Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Gratula, az nagyszerû, ..de csak 3 Voltot kap?
Hogyan tervezed a rendes megtáplálását?

Tudod, ledenként 25-30mA ha nem szereltél a negatív lábakra hûtést,
és 30-35 de max 40mA ha nagyon jól megoldottad a hõelvezetést.

Tápláláshoz 3 elem vagy 4 akku cella lenne célszerü.
Az áramot úgy kell beállítani egy megfelelõ értkü ellenállással, hogy ne lépje túl a ledek számával beszorzott leírt áram értéket. Más, önszabályozó megoldás is létezik de arról majd holnap írok

Ha túl nagy áramot állítasz be akkor a ledek a kezdeti fényes mûködést követõen hamarosan tönkre mehetnek. Szóval a nagy lelkesedés ne vonja el a figyelmed az ilyen részletekrõl. Szóval a ledek tartóssága miatt csak óvatosan!!! Még mindent el lehet szúrni..

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

MÛKÖDIK!!!!! :clap: :bananadan :clap:
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

ejhaj mit találtam:) http://www.conrad.hu...0doT1ZrZHplUT09
...
...akkor tök hülyeség xenonban gondolkodni.-Szerintem.....:D

halogen xenon
kicsit keverednek a dolgok nem gondolod?

Annyit talán hozzá tennék, hogy a xenon megnevezés több fényforrásra is használatos
ami nem a gázkisülés elvén mûködik csak azzal van töltve védõgázként.
Ezért talán célszeû pontosítani, hogy High Intensity Discharge H.I.D. lámpáról van szó
összehasonlítási alapként.

Egyébként itt a halogén is csak összehasonlításként szerepelt
mint régen közkedvelt de már erõsen elavulóban lévõ fényforrás.
Az led, amirõl kuitoko beszélt, ami 5 W fogyasztás mellett
nagyobb megvilágítást biztosít mint egy 20Wattos halogén.

Itt tisztán látszik minden:

ÚJ! 5 W-OS NAGYTELJESÍTMÉNYÛ LED REFLEKTOR
Mûszaki adatok: Feszültség: 12 V; fej: GU 5.3; teljesítmény: 5 W;
sugárzási szög: 320; megvilágítás erõssége: 3000 lx; élettartam: 100000 óra;
színhõmérséklet 8000K; reflektor: 50 mm; színe: fehér.
Feltöltött kép
Ezt (itt fent) hasonlította az adatlap alapján az elavult halogén korábban itt megadott adatához,
ami szerint ezzel 5W felvett teljesítménnyel jobban lehet világítani mint 20W halogénnel.

Mivel a korszerû ledek már tudhatják a halogénhoz képest akár a négyszeres fényteljesítményt a "xenonhoz" hasonlóan, ezért ez bizony lehet így mint kulitoko írta.

Amikrõl olvastam mint legújabb led hatásfok, azzal akár a "xenon" H.I.D. fényének
közel kétszeresét is el lehet érni leddel, azonos fogyasztás mellett.
Igaz, ez még csak a laborban van, de így indult eddig minden új led.

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 hozzászólás
nem keverednek, csak azért nem írtam halogén mivel abban már eleve nem gondolkodok a kis hatásfok miatt. A "hülyeség xenonban gondolkodni"-ez onnan fakad, ha jól tudom külön gyújtóáramkör kell és maga az izzó nagyon drága. Voltam egy autósboltban, lehet átb*sztak, de azt mondták hogy 18ezer 1 db xenon izzó. Csak ebben az egy boltban kérdeztem, lehet máshol sokkal olcsóbb, passz.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
halogen xenon
kicsit keverednek a dolgok nem gondolod?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 hozzászólás
ejhaj mit találtam:) http://www.conrad.hu...0doT1ZrZHplUT09
Ha jól emlékszek Lor említette még hogy a 20W-os hidegtükrös halogén megvilágítási erõssége 2700 lux, ennek pedig 5W felvett teljesítmény mellett 3000 lux. Remélem az lx az luxot jelent:) Ha ez igaz....akkor tök hülyeség xenonban gondolkodni.-Szerintem.....:D

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Nem árulta. Az csak poén volt, hogy elviszed (einstand: pál utcai fiúk golyók önkényes eltulajdonítása jelenet).

