Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2007. március 11. - 03:54
Errõl lenne szó, a homemade handmade sufnituning két kezem munkája 10W-os és még sorolhatnám milyen lámpa:) kíváncsi vagyok õszinte véleményeitekre:
www.tibavik.extra.hu
Sikerült ma este is megpirítanom egy biztosítékot....nem értem miért nem lehet kapni normális totál zárlatmentes szerelhetõ tápcsatlakozót. A csatlakozó "pucás" végén a belsõ +pólus éppenhogy annyira kinyúlik, hogy adot helyzetben amikor bedugom az aljzatba akkor összezár a negatívval....biztosíték kiég, de szerintem jobb mintha az akku élettartamából csipkednék lefelé.
Írta 2007. március 11. - 00:49
Írta 2007. március 10. - 18:40
Egy hiper-szuper gyári lámpában is lehet szakadás vagy akármi elõadhatja magát.
Ha ez éppen akkor történik amikor zúgsz lefelé az éjszakában egy sziklás meredélyen akkor jó ha van mégegy lámpád.
Az se mindegy, hogy melyik lámpa fajta mennyi fényt ad azonos fogyasztás mellett. Ez a különbség többszörös is lehet.
Az is nagyon fontos, hogy forgalomban is lássanak minden irányból.
Szóval sok mindenre érdemes odafigyelni egy bringavilágító felszerelés megválasztásánál. Mondanám, hogy már eleve nem választanék petróleum lámpát vagy halogént sem.
Na de mindezekkel szemben, milyen jól jön az a leszólt petró.. amikor nincs semmi világítás mellette.
Szóval az is nagyon fontos, hogy mihez képest nézzük és milyenek az elvárásaink.
Ezzel szemben ha választani lehet akkor már a jobb hatásfoku lámpákat érdemes elõnyben részesíteni,
kezdve a rég bevált jó fényü H.I.D. -tõl a korszerû jó fényü ledekig.
Ha felteszel fotót azt szívesen megnézném (..talán mások is).
Írta 2007. március 10. - 18:09
Nekem made in sufni lámpám van, de nagyon szeretem:)
Összetevõk: alu porszívócsõ, tûcsatlakozós izzó, szilikon szigetelésû kábel, kapcsoló, tápcsatlakozó, és egy fuji filmkockás doboz teteje:D Ez a 10W-os, a 20W-os annyiban különbözik hogy pvc csõbõl van. Viccesen hangzik de k jól világít:) Akku: 12V/7Ah zselés, hozzávaló automata ólomakku töltõvel-kb 3000Ft. A biztonság kedvéért közvetlen az akku után beépítettem egy 2A-es olvadóbiztosítékot, volt szerencsém tapasztalni hogy igenis van rá szükség...sajnos nem lehet, legalábbis én nem kaptam olyan tápcsatlakozót amyilet szerettem volna, és óhatatlanul néha sikerül rövidrezárnom csatlakoztatáskor:(
Az akkunak csináltam egy kis szütyõt, amit hevederrel felbiggyesztek a vázra és kész. Sikerült már 2x szarrááznom, de semmi probléma nem adódott. Mûködik és kész:) Majd ha lesz idõm akkor lefotózom a cuccot, persze csak ha érdekel valakit. Amúgy az egész szerkezet cakkompúder max 15ezerbõl kijön, 10W+20W+akku+szütyõ+kábel+töltõ.
Írta 2007. március 10. - 16:15
Próbálj elé tenni valamilyen szemüveg lencsét, lehet próbálgatni ameddig nem lesz megfelelõ...ez az uj sokkal fenyesebb, ilyen feheres-keket vilagit, bar lehetne a sugar kicsit szelesebb
Azzal szét lehet húzni a fényt, sõt akár út közben is tudsz variálni ha több darabod van.
Persze ahhoz ki kell találni valami jó tartót a lámpa elé amibõl nem esik ki a lencse.
Akár be mehetsz valamilyen szemüveges optikushoz és több lehetõséget ki lehet próbálni ha bele megy a man.
A led "mánia" eredményekre alapul, mint írtad is, hogy utána olvastál és átlátod...ertem en a led maniad, en is olvastam utana.
viszont mr110es cree led kene hozza.
kiindulasnak jo a mirage evo x, 20 euro, 10wattos halogen, es adnak hozza, elsore szimpatikus(egyszeru) sisakra rogzito vackot. es konnyu!
a mirage evo, az 5wattos, azt nem eri meg butykolni szerintem, az ugy jo(gyenge, orszagutra) ahogy van.
