Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

meg ki kell talalnom hogy mit is akarok pontosan, aztan elkezdeni az anyagbeszerzest. most megyek az amator elektronikai boltba es kifosztom oket :) .
koszi

Tényleg jól gondold meg hol és mit veszel, mert vannak nagyon gyenge ledek is.
Pl a Cree-e ..P4, amit a www.chipcad.hu-n árulnak az jónak számít.
Ott az árlistát kell választani, onnan az alkatrészeket és a CREE teljesítmény ledeket.
A Cre-e ..P2 alig marad el tõle, viszont most csak az van nekik.

Léteznek nagyon jó huzal láb kivezetésü ledek is, de boltban többnyire csak a gyengébbeket árulják.
Korábban többször említettem a SzûcsPeti féle ledeket. Oda rákattintva megtalálod az elérhetõségét.
Szerintem mindenképp beszélj vele, ha rám hivatkozol akkor ismerõsként fog kezelni.
Nagyon segítõkész és nem adja drágán.
Lehet, hogy azóta van neki jobb is, de szerintem ne a 12 fokos ledeket válaszd, inkább a 20-25fok széttartás körülit.
Korábban (jó egy éve) nála vettem az 50candelás 25 fokos huzal kivezetésü ledjeimet is
amibõl össze raktam a most elõl használatos lámpát.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás

Más..
Tegnap végülis feltekertem a Jani hegyre (pedig fogadkoztam, hogy edzetlenül fel nem tekerek).

Szóval kegyetlen jó fénye van a tavalyi 200 ledes lámpámnak.
Néhány ember látta és álmélkodtak rajta, "mi a fene ez, hogy ekkora fénye van". ..meg gratula ..húdejó lámpád van ..jó a lámpád stb.

Áhhhá, szal te voltál az az UFO?

Tegnap volt a Night Fever, mi zúgattunk lefelé, véletlenül belenéztem az egyik lámpádba, utána vagy 10 mp-ig vakon repültem...

A balesetet nem láttam, meg nem is találkoztam vele. Mikor volt, és hol?

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Dr Drake Ramorey

Dr Drake Ramorey

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

A Cree-e ~1300,-Ft
Az alu kínai lámpa közepén egy powerled utánzattal toknak, 400-600-800,-
kinek mennyiért sikerül megvenni v. lealkudni.
Optika 7-800,-Ft (régi cree-hez való). az újabb kevesebbe kerül de annyit is ér.
Aztán az akku.
(Használhatsz külsõ akku tartót amibe kajakosabb cellák bele férnek. ~200,-Ft)
Na meg a rengeteg idõ és munka amíg ez össze áll lámpaként.
Számold össze.

A lényeg most következik!
Azzal együtt, hogy az anyag költség felébe sem kerül, még sokkal jobban világít mint a gyári láémpák.
Ha vissza olvasol, régebben kettõ lámpát õssze raktam, illetve hármat és nagyon meg voltak vele elégedve.

Amibe a cree-e.. p4 powerled volt (2 rúdlámpa egy-egy leddel), az három fokozatának a legkisebb állásával levilágított egy myo xp-t.

Más..
Tegnap végülis feltekertem a Jani hegyre (pedig fogadkoztam, hogy edzetlenül fel nem tekerek).
Szóval feltekertem! Úgy terveztem, addig megyek amíg úgy látok mint a közvilágítás mellett.
Egyszer csak a kilátó alatt találtam magam.

Off: (valaki a kilátótól lefelé út alján nagyon csúnyán össze törte magát, ott állt a mentõ)

Néhány ember látta és álmélkodtak rajta, "mi a fene ez, hogy ekkora fénye van". ..meg gratula ..húdejó lámpád van ..jó a lámpád stb.
Azért a jó öreg huzal lábasok is kitesznek magukért.

El ne feledjem a kérdésed, hol lehet találni építési leírást..
Erre nagyon nehéz konkrét választ adni. Legegyszerûbben azt írhatnám, hogy itt a fórumban mindenhol az utóbbi két ..vagy három évben.
A Cree-e powerledes leírások fõleg múlt év okt-nov környéklétõl lehetnek megtalálhatók.
Arra nem árt figyelni, hogy esetlegesen nem teljesen kész próbálkozásaim fejlesztés stádiumában is megtalálhatók és utána többszörös módosítással kapta meg a végleges formáját, pl a led hõelvezetése.

hat nem sajnalod a betut :D
akkor 2004-tol elkezdem az olvasast. meg ki kell talalnom hogy mit is akarok pontosan, aztan elkezdeni az anyagbeszerzest. most megyek az amator elektronikai boltba es kifosztom oket :) .
koszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

en is szivesebben barkacsolok, mintsem hogy azonnal a boltba rohanjak. 6200-ert lehet jo lampat barkacsolni?

