Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ezek nagyon jók végső tartaléknak, amikor korábbra tervezed a hazatérést és közben rád sötétedik, vagy ha megállít a rendőr és kéri a lámpát, akkor ott van és világít, ha kéri a próbát, mert amikor éjszakára tervezel, akkor viszel tartósan arra való lámpát és nem ezt kell használni rendszeresen. Gondolom úgy is terveztél vele. 

Nekem is mindig van a biciklin hasonló tartalék fényforrás elöl-hátul ami legalább a "látszani" feltételnek megelel.

Sőt az utcai kabátom zsebében is van egy Lidl-es sárga szlikon villogó, amit este az átkeléseknél szoktam bekapcsolni és a közeledő jármű felé fordítom. Lehet látni a hatását! Fokozott figyelemmel, nagyon lelassítva közelít meg az autós.

Akkor használom még, amikor a kivilágítatlan kerékpár úton gyalog megyek.

Sok bringásnak csak a "látszani" fénye van (ami több a semminél) de akkor nagyon jó ha időben észrevesznek.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 435 hozzászólás

Na tessék, mennek le az árak!

Már kétezerért is adják.

Igaz, legfeljebb csak legfeljebb 1800 lumen az a "8000" de az is elég, sőt a fele is jó ennyiért.

Egy márkásabb piros villogót nem adnak ennyiért még szilikonban sem!

http://www.ebay.com/...t-/282163015541

Ez így van. Most rendeltem pirosban és fehérben ilyet (praktikus, mert szinte mindenre fel lehet csattintani):

https://www.bike24.c...=1400,1410,1414

És ez 2x10 EUR-ba fájt (plusz szállítás, de amúgy is rendeltem mást is, szóval vegyük a szállítást 0-nak).

De az OBI-ban vettem nemrég egy ultragagyi hátsó villogót (hirtelen kellett) és az is 1200 pénz volt - plusz az elem.

Szóval ennyiért ez a kínai nem drága és iszonyatos fénye van (szembejövőket kicsit gáz lehet, jól kell irányítani).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Na tessék, mennek le az árak!

Már kétezerért is adják.

Igaz, legfeljebb csak legfeljebb 1800 lumen az a "8000" de az is elég, sőt a fele is jó ennyiért.

Egy márkásabb piros villogót nem adnak ennyiért még szilikonban sem!

http://www.ebay.com/...t-/282163015541 

Balu1 módosította - 2017. január 11. - 13:37

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Milyen szerencse, hogy mi csak világítani akarunk a biciklin és nem Kínát kell megmentenünk, legfeljebb a saját kicsi országunkat a környező világtól, mert farkas törvények uralkodnak. Amíg van a szűk környezetünkben is miben rendet tenni, addig ne akarjuk a korlátozott lehetőségeinket eltapsolni mások megélhetéséért, hiszen másoktól mi se kapunk semmit ingyen. Mit ad azért Kína, de akár Németország, hogy mi a pénzünket költsük rájuk, a több pénzbe kerülő termékeikre, amit drágábban adnak?

Kína olcsó lámpát ad, amik egyre jobban működnek és

Németország drága lámpát, amivel állítólag megválthatjuk a világot. Ez vicc.

Az meg egészen más dolog, hogy hol mekkora a szmog. 

Itt Magyarországon tényleg hatalmas a szmog télen, amikor falvak között tekersz és a faluhoz közeledsz. 

majdnem meg lehet fulladni, az ember már várja, hogy kijusson onnan.

Az megint csak itthon a mi dolgunk, ki mivel tüzel, de Kína már nem a mi felelősségünk.

