Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Nagyjából ezek lennének összehasonlításnak:
Hozélámpa
HL-EL530
HL-EL450
HL-EL135
a régi 1 ledes, passzolom így a számát
a régi micro halogénes
Sigma EVO dupla
Vario
Supraled
Triled
Ellipsoid
Busch & Müller Big Bang
Ixon IQ Speed
Ixon IQ
Ixon
Bikefun Dazzle Evo
Spot
Longus 5, és 4 LED-es

Egyéb felajánlásokat is szívesen fogadok:)

Próbált már valaki HDR tesztképet készíteni? Ha valahol, akkor itt lenne értelme. Persze az is macera.

Éjszaka még nem csináltam, de minden megvan hozzá, ki kell próbálni:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igazából saját célból mérünk. Megpróbálok olyan lámpákat összeszedni, amiket mindenki ismer, és mindet lefotózni a valós fényével. Mondjuk van sok saját is (Cateye modellek, Longus,B&M), de van Hozé is mondjuk etalonnak.

Az tényleg jó etalonnak mivel eléggé közismert. :)

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás

Hát nekem elég komoly felszerelésem van fotócuccból és elég sok lámpa tesztképet készítettem már, így mondhatom, hogy sosem fog sikerülni rendesen.
Egyszerûen a fényképezõgép szûk dinamikatartománya miatt nem lehetséges.

Próbált már valaki HDR tesztképet készíteni? Ha valahol, akkor itt lenne értelme. Persze az is macera.
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

Igazából saját célból mérünk. Megpróbálok olyan lámpákat összeszedni, amiket mindenki ismer, és mindet lefotózni a valós fényével. Mondjuk van sok saját is (Cateye modellek, Longus,B&M), de van Hozé is mondjuk etalonnak.

Hát így.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

dhpage

dhpage

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Ellenben, ha a valós képet próbálod létrehozni, akkor menni fog. Csak nem egy-két lövés kell hozzá, és rohadt macerás.

Hát nekem elég komoly felszerelésem van fotócuccból és elég sok lámpa tesztképet készítettem már, így mondhatom, hogy sosem fog sikerülni rendesen.
Egyszerûen a fényképezõgép szûk dinamikatartománya miatt nem lehetséges.
Ha viszont szépen végigméred mondjuk négyzetcentinként a fényerõértékeket (ahogy pl. a lencsék gyári adatlapjain vannak), az már összevethetõ. De az embertelen munka lenne házi eszközökkel.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Igazából saját célból mérünk. Megpróbálok olyan lámpákat összeszedni, amiket mindenki ismer, és mindet lefotózni a valós fényével. Mondjuk van sok saját is (Cateye modellek, Longus,B&M), de van Hozé is mondjuk etalonnak.Tudom sokat fogok szopni vele, de talán mindenkinek korrektebb lesz. Az utcánk kb 100m, és egy lámpa sincsen. Este korom sötét van, tehát jól látszik a lámpa fénye. Még csak mostanában kezdtük, nincs még táblázatosítva.De lesz. Még kitalálom a pontos mérési paramétereket.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Persze. Ezért próbáljuk minden lámpánkat ugyanott mérni, mert így a szórást is látjuk. A www.bumm.de oldalon van egy tök jó szemléltetési mód. Ha erre lenne egy szabvány, akkor mindenki tisztán látna. Hoztak be hozzánk LedLenser lámpát, ami ugyanúgy tudta az 50LUX-ot, mint a Speed, csak éppen egy 1m-es körben. Ha már szélesre fókuszáltad, akkor alig maradt a fényerõbõl.
Pl a Bikemag lámpateszt fotói sem érnek szart sem. Valószínûleg valamelyik fényágyúhoz állították be a fotógépet, így a 30-50LUX-os lámpák már csak fényport hagynak. Ami persze nem így van. Másképpen kellett volna fotózni, de az meg sok idõ.

Mi célból méricskéltek amúgy? Csak kíváncsiságból vagy csináltatok valami táblázatfélét?
(Szegény ember össz fény mérése: van ilyen, hogy "ceiling bounce test", adott hibahatáron belül egész jól összehasonlítható eredményeket ad. Fehér plafonra irányítják a lámpákat, és egy lent elhelyezett lux mérõ a szórt fényt méri)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

www.ambringa.hu

Kössz, ezt a boltot még nem ismertem pedig itt van békástól nem messze..

