Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Az az LM317 az micsoda, és holtudnám beszerezni(és mennyiért)-chipcad, lomex...?
Az elektronika tuti, hogy az áramerõsséget szabályozza?Adtam 1 "lámpafejnek" 2V-ot és megmértem a led két lába közt a feszkót és 2,9V volt:-)
Azt hogy tudom lecsekkolni, hogy áramerõsséget az elektronik szabályozza-e(egy fix értéket kéne mérjek a led lábain, ha 0,5 vagy ha 0,8 A-ert adok rá?

ui:Bocsi az okos kérdésekért...

Szia!

Az LM317 az egy szabályozható kimenetû feszültség-stabilizáló IC, ami annyit tesz hogy a bemenõ feszültséget lecsökkenti, viszonylag kis veszteséggel (hõleadás). A szabályozhatóság azt jelenti, hogy Te tudod beállítani a kimenetén használni kívánt értéket egy potméterrel vagy egy fix ellenállással.
Ha rákeresel a guglival vagy a www.alldatasheet.com on akkor megtalálod az adatlapját és próbakapcsolásokat is hozzá. Bárhol beszerezhetõ, olcsó (100Ft körül) és gyakori alkatrész.

Az ampermérõt ugyebár sorba kell kötni :-) a mérni kívánt fogyasztóval, vagyis a LED egyik lábát kell kiforrasztanod, és úgy kell mérned.
De szerintem ezzel a részével nem kell foglalkoznod, ha beállítottad 3V-ra az LM317-est akkor mérd meg hogy egy lámpafej hány mA-t vesz fel róla, és mérdd meg friss ceruzaelemekkel is (2darabbal, ahogyan eredetileg ment), ha nagyjából ugyanaz az érték jön ki akkor készen is vagyunk :)

Üdv

KandÚr

KandÚr

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás

Szia!

Ez így nem igazán egészséges, jobb lenne a 6V-ból 3V-ot csinálni, és arra párhuzamosan kötni a négy lámpát. Ezt meg tudod oldani pl. egy LM317-es stabilizátorral. (A lámpákban biztosan van elektronika (step-up), ezért szerintem elég lesz a bemenõ feszt korlátozni, az áramerõsséget meg majd megoldja az elektronyika) :)

+Szorgalmi feladatként kéne még ehhez egy akku-kimerülés jelzõ is,
mert az ólmos akkuk sem szeretik a mélykisülést.
Erre egy -szintén Tescós- fúrógép akkuban láttam a legegyszerûbb megoldást: be volt kötve három LED, mindegyikhez egy-egy ellenállat amivel az akku különbözõ feszültség-szintjeihez volt beállítva a LED-ek nyitó árama.

Üdv

Az az LM317 az micsoda, és holtudnám beszerezni(és mennyiért)-chipcad, lomex...?
Az elektronika tuti, hogy az áramerõsséget szabályozza?Adtam 1 "lámpafejnek" 2V-ot és megmértem a led két lába közt a feszkót és 2,9V volt:-)
Azt hogy tudom lecsekkolni, hogy áramerõsséget az elektronik szabályozza-e(egy fix értéket kéne mérjek a led lábain, ha 0,5 vagy ha 0,8 A-ert adok rá?

ui:Bocsi az okos kérdésekért...

dhpage

dhpage

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Na, találtam valamit, ilyenem van nekem is. Japánul nem tudom hányan tudtok, de a képek hátha segítenek.

http://minkara.carvi...64194/note.aspx

Hja, sima huzallábas...ebbe már valóban faragni kell a teljesítmény ledeket.
Huzallábasban is kapható persze erõsebb a most benne lévõnél, de azt passzolom, soha nem használtam olyanokat...minek, ha egyszer van erõsebb teljesítményledben. :D

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Sziasztok!
Nem tudom, hog ilyennel van-e tapasztalatotok, de hátha...Szóval vettem 4 Tesco lámpát (2AA-val mûködik) amiben elvileg P4-es ledek vannak.Vettem hozzájuk egy 6V/4,5AH-s aksit(hogy sokáig birják), és ezekbõl (a lámpákból:-) 2-2-t sorba/párhuzamosan kötöttem.
Ha jól gondolom ezekben van vmi elektronika. A kérdésem az lenne hogy ezek zavarhatják-e egymást ,mert az egyik sorba kötött led elöször villogott, majd kialudt(de nem ment tönkre , kipróbáltam ...).Tippek mitõl lehet?Megoldások?

Köszi;-)

Szia!

Ez így nem igazán egészséges, jobb lenne a 6V-ból 3V-ot csinálni, és arra párhuzamosan kötni a négy lámpát. Ezt meg tudod oldani pl. egy LM317-es stabilizátorral. (A lámpákban biztosan van elektronika (step-up), ezért szerintem elég lesz a bemenõ feszt korlátozni, az áramerõsséget meg majd megoldja az elektronyika) :)

+Szorgalmi feladatként kéne még ehhez egy akku-kimerülés jelzõ is,
mert az ólmos akkuk sem szeretik a mélykisülést.
Erre egy -szintén Tescós- fúrógép akkuban láttam a legegyszerûbb megoldást: be volt kötve három LED, mindegyikhez egy-egy ellenállat amivel az akku különbözõ feszültség-szintjeihez volt beállítva a LED-ek nyitó árama.

