Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

ilyen erõs ledeket, amikrõl itt szó van (P4 meg 80-100 lumen/Watt) honnét lehet beszerezni és kb. mibe kerül?

http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0117

XR7090WT-U1-WC-P4 80.6-87.4 LM, XR-E WHITE 1 100 Ft <- ez most nem kapható
XR7090WT-U1-WC-P2 67.2-73.9 LM, XR-E WHITE 1 100 Ft
Ott harmadiknak van mégegy 67-74 lm adatokkal de
annak más a színárnyalata, nem napfény fehér.

Egyelõre csak a 67-74 lumenes ledet lehet itt kapni.
Nekem ígértek néhány darabot 91-100lm/350mA ami valakinek megmarad aki magán úton rendel.
Esetleg ha gondolod megkérdezhetem, hogy mennyivel többet rendelt mint amit felhasznál.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
ilyen erõs ledeket, amikrõl itt szó van (P4 meg 80-100 lumen/Watt) honnét lehet beszerezni és kb. mibe kerül?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Még annyit hozzá akartam tenni, ha most kellene lámpát építenem akkor
már ezekbõl a 80-100 lumen/Wattos teljesítmény ledekbõl raknám össze.

A 100 lm/W megfelel a legkorszerûbb H.I.D. hatásfokának, persze teljesítmény arányosan.
(nem a régi gyengébb 70lm/w-os H.I.D.-nek).

A másik elõny, hogy annál jóval lassabban öregszik ha megfelelõen hûtjük.

Még egy elõny a "megfelelõ hûtés" nem jelenti akkora hõmennyiség lesugárzását mint
a régi powerledeknél volt, mert itt jóval nagyobb energia megy ki fény formájában,
így kevesebb marad ami hõvé alakul.
Még így is jó felét elfûti, ill. nem a szem érzékenységének megfelelõ spektrumban sugározza le annak amit betáplálunk.

A lumen fényteljesítményt nehéz számolni mert a fénynek
a szem érzékenységi görbéjével egybe esõ részeit és a fényforrás által
lesugárzott spektrum színképében oda esõ fénysugárzáshoz felhasznált energiát
kellene számításba venni. A többi a látható fény elõállítása szempontjából veszteség.

Hú de bonyolulnak hangzik. De még annyit hozzá teszek, a lumen a látható fényáram ill. fényteljesítmény.

Egy kis szakirodalom ha valaki mélyebben is bele akarja vetni magát:
http://www.muszeroldal.hu/assistance/alapismeretek.pdf

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..Sajnos telihódasra nem tudtam menni, de ma kivittem a Margit szigetre. Élesben eddig még nem próbáltam, egész meglepõdtem a fényerején..

Ezzel én is így voltam. Telihóódas helyett a partmenti dzsungelben a keró úton fotóztam.
Utána Békáson a házak között próbálgattam tovább.

Amikor jött valaki akkor levettem a fényt magam elé, de nem mindíg sikerült idõben.
Az egyik ház mellõl kibukkant egy kutyasétáltató és gyorsabban a szeme elé kapta
a kezét mint és le tudtam volna venni a fényt, de nem szólt semmit.

Aztán távolabb már láttam, hogy jön egy néni kutyával így volt idõm tompítani magam elé.
A kis tömzsi kutty balra jobbra dülöngélve utánam iramodott.
Elg volt a fejlámpával vissza pillantani rá, máris nyüszítve oldalazva hátrálni kezdett.

Szóval ekkora fénnyel már tanulni kell a közlekedést, pontosabban a fény forgalomban való használatát.
Illetve úgy kell megépíteni, hogy már ösztön szinten kezelni tudjuk ha jön szembe valaki v. valami jármû.
Ez már veszélyes ha nem tudjuk urani a fényt bizonyos helyzetekben.

Nem akarok elvakítani senkit, viszont azért kell próbálgatni mi a sok vagy elég
mert abból lehet levonni következtetést a további építésre vonatkozóan.

..egy nézelõdõ már így is látássérülésre panaszkodott.(: A hideg, kékes fény eléggé szokatlan, de amúgy ok.