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.150 hozzászólás

Pl.: volt srác, vadriasztó reflektorral + 3 kilós aksival.

Árulta, vagy ment vele? Mert én is láttam emberkéket elég brutál lámpákkal menni, de olyat aki árulta nem nagyon.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Pl.: volt srác, vadriasztó reflektorral + 3 kilós aksival.

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.150 hozzászólás

Menj ki 24 órás versenyre, ott látni csodákat. Odakiabálod, hogy einstand és viszed a lámpát :)

Ezt most annyira nem értem. Én nem láttam "csodákat", vagy hol kellett keresni?

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Menj ki 24 órás versenyre, ott látni csodákat. Odakiabálod, hogy einstand és viszed a lámpát :)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
olyan lámpát hol lehet kapni aminek a teste egy darab szilikon?a bikkmakkba volt benne egyszer és 4ledes asszem
vagy inkább a hol kapható topic?
használt már valaki ilyet?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Es ezzel egyszer pont azt fogod elerni hogy te fogod elutni a kivilagitatlan bringast, mivel amikor rareflektorozol az illeto elveszti a kornyezeti latasat es csak a te reflektorod fenyeben fog tudni tajekozodni (amirol DöG is beszélt) , ami viszont vakit ugye. Ergo az urge semmit nem lathat es ha meg egy kicsit pimpos is mar csak 1 lepes hogy elednavigaljon. Maskulonben igazad van mindenki legyen kivilagitva, legalabb ott ahol kell. Meg egyebkent is poen :)
Azt viszont utalom amikor kivilagitva a pofamba reflektoroznak es nem latok semmit :[]
Nemregiben lattam valakit a belvarosban akinek tele voltak a kerekei szines villogo ledekkel. Valoszinuleg ot meg a csipas szemu autosok is eszrevehettek ;).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egyszerû, felveszed a mellényre a hátizsákot... a hátizsák használata nem tilos, és nem tilthatják meg.

Hátizsákra a mellényt, az már fél kvázimodo jókora púppal.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

itt Gyõrben még mindíg a biciklisek 40-50%-a nem használ lámpát. De nem értem miért, nem tudom miért esik bárkinek is a nehezére.:chin:

Szerintem több ember meg kellene, hogy jegyezze udvariasan az ilyen "szervdonor jelölt" szellem bringásoknak,
hogy "vigyázz mert valamiért nem világít hátul (v. elõl) a lámpád !!! "
Szerintem sokadikra ráúnna és inkább bekapcsolná.

Pl én ha töksötétben ilyennel találkozok az úton, mondjuk hegyen mászik felfelé minden fény nélkül,
én meg jövök lefelé akkor mindenféle gátlás nélkül ráreflektorozok amíg fel nem ismerem mi az.

Teljesen jogosnak érzem mert ha éjszaka nincs kivilágítva az csak állat lehet, esetleg gyalogos ember.
Az is lehet, hogy valami kutya megy az út szélén v. hegyen vaddisznó, szarvas.
Amíg meg nem gyõzõdök rála, hogy mi van ott velem szemben kivilágítatlanul addig ráviágítok.

Amikor kiderül, hogy kivilágítatlan bringás akkor leveszem a fényt magam elé.
Ha ilyenkor morog valamit akkor mondom neki, "ha legközelebb bekapcsolsz valami kicsi fényt akkor nem fogom keresni a lámpával, hogy mi van ott".

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

ha hátitáskám van a fényvisszaverõ mellényt a p****-re tekerem vagy ráerõszakolom a táskára ?

Nem, ..óvszer helyett nem jó mert lyukacsos! :icon_mrgr
De mondanám, az húzza rá aki kitalálta, hogy kukás sárgának kel lenni.
Pl. fehér fényvisszaverõ csíkokkal valami dizájnos bringás cuccot felvennék de
azt a ronda sárgászöldet.
Libafoff színü.