Azt az adott ország vezetésének kell különböző intézkedésekkel rendbe tenni a saját országának a levegőjét !  Kínáért már ne nekünk kelljen "szociális adót" fizetni a magasabb árú nyugati lámpák árában. Ha én elpocsékolnám, a pénzem a drága nyugati lámpára, akkor is eladják a kínaiak a tömeg termékeiket az elmaradottabb országokban is. Arra a termékre mindig lesz vevő a világban bárhol, amiért kevesebb pénzt kell kifizetni! Pont én (Te ő) vegyük meg drágán mert meg kell menteni kínaiak tüdejét? Épp mi tegyünk áldozatot értük? legfeljebb 30-40 év múlva, amikorra Magyarország is remélhetőleg kicsit összeszedi magát és eléri azt a jövedelmi szintet. Majd ha mindenki megengedheti, akkor vehetnek az unokáink kicsivel jobbat sokkal többért.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Off.

Tekergek, a mérési adatok mellett túl már picit vad dolgokat írogatsz. A Levegő Munkacsoport méréseit csak annyira fogadnám kétkedve az állami döntéshozók helyében, hogy hatására rendszeresen indítanék téli napokon, több hullámban egy-egy országos mérést ennek hatására, a mérési standardok betartása mellett. Tudjuk, ez nem fog megtörténni, és nem csak azért, mert nem lehet rászórni EU-s meg állami (adófizetői) százmilliókat, milliárdokat, mint bizonyos... De erről inkább nem írok többet.

http://magyarnarancs...eszelyes-101923

http://index.hu/tudo...g_szmog_levego/

erről egy másik topikban tovább, akit érdekel a téma?

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ez mennyire igaz. Tekeregtél ilyenkor falvakon át? Messziről már érzed amikor faluhoz közeledsz.  Amikor beérsz alig kapsz levegőt. Nincs ezen magyarázni való. A bringás érzi meg leghamarabb a levegő szennyezettségét, nem kínában, itt nálunk ebben a téli időben!

Mindenki ahoz tud hasonlítani amit tapasztalt. Azért vetemedtem odáig hogy összeszedtem egy pár mérési adatot, hogy tudjunk hasonlítani. Bár a képek szerintem önmagukért beszéltek. Pont ezen röhögtek a GT-on, ragyogó nap, színtiszta kék ég, megis riadó. Minden relatív.

Micsoda magaslabdákat kapok itt ! :D

Magam is alig mondthattam volna jobban :P

A tények:

A nemzeti, tudományos alapú statisztikai átlagok:
PM2,5 (2014): 12-21 µg/m3
PM10 (2015): 18-44 µg/m3
Kína/Peking PM2,5 (2016): ~66 µg/m3

Másnéven nagyjából háromszorosa az éves átlag Pekingben Budapesthez képest. Viszont nálunk nincsenek 700 feletti maximumok, vagy rendszeresen 500 feletti napok.

Maximumok:

Országos maximum most (országszerte maximális fűtőszezon -15 fokokkal): "Az egészségügyi határérték százaléka": maximum 276 (Miskolc környékén, ami nincs messze Arlótól), vagyis 2,76-szor. EU szabványnak megfelelően ez PM2,5 68 µg/m3-nak felelne meg.

Kína már említve forrással: 1400 µg/m3 rekord, ami 56-szorosa az EU határértéknek, vagy 20-szorosa a saját határértékeiknek (és 20-szorosa a mostani Magyar maximumnak..).

Népességek:
Bódvaszilas: 1080
Arló: 3798

Peking: 21.516.000
Tianjin: 15.469.500
Shenyang: 8.106.171

Magyarul ha mindkét oldalon a maximumokat vesszük a Kínai szmog 20-szor olyan sűrű és legalább 9000-szer annyi embert érint. Mert csak a már belinkelt 3 várost vettem, nem a tucatnyi másikat ahol ugyanez van. Kína területe 103-szor akkora és a lakossága 135-ször akkora mint Magyarországé. A 20-szoros szmog viszont annál is két nagyságrenddel több embert érint.

Dekonstruáljuk az origo cikket:

metodológía: pillanatfelvétel, erősen lokalizált , maximum értékek (statisztikailag alaptalan).
részecske kategória: "~PM2-3", mennyiség: "darab részecske" per űrtartalom, több információ nélkül (anyagok fajsúlya) átszámítani nem lehet.