Ha megnézed a fotókat az enyémnek nem annyira kékes a fénye.
Ez részben az Sz.P. féle ledeknek köszönhetõ. Ezen kívül a néhány fehér ledenként beépített egy-egy szín kiegészítõ zöld és vörös ledek is kegyenlítik valamennyire.
A legújabb napfény közeli fehér ledeknél már nem lényeges a
kiegészítõ színek használata mert annak a fénye sokkal természetesebb.

Tetszett, hogy lesik az emberek.(:

Az nekem is ismerõs. :cool2:
Yedi meg fénykard, jesszuszmaria meg mindent mondanak a láttán.
Igaz, még az elõzõrõl kaptam a legtöbb ilyen véleményt, ami ennek a fénynek csak közel 10%-át világította.

Ja az AXA dinamó pedig nagyon über, erõs és viszonylag hatékony is. De a lenagyobb elõnye mégis az alacsonyabb lélektani romboló hatása, ugyanis csendes.

Azt mennyiért vetted és hol?
Mennyi a súlya?
Mekkorát fékez üresen? (észrevehetõ-e?)
Mekkorát amikor terheled? (jóval nehezebb tekerni?)
Azt tudom, hogy a dörzsdinamó retttenetes ellenállást jelent
ha az ember egy párszáz km után hazafelé gurul fáradtan egy lankás emelkedõn.
Amikor még nem volt más akkor megtapasztaltam.

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Nem semmi fényágyú! Csak fel ne gyulladjon elõtted az erdõ!(:
Sajnos telihódasra nem tudtam menni, de ma kivittem a Margit szigetre. Élesben eddig még nem próbáltam, egész meglepõdtem a fényerején. Sajnos morzézva világított (ennek még utána kell járnom), de egy nézelõdõ már így is látássérülésre panaszkodott.(: A hideg, kékes fény eléggé szokatlan, de amúgy ok. Tetszett, hogy lesik az emberek.(:
Ja az AXA dinamó pedig nagyon über, erõs és viszonylag hatékony is. De a lenagyobb elõnye mégis az alacsonyabb lélektani romboló hatása, ugyanis csendes.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Még két képet lényegesnek találok ide tenni amin látszik, hogy milyen szélesen
és milyen magasan megvilágít mindent maga körül jó fényerõvel ez a lámpa.
. . . . . . . . . . . . . >> nagyításhoz katt a képekre <<
Feltöltött kép
Itt fent az látszik, hogy az út mindkét oldalát jól bevilágítja közvetlen mellettünk is,
amíg a gyári lámpák csak egy kis területet világítanak meg, de azt is többnyire halványan.

Amelyik meg erõs kis kört világít az még rosszabb, mert csak azt látjuk
ahova a fény esik, ettõl a szem elvakul és minden más sötétbe borul körülöttünk.

A következõ képen a külön kapcsolható, magasságot is bevilágító fényt lehet látni (minden együtt).
Feltöltött kép

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezek a képek egy töksötét erdõben készültek a Duna parton
kb 200 huzal kivezetésü leddel, helyenként egy ledes cree-e fejlámpával kiegészítve.

Azt már látom, hogy egy macskát fel kell kötöznöm a csomagtartóra
és akkor talán nem is kell hátsó világítás. Persze ez csak vicc volt.
..csak a szine ne lenne szabálytalanul zöld.
Feltöltött kép

A kiváncsi szemlélõ közelebb jött, és "neki is világít a két zöld lámpája".
Feltöltött kép

A fények macska nélkül:
(az a csík az úton, a macska szeme miközben sétál)
Feltöltött kép

Ugyanez plusz fejlámpával:
Feltöltött kép
Ennél jobban lehet látni szabad szemmel, csak a kamerán keresztül ilyen sötét.

A többi kép a következõ címen látható nagy felbontásban is:
http://kep.tar.hu/balu-1/50484236#2

Van közöttük olyan kép ahol besétáltam fényvisszaverõ szalagokkal a saját lámpám elé és integettem, forogtam mozogtam egy kicsit.