Aty22

Aty22

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Egyszerû, felveszed a mellényre a hátizsákot... a hátizsák használata nem tilos, és nem tilthatják meg.
Nem vonom kétségbe a mellény szerepét a láthatóságban, de amíg arra nem képesek hogy megköveteljék a lámpa használatát (ami eddig is kötelezõ volt), addig miért kell ezzel foglalkozni ezt nem tudom... itt Gyõrben még mindíg a biciklisek 40-50%-a nem használ lámpát. De nem értem miért, nem tudom miért esik bárkinek is a nehezére.
Ha már mindenki használja a lámpát és még mindíg nem veszik észre a bicikliseket akkor lehetne beszélni errõl a mellénytémáról. De ez van.
Nekem mondjuk van mellényem és hordom is reggelente amikor megyek munkába, és hogy az igazat megvalljam amióta hordom többen akartak elütni mint elõtte... akkor lehet nem is mindíg a biciklisekkel van a baj??? :chin:

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Hm...érdekes ez a városon kívül rossz látási viszonyok között kötelezõ a mellény....elég szubjektív fogalom a rossz látási viszony. És abban az esetben, ha hátitáskám van a fényvisszaverõ mellényt a p****-re tekerem vagy ráerõszakolom a táskára ?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..a közvetlen hûtés jóval hatékonyabb, mint egy "zárt rendszer", de azért a dobozon keresztül is ad le hõt.

Amit a bedobozolt hûtõbordáról írtál arra mondok egy példát:
Ez kb olyan, mint amikor egy lámpára borítasz valami papírdobozt.
Ami kijön fény rajta keresztül annál látsz még valamennyit.

Végülis próbának minden jó, csak veszélyes a ledre.

Szerintem friss levegõvel jól átöblíthetõen kialakított külön légtérben kellene elhelyezni a bordát.
Ott belül is el lehetne szeparálni vízállóan rekeszekre osztva.
A bordarekesz elejére külön beömlõ terelõ lemezt lehetne tenni,
esetleg hátul a kilépõ levegõ nyílásához menetszéllel mûködõ vákum csonkot..
De akkor már sokkal hatásosabb ha kiemelkedik alul a hûtõfelület.
A hûtés lényege, a levegõvel érintkezõ felületrõl a minél hatékonyabb hõlesugárzás a környezet felé.
Ezt a hûtõborda körüli gyors légcserével lehetne megoldani.
Van aki külön ventillátorral segíti elõ a levegõ áramlását pl álló helyzetben.
Amikor szorosan van méretezve a hûtés akkor szükség is lehet rá.
A lámpa többi részét vízállóan külön rekeszben le kellene szigetelni.

-Kell egy környezeti megvilágítás, vizszintesen szélesebb pászma, felülrõl határolva
(az eget ne világítsuk)

Felülrõl egy polistyrol tükör mindent lenyom az útra a bringa elé.
www.winkleriskolaszer.hu

Esetleg egy alu lapra ragasztott tükörfólia, A "panton" boltban lehet kapni.
WWW.panton.hu

...csõlátás ellen, illetve a biztonság, a térérzet miatt.
-Nagyobb sebességnél, illetve zavaró hatásoknál (pl. szembõl reflektoroznak), illetve a fekete aszfalt nagyobb fényelnyelése miatt, kell egy reflektor.

:przerazen Vizszintesen távol keskeny, és fényesebb, közel szélesebb, és halványabb fokozatos.. pászma. Az egész vetület egy elöttünk hosszában fekvõ téglalap, ahol a felületre esõ fénymennyiség állandó.

Szerintem ez így jó lenne. Egy-kettõ fényforrás világítana egészen közelre, másik csoport középtávra és lenne egy hosszú fény(csoport) ami bevilágít a távolba is.

..és ráadásul a környezeti fényhez is átmenettel, nem éles határral kapcsolódik.

Több különbözõ széttartásu csoporthoz tartozó lámpákkal lehetne ezt jól megoldani.
Arra is oda kellene figyelni, hogy forgalomban ne vakítson.
Az is lényeges, hogy pl. aszfalton szerpentinen jössz a Janihegyrõl és megjelenik szemben egy autó,
akkor egy gyorsgomb benyomásával le tudd venni a vakító fényeket.
Ennek az ellenkezõje sem árt. Városi jelzõfény mellett is gombnyomásra tudj mindent villantani.

