Tudod mit? Vedd meg a legdrágábbat, a 25X-ös árút ha neked jut rá és meg tudod tartóztatni magad más célok elérésével kapcsolatban.
Ha még mindig nem egyértelmű harmadszor is elmondom hogy nem veszek negyedmilliós lámpát, de ha meg akarnám venni akkor félreraknék amíg kell, nem (környezetvédelmi, szociális, pénzügyi) hitelből venném meg/el.
Szóval nem jön át hogy mit próbálok elmagyarázni. Talán így:
A bejárati ajtód csereérett, ronda, szelel, stb. Veszel egy ajtót, de mert kicsi a keret, veszel egy olcsót, vagy csináltatsz egyet, persze papirok/ÁFA nélkül mert így mindenki jól jár. Pár év után az ajtó elvetemedett, nehezen nyílik/záródik, a kulcsot alig lehet elforgatni, nyikorog stb. Megcsináltatod, ugyanúgy mert így még mindig olcsóbb. Egy éven belül megint nyikorog stb. A szakember nincs otthon, meg egyáltalán, ki vagy te? Már nem tudsz bemenni, muszály venni egy új ajtót, de olcsón, mert kicsi a keret..
vs.
Kell egy ajtó, de kicsi a keret. Nem veszel pár évig ajtót, röhögnek rajtad a szomszédok, megy a pletyka, de nem érdekel. Aztán veszel egy minőségi ajtót abból amit addig összespóroltál, garanciával. Ha lenne vele valami van rá garancia, de amúgy évtizedekig jó mert minőségi darab.
Akkor melyik volt olcsóbb?
Lehet, hogy Te vagy én még meg tudnánk venni de nagyon sokan örülnek ha kajára jut elég.
Bocsánat de ha választanod kell a kaja és a drága lámpa, mobil előfizetés mittudomén között akkor valami nem stimmel a megítélőképességeddel. Akinek arra is csak épp jut annak ez remélhetőleg nem dilemma.
Keret nélkül nem lehet gondolkodni, mert az határozza meg a lehetőségeket.
És pont akkor fontos hogy hogy osztod be a keretet. Elárulom hogy ha nem hitelből élsz akkor olcsóbb ha félreraksz a minőségre és megint hozzá kell adnom, hátha: hiába nem látod talán évekig, a hitelbel benne vannak azok a szociális és környezetvédelmi költségek, azoknak népvándorlási következményei stb. is ami az árcédulán nem szerepelnek.
Ki az a hülye aki egy dolgot megvesz sokszoros pénzből, ha az nem nyújt annyira sokszoros lehetőséget mint az ár mutatja, amikor még másra is kell neki a keretből jusson.
Ki az a hülye aki sokszor "olcsón" megveszi az egy dolgot és hosszú távon/externalitásokban ráfizet?
Ez amit itt eddig fejtegettél elméletileg lehet benne valami, de ha erre rámegy az embernek inge gatyája, akkor már nincs is miről beszélni!
De pont ez a lényeg, hogy nem megy rá, ha okosan csinálja és előre tervez, több marad!
Viszont ha ezt teljesen őszintén mondtad és magad is tényleg lemondtál sok mindenről és neked valami negyedmilliós lámpád van és nem valami olcsó kínai, ugye.
Az vicces hogy mindenféle sci-fi-vel meg hiteltelenséggel vádolsz amikor csak feltételezgetsz. Pl. nem tudom honnan szedted hogy negyedmilliós vagy 1000 Lumenes, vagy fejlámpám van.
Nincs kimondott fejlámpám. Az első nem csak-látnak lámpám a BBB BLS-62 volt (1,5 W Luxeon Rebel, 100-150 Lumenre saccolom) ha jól emlékszem 15e-ért vagy 5 éve, a mostani BBB BLS-72 Strike 500 (Cree XM-L U2, 500 Lumen), ez volt lassan 4 éve asszem 29e Ft. Ezek még megvannak és megelégedve használom őket. Egy 62-es önmagában kicsit gyenge terepezésre, de kiegészítőnek teljesen megfelel. Kormányra szerelhetőek, egy kis erőszakkal a BLS-62 rámegy a sisakra is ha olyanok a lyukak, de nem erre tervezték. Hosszú távon szakad a gumi, egyszer már lecseréltem. A BLS-72-hez lehet sisaklyuk köré erősíthető tépőzáras tartót kapni ami alkalmi használatra megfelel. Erre egyébként Novemberben jöttem rá, azelőtt azt is évekig csak kormányon használtam.
Időközben sokat fejlődött a LED technológia és dupla ilyen erősségű márkás lámpát lehet feleannyiért kapni, vagy négyszer olyan erőset ugyanannyiért. Érdekes módon ahol ezeket a BBB-ket még lehet kapni (itthon) ott csak 10-20%-al drágábbak lettek. Rákeresve külföldön látom a BBB BLS-72-t 26e körül. Úgy tudom a BBB valamilyen szinten egységes árpolitikát folytat, nem nagyon engedik a negykereket akciózni (vagy a nagyker a kiskert), de abban hogy itthon csak drágább lett benne van az itteni kereskedők készletgazdálkodása is. Persze lehet annak a jele is hogy ez nem selejt cucc hanem még mindig érdemes megvenni mert hosszú évekig jó lesz (gondolj pl. az akksira). Ha elromlik lehet hogy veszek még egyet, hiába van tömkeleg "olcsó" utánzat a Kínai piacon. Ha elromlik, de öt év kemény nyúzás után ki merem jelenteni hogy elég szolidak.
Azt se tudom miért lenne probléma Németből rendelni amikor eddig ecseteltem hogy az Európai szabályozás mennyit számít. Azzal egyetértek hogy a végtagomba egyes nyerészkedő kereskedőkkel, ha már Európa akkor alkalmazkodniuk kéne és észrevenni hogy nincs monopólhelyzetük, létezik az Internet, ha dupla áron adják ugyanazt EU-n belül akkor valami nem stimmel. Kissebb tételeknél, fogyasztói cikkeknél (pl. olaj, gélek stb.) nem bánom ha kicsit drágább mert ezzel szemben áll hogy itt van a sarkon.
Mert ha nem így volna, akkor hiteltelenné válna az mind amit itt elmondtál
és ez csak a bort iszik és vizet prédikál tipikus esete lenne!
Szóval milyen gyártmányú és milyen árban volt az 1000 lumen körüli terephez való fejlámpád?
Végül is vissza lehet itt keresni, mert írtál róla valahol. Csak, hogy az is a fejtegetésedet igazolja-e?
Vagy csak megpróbálsz új sience fiction íróvá válni aki olyan mint a jó pap, bort iszik és vizet prédikál?
Akkor most arra vagyok kíváncsi hogy elhiszed e amit mondtam és hogy bocsánatot kérsz e.