A lámpa elõtt a világos csíkok a fénybe röpködõ bogarak.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Most csak gyorsan írok..
Három fokozat, a leg gyengébb fény arra amikor megállsz kereket szerelni.
Negyedik fokozat lenne a hulla de az nincs a kapcsolón ezért a ki-be kapcsolkáshoz a lámpa saját kapcsolóját fel lehet használni.
Ha nem tiszta akkor majd még írom.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Mégse tiszta a dolog, pedig egyszerûnek tûnik.
A 170 mA-es mi szerepet játszik az egészben? Ahogy értelmeztem a leírásodat és lerajzoltam, a szerint a kapcsoló nélkül is van egy állandóan folyó 170 mA a körben.

bocsi, láma vagyok ezekszerint :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Tisztelt DöG úr!

legfeljebb azzal van némi tennivaló, hogy a középen kilépõ fény ne vesszen kárba.

Ja mégegy.Azt a széthúzó fresnelt nem vízszintesen kellene tenni?
Az úgy kellene mûködjön, hogy szét húzza a fényt az út szélességében.

Mégegy kérdés: a ledet hogyan rögzítetted, hogy biztosan jó legyen a hõkontaktus?

Erre volt a 10mm-es LED-lencse ötletem, csak még be kéne építeni a tükör közepébe. Egyébként ha nincs egyéb fényünk, nagyon jól jön az a szórt fény.
A LEDet egy TO-220-as tranyó hõvezetõ fülére forrasztottam. Egy hajszálnyit homorúra hajlítottam a lemezt, hogy a csavar meghúzásakor végig felfeküdjön. Pasztát se raktam alá, olyan bazira túlméretezett ez a hûtés, hogy így is bõségesen kielégítõen hül.

Akár egy ilyenseoul_z_power_led_p4 tokozásút is fel lehetne rakni a hûtõtönkre.
Szerintem pont így jó a bordéslencse, (anélkül csak egy vakító pontot lát az ember, ha közelebbre néz vele, illetve csak az út távolabbi részét, ha távolabbra céloz -CATEYE effektus-).
Így "fényes ösvény"-t lát maga elõtt az ember. A sugárnyaláb elegendõen széles , hogy távolabbi részen az út egész szélességét bevilágítsa, és kitalálhassa az ember, hogy merrefelé haladjon. Közel pedig még mindig elég széles arra, kogy a kerék pontos nyomvonala kontrollálható legyen. Ráadásul az elõtét szóró hatása miatt már nem egy vakító pontot lát maga elõtt az ember amit a vaksötétben kell a fejével rángatni, és megjegyezni, hogy hol van akadály, és a sebesség függvényében gondolatban követni a helyes utat, hanem gyakorlatilag az egész szóbajöhetõ nyomvonalat elfogadható megvilágítással látja,feszült figyelem, és különösebb felmozgatás nélkül. Csak szemmel kell követni a nagyjából egyenletesen megvilágított ösvényen a nyomvonalat (akár nappal).Mondjuk ez a CREE ovál elõtét kicsit túlságosan is széthúzza a fényt, de pont fejlámpánál kevésbé számít, mert egyrészt magasabbról nagyobb relatív szög tartozik ugyanazon útszakasz megvilágításához, mint egy alsó bringalámpánál, másrészt ílyen "túlnyúlással" egy kis függõleges döcögés esetén is, a figyelt szakasz mindig egyenletesen megvilágított maradhat.

Természetesen nagyobb fénnyel még jobban látni. Ennyi fénnyel a szembõl jövõ még levilágítja az embert, meg DH-hez sem elég, de szerintem vaksötétben 25 km/h-ig elegendõ lehet

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Köszönöm!
A skiccet már régebben megtaláltam, olvasgatok én ám vissza :)

Thx az infókért a multifuseról.

A led hõelvezetését a következõképp oldanám meg:
A ledet nem forrasztom valamire (még kiderül, mire :)), hanem hõvezetõ ragasztóval ragasztom. Aztán mindenképp megfelelõ átmérõjû réz csõszerûséggel hoznám össze azt, amire ragasztottam a ledet, ami egész a lámpa végéig menne és ott egy kívülre aplikált számítógép passzív memóriahûtõjével találkozna. Azon áramlik a levegõ majd ugyebár.
Másrészt az alu vázzal is kontaktusba hoznám.

Bár még tutira nem pont ilyen lesz, meg kell vennem elõtte az alu vázat, aztán majd tudok bele tervezni.