Marad a kijelentésük hogy "néha még Pekingben is jobb a helyzet" [citation needed]. Önmagában ez pont annyit mond hogy Pekingben általában rosszabb a helyzet.
Az hogy felhozzák mint elrettentő példa csak azt illusztrálja hogy mennyire rossz és hogy tudják hogy annyira hírhedt hogy mindenkinek jó összehasonlítási mérce amire lehet építeni az elvárt hatást.

Megjegyzem a nehézipar nem szezonális, a fűtés viszont igen.

Vicces hogy demokrácia terjesztésével vádolsz; akkor nézzük ki az origo "Levegő Munkacsoport"-ja. Van honlapjuk, rólunk, támogatók. Alig merem említeni hogy az etikailag feddhetetlen Soros alapítvány is szerepel  :lol: 

Nem tudom ki ült már tábortűz mellett, ki égetett már a telken gyomot. Ha odaállsz a kupac mellé akkor nagy értékeket fogsz mérni.
Az origo féle cikk kiragadja a javát ebben a szempontból, vegyünk egy völgyet ahol megáll a levegő és egy mélyszegény fűtőszezont PET palackokkal és ruhabálákkal.

Ha beállsz a budiba akkor büdös lesz, ami nem azt jelenti hogy mindenhol büdös van, ahogy ugye Kínában se mindenhol az. A nagy különbség ott van hogy észak kelet Kína több Magyarországnyi terület és egy tucat Magyarország népességével vetélkedő ipar/nagyváros sorra dönti a szennyezési rekordokat, emberek maszkokban járnak mindenhová, 7 éves kislányok tüdőrákot kapnak miközben itthon relatíve szúrja az izlésünket (és meghalnak 9200-an, ott többmilliónyian). A cikk említi hogy a falun kívűl már tiszta a levegő. Képzeld el hogy Svédországik kéne utaznod ezért.

És térjünk vissza a lámpákhoz !

Ja hogy térjünk :) Ezt is együtt kell csinálni.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.169 hozzászólás
Vejne, megint csak te érted, amit írtál. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 435 hozzászólás

Minden elismerésem annak akinek drága az olcsó és meg akarja váltani a világot,

de mindezek ellenére inkább egy ilyent tartok érdemesnek megvenni 4.000,-Ftért

Ennyiért csak a két ledet nem kapod meg (akkor is ha mérhetően "gyengébb néhány százalékkal") kit érdekel!

Na meg valami jó akkut kell még venni hozzá, az nincs benne az árban, még külön pénzbe kerül :

s-l1600.jpg

Itt lehet kapni: 

http://forum.bikemag...ly_post&f=8&t=9

A világot meg váltsa meg az akinek van rá kerete és hosszabb távon nem akar mást venni

mert az "olcsóbb", többe kerülő lámpára kell gyűjteni" és aki ragaszkodik a filozófiájához!

...szerintem. ...már bocs de ez egy szent őrültet már!

Ugyanilyent vettem az eBay-en kb. 5000 Ft-ért akkupakkal együtt. A leggyengébb akkucsomaggal is 3 órát bír a legkisebb és 1,5 órát a legnagyobb fokozaton, de akkor már nagyobb fénye van, mint a kocsimnak.

• Balu1 kedveli ezt

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

kicsit off, de pont passzol az elmúlt napok kérdésköréhez:

http://totalcar.hu/m...uznunk_a_rolot/

"Sajnos" nagyon jó a cikk. Ezt látja szerintem mindenki maga körül. Ma már a drága sem biztos, hogy garancia a jó minőségre és a vadi új cuccok is sokszor gagyik.

Kaptam kölcsön egy BOSE fülhallgatót, 300 Euro-s cuccról beszélünk. Kb undorító a hangja, semmi magas + a fülbe rakni is elég problémás.

A 4ezer Ft-os Sony fülhallgatóm minden tekintetben (hang, kényelem) fényévekkel jobb nála.

Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A link nem jól került bele az előzőbe.