De azért nem kell oda 110 lumen/W-os led, habár már legyártották.
A H.I.D. is 60~100lm körül teljesít tipustól és üzemórától függõen.
Az viszont már tényleg elfogadható, hogy most ki akarod próbálni a halogént,
ha olcsón hozzá jutottál aztán milyen jó is lesz utána egy hid vagy egy jobb épített ledes lámpa.
Esetleg addigra kijönnek gyáriban is jobbal.
Ez bizony okos gondolat. Legalább két külön fényed legyen.mindenkepp akartam venni egy gyari lampat, hogy redundans legyen a vilagitasom, most mar merek magam butykolni melle nagyobbat(pl: mi van ha kieg a szar "takolt" lampam lefele sziklas talajon? halal.)
A kormánylámpa az alap felszerelés, viszont fejlámpa nélkül ne indul erdõbe.
Az teljes sötétben nagyon fontos, hogy ott legyen fényed ahova nézel.
Az q...va szoar amikor hátra v oldalra nézel és vágni lehet a sötétet.
Írta 2007. március 10. - 16:06
ertem en a led maniad, en is olvastam utana.
viszont mr11es cree led kene hozza(biztos lesz, vagy van), most hogy mar megvettem a lampat.
kiindulasnak jo a mirage evo x, 20 euro, 10wattos halogen, es adnak hozza, elsore szimpatikus(egyszeru) sisakra rogzito vackot. es konnyu!
a mirage evo, az 5wattos, azt nem eri meg butykolni szerintem, az ugy jo(gyenge, orszagutra) ahogy van.
nimh akku kellene nekem, megegy.
mindenkepp akartam venni egy gyari lampat, hogy redundans legyen a vilagitasom, most mar merek magam butykolni melle nagyobbat(pl: mi van ha kieg a szar "takolt" lampam lefele sziklas talajon? halal.)
Írta 2007. március 10. - 15:55
> LINK <
aztan ebben kicsiereltem a 2W-ost [ami semmire nem jo, max varosban, hogy az autosok lassanak] egy masik 10-esre, es ugy mar majdnem hasznalhato volt. De igy meg leszivta az akksit kevesebb mint masfel ora alatt.
ez az uj sokkal fenyesebb, ilyen feheres-keket vilagit, bar lehetne a sugar kicsit szelesebb, megis hatalmas elorelepes
mar varom a keddet, akkor megyek megint ejszakaitekerni
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2007. március 10. - 15:53
Viszont az a fény megfelel egyetlen darab közepesen hajtott cree-e led fényének, ami 1,5 Watton megy. Hacsak nem túlfeszített néhány órás idõtartamu halogént használsz mert az közel kétszeres fényerõt ad a hagyományoshoz képest, habár akkor gyorsan kiég.megerkezett a mirage evo + evo x nipack nimh akkuval.
jo minosegu termek! konnyu.
orszagutizni tobb mint eleg az 5watt halogen(cateye-hoz szoktatott szemmel)
Ha ledre cserélnéd akkor három akkunyi fényed volna idõben, azonos erõvel...azon gondolkodom hogy kene egy masik akku, amit tudnek tolteni a toltojevel, tehat 6voltos, 8-10 amperoras nimh.
A 10Wattos H.I.D. kb fele üzemidõt biztosítaná (az 5 Wattos halogénhez képest) ugyanarról az akkuról de jóval nagyobb fényen (6-8-szoros fényerõ)...meg hid ego, es kulso ballaszt, csak akkor ki kell majd kotni a ledes akku kijelzest nehogy megoruljon.
Írta 2007. március 10. - 14:49
jo minosegu termek!
konnyu.
orszagutizni tobb mint eleg az 5watt halogen(cateye-hoz szoktatott szemmel)
egyeb infokat meg fotokat mar elottem leirtak.
azon gondolkodom hogy kene egy masik akku, amit tudnek tolteni a toltojevel, tehat 6voltos, 8-10 amperoras nimh.
meg hid ego, es kulso ballaszt, csak akkor ki kell majd kotni a ledes akku kijelzest nehogy megoruljon.
hamarosan kiprobalom erdoben.
elso dolgom volt megnezni befer e a siman metroban kaphato mr11es izzo, nem fer be.
le kell vagni a veget:
azthittem sokkal gagyibb kivitelu lampa, de jo muanyagbol van.