A Cree-e ~1300,-Ft
Az alu kínai lámpa közepén egy powerled utánzattal toknak, 400-600-800,-
kinek mennyiért sikerül megvenni v. lealkudni.
Optika 7-800,-Ft (régi cree-hez való). az újabb kevesebbe kerül de annyit is ér.
Aztán az akku.
(Használhatsz külsõ akku tartót amibe kajakosabb cellák bele férnek. ~200,-Ft)
Na meg a rengeteg idõ és munka amíg ez össze áll lámpaként.
Számold össze.

A lényeg most következik!
Azzal együtt, hogy az anyag költség felébe sem kerül, még sokkal jobban világít mint a gyári láémpák.
Ha vissza olvasol, régebben kettõ lámpát õssze raktam, illetve hármat és nagyon meg voltak vele elégedve.

Amibe a cree-e.. p4 powerled volt (2 rúdlámpa egy-egy leddel), az három fokozatának a legkisebb állásával levilágított egy myo xp-t.

Más..
Szóval feltekertem! Úgy terveztem, addig megyek amíg úgy látok mint a közvilágítás mellett.
Egyszer csak a kilátó alatt találtam magam.

Off: (valaki a kilátótól lefelé út alján nagyon csúnyán össze törte magát, ott állt a mentõ)

Azért a jó öreg huzal lábasok is kitesznek magukért.

El ne feledjem a kérdésed, hol lehet találni építési leírást..
Erre nagyon nehéz konkrét választ adni. Legegyszerûbben azt írhatnám, hogy itt a fórumban mindenhol az utóbbi két ..vagy három évben.
A Cree-e powerledes leírások fõleg múlt év okt-nov környéklétõl lehetnek megtalálhatók.
Arra nem árt figyelni, hogy esetlegesen nem teljesen kész próbálkozásaim fejlesztés stádiumában is megtalálhatók és utána többszörös módosítással kapta meg a végleges formáját, pl a led hõelvezetése.

Dr Drake Ramorey

Dr Drake Ramorey

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Ne haragudj, ezt csak viccnek szánom:"Foglalkozás: ha elmondanam, megutalnal :) "
Télleg bkv ellenõr vagy??
Feltöltött kép

persze :) . ismeros is vagy nekem. maj' jo megbuntetlek legkozelebb :D

irhatnal par jo cimet, hogy hol kezdjek neki a barkacsolasnak. a forumot is atnyalazom, de gondolom vannak jo oldalak.
en is szivesebben barkacsolok, mintsem hogy azonnal a boltba rohanjak. 6200-ert lehet jo lampat barkacsolni?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ha tõlem kérdezed akkor semmiképp. Három-négy éve még jónak számított.
Viszon ha már van ilyen valakinek akkor esetleg lehet tuningolni
mert magában gyengécske a mostani szinthez képest.

Szerintem nézd meg a boltban milyen a fénye 6200,-ért.
Azután nézd meg a mindenfélét kirakodó piacokon a 800-1500,-Ft körüli lámpákat.
Azok között is elõfordül erõsebb fényü.

Ha szeretsz barkácsolni és tudsz finoman forrasztani akkor van sokkal jobb ötletem.

Persze lehet, hogy én csak azért nem tudok arról jó véleményt mondani mert
jóval erõsebb lámpákhoz vagyok szokva.
Múltkor bementem akku töltõért a GP.hu váci úti boltjába és
nálam volt az egy ledes fókuszos lámpám amit mutattam az eladó srácoknak.
Erre az egyik leszedte a polcról a "kedvenc, erõs" asszem halogén lámpáját
(a legerõsebb fényü rúdlámpát) és egymás mellett össze hasonlítottuk.
Szóval nagyot néztek, hogy az enyém volt erõsebb, bárhogy fókuszoltuk.