(Erõs fényhatárok, árnyékok tapasztalatom szerint sokkal jobban lelassítják, a kép kiértékelését, kifárasztják a szemet, és az agyat.)

A terminal.forum-on volt ezzel ellentétes vélemény.

Azért ahogy annak idejen a HHH rol lefele az erdõben valaki megjegyezte, hogy ezzel az 5 leddel is kijutsz a tök sötét erdõbõl most bebizonyosodott.
Mivel fejlámpaként használtam, ezért nagyon zavaró volt, hogy belevilágított a gödrökbe, és nem láttam árnyékot. Ha látom az árnyékot, akkor meg tudom saccolni a gödör nagyságát, így viszont belementem abba a kevésbe is ami utunkba akadt, mert nem láttam mélynek. Szóval kell hogy legyen árnyék, és kell hogy legyen egy lámpa mélyen a kerékagy környékén, lehetõleg jó erõs, 20 fokos közelre világító, ami megvilágítja a tereptárgyakat. Ha egy 10 centis vasdarabot nem látsz meg, mert nem vet árnyékot, az igen nagy meglepetést tud okozni.

Szerintem igaz ebben is van. Talán alulra egy közeli fény még elfér.
Messzirõl meg nem tudják mi közeledik.. motoros, eltévedt repülõ vagy UFO Feltöltött kép

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Közben még jobban megnéztem a legfelsõ fotót amit feltettél.
Azon nem látszik semmilyen optika, sem optikailag fókuszba vetítõ tükör.
Így is világít a led, közel 90 fokban szóródik a fénye.
Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány méterre megvilágítja a környezetet szélesen,
viszont távolodva már csökken a fényerõ.

Valami komolyabb fókuszba vetítõ eszközt lehetne elé tenni.
Létezik hozzá való optika, pl. a sokat szidott régi cree optika.
Annál csak rosszabbak jöttek ki azóta (legalábbis amit én ismerek).
Esetleg próbálj elé valami vastagabb nagyító lencsét, ha van.
Szerintem ilyesmivel bátran kísérletezz. Ezt én is így csinálom.
Végig próbálok különbözõ lehetõségeket és ami a legjobbnak látszik és elérhetõ azt építem meg véglegesen.

Tulajdonképpen az volt a kisérlet lényege, hogy mennyire látni másképp éjjel egy széles pászmában, mint egy hegyessel, illetve kb milyennek kéne lenni az "ideális" fényeloszlásnak.
:lampa:
Az ideám a következõ (sebesség és környezetfüggõ):
-Kell egy környezeti megvilágítás, vizszintesen szélesebb pászma, felülrõl határolva (az eget ne világítsuk), kissebb fény intenzitás, egyenletes eloszlás. Ez a kialakuló éjszakai csõlátás ellen, illetve a biztonság, a térérzet miatt. Ez a fény elegendõ kis sebességû haladásnál. Szerintem ennek megfelel az épített lámpám kb. 10-15km/h-ig.
-Nagyobb sebességnél, illetve zavaró hatásoknál (pl. szembõl reflektoroznak), illetve a fekete aszfalt nagyobb fényelnyelése miatt, kell egy reflektor. :przerazen Vizszintesen távol keskeny, és fényesebb, közel szélesebb, és halványabb, inkább fokozatos, mint éles peremû pászma. Az egész vetület egy elöttünk hosszában fekvõ téglalap, ahol a felületre esõ fénymennyiség állandó. Tehát ez egy trapéz fénysugaru lámpa lenne, ahol a felsõ , keskenyebb oldalon jóval nagyobb a fényerõ, és ráadásul a környezeti fényhez is átmenettel, nem éles határral kapcsolódik. (Erõs fényhatárok, árnyékok tapasztalatom szerint sokkal jobban lelassítják, a kép kiértékelését, kifárasztják a szemet, és az agyat.)
Na ilyen reflektort még nem láttam! És ehez elég spéci optika kéne, vagy több független fényforrásból kéne a közelítõ eredményt összeállítani.