Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
KÖZBEN lejárt a módosítási idõ, így nem tudtam hozzá írni..

Forrasztási segédanyagokat Bp.-n a VIII.ker. József körút
(közben megnéztem) Csepreghy utca sarkon, a vegyszer boltban vettem.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
CP: 6W-os agydinamóról sajnos nem tudok.
Esetleg valaki mááás??

rezlemez
majd hutoborda de meg csak jatszom
majd egy kozos lapot kap.

1mm-s 60sn40pb
bar elnezve cree pdf-t 200+ fokig birja jol forrasztaskor
szep gorbek vannak hozza...

Jó az a cin sz'tem. Végülis jó gyantás forrasztó ón..

Lényeg, hogy gyorsan kell forrasztani.
Ha egybõl nem sikerül, max. két-három másodperc alatt, akkor inkább hagyni kell vissza hûlni
(fújással hûteni) és azután minden mozdulatot pontosan megtervezve lehet megismételni.

Ha netán a cin összefut a hûtõfelülettel, azt fûrészlappal, lombfûrésszel (vékony szál) vagy háromszögü reszelõvel óvatosan el lehet távolítani.

Ledet próbálgatni a legjobb ha felforrasztod 1-1,5 mm vastag vörösréz lemezre, valahogy így:
Feltöltött kép
A bekötési pontokat valami lakkal le lehet szigetelni, nehogy egy elszabadult fémdarab zárlatot okozzon.
A lemez két végét kifúrom és csavarral bárhova fel tudom szorítani, miután az alján a cin cseppet síkba lereszeltem az alján. Ha a bekötési pont magasra sikerül, azt is finoman meg lehet reszelni.

Az lényeges, hogy hõvezetõ krémet mindíg alá kell tenni.
Az ilyen:
Feltöltött kép

Ilyen forrasztási segédanyagokat használok:
Itt Bp.-n a VIII.ker. József körút egyik sarkon, (pontosan nem tudom a számot) a vegyszer boltban vettem
az Üllõi és Baross utca között.
Feltöltött kép

Vissza térve a rézlappal szerelt ledre..
Aztán az alját síkba csiszolom. Ott csak azért van cin mert könnyebb úgy fel forrasztani a ledre mert jobban felveszi a hõt a pákáról az óncsepp.

Szóval úgy forrasztom, hogy a becinezett hûtõfelületü led fölé tartom az elõre (mindkét oldalon) becinezett vörösréz lemezt és ott a levegõben tartva felforrósítom pákával. Amikor jól olvad a cin akkor rábillentem a led középsõ sávjára, rányomom minden oldalát egyenletesen, hogy felfeküdjön és egy-két sec után elveszem a pákát de a fogóval tarttom és fújom szájjal, hogy gyorsan vissza hûljön. Egyébként sokáig maradna forró és az nem tesz jót, amint láttad is a görbén.

A lemezt fogóval tartom, de teszek a fogóba egy kartonpapír darabot hõszigetelõnek,
különben vissza hûtené melegítés közben a forrasztandó felületet.

Itt látsz még képeket: http://kep.tar.hu/balu-1/50479732#2

CP

CP

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Hallott valaki közületek 6W-os agydinamóról?

Utánanéztem, és tudom, hogy Shimanoból csak 2,4 és 3W-os van, de egy ismerõsöm ismerõse szerint valaki gyárt 6W-osat, és õ olyat akar venni, azaz rendelni vhonnan. (bringaboltban dolgozom, ezért kért meg engem, hogy nézzek utána, de a neten nem találtam ilyet.)

Köszi.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
rezlemez
majd hutoborda de meg csak jatszom
majd egy kozos lapot kap.

1mm-s 60sn40pb
bar elnezve cree pdf-t 200+ fokig birja jol forrasztaskor
szep gorbek vannak hozza...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..barlangasz ismitol vmi 100lm/W-set hallottam, mint kovi cucc

Ez az, ezeket várjuk!
Hogy szerelted hûtõfelületre?

Itt korábban párszor írtam a forrasztásról.
Tegnap a kezembe került egy kicsit vastagabb cin, olyan 2 millis vastag és egy kicsit matt volt a felülete.
Azzal akartam egy cree-e alját befuttatni, elõször azt hittem, én lettem fakezü.:wtf:

Amikor sehogy nem futott adott idõn belül (1-2sec) bõ folyasztószer ellenére sem, mint azt korábban megszoktam
akkor elõszedtem a korábban használt forrasztó ón tekercset és láss csodát,
futott minden felületen, mint korábban itt látszott a videón.