Ezt a történetet azért mondtam el mert ha egy kicsi barkácsoló ambíciód is
van
és tudsz forrasztani akkor érdemesebb nekiállni és egy ilyent összerakni.

Egyébként töksötétben minden fény több mint a semmi.
De azért a sz..ért hatezer forintot elkérnek még ma is.. Feltöltött kép

Egyszer meg kellene nézned a lámpa építõk tekerésén, hogy milyen fények vannak.
Most is lesz ilyesmi a teliholdas alkalmából 2007. május 31.-én csütörtökön 21:00 -kor.
A Batthyány tér Duna felöli oldalánál, a HÉV feljáró mellett találkoznak, közöttük néhányan jó lámpákkal.

Ne haragudj, ezt csak viccnek szánom:"Foglalkozás: ha elmondanam, megutalnal :) "
Télleg bkv ellenõr vagy??
Feltöltött kép

Dr Drake Ramorey

Dr Drake Ramorey

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
udv!

latom megy itt a barkacsolas :)
kerdesem ez lenne:

Cateye HL-EL300
http://ebike.hu/term.../elso-lampa/269

van valakinek valami tapasztalata? az ara 6200Ft. meger ennyit szerintetek?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
KÖZBEN lejárt a módosítási idõ, így nem tudtam hozzá írni..

Forrasztási segédanyagokat Bp.-n a VIII.ker. József körút
(közben megnéztem) Csepreghy utca sarkon, a vegyszer boltban vettem.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
CP: 6W-os agydinamóról sajnos nem tudok.
Esetleg valaki mááás??

rezlemez
majd hutoborda de meg csak jatszom
majd egy kozos lapot kap.

1mm-s 60sn40pb
bar elnezve cree pdf-t 200+ fokig birja jol forrasztaskor
szep gorbek vannak hozza...

Jó az a cin sz'tem. Végülis jó gyantás forrasztó ón..

Lényeg, hogy gyorsan kell forrasztani.
Ha egybõl nem sikerül, max. két-három másodperc alatt, akkor inkább hagyni kell vissza hûlni
(fújással hûteni) és azután minden mozdulatot pontosan megtervezve lehet megismételni.

Ha netán a cin összefut a hûtõfelülettel, azt fûrészlappal, lombfûrésszel (vékony szál) vagy háromszögü reszelõvel óvatosan el lehet távolítani.

Ledet próbálgatni a legjobb ha felforrasztod 1-1,5 mm vastag vörösréz lemezre, valahogy így:
Feltöltött kép
A bekötési pontokat valami lakkal le lehet szigetelni, nehogy egy elszabadult fémdarab zárlatot okozzon.
A lemez két végét kifúrom és csavarral bárhova fel tudom szorítani, miután az alján a cin cseppet síkba lereszeltem az alján. Ha a bekötési pont magasra sikerül, azt is finoman meg lehet reszelni.

Az lényeges, hogy hõvezetõ krémet mindíg alá kell tenni.
Az ilyen:
Feltöltött kép

Ilyen forrasztási segédanyagokat használok:
Itt Bp.-n a VIII.ker. József körút egyik sarkon, (pontosan nem tudom a számot) a vegyszer boltban vettem
az Üllõi és Baross utca között.
Feltöltött kép

Vissza térve a rézlappal szerelt ledre..
Aztán az alját síkba csiszolom. Ott csak azért van cin mert könnyebb úgy fel forrasztani a ledre mert jobban felveszi a hõt a pákáról az óncsepp.

Szóval úgy forrasztom, hogy a becinezett hûtõfelületü led fölé tartom az elõre (mindkét oldalon) becinezett vörösréz lemezt és ott a levegõben tartva felforrósítom pákával. Amikor jól olvad a cin akkor rábillentem a led középsõ sávjára, rányomom minden oldalát egyenletesen, hogy felfeküdjön és egy-két sec után elveszem a pákát de a fogóval tarttom és fújom szájjal, hogy gyorsan vissza hûljön. Egyébként sokáig maradna forró és az nem tesz jót, amint láttad is a görbén.

A lemezt fogóval tartom, de teszek a fogóba egy kartonpapír darabot hõszigetelõnek,
különben vissza hûtené melegítés közben a forrasztandó felületet.

Itt látsz még képeket: http://kep.tar.hu/balu-1/50479732#2

CP

CP

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Hallott valaki közületek 6W-os agydinamóról?