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Ellenben, ha a valós képet próbálod létrehozni, akkor menni fog. Csak nem egy-két lövés kell hozzá, és rohadt macerás.

dhpage

dhpage

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Pl a Bikemag lámpateszt fotói sem érnek szart sem. Valószínûleg valamelyik fényágyúhoz állították be a fotógépet, így a 30-50LUX-os lámpák már csak fényport hagynak. Ami persze nem így van. Másképpen kellett volna fotózni, de az meg sok idõ.

Ez nem így van, nem a fotós hibája. Egyszerûen a fényképezõgép érzékenysége teljesen más, mint az emberi szemé. Szemmel még ott is látsz egy lámpával, ahol a gép már sötétet jelez. Ugyanígy ahol a gép már túl erõset láttat, ott lehet hogy még talán kevés is szemre.

Pl. : http://www.freeweb.h...2_P1350899.html és ez http://www.freeweb.h...4_P1350901.html egyformának tûnik (az alsó részek), pedig élõben igencsak látható volt a különbség. Csak sajnos fényképezõvel "nézve" ez nem látszódik.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás

Hol van az a bolt? Bocs de nem ismerem hol is dolgozol.

www.ambringa.hu

Épp azon vacilálok, hogy vegyek-e Ixon IQ-t itthon, vagy rendeljem meg amcsiktól ezt a bizonyos, itt is sokszor belinkelt HA-III SSC P7-C-t. Árban lehet, hogy utóbbival is ugyanott lennék, a szállítási ktg.-gel (még nem jártam utána).
Na mindegy; maximum addig gondolkodom itt, amíg újra tavasz nem lesz és már nem lesz rá szükségem. :)

A próba lehetõségét fel tudom ajánlani. Nem egy Hozé lámpa szintje, de mivel én sem tudtam venni már, kellett valami. Ezzel nekem betonon 50-el lefelé sötétben nincsen bajom. Persze lehet valakinek ez kevés. Az látszik, hogy háziban lehet olcsóbban is durvát csinálni, de nekem ehhez nincsen türelmem.

Azért ez nem így van, hiába van lux mérõd, azzal szerintem csak a központi fényerõt méred (adott távolságból). Trágya led + jól fókuszálva ("power hyper opticube" stb...)= nagy lux érték. A szórásképrõl és a lámpa által kibocsájtott össz fényrõl semmit nem mond.

Persze. Ezért próbáljuk minden lámpánkat ugyanott mérni, mert így a szórást is látjuk. A www.bumm.de oldalon van egy tök jó szemléltetési mód. Ha erre lenne egy szabvány, akkor mindenki tisztán látna. Hoztak be hozzánk LedLenser lámpát, ami ugyanúgy tudta az 50LUX-ot, mint a Speed, csak éppen egy 1m-es körben. Ha már szélesre fókuszáltad, akkor alig maradt a fényerõbõl.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
Hoze lampajat tenyleg vittek mint a cukrot, nekem is van, es nagyon jo. sokban segitett hogy Hoze ismer sok bringast, es amikor a 24oras versenyre csinalt par prototipust akkor jo sokan megkerestek hogy nem-e csinalna par masikat. akkor indult a topik, feliratkoztunk jo sokan, legyartotta, megvettuk. de nem az volt a lenyeg hogy jo sok profitot termeljen, es minel tobbet eladjon, hanem hogy akinek kell az kaphasson.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igen, igen, plusz mindehhez hozzájön a "humán" tényezõ, vagyis hogy kinek mi a "jó".
Engem például zavar ha túlzottan erõs a közeli fény mert pl. murván nagyon visszavakít, és úgy alig látok tõle pár méterre; van aki meg azt élvezi hogy tündököl elõtte minden (minden, ami már reakció-idõn belül van, vagyis már nem kikerülhetõ) :-)

Ez igaz, a széttartás, a szélesebb fény a perifériás látás is fontos de egy "távoli fény" vagyis szúrófény mindenképp kell még bele.

Jómúltkor feltettem az 1600 lumenes fejlámpám fény tesztjét.
(Ahhoz képest már erõsebb a távolija..) Azon is látszik, hogy közelre is megy ami kell relatív elég szélesen, viszont van benne egy távoli keresõ fény, vagy minek nevezzem.. Ahhoz (már) túl széles, hogy keresõnek lehessen hívni, viszont mégis koncentráltabb és távolra is jól vetít. Mivel fejre kerül ezért pásztázni lehet vele. Igaz, abba kellett anyagot építeni (a 6+ órás üzemidõhöz és a jó fényhez) ami eléggé megdrágította, viszont fénye az van! :)
Nem is tettem bele kisebb fényerõ állást mert így is sokáig bírja.
Amikor egy teljes éjszakát kell mennie, akkor fele kikapcsolható,
vagyis az üzemidõ így 12 +.. óra. Azt meg ki lehet választani, hogy szélesebb vagy a távoli fény menjen amikor takarékoskodni kell vele.
Egyébként a távoli az szórt fényt is ad, ezért az a jobb ilyen szempontból.