Ezt azért írom, hogy nem mindegy milyen cint használunk.
Többnyire jók ezek de ami a kezembe akadt akkor azt ki is hajítottam,
nehogy mégegyszer a kezembe kerüljön.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
vityanal korabban is lattam

de most vettem netrol.

en barlangasz ismitol vmi 100lm/W-set hallottam, mint kovi cucc

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..nagyon durva ez a p4 led...

..mondom én!
Végülis sikerült szerezni, vagy vitya_95 -nél láttad?

Ez a P4 teljesítmény arányosan már tényeg H.I.D. szinten világít.
Vagyis 12W-nyi P4 (darabonként 1W-on) már tud akkora fényt mint 12W-os átlagos H.I.D.

Azért tartom fontosnak megjegyezni, hogy "átlagos" mert a H.I.D. lámpában is van 60 és100lm/W hatásfok közötti darab, fõleg ha már égett száz órát.

Talán egy év vagy annyi sem és lesznek még jobb fényüek.
Ez 80-87lm/W-os, de már emlegetik a 116 lm/W - 147 lm/W értékeket ami egyelõre nekünk még tabu.

Olyan még csak a laborban van, illetve ha le is gyártottak belõle valamennyit,
akkor is hagyják kifutni a P2-P4 és a többi korábbi gyártmányok jórészét,
különben a korábbi készlet inflálódna az új hatákonyabb ledek mellett.
Ez a gyárak magán kereskedelempolitikája.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ideiglenesen a ventinek egy külön elem? :D
Végülis elég hülye ötlet, de amíg nem találsz jobbat..
Kell egyáltalán oda ventillátor? ..és ha nagyobb hûtõfelületet teszel rá?
Szerintem attól megoldódna minden gondod.

Ventillátor legfeljebb akkor lenne lényeges, ha csak diónyi kicsi bordát szerelnél rá, de akkor is csak álló helyzetben. Esetleg sisakra teszed és nem szeretnéd, hogy súlyánál fogva orrodba húzza a simlédert.

De még akkor sem igazán érzem a ventillátor jelentõségét mert amikor haladsz akkor a menetszél hût.
Álló helyzetben viszont nem kell akkora fény, vagyis kisebbre kapcsolhatod.

Most én csak azért kezdtem a venti megoldást tovább agyalni mert felvetetted.

Közben akárhogy is töröm a fejem, mindíg csak az jön ki eredménynek, hogy bringára menet közben felesleges a ventillátor, álló helyzetben meg felesleges akkora fény.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.702 hozzászólás

Nagy it a csend.
Bár mostanáig én is szüneteltettem a buherást. És hogy elkezdtem jött is a hideg zuhany. A ventilátor amit korábban beépítettem kiderült nem indul el az adott feszültségen (6-7V), bár ha megmozdítom akkor már rendesen pörög utána. Szal az lenne a kérdés hogy nem e tud valaki 4cm-es ventit aminek kevesebb mint 12volt a feszültsége de 6-nál több. Vagy esetleg azt ,hogy hogyan lehetne megberhelni hogy kissebb feszültségnél is üzembiztosan menjen.
Könstruktív ötletekért elõre is köszi!

jó lesz oda az 5 voltos, max ellenállást kötsz vele sorba, vagy nagyobb fordulaton megy. 25, 30, 40 mm-esek vannak a RET-nél, vagy elektró boltban.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
egy feszultseg ketszerezo kene oda
vmi diodas kapcsolgatos elven mukszik
szertem elvinne a ventit.

nagyon durva ez a p4 led...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Nagy it a csend.
Bár mostanáig én is szüneteltettem a buherást. És hogy elkezdtem jött is a hideg zuhany. A ventilátor amit korábban beépítettem kiderült nem indul el az adott feszültségen (6-7V), bár ha megmozdítom akkor már rendesen pörög utána. Szal az lenne a kérdés hogy nem e tud valaki 4cm-es ventit aminek kevesebb mint 12volt a feszültsége de 6-nál több. Vagy esetleg azt ,hogy hogyan lehetne megberhelni hogy kissebb feszültségnél is üzembiztosan menjen.
Könstruktív ötletekért elõre is köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Akkor ezt most jól kitárgyaltuk.

Lehet hogy fûrésszel, reszelõvel, + kés élével megkaparva a mi céljainkra elegendõ simaságú lessz a vágott felület.