Írta 2007. március 10. - 12:41
A H.I.D. mindíg jó lámpának számított, azért is olyan
borsos az ára, már ha pénzért kellett volna megvenni.
Találtam H.I.D. - halogén összevetést közel azonos fogyasztás mellett.
Igaz, nem pontosan az a tipus de hasonló lehet összehasonlítva.
Itt meg az én 6-7W-os lámpám és a 20 Wattos halogén
Írta 2007. március 09. - 22:43
a lampa maga eleg nagy, de nem veszes a sulya, [400g alatt valamivel] nem lesz tole nehezkes az iranyitas vagy ilyesmi. Ettol tartottam pedig kicsit. Teljesen alu a haza, az akksinak kulon kis tartot adtak [potakksinak jo lehet kesobb], a dokkoloja is igenyesen, es okosan megcsinalt valami, 3.5 ora alatt feltolt.
2-2.5 orat bir 10W-on, 3-3.5 orat, ha 8W-on hasznalod. Persze a 10W az igazi.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2007. március 06. - 23:33
Igen, már néhány éve csak ilyent használok.Lítium Akku Cr123
http://www.conrad.hu...kVaT1lXdEZPUT09
lítium akkuk ez a jövõ? mikor lesz más méretben (AA,AAA,stb) ? használ ilyet valaki?
Ezek nem kompatibilisek a szokványos elem szabványokkal és méretekkel és feszültségekkel.
Hasonló cella fomában párhuzamosan kötöttem 16db 1400mA/h-s cellát a bringára.
Persze nem ennyiért. Itt még nagyon kicsi kapacitásut árulnak és nagyon borsos áron, nemhiába, "Conrad".
Az enyém így néz ki:
Kiárusításon négyezer ft volt az egész. Viszont a töltésére nagyon oda kell figyelni.
Nem mehet fel a cellafeszültség 4,1-4,2V fölé.
Volt amikor nekem felment 4,6V-ra de az még úgy tûnik nem okozott gondot.
Viszont 1 cellát rajta felejtettem tovább, az felment 6 V környékére és kampec, megszakadt.
Rúdlámpába 1850mA/h-s cellát használok. Abból kettõ került 1-2ezer forintba mint hibás kamera akku.
Annyi volt a hibája, hogy mélyebbre kimerült mint az elektronikán keresztül feléleszthetõ lett volna.
Ezeket úgyis szétszedve, elektronika nélkül használom. Viszont ha valaki nem elég körültekintõ
akkor nagy tûz lehet belõle ha a tárolt energia valamit felizzít.
Nagyon átgondolom mit hogyan csinálok, hogy elkerüljen a rövidzárlatot. Mindent szigetelek és biztosítékokat építek be mindenhova.
A Li-polimer túltöltéskor v. rövidzártól már robbanna és hatalmas lánggal ég és mindent gyujt maga körül.
A Li-'piromert' (helyesen polimert) neten található lángoló videók alapján írom ilyen veszélyasnek.
Láttam már ettõl (Li-po.-tól) leégett százezres helikopter modellt.
Írta 2007. március 06. - 23:06
http://www.conrad.hu...kVaT1lXdEZPUT09
lítium akkuk ez a jövõ? mikor lesz más méretben (AA,AAA,stb) ? használ ilyet valaki?
Írta 2007. március 06. - 22:38
El tudom képzelni, hogy a 80 lm-es led helyett a 100 lm fölöttibõl rendeltek és azt rakták bele.Szerintetek ez:
http://www.chainreac...x?ModelID=13349
mit takar? Milyen LED lehet benne? 4w = 21w? Ennyire túlhajtják, hogy azután pecsenyét lehet sütni a dobozán?
A korábban általam készített kettõ mintapéldány is hasonló fényerõt állít elõ,
talán kicsivel többet.
Igaz, abban kettõ led mûködik külön rúdlámpa testben és a teljesítménye együtt max 6-3-1,5 Wattos átkapcsolhatóan. Ez a képen látható 100 Euro áfa nélkül ha jól látom.
A mintapéldány amit én készítettem az kb a felébõl jött ki mindenestõl, (átszámolva).