Majd mûszerrel bemérem azért, ha kész lesz :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

.. 2000 Ft a kikiáltási ára :) Hmmm. Kell az a 200 lm fényerõ? :D

Egy erdõben az nem olyan sok, legfeljebb ha fókuszálod.
Akkor meg úgy látsz vele mintha egy csövön keresztül néznéd a világot.

Egy kis körben jól látsz de körülötte..
éppen az erõs kicsi területü fénytõl (nem a fától) nem látod az erdõt.

Ha meg széttartóbb a fénysugár akkor nagyobb területet látsz de halványan.
Igaz, még így is sokkal jobban mint a legtöbb gyárival.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Tisztelt DöG úr!

Nagyon jól építesz, legfeljebb azzal van némi tennivaló, hogy a középen kilépõ fény ne vesszen kárba.
Tudom közelre is kell fény, de oda meg kevés ami kiszóródik. Különben jó lenne.
Na meg szerinten egy led fõfénynek kevés.
Igaz, ez is a legtöbb gyári lámpát levilágítja de azért több mellett még kellemesebb látni.
Az az igazi amikor úgy mész be egy töksötét erdõbe, hogy nem veszed észre, hogy
igazi éjszaka van körülötted mert nem látod, hogy tényleg sötét lenne.
..hacsak nem kattintod le a lámpád kapcsolóját. :lampa:

Ja mégegy.
Azt a széthúzó fresnelt nem vízszintesen kellene tenni?
Az úgy kellene mûködjön, hogy szét húzza a fényt az út szélességében.

Mégegy kérdés: a ledet hogyan rögzítetted, hogy biztosan jó legyen a hõkontaktus?
Ott egy fém fület és egy csavart látok, de legalább kettõvel lenne jó leszorítani.
Tettél alá hõvezetõ krémet? A le nem szorított oldalon vastagabb lesz a réteg ami elõnytelen.
A lemez mindkát oldalát le kellene szorítani!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu1! Még egy kérdésem lenne. Pontosan milyen típusú multifuse biztit használtál? Nem vagyok elektronikai szaki -még :)-, nem szeretnék rosszat venni.

Éppen ma vettem fél marékkal ezekbõl mert tényleg jók ide. De legalább 4 akku az kell sorban.

Egyébként három fokozathoz sorosan kell kötni egy 900 mA-es, egy 400mA-es és egy 170mA-es multifuse-t.
A három állásu kapcsolót (ami középsõ állásban nem zár sehova, egyébként meg balra-jobbra zár) annak a középsõ kivezetését össze kötöd a 0,170-es multifuse szabad végével, ahova majd a fõ ki-be kapcsoló és a tápfesz jön..

A három állásu kapcs. egyik végét a 0,170-es másik végére kell kötni, oda amelyik a 0,400-as vége is jön.

A kapcsoló megmaradt szálsõ kivezetését a 0,400-as és a 0,900-as multifuse közös pontjára kell kötni.

A led egyik kivezetését a 0,900-as multifuse szabad végére kötöd és az akku csoporton zárod a kört.

Valami kicsi belsõ ellenállásu Amper mérõt kellene használnod ellenõrzéshez.
Rövid vastag vezetékkel digi multimétert 10A-es állásban.

Amikor bekapcsolod a kört akkor az áram elõször felugrik másfél Amperre is de kb 6-8 másodpercen belül vissza áll 1A alá, illetve a beiktatott multifuse áram értéke szerinti állásba.

Talán megtaláltad valahol itt korábban feltett skiccemet a bekötésrõl.
Ott még ellenállást használtam, na de mindíg tanul az ember valamit.
Valaki itt adta az ötletet. Akkor meg is jegyeztem, igazán jó ötlet volt,
szóval elismerésem annak aki ezt ajánlotta. Ki is volt..?:chin:

Még amit feltétlen meg kell jól építeni, a led hõelvezetése.
Addig nem is érdemes méregetni mert csak megsül a led, fõleg 1 A környékén.
A legelsõt kicsit nekem is sikerült elhalványítani. kicsi volt a hõvezetõ keresztmetszete 1A mellett.
Azt soha nem szabad elfelejteni, hogy a led eléggé hõérzékeny, vagyis ha nem vezetjük el a hõt akkor sérülhet.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Balu1! Még egy kérdésem lenne. Pontosan milyen típusú multifuse biztit használtál? Nem vagyok elektronikai szaki -még :)-, nem szeretnék rosszat venni.
White Horse