Itt a jó : http://www.ebay.com/itm/181917354693

Van itt akku is, bár erről nem lehet tudni mennyit bír.

Az akku inkább lehet kockázatos, hogy csak keveset bír.

http://www.ebay.com/...d=181917354693 

Balu1 módosította - 2017. január 09. - 00:47

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Minden elismerésem annak akinek drága az olcsó és meg akarja váltani a világot,

de mindezek ellenére inkább egy ilyent tartok érdemesnek megvenni 4.000,-Ftért

Ennyiért csak a két ledet nem kapod meg (akkor is ha mérhetően "gyengébb néhány százalékkal") kit érdekel!

Na meg valami jó akkut kell még venni hozzá, az nincs benne az árban, még külön pénzbe kerül :

s-l1600.jpg

Itt lehet kapni: 

http://forum.bikemag...ly_post&f=8&t=9

A világot meg váltsa meg az akinek van rá kerete és hosszabb távon nem akar mást venni

mert az "olcsóbb", többe kerülő lámpára kell gyűjteni" és aki ragaszkodik a filozófiájához!

...szerintem. ...már bocs de ez egy szent őrültet már!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.169 hozzászólás

kicsit off, de pont passzol az elmúlt napok kérdésköréhez:

http://totalcar.hu/m...uznunk_a_rolot/

• marton kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás

Akartam említeni már, németeknél a tavalyi Lezyne Super Drive sorozatból hónapokig akcióztak -50%, -60%-kal lámpákat. Kettőt is vettem, egy Super Drive 900-ast és 1200-ast (alig 60-70 EUR voltak/db:)) és meglepően jó mindkettő. USB csatlakozóval tölthetőek, fel- és leszerelés gyerekjáték és nincs külső akksi sem.

Product-led-super-y10-zoom1.jpg

Rövid edzésekre egy régebbi, alig 90 grammos Micro Drive-ot használok, boost módban 300 Lument tud a gyártó szerint. Gyorsan merül 300-on, de 150-en elmegy 2 órát, ami városba bőven elég.

Szép lassan lecseréltem a picit körülményes, persze azért még mindig elég jó MagicShine lámpáimat ezekre.

Hátul továbbra is ilyet használok: http://www.lupinenor...t_taillight.asp

RotRotlicht2-red.jpg

Féklámpaként is üzemel (érzékeli a lassítást), fényérzékelő is van benne, zseniális!

zscs módosította - 2017. január 08. - 11:04

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Hatalmas ország, nyilván nem mindenhol ugyanaz, ugyanúgy mint hogy Németországban, itthon is van tiszta hegyi levegő és szmog. De most a bringafelszerelés és onnan rendelt termékek eredeténél fogva az ipari/nagyvárosokról beszélünk.

A különböző szervezetek szerinti 2,5 ill. 10 µm vagy kissebb nagyságú részecskék (PM 2.5/10) veszélyes napi szintjei (µg/m3): WHO: 25/50 (20 éves szinten), EU: 25/50 (40 éves szinten), USA: 150/35, Kína: 150/75 (35 éves szinten).

Német szmog: 89 µg (PM 10) Stuttgart-ban, az autóipar központjában. A tavaly Januári cikk szerint: "Németországban először fordult elő hogy riadót rendeltek el".

Kínai szmog: 1400 µg (PM 2.5) Shenyang-ban (nehézipari központ). Náluk ez rendszeres, és egyre rosszabb.

Aki nézi az "új Top Gear"-t (The Grand Tour) az tudja mit viccelődtek a Stuttgart-i zöldeken. Kicsit nagyon elfogultak persze, nem jó példa, de arra igen hogy a Németeknél mennyire komolyan veszik a dolgot a Kínaiakhoz képest.

Micsoda magaslabdákat kapok itt ! :D

Pont a németeket hozod példának ? Akiknek az egész világon milliószámra rendelik vissza az autóját a meghamisított környezetszennyezési értékek miatt ! :P

Ahol a Rajnát már a 70es években halott folyónak nyilvánították a sok szennyezés miatt !