Két teljesen független külön kör van benne.
Ha véletlenül egyik körben bármi meghibásodna, a másik körrõl még van elég fényünk. Ez olyan mintha két külön lámpa lenne egy tokba építve, amit két külön akkumulátor lát el energiával külön csatlakozókon és külön vezetéken. Ez nem véletlen. Dupla áramkör a biztonság kedvéért mint az ûrtechnikában.

Lehet, hogy karácsony elõtt az eladásra kerül. Kettõ MultiChip-E leddel szerelve, kettõs fókusszal, kettõ db 7,4V 6600 mA/órás akkuval és gyári lítium töltõvel 45e-ért tudom oda adni mert elég sok anyagot bele fektettem és volt rajta mindíg áttervezni és kiegészíteni való a jobb fényhasznosítás és elõre vetítés érdekében. Most úgy alakult, kellene néhány fontosabb dologra amit ráköltöttem.

Amúgy a powerled-es lámpák elterjedésével lassan fel kéne venni a bringás etikett íratlan szabályai közé a "ne világítsunk a szembejövõ pofájába" címû paragrafust. Ez fõleg lakott területen kívûl tud zavaró lenni (keskeny bringaúton). Én igyekszem mindig lekapcsolni "lopakodó fokozatra" ha szembejön valaki, de ezt egyre kevesebben teszik meg.

Erre bizony oda kell figyelni de fejlámpával ez nem is gond, csak lebólintunk amíg szembe jönnek.

A kormányon viszont lehet a markolat mellett váltókaros billentést építeni a sebváltóhoz hasonlóan.
Nekem az újabb billentõ mechanikát montu tervezte meg és kivitelezte nagyon profi módon. A fókusz állítós házat a közös terv alapján sikerült legyárta(t)nia.

Ami érdekes, a 2 MC-E ledes fejlámpa mellett bekapcsolom a kormányon lévõt,
attól nem igazán lesz jobb a tájékozódáshoz szükséges látás.
Nagyobb az össz fény, de a fejre szerelt lámpa óriási elõnye (a fejjel együtt mozgathatóság).
Ez nagyobb elõnyt jelent mint fixen a kormányon három MultiChip led.
A kormány lámpa nekem egyelõre fõleg a további kísérleteket szolgálja.
Na meg (miután a fejlámpa "elmegy"), amíg az újabb fejlámpát majd össze nem rakom addig a fõ fényem lesz. Akormány lámpa fénye még nem olyan nagyon kiforrott.

Fejlámpával bárhova bátran elindulok, viszont csak kormány lámpával korlátozottabban lehet tájékozódni. Igaz, arra bárki mondaná, hujj de brutál, de más dolgok is számítanak. A kormányon a hiányosság a rögzített jellegébõl is adódik de a távoli fényt is meg kell majd benne oldanom. Szóval azzal még van kitalálni való, hiába 2000 lumen fölötti a fénye.

Ja és ami még lényeges, hogy a fejlámpa nem vakít, lehet bármilyen erõs.
Elkerülhetõ vele, hogy másokat elvakítsunk. Persze ehhez tudatosan kell használni.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Azért ez nem így van, hiába van lux mérõd, azzal szerintem csak a központi fényerõt méred (adott távolságból). Trágya led + jól fókuszálva ("power hyper opticube" stb...)= nagy lux érték. A szórásképrõl és a lámpa által kibocsájtott össz fényrõl semmit nem mond.

Igen, igen, plusz mindehhez hozzájön a "humán" tényezõ, vagyis hogy kinek mi a "jó".
Engem például zavar ha túlzottan erõs a közeli fény mert pl. murván nagyon visszavakít, és úgy alig látok tõle pár méterre; van aki meg azt élvezi hogy tündököl elõtte minden (minden, ami már reakció-idõn belül van, vagyis már nem kikerülhetõ) :-)

Amúgy a powerled-es lámpák elterjedésével lassan fel kéne venni a bringás etikett íratlan szabályai közé a "ne világítsunk a szembejövõ pofájába" címû paragrafust. Ez fõleg lakott területen kívûl tud zavaró lenni (keskeny bringaúton). Én igyekszem mindig lekapcsolni "lopakodó fokozatra" ha szembejön valaki, de ezt egyre kevesebben teszik meg.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Engem mindig zavarnak ezek a mindenféle fényerõk: Lux,Watt,Candela,stb.
Ha van kedve a gyártó embernek kijönni hozzám a boltba, akkor van komoly LUX mérõ mûszerem, és azzal le tudjuk mérni, és akkor itt is mindenki képben lesz, hogy mennyi az annyi.
Jelenleg egy dupla akksis sigma-t cseréltem le egy B&M Ixon IQ-ra, és ugyanazt a fényerõt (40 LUX) tudja 4 cerka akksi elemmel. Sõt a Speed aksijával, mert az 6V-os, az 50LUX-ot is.