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Így is lehet: kínai fejlámpa átalakítása A jó benne, hogy kompakt, és úgy látom elég a fénye. :icon_smil
Még ki kéne kerón is próbálni. Praktikusabb lehet a sisakra rögzítés, mint ez a gumipántos.
Kicsit kicsi a talpa, és kinnt van a súlypont, így rögzítése nem elég fix, zötyögésnél beremeg, de mivel úgyis fénysávot vetít, talán nem annyira zavaró. Ebbe még nincs lencse, csak tükör, (meg az ovál elõtét), így elegendõ szórt fényt is ad, a fénysávon kívül. Ideálisan mégegy szúrófényû lámpával kiegészíthetõ, ami a fénysáv tetején messze elõre, az út végébe világít.
Ilyen közepes teljesítményû cucchoz minimum ceruza méretû cellák kellenek, és annyi cella, hogy névlegesig merülve, végig elegendõ legyen a fényerõ.(NiMh esetén 4db cella/LED). A ceruza akksijaim 0.5-1A környéki terhelést már eléggé nyögve bírják, (normál elemek egyáltalán nem tudnak ennyi, de félig merült alkaline elemek se) pláne hidegben.
Aki komolyabb teljesítményt szeretne, ahoz nagy akku, és súly jár (vagy vastag pénztárca). azt meg jobb a lámpától külön elhelyezni, mert súlya is van, de akkor meg drótozni kell.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Ezt a bebiholmi.hu-h találtam: Seoul Semiconductor p4 42180

2000 Ft a kikiáltási ára :) Hmmm. Kell az a 200 lm fényerõ? :D
Sajna csak egy darab van belõle.
White Horse

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Igen nagyjából jó, legfeljebb annyit tennék hozzá, hogy 4 db akkut használnék, mint használtam is.
Három akku kimerülés közeli állapotban már nem tudja elegendõ erõvel (árammal) megtáplálni.
Ha 4 db akkut használsz akkor teljesen kimerült állapotának közelében is biztosítja
az üzemeléshez szükséges nyitófeszültséget.

A 4 akku esetén viszont arra kell vigyázni, nehogy közvetlen megkapja a led az akku feszültséget
mert attól 'elszáll'. csak ellenálláson vagy megfelelõ mulifuse-n keresztül lehet bekötni.
Bekapcsoláskor így is felszaladhat az áram akár másfél Amperre is,
de viszont ilyenkor még minden hideg és mire átmelegedne a hûtõfelület
addigra a multifuse, melegedéstõl növekvõ ellenállása is felveszi a szükséges értéket.
Ez néhány másodperc alatt beáll. A fényerõ is valamelyest csökken a bekapcsolást követõ rövid idõszak alatt, mert beáll az üzemi áram.

Szóval ott tartottunk, hogy egy-egy leddel sorosan betennék (kapcsolóval átválthatóan)
megfelelõ értékü "multifuse biztosítékot".
Ez (mint írtam már) nem a klasszikus értelmében biztosíték, vagyis nem szakad meg az adott áram fölött,
csak megnövekszik az ellenállása, hogy ne legyen nagyobb az átfolyó áram a ráírt értéknél. Ezért jó nekünk.

WWW.lomex.hu oldalon rákattintasz a biztosíték elõtti + jelre, ekkor megnyílik a lista típusonként.
Láthatóvá válnak a multifuse fajták is. A bolt címét is megtalálod.

A következõ nagyon fontos a hõelvezetés. Azt már nagyon sokszor leírtam, hogy
a ledet hogyan szabad forrasztani és hogyan célszerü felrögzíteni.
Gyors forrasztás, forrasztó krém v. gyanta. Hõvezetõ paszta és egyebek..

