méretû akku töltésére, kisütõ funkcióval
Töltõáram 800mAh AA/C/D méretû
300mAh AAA méretû NiCd/NiMh akkuknál
Feszültségkorlátos, csepptöltésre áll a töltés végén.
mini (AAA), ceruza (AA), bébi ©, góliát (D) és 9 V-os akkumulátorokhoz
processzor vezérlésû töltési folyamat, túltöltés elleni védelemmel
automatikus kisütés / gyorstöltés / fenntartó töltés
töltõáram: 800 mA / 20 mA (AAA, AA, C, D / 9 V)
Góliát akkut (8A/h-s) a HQvideo-nál lehet kapni kedvezõ áron.
Ebbõl 4 darabért 6528,-Ftot kell fizetni mindennel együtt br.
http://www.hqvideo.hu/
A keresés módja: bal szélén rákatt az "Árlista ONLINE"-re
keresõ ablakba beírod: "8000 mAh" és katt a keresésre.
Alul megjelenik a találatok sora (ha több is van).
Egyébként itt van:
http://www.hqvideo.hu/info/hu/accu-r20_8000.html
Akkut akár úgy is lehet tölteni, hogy egy egyenfeszültség forrássalNem vagyok szakerto, de biztos ez hogy lehet? En a toltok leirasaban nem nagyon lattam hogy preferalnak az ilyesmit. Az olyan toltoknel is amelyek mindket tipust kezelik figyelmeztetnek hogy ne toltsd a 2 felet egyszerre.
sorosan kötsz (áram korlátozó ellenállás helyett) egy megfelelõ teljesítményü izzót
és azzal sorosan a töltendõ akkukat.
Persze ott neked kell figyelni a töltés folyamatát és miután befejezõdött,
idõben kell gondoskodni az akku lekapcsolásáról, különben tönkre megy.
A feltötltött állapotot már lor leírta mibõl lehet észre venni
ha a feszültséget nem is figyeled. Abból ha jobban melegednek a cellák.
A végén de nem utolsó sorban azt még hozzá teszem mert fontos, hogy a Nimh akkukat is (a NiCd-hez hasonlóan) lehetõleg merítsük ki töltés elõtt.
Igaz lassabban de ebben is létre jöhet a memória effektus, ellenkezõ esetben.
Írta 2006. december 01. - 02:01
En a NiMH elemeim toltesenel ( dV-s es csepptolteses toltom van) egy idokapcsolora kotom az egeszet , amit belottem az atlagos 0-rol max-ra toltesi idore. Ehez persze az kell hogy mindig csutkara lemeritett elemeket toltsek (nalam ez nem problema ) vagy allitanom kell a kikapcsolasi idopontot. Persze nem biztos hogy ez megoldas ha spec gyorstoltod van ami nem egyenletesen tolt hiszen adott toltesi periodusban nagyobb aramot kaphat ami az adott periodusban is picit tulmelegitheti. A tultoltes ellen szerintem azert a 10 rongy koruli dV-s toltok mar eleg jol vedenek.
Komolyabb toltok (a dV mellett) mar az akku homersekletet is figyelik es lekapcsolnak tulmelegedeskor amig az lehul. De a kerdes hogy megeri-e.
Írta 2006. december 01. - 01:17
Igen. Fénye annyiért jó, de kapcsolója hamar tönkremegy.Hja vegul megtalaltam 10-15 perc seta es haztombkereses utan a GP boltot. www.global-akku.hu
Itt vettetek Ti is a lampat 1300 ftert? Tatra u 12
Magadnak inkább építs. Én is belefogok lassan...
Írta 2006. november 30. - 14:19
a nimh sokkal erzekenyebb a tultoltesre, igy a feltoltest erzekelo deltaU cumonak kellene erzekenyebbnek lennie.
de alltalaban nem az
tolteni lehet de felugyelni kell ra, es amikor melegszik akkor leszedni.
kapacitasbeli kulonbseg nem szamit.
NE ÍGY! NE ÍGY!