Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2009. november 03. - 12:39

Ahhoz képest,hogy egy hónapja még nem volt nekem sem ilyen lámpám,nos azt hiszem jól haladok.
Írta 2009. november 03. - 09:23

Köszönöm az érdeklõdõ figyelmeteket.Nos az elejérõl.
Minap tekertem kb.2 hónapja munkába.Mikor láttam egy bicón egy fényvetõt.Kérdem a fiút:Mi is az és mit lát vele éjszaka?
Elképesztõ amit egy HOZÉ lámpa tud!
Sajnos hiába kerestem ,nem találtam HOZÉ-t.Sõt azt tudtam meg,hogy nem lesz az idén lámpa projekt.
Mivel amit láttam ,nem szolgált sok infóval ,annyit azért mégis sikerült találnom ,hogy egy trispot optikával volt az a lámpa szerelve amit ott és akkor láttam.
Itt kezdõdik a keresés.
Luxeon led 350ma on 100lm ,700mA 160lm ebbõl van 3db egy panelon.
Amit ezelõtt magamnak építettem egy kissé robosztus lett ,mert egy K2 trispot +hûtõborda.Felteszem a képét a shiningeye mellé.Ami a lényeg ennek 35W-os halogén fénye van.Tehát hogy a drága fény ne kóboroljon az erdõbe,ezért korlátoztam egy 10 fokos optikával.A lámpatest alu a hûtés miatt.A csatlakozó valóban egy lengõ jack és mivel úgy van összerakva,hogy ne kelljen eldobni az elsõ esõ után hát ezért talán vizálló.
De aki a víz allatt szeretné használni erre vannak nagyon jó búvár lámpák.
LIpo akksival üzemel nálam.11.1V.Akinek kérdése van,arra szívesen válaszolok.
Üdv Gábor.
Írta 2009. november 02. - 21:10

Írta 2009. november 02. - 18:45

Köszi, tomi !
Aksi csatlakozót sem látok. Ilyen teljesítményhez kell valami komoly áramforrás.
tgabor71 ! Lehetnél egy kicsit bõvebb !
Ha jól látom az egyik képen akkor van a hátulján félig besüllyesztve egy lengõ Jack csatalakozó. Mondjuk ez azért teljesítményátvitelre elég komolytalan, meg a vízállóságával kapcsolatban is vannak kételyeim.
Írta 2009. november 02. - 18:14

Aksi csatlakozót sem látok. Ilyen teljesítményhez kell valami komoly áramforrás.
tgabor71 ! Lehetnél egy kicsit bõvebb !
Írta 2009. november 02. - 18:10

A lebonyolításról megint semmi. Persze ott egy mobil szám, de mennyivel egyszerûbb leírni egyszer, mint 100x elismételni telefonba?
Írta 2009. november 02. - 18:02

Indítok egy lámpa projektet..A lámpa az apróhirdetésben már látható.Üdv Gábor
Én vagyok a béna de nem találom az apróban. A "Világítás" rovatban legalábbis nincsen.
Lupine név alatt sem találok sehol, semmit.
Néhány konkrétum tényleg jó lenne. Ár, 1 fotó,...
Írta 2009. november 02. - 17:59

Indítok egy lámpa projektet.akit érdekel hívjon.Luxeon led fényerõ kb.55W os halogénnek felel meg.A lámpa az apróhirdetésben már látható.Üdv Gábor
Írta 2009. november 02. - 16:51

Írta 2009. november 02. - 16:48

Írta 2009. november 02. - 14:52

Hogy tudok-e jól fotózni makróban az nem biztos, de talán látszik a lényeg.
Egy kis bütykölés egyáltalán nem áll messze tõlem. Esténként pedig bõven kell a MacGyver hajlam amikor a napközben leamortizált gyerekjátékokból kell reggelre mûködõt varázsolni.
Szia!
Sajnos csak most kerültem netközelbe, de látom a többiek már válaszoltak rá.
Pont most van itt nálam egy ismerõsömnek az ugyanilyen villogója LED-cserére, megnéztem a panelt, szerintem a LED-eket simán ki lehet forrasztani a panel kivétele nélkül is, úgyhogy minimális munkával megoldható az egész.
Egyébként ennek gyári állapotban valóban nagyon gyenge fénye van, de azért azt ne felejtsük hogy ez nagyon régi tipus (1994 körüli?) és akkoriban ez is izmosnak számított :-)
(Bár lehet hogy ahogy fejlõdtek a LED-ek úgy újabb és újabb tipussal szerelték, ami nálam van az '97-es gyártású.)
Üdv
Írta 2009. október 31. - 04:05