Az elemtartót (akkutartót) meg kell erõsíteni mert megolvadhat.
A kontaktust adó rugók és a szegecselt átmeneti pontok nagy áramnál melegednek és ettõl megolvadhat a mûanyag burkolat.
Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy minden szegecselt részt meg kell forrasztani
és az elem végéhez nyomódó kontaktrugót tartó lemeztõl egy hajlékony rézhuzalt kell kötni (forrasztani) a rugó akku felöli elkeskenyedõ végéhez.
Forrasztó krém v. gyanta használata és a forrasztás elõtti esetleges oxidmentesítás nagy elõnyt jelent, fõleg az ilyen gyenge acél ill. vas szerü anyagoknál, de szinte bárhol. Úgy jobban fut a cin.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Nos, dûlõre jutottam.
Az a terv, hogy valami hasonlót építek, mint te (2 rúd fejlámpa, mer' tetszik :)).
1-1 Cree P4-es leddel. Egyenként 3 db 2600 mAh-s NiMH aksiról, sorba kötve.
Két fokozattal: 350 mAh és 700 mAh.
Eddig ez így elvileg jó?
White Horse

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Én is belevágom a fejszémet egy fejlámpa készítésébe (és leszögezem, lelkes amatõr vagyok).
Visszaolvastam 28 oldalt és sok okosat találtam :)
De azért maradt kérdésem.
Például, hogy amit csináltál fejlámpát, Balu1, az nagyon elegendõ fényt ad?

Itt találkozhattál olyan emberek véleményével akik élõben próbálták ezeket a lámpákat.
Abból egyértelmüen kiderül, hogy mennyire elég volt a fénye.

Pl itt van Konásjózsié akinek 25db 20fok 50 candelás ledet raktam össze.
Feltöltött kép

Aztán jöttek ezek a hatékony Cree-e 80 lm/W-os ledek és ebbõl kettõvel hoztam össze hasonlót.
Ha jobban meghajtod akkor ezekbõl többet ki lehet hozni, persze nagyobb fogyasztás mellett.

Egyszer szívesen össze hasonlítanám a kettõt.
Konásjózsi tudna errõl többet mondani mert Mikolcon van a
másik lámpából is és biztosan találkoztak már kivilágítva.

Ez a led pár hónappal késõbb jött ki miután elkészült Józsi lámpája.
Feltöltött kép
Ez egymagában akkora fényt ad le mint a (25db) csokor led 2/3-a.
Ehhez képest már közeljövõben megjelenik az ennél még erõsebb led.

Eleinte ennek felét se tudták elõállítani a powerledek.
Aztán késõbb ami (ehhez képest) a fele fényt leadta azt már éljenezték.
Azután hirtelen meglódult a hatásfok. Most itt tartunk és a technika rohamosan fejlõdik még tovább.

És érdemes egy vagy két p4-est beépíteni, vagy van huzallábas led, amibõl kicsivel több is tud ennyi fényt? Vagy azoknak már túl nagy lenne a fogyasztása?

Nem is fogyasztás lenne sok hanem ahogy észre vettem az újabb huzal kivezetésü ledeket nem szerelik a legújabb hatékony led chip-el,
vagy csak én nem találkozom vele.

Egyébként minél kisebb árammal hajtunk egy ledet, a betáplált energia
annál nagyobb része alakul át fény formájává és kicsi részébõl lesz hõ.
Végülis a betáplált kicsi energiából kicsi fény és hõ lesz de az arány is változik.

Minél jobban hajtjuk a ledet annál több lesz a keletkezõ hõ aránya a fényhez képest.

A régi gyenge hatásfoku ledeknél ez fokozott mértékben jelentkezett.
Viszont minél hatékonyabb ledeket használunk annál kisebb ez a veszteség is.
Vagyis manapság arányaiban nincs akkora jelentõsége mint korábbi egyébként is gyengébb ledeknél volt.

Sõt, a még korszerûbb ledeknél ennél is kisebb lesz a különbség, ha jól számolom..

Nézz szét a képtáramban, ott sok érdekes és talán hasznos dolgot is találsz.
Arra figyelj, hogy mindennek vannak fejlédési fejlesztési szakaszai.
Ezért megtalálható a kezdetleges megoldástól az eddig leg kifejlettebbig minden.

Üjabb képtáram: http://kep.tar.hu/balu-1
Régebbi képtár: http://kep.tar.hu/tmscsaba

Sok kérdésem lesz még, érzem én... :D
Köszi elõre is!

Ok, csak kérdezz.