Utánanéztem, és tudom, hogy Shimanoból csak 2,4 és 3W-os van, de egy ismerõsöm ismerõse szerint valaki gyárt 6W-osat, és õ olyat akar venni, azaz rendelni vhonnan. (bringaboltban dolgozom, ezért kért meg engem, hogy nézzek utána, de a neten nem találtam ilyet.)

Köszi.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
rezlemez
majd hutoborda de meg csak jatszom
majd egy kozos lapot kap.

1mm-s 60sn40pb
bar elnezve cree pdf-t 200+ fokig birja jol forrasztaskor
szep gorbek vannak hozza...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..barlangasz ismitol vmi 100lm/W-set hallottam, mint kovi cucc

Ez az, ezeket várjuk!
Hogy szerelted hûtõfelületre?

Itt korábban párszor írtam a forrasztásról.
Tegnap a kezembe került egy kicsit vastagabb cin, olyan 2 millis vastag és egy kicsit matt volt a felülete.
Azzal akartam egy cree-e alját befuttatni, elõször azt hittem, én lettem fakezü.:wtf:

Amikor sehogy nem futott adott idõn belül (1-2sec) bõ folyasztószer ellenére sem, mint azt korábban megszoktam
akkor elõszedtem a korábban használt forrasztó ón tekercset és láss csodát,
futott minden felületen, mint korábban itt látszott a videón.

Ezt azért írom, hogy nem mindegy milyen cint használunk.
Többnyire jók ezek de ami a kezembe akadt akkor azt ki is hajítottam,
nehogy mégegyszer a kezembe kerüljön.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
vityanal korabban is lattam

de most vettem netrol.

en barlangasz ismitol vmi 100lm/W-set hallottam, mint kovi cucc

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..nagyon durva ez a p4 led...

..mondom én!
Végülis sikerült szerezni, vagy vitya_95 -nél láttad?

Ez a P4 teljesítmény arányosan már tényeg H.I.D. szinten világít.
Vagyis 12W-nyi P4 (darabonként 1W-on) már tud akkora fényt mint 12W-os átlagos H.I.D.

Azért tartom fontosnak megjegyezni, hogy "átlagos" mert a H.I.D. lámpában is van 60 és100lm/W hatásfok közötti darab, fõleg ha már égett száz órát.

Talán egy év vagy annyi sem és lesznek még jobb fényüek.
Ez 80-87lm/W-os, de már emlegetik a 116 lm/W - 147 lm/W értékeket ami egyelõre nekünk még tabu.

Olyan még csak a laborban van, illetve ha le is gyártottak belõle valamennyit,
akkor is hagyják kifutni a P2-P4 és a többi korábbi gyártmányok jórészét,
különben a korábbi készlet inflálódna az új hatákonyabb ledek mellett.
Ez a gyárak magán kereskedelempolitikája.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ideiglenesen a ventinek egy külön elem? :D
Végülis elég hülye ötlet, de amíg nem találsz jobbat..
Kell egyáltalán oda ventillátor? ..és ha nagyobb hûtõfelületet teszel rá?
Szerintem attól megoldódna minden gondod.

Ventillátor legfeljebb akkor lenne lényeges, ha csak diónyi kicsi bordát szerelnél rá, de akkor is csak álló helyzetben. Esetleg sisakra teszed és nem szeretnéd, hogy súlyánál fogva orrodba húzza a simlédert.

De még akkor sem igazán érzem a ventillátor jelentõségét mert amikor haladsz akkor a menetszél hût.
Álló helyzetben viszont nem kell akkora fény, vagyis kisebbre kapcsolhatod.

Most én csak azért kezdtem a venti megoldást tovább agyalni mert felvetetted.

