Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2007. május 29. - 17:17
Visszaolvastam 28 oldalt és sok okosat találtam
De azért maradt kérdésem.
Például, hogy amit csináltál fejlámpát, Balu1, az nagyon elegendõ fényt ad?
És érdemes egy vagy két p4-est beépíteni, vagy van huzallábas led, amibõl kicsivel több is tud ennyi fényt? Vagy azoknak már túl nagy lenne a fogyasztása?
Sok kérdésem lesz még, érzem én...
Köszi elõre is!
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.
Írta 2007. május 28. - 09:58
Még nekem is többször át kell tervezni ha valami nagyon újat építek, nem mintha elsõre nem mûködne,...ha most kezdeném totál máshogy csinálnék szinte mindent...
Hát ez volt a tanulópénz... jó drágán.
de mindenen lehet finomítani javítani különbözõ szempontok szerint.
Írta 2007. május 27. - 02:47
Mindenkinek kösz a tippeket a hûtésre! Az olajos különösen tetszett . A poén az, hogy amilyen súlya már most van a cuccnak, szinte mindegy is lenne.
Megtaláltam a dinamó tunningal kapcsolatos cikk egy angol változatát. http://www.pilom.com...nics/Dynamo.htm
Felettéb érdekes, bár a tesztkörülmények egy kicsit nehezítik az eredmények pontos értelmezését, legalábbis nekem.
Szerencsére ennek a jó kis combos AXA HR-nek egy korábbi változata van nekem is . Épp gondolkozok, hogy teljesen áttervezzem a lámpát, immár harmadszorra... Tényleg egy kicsit nehézkes a konstrukció, bár külcsínyre 5-ös. Ennek ellenére ha most kezdeném totál máshogy csinálnék szinte mindent... Hát ez volt a tanulópénz... jó drágán.
Írta 2007. május 25. - 14:19
Sz`tem élével a fény felé nézõ vékony lapos (átlátszó) lapokkal lehetne a perem felõlMég ki kell találni, hogy rögzíthetõ a tükör közepébe, s ki kell prószálni.
három v. négy tartón belógatni úgy, hogy a lapokat a fény az élében érje,
vagyis minél kevesebbet törjön meg belõle rossz irányban.
A nagyító oldalára meg talán valami átlátszó ragasztó cseppecskékkel, piros tubusos technokollal lehetne rögzíteni.
Ha lehet akkor NE pillanatragasztót használj mert az a környezetében bemattít mindent amire a gõze rácsapódik.
Tartó váznak lehetne még akár vékony fém lemezekbõl három db 2mm széles és szükséges mélységig
(szintén az élével a fény felé irányuló) tükörbe nyúló hosszú, hogy
felül még rögzíteni is lehessen, ha mégsem átlátszó anyagot használsz.
Az még nagyon fontos, hogy a ledbõl közvetlen a tükör falára vetülõ fénybe ne lógjon bele a lencse.
Csak azt a fényt kell annak kivetíteni ami egyébként fókuszálatlanul szórtan elõl lépne ki
minden irányban, így elvesztve az erejét és a jelentõségét.
Írta 2007. május 25. - 13:14
Más: a múltkori ötletem szerint csináltam egy 10 mm-es LED-lencsét, használhatónak tûnik.
A fókuszkép alapján az 5-ös powerLed-et, 90 fokos nyílású tükörben kb. jól lefedheti.
Végülis simán fûrész, reszelõ, kissé vizezett polírpapír is megfelelõ felületet biztosít. Még ki kell találni, hogy rögzíthetõ a tükör közepébe, s ki kell prószálni.
Írta 2007. május 25. - 13:00
Esetleg energia átvivõ rendszereken dolgozol, hogy ilyen "szakmába" vágó ötleted jött elõ?
nem, csak egyszer valahol olvastam egy projektrõl, amiben PC hûtését csinálták meg így, trafóolajjal feltöltve az egész tápegységet. (a ventik kiutálása, és ezáltal a csendesebb üzem volt a cél) minden részletre nem emlékszem, de arra igen, hogy ott elõtte még acetonban feloldott plexireszelékkel is levédték az egész áramköri részt, az alkatrészekkel együtt.
ugye milyen hasznos volt, hogy megjegyeztem?