A Ruhr vidék régen a világ legszennyezettebb területei közé tartozott. Csak csődbe mentek a szénerőművek és a nehézipari válság miatt zártak be az üzemek.

És így tovább.....Ezekről nem olvastál a Reuters cikkekben ? ;)

http://www.ma.hu/vil...an_tele_a_Rajna

És Zsolti belinkelt cikke is elég kemény, hogy sok magyar városban rosszabb a helyzet, mint Pekingben.

És térjünk vissza a lámpákhoz !

marton módosította - 2017. január 08. - 02:55

Marci

T.Zoli

T.Zoli

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

Ez mennyire igaz. Tekeregtél ilyenkor falvakon át? Messziről már érzed amikor faluhoz közeledsz.  Amikor beérsz alig kapsz levegőt. Nincs ezen magyarázni való. A bringás érzi meg leghamarabb a levegő szennyezettségét, nem kínában, itt nálunk ebben a téli időben!

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Mint minden, ez sem fekete vagy fehér. Kína nem egyenlő a szmoggal. Vagy bármi mással. Most tényleg egy nyomorult cikk alapján sorolsz be egy kontinensnyi országot ?

Hatalmas ország, nyilván nem mindenhol ugyanaz, ugyanúgy mint hogy Németországban, itthon is van tiszta hegyi levegő és szmog. De most a bringafelszerelés és onnan rendelt termékek eredeténél fogva az ipari/nagyvárosokról beszélünk.

Kis összehasonlítás:

A különböző szervezetek szerinti 2,5 ill. 10 µm vagy kissebb nagyságú részecskék (PM 2.5/10) veszélyes napi szintjei (µg/m3): WHO: 25/50 (20 éves szinten), EU: 25/50 (40 éves szinten), USA: 150/35, Kína: 150/75 (35 éves szinten).

Német szmog: 89 µg (PM 10) Stuttgart-ban, az autóipar központjában. A tavaly Januári cikk szerint: "Németországban először fordult elő hogy riadót rendeltek el".

Kínai szmog: 1400 µg (PM 2.5) Shenyang-ban (nehézipari központ). Náluk ez rendszeres, és egyre rosszabb.

Aki nézi az "új Top Gear"-t (The Grand Tour) az tudja mit viccelődtek a Stuttgart-i zöldeken. Kicsit nagyon elfogultak persze, nem jó példa, de arra igen hogy a Németeknél mennyire komolyan veszik a dolgot a Kínaiakhoz képest.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás

Offtopic félig-meddig: http://www.origo.hu/...budapesten.html

Nem kapcsolódik szorosan az eszmecseréhez sem, csak úgy leírom.

M1-esen Tatabánya mellett többször mentem el a hetekben, elviselhetetlen szúrós szagú szmog terjeng fel a pályáig. Még ma is, hogy viharos szél volt! Nekem kollégáim többen és többször jártak Kínában, nem csak Pekingben, hanem a "kisebb" városokban is. Tényleg nagyon durva a szmoghelyzet, különösen bizonyos időjárási körülmények között.

De itthon is az. Főleg vidéken, ahol nincs és soha nem is volt mérőállomás, miközben a szegényebb családok kénytelenek fával, vizes fával, az alacsony hatásfokú de borzasztóan szennyező lignittel fűteni - vagy háztartási hulladékkal és ronggyal, ahogy a linkelt cikk is említést tesz róla!

Így igazi struccpolitika a mienk. Itt is, mint sok másban. Ha nem mérjük, nem is létezik!?

Hogy egy klasszikust idézzek: "- Ez nem szmog, ez csak füst!" :)

• Vejne kedveli ezt

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Mint minden, ez sem fekete vagy fehér. Kína nem egyenlő a szmoggal. Vagy bármi mással. Most tényleg egy nyomorult cikk alapján sorolsz be egy kontinensnyi országot ?