A fénye össze vethetõ a következõ képen egy minitükrös hálózati tápos, halogén gyengécske fényével.
ITT: http://img3.tar.hu/balu-1/size2/28463766.jpg
Azzal együtt, hogy jó fénye lehet, némi melóval utángyártható.
Talán a mechanika nem lesz olyan mutatós, viszont 3 óra vegyes fokozatu világítás után digikamerába átrakva még 100-fotót lehetett lõni az akkukról.
A gyárira 1,5 órát adtak meg "increased burn time of 1.5 hours.increased burn time of 1.5 hours."
A ma elérhetõ technika mellett már ezek nem különleges dolgok.
Inkább ez mondható tetrmészetesnek. Sokan csodálkoztak rajta még néhány nappal ezelõtt is "akkor miért nem gyártanak ilyent" stb. Most itt van.
Igaz, a ledet biztosan csúcson járatják azért zabál annyira.
Az enyémben inkább kettõ ledet használok és darabonként nincs annyira túlhajtva.
Írta 2007. március 06. - 20:24
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Írta 2007. március 06. - 14:55
http://www.chainreac...x?ModelID=13349
mit takar? Milyen LED lehet benne? 4w = 21w? Ennyire túlhajtják, hogy azután pecsenyét lehet sütni a dobozán?
Írta 2007. március 06. - 12:56
(Végülis nem olyan rossz, pláne a régi warm white Luxeonomhoz képest.)
Majd ha az új 160 lumenesek megjelennek, akkor biztos lecserélem , de addig nekem ez megfelel.
Írta 2007. március 06. - 00:28
Ez nem volt a legjobb vétel, persze éppen ez a példány egyszer engem is megvezetett a forum.termal.hu -n."3XL7090CW-G100-WD-Q 87.4-93.9 LM, COLD WHITE 830 Ft "
Amikor ráleltem a chipcad.hu lapon erre a ledre akkor nagy lelkesen közzé tettem amásik fórumon, hogy "na itt van aminek még nagyobb a fénye".
Általában oda figyelek mit írok technikai vonalon és nem sokszor tévedek, de néha elõfordulhat, mint bárkivel.
Itt idézem amikor én is tévedtem a két korábban itt leírt led értékelésében és kijavítottak:
Balu, ugyan ezt már... ..többek között ilyen "marhaságokra" gondoltam. Ha most valaki szerencsétlen nekiindult volna venni ilyen "szuper" ledeket, bizony jó pár ezrese bárta volna.....A Chipcad-nél van nagyobb fényü led, igaz hidegebb fehér fényü.
3XL7090CW-G100-WD-Q
87.4-93.9 LM, COLD WHITE 890 Ft
Ez a korábbi:
XR7090WT-U1-WC-P4
80.6-87.4 LM, XR-E WHITE 890 Ft
2.) A 87.4-93.9 lumen szép adat, de ezt a régi Cree-t még 700mA-en sorolták osztályba..,
nem 350mA-en, mint az új XR-E-t.
A Chipcad mostani P4 fényességosztályú XR-E ledje (ami 350mA-en 80.6-87.4 lumen) 700mA-en 135-145 lument ad le;
..szóval nehogy most megvegye valaki ezt a "nagyobb fényû, bár hidegebb fényû" Cree-t!
Egyébként sokszor keveredtünk odaát technikai és mûszaki nézetbeli vitákba,
de ebben teljesen igaza volt Pinyonak. Itt én tévedtem. De úgy látom, te is bele csúsztál.
Az 700mA-en (3Watton) tudja a 87 lm fölötti értéket.
Az újabb amit itt utoljára írtam a (P4) az 1 Watt mellett tudja kb. ugyanezt.
Ezért is kérdeztem mert mint látható, egyszer engem is megvezetett
a chipcad oldalán félinfóként megadott katalógus adat.
Írta 2007. március 05. - 20:27
Írta 2007. március 05. - 16:16
...hogy én erre eddig nem gondoltam! Pedig nagyon logikus.Találtam egy nagyon egyszerû, olcsó , és jónak tûnõ megoldást...
Ki fogom próbálni, kössz szépen.
Ez a leded van ami a Chipcad-nál kapható ?
XR7090WT-U1-WC-P4, ami 80.6-87.4 LM fényü, XR-E kategória.