Írta 2007. május 25. - 10:38
Ez jóóó :rofl: nem is azon fetrengek :icon_razztrafóolajjal feltölt, hermetikusan lezár, könnyûségnek búcsút mond...
Egyébként technikailag tényleg jó megoldás.
Az is igaz, én is szeretem a nem konvencionális de jól használható megoldásokat.
Nem feltétlen csak az a jó amit eddig már használtak azon a területen.
Viszont az ötlet (amit láthatóan félig tréfénak szántál) fél kiló trafó olajjal,
önmagában kissé mulatságosnak tûnt.
Esetleg energia átvivõ rendszereken dolgozol, hogy ilyen "szakmába" vágó ötleted jött elõ?
Írta 2007. május 25. - 10:29
Így már értem.Balu1:
A ventit azért tartom fontosnak a lámpába mert kb 2-2,5W hõt termel menet közben. Mint már korábban említettem a cucc egy régi bádoglámpába van teljesen zártan beleépítve...
Esetleg valami lemezbõl levegõ beömlõ- kiáramló nyílást is ki lehet alakítani.
Igaz, ott az esõ is bejuthat a menetszéllel.
Esetleg a bádog felületet is hozzá lehet kötni a melegedõ részekhez...?
Néhány Watthoz az is elég.
De tényleg, feltétlen kell az a régi lámpa dizájn?
Szerintem is nyitottan kellene összehozni legalább a hõleadó részét.
Írta 2007. május 24. - 15:50
Zil,
De ha nem megoldható a hõ burkolatra való kivezetése, akkor tényleg kellhet.
trafóolajjal feltölt, hermetikusan lezár, könnyûségnek búcsút mond...
Írta 2007. május 24. - 14:01
A ventillátornak én is hagytam helyet a lámpámban. De be nem raktam, miután kiderült, hogy a menetszél 20-25W hõt is simán elvezetett.
De ha nem megoldható a hõ burkolatra való kivezetése, akkor tényleg kellhet. Azért csak át kéne építeni abból a régi bádoglámpából...
Írta 2007. május 24. - 04:36
Most mégis ez tûnik a legjobb megoldásnak ellenállással, szóval ha valaki tud olcsón ilyet akkor nagyon megköszönném.
Balu1:
A ventit azért tartom fontosnak a lámpába mert kb 2-2,5W hõt termel menet közben. Mint már korábban említettem a cucc egy régi bádoglámpába van teljesen zártan beleépítve. A panel hõleadó képessége éa a tokozásé is elég lenne a megfelelõ alacsony hõmérséklethez, csak épp a kettõ közt nincs semmi kapcsolat, már csak az elektromos szigetelés miatt sem. A venti csak azért kell, hogy a házon belül kevergesse a levegõt, a panel környéke ne tudjon túlmelegedni és a hõt jobban leadhassa a burkolat a külvilágnak.
6W-os dinamót forgalmaznak név szerint a Busch&Müller S12-õt. Ez egy 12V-os görgõs dinamó, melynek hatékonysága még az agydinamókét is jóval meghaladja, na meg persze az ára is.
De olvastam már olyan megoldásról is hogy normál dinamók teljesítményét tornázzák fel valamilyen külsõ segédelektronika használatával úgy 5-5,5W-ra. Sajnos a cikkbõl német nyelve miatt nem túl sokat értettem de talán az volt a dolog nyittya jogy a dinamó üzemi áramát fele-harmada szintre csökkentették. Azt nem tudom, hogy a hatékonyságra mindez hogyan hatott...
Írta 2007. május 24. - 04:34
Most mégis ez tûnik a legjobb megoldásnak ellenállással, szóval ha valaki tud olcsón ilyet akkor nagyon megköszönném.