Üdv

KandÚr

KandÚr

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás
Sziasztok!
Nem tudom, hog ilyennel van-e tapasztalatotok, de hátha...Szóval vettem 4 Tesco lámpát (2AA-val mûködik) amiben elvileg P4-es ledek vannak.Vettem hozzájuk egy 6V/4,5AH-s aksit(hogy sokáig birják), és ezekbõl (a lámpákból:-) 2-2-t sorba/párhuzamosan kötöttem.
Ha jól gondolom ezekben van vmi elektronika. A kérdésem az lenne hogy ezek zavarhatják-e egymást ,mert az egyik sorba kötött led elöször villogott, majd kialudt(de nem ment tönkre , kipróbáltam ...).Tippek mitõl lehet?Megoldások?

Köszi;-)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Majd a Gugli lefordíjja. :-)

Asszem a képek még továbbra is többet segítenek. :)

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

Na, találtam valamit, ilyenem van nekem is. Japánul nem tudom hányan tudtok, de a képek hátha segítenek.

Majd a Gugli lefordíjja. :-)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Akkor lehet olyat, hogy csak a ledet cserélem és semmi mást, vagy nem?
Én már a 2×-es növekedésnek is nagyon örülnék!

Szia!

Persze, ha nem nagyon akarod szétfaragni a lámpát akkor egy sima LED-cserének is látható eredménye lenne. Amit a többiek írtak (LED+optika+elektronika csere+extra hûtés) az arra vonatkozott hogy hogyan lehetne a maximumot kihozni a lámpádból, a LED csere önmagában egy egyszerû/olcsó/alacsony eszközigényû átalakítás, persze szerényebb eredménnyel. Ha van egy kis mûszaki érzéked meg pár alapvetõ szerszámod akkor szerintem vágj bele nyugodtan, lehet hogy Téged is "bekap majd az ékszíj" és meg sem állsz a tunninggal amig olyan lámpát nem építesz, ami már bozóttüzet gyújt a fénynyalábbal ;-)

Üdv & sok sikert

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Erre úgy tudnánk válaszolni, ha látnánk mi van benne. Ha szét tudnád bontani, és pár fotót... akkor kiderülne, hogy pl powerled van-e benne, milyen optika, estleg táp IC, kb. el lehetne dönteni, hogy mik a lehetõségek. :)

Egy XP-G, kisméretû optikával (Khatod PL115006 EXAGONAL LENS) valószínûleg belemûthetõ. Kérdéses, hogy mekkora barbárkodás árán, meg hogy megéri-e egyáltalán szórakozni vele. :(

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Szóval, egy spotosabb lámpánál akár csak néhány foknyit különbözõ beállítás is már ordító differenciákat tud okozni képen, és valóságban egyaránt ! Talán jó lenne néhány m-re (pl. 10m) egy vékony magas világos rúd (pl. villanyoszlop) is. (A lámpa pontos magasságát be kéne jelölni rá), azon lehetne látni a szembejövõt vakító szórást, beállítani a fénysugár felsõ élét pont vizszintesre... :)

Mivel a fénykép tökéletlenebb mint a szem, egyszerre nem láttat mindent: Talán lehetne 2 fajta tesztképet csinálni.
-Az egyiket az összlumenek (központi fényerõk) összevetésére -bár gondolom itt se lineáris skála lenne jó-. Itt lehetne felmérnini, hogy pl. félig-meddig közvilágítós, forgalmi helyzetben -autólámpák...- mennyi fénye van a lámpáknak.:)
-A másik sorozat pedig úgy lenne az igazi, hogy a lámpákat egyenként ~azonosnak tûnõ fényerõre hozni (a szem is ezt csinálja), hogy a lámpák fény karakterei összehasonlíthatóak legyenek. Ez megmutatná a szórást teljes sötétségben.:) ebbõl lehetne saccolni, hogy látni be vele egy kanyart, mennyire "csõlátós" feeling, hogy oszlik el a fény az út széltében hosszában, mennyit láttat a környezetbõl...

Talán a kétféle összevetésbõl pontosabban tudná ki-ki realizálni a lámpák valóját, korrektebben lehetne választani... :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

A kis Cateyed 2 akksis/ ledes, ami azt jelenti, hogy van benne egy kis teljesítményû feszültség konverter, hogy elég legyen a feszej a lednek. Nem szedtem még szét a zt a lámpát, de ha teljesítményt akarsz növelni, akkor
-valószínûleg új, nagyobb teljesítményû elektronika is kell bele
-új led
-szinte biztos új optika
-+ hûtés
-Akkor már combosabb táp se árt...

Magyarul új lámpa lessz, nem tuning... ide akartak kilukadni a többiek.