Közben akárhogy is töröm a fejem, mindíg csak az jön ki eredménynek, hogy bringára menet közben felesleges a ventillátor, álló helyzetben meg felesleges akkora fény.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás

Nagy it a csend.
Bár mostanáig én is szüneteltettem a buherást. És hogy elkezdtem jött is a hideg zuhany. A ventilátor amit korábban beépítettem kiderült nem indul el az adott feszültségen (6-7V), bár ha megmozdítom akkor már rendesen pörög utána. Szal az lenne a kérdés hogy nem e tud valaki 4cm-es ventit aminek kevesebb mint 12volt a feszültsége de 6-nál több. Vagy esetleg azt ,hogy hogyan lehetne megberhelni hogy kissebb feszültségnél is üzembiztosan menjen.
Könstruktív ötletekért elõre is köszi!

jó lesz oda az 5 voltos, max ellenállást kötsz vele sorba, vagy nagyobb fordulaton megy. 25, 30, 40 mm-esek vannak a RET-nél, vagy elektró boltban.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
egy feszultseg ketszerezo kene oda
vmi diodas kapcsolgatos elven mukszik
szertem elvinne a ventit.

nagyon durva ez a p4 led...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Nagy it a csend.
Bár mostanáig én is szüneteltettem a buherást. És hogy elkezdtem jött is a hideg zuhany. A ventilátor amit korábban beépítettem kiderült nem indul el az adott feszültségen (6-7V), bár ha megmozdítom akkor már rendesen pörög utána. Szal az lenne a kérdés hogy nem e tud valaki 4cm-es ventit aminek kevesebb mint 12volt a feszültsége de 6-nál több. Vagy esetleg azt ,hogy hogyan lehetne megberhelni hogy kissebb feszültségnél is üzembiztosan menjen.
Könstruktív ötletekért elõre is köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Akkor ezt most jól kitárgyaltuk.

Lehet hogy fûrésszel, reszelõvel, + kés élével megkaparva a mi céljainkra elegendõ simaságú lessz a vágott felület.

Ezek után a durvább felület egyengetõ módszerek után valami políranyaggal optikailag teljesen egyenletesen átlátszóvá lehet tenni a felületet, némi polírozó kezelés után.

Viszont létezik olyan powerled ami nem elõre hanem körkörösen oldalirányban sugározza le a fényt. Oda elég a tükör.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Néhány nappal ezelõtt (kb. egy hete) a forum.terminal-on éppen errõl írtam lényegét illetõen ugyanezt.

Most két lehetõség van.
Esetleg olvastad az egy héttel korábban írt hozzászólásom a terminálon,
vagy pontosan ugyanarra ráéreztél. Melyik igaz? :D

Természetesen olvastalak + hangosan gondolkodtam.
Múltkor vettem a PERMANENT-nél PG1NRY10 tükröt, fejlámpához http://www.permanent...t Reflector.pdf ez viszonylag "mély", kb. 45 fok félkúpszögû a direktsugárzása. A tükör, csak az ezen kívül esõ térszögbe jutó fényt koncentrálja.
-Parabóla tükörnek minél mélyebb a jó, a belerakott fényforrásnál az a jó, ha nagy a kúpszöge (ld. izzó), illetve, ha nem középen van a fõnyaláb (lambertain? karakterisztika), mert a cél, hogy minél kisseb arányú legyen a közvetlen fény.-
-Lencsés fókuszálásnál az a jó, ha eleve keskeny, hegyes a fényforrás karakterisztikája, így kissebb átmérõ/fókusztáv arányú lencse is elég lehet (különben nagyon erõsen domború lencse kell, vagy Fresnel lencse /pl. PETZL-ben/).-
-Az ideális tükör + lencse kombinációnál az a jó, ha a lencse átmérõ/fókusztáv aránya azonos szöget fed le, mint a tükür direktsugárzása, így az összes fény fókuszálható, a fényforrás karakterisztikájától függetlenül.-
-Ha pontszerû a fényforrás, akkor a tükör méreteihez képest minnél kissebb lencse a jó, hogy keveset szórjon a tükör által elõrevetített párhuzamos pászmából.-
-Ha nem pontszerû a fényforrás (POWER LED), akkor éles fókuszt (fénykard) nagyobb tükör, és lencse méretekkel jó csinálni.-

Az ötlet a lencse: 10mm-es víztiszta LED búra elülsõ darabja
Ez olcsó, könnyen beszerezhetõ, "nagyon" domború, és elég kicsi is, hogy ne sokat árnyékoljon a tükör fényébõl:) . Úgy saccolom olyan típust érdemes venni, ami eleve vékony nyalábot bocsájt ki, és olyasmi távolra tenni, mint az eredeti LEDnél volt.
Lehet hogy fûrésszel, reszetõvel, + kés élével megkaparva a mi céljainkra elegendõ simaságú lessz a vágott felület.