Balu1:
A ventit azért tartom fontosnak a lámpába mert kb 2-2,5W hõt termel menet közben. Mint már korábban említettem a cucc egy régi bádoglámpába van teljesen zártan beleépítve. A panel hõleadó képessége éa a tokozásé is elég lenne a megfelelõ alacsony hõmérséklethez, csak épp a kettõ közt nincs semmi kapcsolat, már csak az elektromos szigetelés miatt sem. A venti csak azért kell, hogy a házon belül kevergesse a levegõt, a panel környéke ne tudjon túlmelegedni és a hõt jobban leadhassa a burkolat a külvilágnak.
6W-os dinamót forgalmaznak név szerint a Busch&Müller S12-õt. Ez egy 12V-os görgõs dinamó, melynek hatékonysága még az agydinamókét is jóval meghaladja, na meg persze az ára is.
De olvastam már olyan megoldásról is hogy normál dinamók teljesítményét tornázzák fel valamilyen külsõ segédelektronika használatával úgy 5-5,5W-ra. Sajnos a cikkbõl német nyelve miatt nem túl sokat értettem de talán az volt a dolog nyittya jogy a dinamó üzemi áramát fele-harmada szintre csökkentették. Azt nem tudom hogy a hatékonyságra mindez hogyan hatott...
Írta 2007. május 23. - 13:28
Elõször is bocsi, hogy nem kaptam le azonnal a fényt deÁhhhá, szal te voltál az az UFO?
Tegnap volt a Night Fever, mi zúgattunk lefelé, véletlenül belenéztem az egyik lámpádba, utána vagy 10 mp-ig vakon repültem...
A balesetet nem láttam, meg nem is találkoztam vele. Mikor volt, és hol?
utána már a kapcsolókon tartottam a kezem és a billentõ karon.
Még tervezek rá egy "minden nagy fényt le" gombot kézközelbe
amit azonnal, a kormányt markolva is elérek és egy "mindent villant" gombot is.
Tegnap ott felfelé haladás közben megálltam és megfordítottam a bringát,
amikor többen jöttek lefelé a haladásuk irányába világítottam. Kiváncsi voltam a véleményekre.
A lefelé guruló csoportból egyik lány megjegyezte, azért nem jó ha ennyre látjuk az utat
mert minden gödröt meglátunk amibe bele megyünk! :icon_bigg
Az a fény ebbõl a ledsorból jött:
-- Egyébként a helyén van, ..az égen mint a nap! 8-) --
Többi képet róla: http://kep.tar.hu/balu-1/50280850#2
A fénye mellett elhalványult a Cree-e P4 leddel készült egy ledes fejlámpám, pedig önmagában annak is van fénye.
Sok különbözõ lámpás fotókat lehet találni a képtáramban.
Egy régebbi képtáram címe:
http://kep.tar.hu/tmscsaba
Itt is van több lámpás kép.
A balesetrõl máshol írtam, itt:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=585897&postcount=105
Írta 2007. május 23. - 12:25
Tényleg jól gondold meg hol és mit veszel, mert vannak nagyon gyenge ledek is.meg ki kell talalnom hogy mit is akarok pontosan, aztan elkezdeni az anyagbeszerzest. most megyek az amator elektronikai boltba es kifosztom oket .
koszi
Pl a Cree-e ..P4, amit a www.chipcad.hu-n árulnak az jónak számít.
Ott az árlistát kell választani, onnan az alkatrészeket és a CREE teljesítmény ledeket.
A Cre-e ..P2 alig marad el tõle, viszont most csak az van nekik.
Léteznek nagyon jó huzal láb kivezetésü ledek is, de boltban többnyire csak a gyengébbeket árulják.
Korábban többször említettem a SzûcsPeti féle ledeket. Oda rákattintva megtalálod az elérhetõségét.
Szerintem mindenképp beszélj vele, ha rám hivatkozol akkor ismerõsként fog kezelni.
Nagyon segítõkész és nem adja drágán.
Lehet, hogy azóta van neki jobb is, de szerintem ne a 12 fokos ledeket válaszd, inkább a 20-25fok széttartás körülit.
Korábban (jó egy éve) nála vettem az 50candelás 25 fokos huzal kivezetésü ledjeimet is
amibõl össze raktam a most elõl használatos lámpát.
Írta 2007. május 23. - 10:30
Más..