Egy 4 akksis lámpát valószínûleg sokkal könnyebb (át)építeni, mint egy ilyent átbuherálni, ebben lehet, hogy sima ledcsere sem egyszerû. Az pedig talán csak ~2×es fényerõ növekedést jelent, szóval még látni ugyan úgy nem fogsz vele, csak kicsit jobban látszódni.... :(

dhpage

dhpage

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Az mtbr.com lámpás fórumán is most futottak bele abba a problémába, hogy párezer lumen felett beégtek a belsõ megegyezésük alapján készített képek. Így aztán valszeg új "belsõ szabványuk" lesz: ISO100 F4 6sec helyett pl ISO100 F4 1 sec.

Na errõl beszéltem. :) Innentõl már összehasonlíthatatlan lesz a régi lámpákkal.
Egyébként a mi teleholdasunknál is kiakadt a "mûszer", a 3 MC-E lencsés lámpáknál a kövek megégtek. :D

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Hmmm, ezt mondjuk jó tudni. Úgyis mostanában terveztem én is egy lámpás fotósorozatot.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Úgyis csak az azonos jellegû lámpák összehasonlításának van értelme. Arra senki sem kíváncsi, hogy a 2000 lumenes lámpám hogy viszonyul a opticube-os 1w-os cateye-hoz, mert egyértelmû. A háromféle fényerõ csoportra meg háromféle fix beállítás kell és kész. Az mtbr.com lámpás fórumán is most futottak bele abba a problémába, hogy párezer lumen felett beégtek a belsõ megegyezésük alapján készített képek. Így aztán valszeg új "belsõ szabványuk" lesz: ISO100 F4 6sec helyett pl ISO100 F4 1 sec.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Hehehehe, jobbnál jobb ötletek...
A HDR ugyanúgy be fog égni középen a legerõsebb lámpánál, mint egy sima képnél. Az tény, hogy picit láthatóbbak lesznek a szélsõ részek, de az 1 Ledes Cateye kislámpa fénye ugyanúgy nem fog látszódni ;)
A láthatósági mellény meg értelmetlen, mert a fákon nincs olyan ;) Akkor már inkább sima fehér lapokat raknék ki. De a legjobb egy dús növényzettel határolt dózerút tengelyvonalában világítani, és fotózni. Ott aztán kijön a szórás, és szúrt fény...
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Olyat csinálhatsz, hogy RAW-ban fotózol, összerakod megfelelõ progival, és pl. OpenEXR formátumban mentesz. Ezt képzeld el úgy, mint egy kiterjesztett tiff képfájlt, lebegõpontos képpont értékekkel, ahol minden egyes pixel egy adott referenciához képest számít. (pl. 1,0000 érték legyen az, ahol 1sec, ISO100 F56 beállítással 2048-as RAW pixel értéket kaptunk).
http://en.wikipedia....DR_file_formats
És innen már csinálhatsz bármilyen záridejû virtuális expozíciót minden lámpáról, természetesen megfelelõ célszoftverrel.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
vagy 10m-enként kiraktok láthatósági mellényeket, és akkor van valami összehasonlítási alap, melyik lámpa fényénél hány mellény látható..
persze fix érzékenységen-záridõn-rekeszen fotózva..
aztán lehet kombinálni úgy is, hogy x távolságban oldalra tesztek ki mellényeket, hogy melyik mennyire szórja "szét felé" a fényét..
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
Azt meg tudod tenni, hogy manualban, azonos beállításokkal fotózod végig az egészet és ugyanolyan paraméterekkel rakod össze a képeket. Csak ötletelek, éjszakai HDR-t még én sem csináltam.
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

dhpage

dhpage

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Próbált már valaki HDR tesztképet készíteni? Ha valahol, akkor itt lenne értelme. Persze az is macera.

Az ötlet jó, viszont kérdés, hogy mihez képest változtatod meg az eredeti képet. Ahhoz képest, amit a gyenge lámpa fénye világít meg, vagy ahhoz képest amit egy 5x 10x erõsebb? Mert egyiknél kiégnek a pixelek, a másiknál meg épp hogy csak valami dereng. Mivel összehasonlítás, nem teheted meg, hogy egyik képen csökkented az expozíciós idõt, hogy ne égjen ki a szûk fényszóró képe, a másikon meg ISO-t növelsz, hogy a 3 ledes Cateye-ból is látszódjon valami.
A HDR hasonló,ha pl. mondjuk a kiégett (túl világos) részeket csökkented az olyan mintha a lámpa fényét csökkentenéd, ami azt jelenti, hogy a végsõ összehasonlításban nem fog annyival erõsebbnek tûnni, mint valójában lenne. Ráadásul ha erõsebben világít, mint a géppel ábrázolható max. fényerõ, akkor azt hogy fogod megjeleníteni? Ott ugye megint csak csökkenteni kellene a gépbe érkezõ fényt, amit a pontos összehasonlítás miatt nem tehetsz meg.

Kicsit hasonló ahhoz, mikor narancsszínû zsírkrétával kell megrajzolni két rózsát, az egyik piros a másik meg sárga. ;)

Természetesen nagy különbségeket, szórási képeket lehet vele összehasonlítani, nagy vonalakban azért tudható lesz melyik lámpa milyen. De valódi tesztre nem alkalmas.