Ezek után a durvább felület egyengetõ módszerek után valami políranyaggal optikailag teljesen egyenletesen átlátszóvá lehet tenni a felületet, némi polírozó kezelés után.

Viszont létezik olyan powerled ami nem elõre hanem körkörösen oldalirányban sugározza le a fényt. Oda elég a tükör.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Néhány nappal ezelõtt (kb. egy hete) a forum.terminal-on éppen errõl írtam lényegét illetõen ugyanezt.

Most két lehetõség van.
Esetleg olvastad az egy héttel korábban írt hozzászólásom a terminálon,
vagy pontosan ugyanarra ráéreztél. Melyik igaz? :D

Természetesen olvastalak + hangosan gondolkodtam.
Múltkor vettem a PERMANENT-nél PG1NRY10 tükröt, fejlámpához http://www.permanent...t Reflector.pdf ez viszonylag "mély", kb. 45 fok félkúpszögû a direktsugárzása. A tükör, csak az ezen kívül esõ térszögbe jutó fényt koncentrálja.
-Parabóla tükörnek minél mélyebb a jó, a belerakott fényforrásnál az a jó, ha nagy a kúpszöge (ld. izzó), illetve, ha nem középen van a fõnyaláb (lambertain? karakterisztika), mert a cél, hogy minél kisseb arányú legyen a közvetlen fény.-
-Lencsés fókuszálásnál az a jó, ha eleve keskeny, hegyes a fényforrás karakterisztikája, így kissebb átmérõ/fókusztáv arányú lencse is elég lehet (különben nagyon erõsen domború lencse kell, vagy Fresnel lencse /pl. PETZL-ben/).-
-Az ideális tükör + lencse kombinációnál az a jó, ha a lencse átmérõ/fókusztáv aránya azonos szöget fed le, mint a tükür direktsugárzása, így az összes fény fókuszálható, a fényforrás karakterisztikájától függetlenül.-
-Ha pontszerû a fényforrás, akkor a tükör méreteihez képest minnél kissebb lencse a jó, hogy keveset szórjon a tükör által elõrevetített párhuzamos pászmából.-
-Ha nem pontszerû a fényforrás (POWER LED), akkor éles fókuszt (fénykard) nagyobb tükör, és lencse méretekkel jó csinálni.-

Az ötlet a lencse: 10mm-es víztiszta LED búra elülsõ darabja
Ez olcsó, könnyen beszerezhetõ, "nagyon" domború, és elég kicsi is, hogy ne sokat árnyékoljon a tükör fényébõl:) . Úgy saccolom olyan típust érdemes venni, ami eleve vékony nyalábot bocsájt ki, és olyasmi távolra tenni, mint az eredeti LEDnél volt.
Lehet hogy fûrésszel, reszetõvel, + kés élével megkaparva a mi céljainkra elegendõ simaságú lessz a vágott felület.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Néhány nappal ezelõtt (kb. egy hete) a forum.terminal-on éppen errõl írtam lényegét illetõen ugyanezt.
Idézem onnan:

Most egy kínai lámpában lévõ tükörrel fogok kisérletezni ami eredeti állapotában is elég jól vetít. (Chriss látta napali fénynél)

Viszont csak a tükör használatával nem lehet kihasználni az összes elõre jutó fényt
mert ami nem ütközik a tükör falának az szórtan lép ki elöl a ledbõl.
Persze ez nem törvényszerü, lehet változtani rajta.

Ha egy megfelelõ méretü és gyujtótávolságu optikai lencsét teszünk a tükör közepébe
ami csak a közvetlenül szabadba lépõ fényt fókuszban hasznosítja akkor
a kiszóródó veszteség minimálisra csökkenthetõ, legalábbis egyelõre elméletben.
A többi majd kiderül ha elkészítem az összeállítást a fenti ötletem szerint.

Az ottani hozzászólásom eredeti szövege vagyis a témához kapcsolódó fent idézett rész eredetiben
a h.sz. végén sötétkékkel kiemelve a következõ címen is elérhetõ:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=780574#780574

Most két lehetõség van.
Esetleg olvastad az egy héttel korábban írt hozzászólásom a terminálon,
vagy pontosan ugyanarra ráéreztél. Melyik igaz? :D

Ezzel a bizonyos kicsi lencsével...
Feltöltött kép
korábban is kisérleteztem de tükör nélkül és egészen jól vetített,
az volt a hibája, hogy mellette is elszökött valamennyi fény.