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 hozzászólás
Nos ,olvsgatok itt mindenfélét,hogy ki így ,ki úgy csinálja.S,hogy éppen ki milyen lámpán dolgozik.Csak azt nem tudom elképzelni ,hogy HOZÉ hogy csinált projektet és állítólag vitték mint a cukrot.Amiket itt közöltetek és láttam azok nagyon jó megoldások,és mégis vacilálás ki mit vegyen.
Azt látom,hogy a 900lm a kitûzött cél s,hogy ezt nek igazán sikerül teljesíteni.A Lupine,Tesla az égben tartja az árakat.Viszont lehet kapni állítólag Kínait is ami ugyan olyan negyen áron.ami eleve elveti a barkácsolás ötletét.Én is csak azért fogtam hozzá mert nem találtam HOZÉ-t.De amit azóta olvastam ...hát nem is csinálok többet .

Ha valakinek esztergálni kell az szóljon.

Egyediben ennyiért találtam itthon:14,4V/4600mAh - 8 db 18650 li-ion cellából, munkadíjjal, elektronikával,fóliával, kivezetéssel: br. 18.500Ft + töltõ 12.548 Ft + Áfa

Budapest XIII. Dévényi u.1 6bd li on cella +töltö 25500Ft.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

De azért a barkácsolásnak is megvan a maga értelme és elõnye: http://picasaweb.goo...edesMotorlampa#
:D

Az lehet. De nekem semmim sincs hozzá hogy nekilássak. Bp meg
messzevan. Ill finomelekrtonikához alig értek. Vill szer a szakmám de az már sok amilyen kis kütyüket gyártotok ti.

Azér megkérdem hoyg valaki számdíkozik-e ilyen lámpát venni a deal-e.
Hátha. Próba szerencse: HA-III Cree SSC P7-C (SXO) 3-Mode 900-Lumen LED Headlamp Set (4*18650 included)
http://www.dealextre...ls.dx/sku.29489

dhpage

dhpage

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Épp azon vacilálok, hogy vegyek-e Ixon IQ-t itthon, vagy rendeljem meg amcsiktól ezt a bizonyos, itt is sokszor belinkelt HA-III SSC P7-C-t. Árban lehet, hogy utóbbival is ugyanott lennék, a szállítási ktg.-gel (még nem jártam utána).
Na mindegy; maximum addig gondolkodom itt, amíg újra tavasz nem lesz és már nem lesz rá szükségem. :)

Amcsinak azért nem nevezném a céget.
Email:shenzhenhaoyun@126.com ;)

Szállítási költség nincs, írják is.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

"Jelenleg egy dupla akksis sigma-t cseréltem le egy B&M Ixon IQ-ra..."

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Most már teljesen összezavartok. :) Azt szögezzük le, hogy én nagyon nem vagyok képben, csak most, hogy visszaolvasgattam a topikban, kedvet kaptam egy kis tuningoláshoz. Tehát, akkor mikre volna szükségem? Hova menjek vásárolni? Forrasztani stb. kell?

A kis Cateyed 2 akksis/ ledes, ami azt jelenti, hogy van benne egy kis teljesítményû feszültség konverter, hogy elég legyen a feszej a lednek. Nem szedtem még szét a zt a lámpát, de ha teljesítményt akarsz növelni, akkor
-valószínûleg új, nagyobb teljesítményû elektronika is kell bele
-új led
-szinte biztos új optika
-+ hûtés
-Akkor már combosabb táp se árt...

Magyarul új lámpa lessz, nem tuning... ide akartak kilukadni a többiek.

Egy 4 akksis lámpát valószínûleg sokkal könnyebb (át)építeni, mint egy ilyent átbuherálni, ebben lehet, hogy sima ledcsere sem egyszerû. Az pedig talán csak ~2×es fényerõ növekedést jelent, szóval még látni ugyan úgy nem fogsz vele, csak kicsit jobban látszódni.... :(