Tegnap végülis feltekertem a Jani hegyre (pedig fogadkoztam, hogy edzetlenül fel nem tekerek).
Szóval kegyetlen jó fénye van a tavalyi 200 ledes lámpámnak.
Néhány ember látta és álmélkodtak rajta, "mi a fene ez, hogy ekkora fénye van". ..meg gratula ..húdejó lámpád van ..jó a lámpád stb.
Áhhhá, szal te voltál az az UFO?
Tegnap volt a Night Fever, mi zúgattunk lefelé, véletlenül belenéztem az egyik lámpádba, utána vagy 10 mp-ig vakon repültem...
A balesetet nem láttam, meg nem is találkoztam vele. Mikor volt, és hol?
X.
Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!
Írta 2007. május 23. - 07:49
A Cree-e ~1300,-Ft
Az alu kínai lámpa közepén egy powerled utánzattal toknak, 400-600-800,-
kinek mennyiért sikerül megvenni v. lealkudni.
Optika 7-800,-Ft (régi cree-hez való). az újabb kevesebbe kerül de annyit is ér.
Aztán az akku.
(Használhatsz külsõ akku tartót amibe kajakosabb cellák bele férnek. ~200,-Ft)
Na meg a rengeteg idõ és munka amíg ez össze áll lámpaként.
Számold össze.
A lényeg most következik!
Azzal együtt, hogy az anyag költség felébe sem kerül, még sokkal jobban világít mint a gyári láémpák.
Ha vissza olvasol, régebben kettõ lámpát õssze raktam, illetve hármat és nagyon meg voltak vele elégedve.
Amibe a cree-e.. p4 powerled volt (2 rúdlámpa egy-egy leddel), az három fokozatának a legkisebb állásával levilágított egy myo xp-t.
Más..
Tegnap végülis feltekertem a Jani hegyre (pedig fogadkoztam, hogy edzetlenül fel nem tekerek).
Szóval feltekertem! Úgy terveztem, addig megyek amíg úgy látok mint a közvilágítás mellett.
Egyszer csak a kilátó alatt találtam magam.
Off: (valaki a kilátótól lefelé út alján nagyon csúnyán össze törte magát, ott állt a mentõ)
Néhány ember látta és álmélkodtak rajta, "mi a fene ez, hogy ekkora fénye van". ..meg gratula ..húdejó lámpád van ..jó a lámpád stb.
Azért a jó öreg huzal lábasok is kitesznek magukért.
El ne feledjem a kérdésed, hol lehet találni építési leírást..
Erre nagyon nehéz konkrét választ adni. Legegyszerûbben azt írhatnám, hogy itt a fórumban mindenhol az utóbbi két ..vagy három évben.
A Cree-e powerledes leírások fõleg múlt év okt-nov környéklétõl lehetnek megtalálhatók.
Arra nem árt figyelni, hogy esetlegesen nem teljesen kész próbálkozásaim fejlesztés stádiumában is megtalálhatók és utána többszörös módosítással kapta meg a végleges formáját, pl a led hõelvezetése.
hat nem sajnalod a betut
akkor 2004-tol elkezdem az olvasast. meg ki kell talalnom hogy mit is akarok pontosan, aztan elkezdeni az anyagbeszerzest. most megyek az amator elektronikai boltba es kifosztom oket .
koszi
Írta 2007. május 23. - 05:16
A Cree-e ~1300,-Ften is szivesebben barkacsolok, mintsem hogy azonnal a boltba rohanjak. 6200-ert lehet jo lampat barkacsolni?
Az alu kínai lámpa közepén egy powerled utánzattal toknak, 400-600-800,-
kinek mennyiért sikerül megvenni v. lealkudni.
Optika 7-800,-Ft (régi cree-hez való). az újabb kevesebbe kerül de annyit is ér.
Aztán az akku.
(Használhatsz külsõ akku tartót amibe kajakosabb cellák bele férnek. ~200,-Ft)
Na meg a rengeteg idõ és munka amíg ez össze áll lámpaként.
Számold össze.
A lényeg most következik!
Azzal együtt, hogy az anyag költség felébe sem kerül, még sokkal jobban világít mint a gyári láémpák.