Haverjaim meg naponta beszélgetnek kínai emberekkel, akik onnan jöttek ide és évente többször hazajárnak + napi szinten beszélgetnek az otthoni rokonokkal. Szerintem ez hitelesebb, mint egy kiragadott cikk.

Igen szmog van. De nálunk is van szmog ha figyeled a híreket. Csak tízezred akkor az iparunk, mint Kínának. Itt sem lenne jobb a helyzet, vagy Londonban, Bécsben, New Yorkban. Bárhol máshol sem. De ez kb pont semmit nem bizonyít. Ahol ipar van és gyártás, ott van füst is.

Marci

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

De azt is mondtam, sok bennfentes infóm van Kínáról, mivel haveromék kínai cégeknek könyvelnek. Ők sokat tudnak az ottani viszonyokról, kína ügyében neki jobban hiszek.

Kiváncsi lettem, áruld már el miben jobban hihetők a könyvelő haverjaid, vagyis mit mondtam ami nagyon nem stimmel Kínával kacsolatban? Bónuszpontok ha mondjuk egy hasonló kaliberű forrással alá tudod támasztani mint pl. a Reuters.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Tudod mit? Vedd meg a legdrágábbat, a 25X-ös árút ha neked jut rá és meg tudod tartóztatni magad más célok elérésével kapcsolatban.

Ha még mindig nem egyértelmű harmadszor is elmondom hogy nem veszek negyedmilliós lámpát, de ha meg akarnám venni akkor félreraknék amíg kell, nem (környezetvédelmi, szociális, pénzügyi) hitelből venném meg/el.

Szóval nem jön át hogy mit próbálok elmagyarázni. Talán így:

A bejárati ajtód csereérett, ronda, szelel, stb. Veszel egy ajtót, de mert kicsi a keret, veszel egy olcsót, vagy csináltatsz egyet, persze papirok/ÁFA nélkül mert így mindenki jól jár. Pár év után az ajtó elvetemedett, nehezen nyílik/záródik, a kulcsot alig lehet elforgatni, nyikorog stb. Megcsináltatod, ugyanúgy mert így még mindig olcsóbb. Egy éven belül megint nyikorog stb. A szakember nincs otthon, meg egyáltalán, ki vagy te? Már nem tudsz bemenni, muszály venni egy új ajtót, de olcsón, mert kicsi a keret..

vs.

Kell egy ajtó, de kicsi a keret. Nem veszel pár évig ajtót, röhögnek rajtad a szomszédok, megy a pletyka, de nem érdekel. Aztán veszel egy minőségi ajtót abból amit addig összespóroltál, garanciával. Ha lenne vele valami van rá garancia, de amúgy évtizedekig jó mert minőségi darab.

Akkor melyik volt olcsóbb?

Lehet, hogy Te vagy én még meg tudnánk venni de nagyon sokan örülnek ha kajára jut elég.

Bocsánat de ha választanod kell a kaja és a drága lámpa, mobil előfizetés mittudomén között akkor valami nem stimmel a megítélőképességeddel. Akinek arra is csak épp jut annak ez remélhetőleg nem dilemma.

Keret nélkül nem lehet gondolkodni, mert az határozza meg a lehetőségeket.

És pont akkor fontos hogy hogy osztod be a keretet. Elárulom hogy ha nem hitelből élsz akkor olcsóbb ha félreraksz a minőségre és megint hozzá kell adnom, hátha: hiába nem látod talán évekig, a hitelbel benne vannak azok a szociális és környezetvédelmi költségek, azoknak népvándorlási következményei stb. is ami az árcédulán nem szerepelnek.

Ki az a hülye aki egy dolgot megvesz sokszoros pénzből, ha az nem nyújt annyira sokszoros lehetőséget mint az ár mutatja, amikor még másra is kell neki a keretből jusson.

Ki az a hülye aki sokszor "olcsón" megveszi az egy dolgot és hosszú távon/externalitásokban ráfizet?

Ez amit itt eddig fejtegettél elméletileg lehet benne valami, de ha erre rámegy az embernek inge gatyája, akkor már nincs is miről beszélni!