Itt lejjebb látszik a kisérleti összeállítás, még tükör nélkül:
Feltöltött kép

Ez önmagában így vetített:
Feltöltött kép

Egyébként azóta kipróbáltam (múlt héten) de csak kézzel tartottam fókuszban a tükröt és egy csipesszel próbakáppen a tükör közepébe ezt a lencsét, mindent fókuszban és azonos pozícióban tartva, hogy egy helyre és viszonylag kis pontba vetítsen. Arról nem készült kép mert mindent a helyén kellett tartani és csak egy pillanatra hoztam össze a távolságokat, fókuszpontokat azonos helyre de jó volt az eredmény.

A lencse mellett nem volt széttartó szóródás és a tükör közepén sem ment ki fókuszálatlan fény. Szóval mûködik ez az optikai rendszer, csak precízen össze kell rakni. Ebbõl sem lesz tömeggyártás, viszont egyértelmü, hogy ilyen módon is ki lehet küszöbölni a kis méretü könnyû lencse és a könnyû tükör hibáját. ...egymással.

Majd ha elkészül akkor össze tudom vetni a gyári cree optikával, melyik mit tud.
Sõt a nagy nehéz üveglencsével is össze lehet majd hasonlítani, ami eddig a legjobbnak bizonyult.
Ezután lehet majd igazán véleményt alkotni róla.
Ezt még én sem tudom, a többihez képest hogyan alakul.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Egy újabb balga ötlet:
Optikának egy mély tükröt használva (oldalra kilépõ fény fókuszálása), az elõre szóródó tetemes mennyiségû közvetlen fény nincs fókuszálva.
Ez fókuszáható egy kisméretû, "erõs" gyûjtõlencsével, a tükör mélyébe nyúlva, a LED-hez közel elhelyezve.
Nagyon olcsó változat: egy 10mm-es, víztiszta házú LED elejét lefûrészelni, azt használni lencsének.:)

Az ötlet kipróbálásra vár, várom a vállalkozókedvûek tapasztalatát! :air:

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.950 hozzászólás
Ha vagyunk többen is én vennék néhány apróságot.... :)
Had legyen nagyobb a doboz
:) Tittyman kongashow!! :bananadan:cheers:

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

Lehet csemegézni....
http://www.besthongkong.com/
már csak a megrendelés lenne zökkenõmentes és olcsó:)

vkit erdekel?
rafussak a skacokra?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Jó dinamó alatt végsõsoron valamilyen agydinamót értek én is, csak most még szûkös a keret. Az állólámpa rész "áramforrásán" sokáig töprengtem én is. Az akkukat a kis töltési terhelhetõségük, túlzott kapacitásuk, súlyúk, érzékenységük miatt elvetettem. Így maradt a kondi. Elõször elkezdtem ultrakapacitásokat hajkurászni, de természetesen itthon ilyesmirõl még csak nem is hallottak. Aztán maradt a tojok az egészre verzió, csakhogy építés közben kiderült, hogy egy-két led számára normál kondik is képesek elegendõ ideig áramot biztosítani, szal most ez az aktuális terv. Sztem 5 perc jelzõfény éppen elég arra hogy elhúzzam a seggem a forgalmas útról, ha nem megyek éppen. Ha tekerek nem lesz gond a fénnyel, ha meg nem akarok tekerni akkor találhatok kompaktabb elemlámpát is mint az egész bicikli :) . Nem ringatom magam álmokba, ez a cucc terepes zúzatást nem viselné el, így aszfalton fogja leélni az életét. Arra majd talán egy másikat :) .

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Már a jó múltkoriban engem is elkapott a hév, de alapanyaghiány miatt csak most kezd kész lenni a lámpám. Dinamós elsõ lámpa Sz.P. ledekkel. 62 db van állandó üzemre...
...
.. én meg megyek keresni egy jó dinamót...
hali

Agydinamó még jobb lenne mert nincs súrlódás.
Volt itt már errõl szó. valamilyen akku még mindenképp jó lenne ha beterveznéd.
Legalább egy órát bírjon róla jó fénnyel, álló helyzetben.
Az is töltõdhetne a dinamóról trükkösen.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Épp most vettem két napja 9 db-ot kézalól, de abból már lenyúltak (elkértek) hármat.
A többi meg nekem kell így sorry most nem jön össze.
Szerintem fél-egy év múlva lesznek jobbak is.