Ha vissza olvasol, régebben kettõ lámpát õssze raktam, illetve hármat és nagyon meg voltak vele elégedve.
Amibe a cree-e.. p4 powerled volt (2 rúdlámpa egy-egy leddel), az három fokozatának a legkisebb állásával levilágított egy myo xp-t.
Más..
Szóval feltekertem! Úgy terveztem, addig megyek amíg úgy látok mint a közvilágítás mellett.
Egyszer csak a kilátó alatt találtam magam.
Off: (valaki a kilátótól lefelé út alján nagyon csúnyán össze törte magát, ott állt a mentõ)
Azért a jó öreg huzal lábasok is kitesznek magukért.
El ne feledjem a kérdésed, hol lehet találni építési leírást..
Erre nagyon nehéz konkrét választ adni. Legegyszerûbben azt írhatnám, hogy itt a fórumban mindenhol az utóbbi két ..vagy három évben.
A Cree-e powerledes leírások fõleg múlt év okt-nov környéklétõl lehetnek megtalálhatók.
Arra nem árt figyelni, hogy esetlegesen nem teljesen kész próbálkozásaim fejlesztés stádiumában is megtalálhatók és utána többszörös módosítással kapta meg a végleges formáját, pl a led hõelvezetése.
Írta 2007. május 22. - 16:48
Ne haragudj, ezt csak viccnek szánom:"Foglalkozás: ha elmondanam, megutalnal "
Télleg bkv ellenõr vagy??
persze . ismeros is vagy nekem. maj' jo megbuntetlek legkozelebb
irhatnal par jo cimet, hogy hol kezdjek neki a barkacsolasnak. a forumot is atnyalazom, de gondolom vannak jo oldalak.
en is szivesebben barkacsolok, mintsem hogy azonnal a boltba rohanjak. 6200-ert lehet jo lampat barkacsolni?
Írta 2007. május 22. - 16:26
Viszon ha már van ilyen valakinek akkor esetleg lehet tuningolni
mert magában gyengécske a mostani szinthez képest.
Szerintem nézd meg a boltban milyen a fénye 6200,-ért.
Azután nézd meg a mindenfélét kirakodó piacokon a 800-1500,-Ft körüli lámpákat.
Azok között is elõfordül erõsebb fényü.
Ha szeretsz barkácsolni és tudsz finoman forrasztani akkor van sokkal jobb ötletem.
Persze lehet, hogy én csak azért nem tudok arról jó véleményt mondani mert
jóval erõsebb lámpákhoz vagyok szokva.
Múltkor bementem akku töltõért a GP.hu váci úti boltjába és
nálam volt az egy ledes fókuszos lámpám amit mutattam az eladó srácoknak.
Erre az egyik leszedte a polcról a "kedvenc, erõs" asszem halogén lámpáját
(a legerõsebb fényü rúdlámpát) és egymás mellett össze hasonlítottuk.
Szóval nagyot néztek, hogy az enyém volt erõsebb, bárhogy fókuszoltuk.
Ezt a történetet azért mondtam el mert ha egy kicsi barkácsoló ambíciód is
van
és tudsz forrasztani akkor érdemesebb nekiállni és egy ilyent összerakni.
Egyébként töksötétben minden fény több mint a semmi.
De azért a sz..ért hatezer forintot elkérnek még ma is..
Egyszer meg kellene nézned a lámpa építõk tekerésén, hogy milyen fények vannak.
Most is lesz ilyesmi a teliholdas alkalmából 2007. május 31.-én csütörtökön 21:00 -kor.
A Batthyány tér Duna felöli oldalánál, a HÉV feljáró mellett találkoznak, közöttük néhányan jó lámpákkal.
Ne haragudj, ezt csak viccnek szánom:"Foglalkozás: ha elmondanam, megutalnal "
Télleg bkv ellenõr vagy??
Írta 2007. május 22. - 14:39
latom megy itt a barkacsolas
kerdesem ez lenne:
Cateye HL-EL300
http://ebike.hu/term.../elso-lampa/269
van valakinek valami tapasztalata? az ara 6200Ft. meger ennyit szerintetek?