De pont ez a lényeg, hogy nem megy rá, ha okosan csinálja és előre tervez, több marad!

Viszont ha ezt teljesen őszintén mondtad és magad is tényleg lemondtál sok mindenről és neked valami negyedmilliós lámpád van és nem valami olcsó kínai, ugye.

Az vicces hogy mindenféle sci-fi-vel meg hiteltelenséggel vádolsz amikor csak feltételezgetsz. Pl. nem tudom honnan szedted hogy negyedmilliós vagy 1000 Lumenes, vagy fejlámpám van.

Nincs kimondott fejlámpám. Az első nem csak-látnak lámpám a BBB BLS-62 volt (1,5 W Luxeon Rebel, 100-150 Lumenre saccolom) ha jól emlékszem 15e-ért vagy 5 éve, a mostani BBB BLS-72 Strike 500 (Cree XM-L U2, 500 Lumen), ez volt lassan 4 éve asszem 29e Ft. Ezek még megvannak és megelégedve használom őket. Egy 62-es önmagában kicsit gyenge terepezésre, de kiegészítőnek teljesen megfelel. Kormányra szerelhetőek, egy kis erőszakkal a BLS-62 rámegy a sisakra is ha olyanok a lyukak, de nem erre tervezték. Hosszú távon szakad a gumi, egyszer már lecseréltem. A BLS-72-hez lehet sisaklyuk köré erősíthető tépőzáras tartót kapni ami alkalmi használatra megfelel. Erre egyébként Novemberben jöttem rá, azelőtt azt is évekig csak kormányon használtam.

Időközben sokat fejlődött a LED technológia és dupla ilyen erősségű márkás lámpát lehet feleannyiért kapni, vagy négyszer olyan erőset ugyanannyiért. Érdekes módon ahol ezeket a BBB-ket még lehet kapni (itthon) ott csak 10-20%-al drágábbak lettek. Rákeresve külföldön látom a BBB BLS-72-t 26e körül. Úgy tudom a BBB valamilyen szinten egységes árpolitikát folytat, nem nagyon engedik a negykereket akciózni (vagy a nagyker a kiskert), de abban hogy itthon csak drágább lett benne van az itteni kereskedők készletgazdálkodása is. Persze lehet annak a jele is hogy ez nem selejt cucc hanem még mindig érdemes megvenni mert hosszú évekig jó lesz (gondolj pl. az akksira). Ha elromlik lehet hogy veszek még egyet, hiába van tömkeleg "olcsó" utánzat a Kínai piacon. Ha elromlik, de öt év kemény nyúzás után ki merem jelenteni hogy elég szolidak.

Azt se tudom miért lenne probléma Németből rendelni amikor eddig ecseteltem hogy az Európai szabályozás mennyit számít. Azzal egyetértek hogy a végtagomba egyes nyerészkedő kereskedőkkel, ha már Európa akkor alkalmazkodniuk kéne és észrevenni hogy nincs monopólhelyzetük, létezik az Internet, ha dupla áron adják ugyanazt EU-n belül akkor valami nem stimmel. Kissebb tételeknél, fogyasztói cikkeknél (pl. olaj, gélek stb.) nem bánom ha kicsit drágább mert ezzel szemben áll hogy itt van a sarkon.

Mert ha nem így volna, akkor hiteltelenné válna az mind amit itt elmondtál
és ez csak a bort iszik és vizet prédikál tipikus esete lenne!

Szóval milyen gyártmányú és milyen árban volt az 1000 lumen körüli terephez való fejlámpád?
Végül is vissza lehet itt keresni, mert írtál róla valahol. Csak, hogy az is a fejtegetésedet igazolja-e?
Vagy csak megpróbálsz új sience fiction íróvá válni aki olyan mint a jó pap, bort iszik és vizet prédikál?

Akkor most arra vagyok kíváncsi hogy elhiszed e amit mondtam és hogy bocsánatot kérsz e.