Az is megoldás ha pl. CREE vörös teljesítmény chipeket teszel bele...
Egyébként szerintem nem kell szétszedni, elcsíphetõk a benne lévõ ledek, a törmelék már kiforrasztható. Az új ledeket meg picivel hosszabb lábbal a régiek helyére lehet forrasztani -oldalról alányúlva-!
Persze annak nem kell nagyobb áramon járnia, a fénye a nagyobb chip kisebb áramon jobb hatásfoka miatt lesz nagyobb.
Éppen most raktam össze magamnak két ilyen power chipbõl valami vöröset hátulra.
Egy átlátszó mûanyag rúd a fényt szóró felület, amiben kicsi buborékok vannak.
Ilyent lehet kapni búcsúkban és a kínai piacon. Az átlátszó fényt szóró rúd eredetiben három különbözõ színü leddel van felváltva megvilágítva. Amikor mozgatják akkor különbözõ színü csíkokat lehet látni. Erre jó az eredetije, vagyis optikai játék.
Egy ilyennek a mûanyag rúdját használtam fel.
A két végén kis bemélyedést martam bele és két Cree chip került oda átlátszó mûgyantával felragasztva. A ledekkel sorosan van kötve egy 170 mA-es multifuse. Így nyugodtan ráköthetem szinte bármilyen akkura ami a fõ fényforrást táplálja mert a multifuse azonnal lekapcsol kicsi áramra és csak a hátsó világításhoz szükséges áram fog átfolyni a ledeken. Igaz, így még elég sok a fény hátulra és 80-150 mA között változik az áramfelvétele a hõmérséklet változás hatására de kisebb multifuse biztivel vagy soros ellenállással ez csökkenthetõ, sõt akár folyamatosan szabályozhatóvá is lehet tenni..
..ha meg egy gyári villogtatós komlett hátsó lámpa tokba teszünk ilyen ledet az a gyári dizájnt is megadja a jó fényerõ mellett és nem is kell annyit kötögetni, csak behelyettesíteni a régieket. Ilyenkor a hûtéssel sincs gond a kis áramok miatt.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2009. október 30. - 22:01

Ólomakkuk nehezek ~2-3 évig jók, ha rendszeresen karbantartják (töltik).SZiasztok!
Tudnátok rövid véleményt mondani errõl az akkuról:
http://zselesakku.hu...html?keyword=6v
Más: 4XP-G ledbõl szeretnék lámpát csinálni(mármint kicserélni a ledet 4db tesco-s lámpában:), ezt a ledet mennyire nehéz beforrasztani(van belöle "star-verzió")?Mennyivel ég jobban mint egy P4es(gondolom utóbbit mérete folytán könnyebben be tudnám forrasztani)?
köszi
SSC P4/U bin ~100lum/350mA; ~240lum/1A (kb 1,2A-ig túlhajtható, de csak kicsit nõ a fénye)
Cree XP-G/R4 bin ~135lum/350mA; ~345lum/1A (túlhajtva 1,5A/~430lum) Szóval 1 ledbõl nagy áramon lényegesen több fény kicsiholható, ráadásul a nyitófesze is kissebb, ezért kapcsoló üzemû cuccban még nagyobb lessz az eredõ hatásfok különbség...
XP-G-nél anódot+ hûtõrészt lehet közös vörösrézlemez darabra forrasztani (pl. tönkrement teljesítmény tranyó hûtõlemezét lebányászni), az ~jól elvezeti a hõt. a lelógó katódra kell ügyesen vékony drótot forrasztani, hogy ne érjen a hûtõfelületnek. Ügyes kéz, forrasztási gyakorlat nem árt, de kivitelezhetõ. Így +-on lessz a hûtõfelület, akár csak a P4-nél.
Ha több ledet kell egy lámpába rakni, vagy szigeteltnek kell lennie a hûtõfelületnek, akkor feltétlen sztár kivitelt javaslok, ott a hûtõfelület teljesen szigetelt.

valószínüleg az a három kis fekete pötty tartja (a házból kiálló pöcköket melegen szétnyomják: éles késsel lemetszhetõk, és akkor leemelhetõ lessz talán a nyák. De az is lehet, hogy még az elem-érintkezõket is le kell forrasztani...hátsó lámpa
Egyébként szerintem nem kell szétszedni, elcsíphetõk a benne lévõ ledek, a törmelék már kiforrasztható. Az új ledeket meg picivel hosszabb lábbal a régiek helyére lehet forrasztani -oldalról alányúlva-!

Írta 2009. október 30. - 21:48

SZiasztok!
Más: 4XP-G ledbõl szeretnék lámpát csinálni(mármint kicserélni a ledet 4db tesco-s lámpában:), ezt a ledet mennyire nehéz beforrasztani(van belöle "star-verzió")?Mennyivel ég jobban mint egy P4es(gondolom utóbbit mérete folytán könnyebben be tudnám forrasztani)?
köszi
akku: biztos jó nehéz.
XP-G: van belõle 6-szög hûtõbordás, de ugyanakkora a mérete mint más ledeknél, csupán vékonyabb lapra szerelték (vagyis a ledhez képest nagy a mérete). Házilag forrasztani nehézkes, mert csak alulról lehet, ahol felfekszik. Adatok alapján nagyobb a fényereje, de nem hiszem hogy szemmel látható lenne, fõleg hogyha beég a retinájába 325lm-el

Írta 2009. október 30. - 18:32

köszi
Írta 2009. október 30. - 11:48

http://picasaweb.goo...325915879377186http://picasaweb.goo...325915879377186
Egy kis bütykölés egyáltalán nem áll messze tõlem. Esténként pedig bõven kell a MacGyver hajlam amikor a napközben leamortizált gyerekjátékokból kell reggelre mûködõt varázsolni.

Pontosan, ez innentõl már mûszaki intelligencia és MacGyver-hajlam kérdése
Nem ismerem ezt a tipust, de amit ember rakott össze azt szét is lehet szedni. Sõt, az sem biztos hogy (teljesen) szét kell szedni. Ha tudsz jól fotózni makróban akkor küldj pár képet a belsejérõl és hátha azalapján tudunk adni pár tippet.
Írta 2009. október 29. - 23:47

Írta 2009. október 28. - 23:14

Írta 2009. október 28. - 22:33

köszönöm az info-kat, olyan kérdésem lenne még hogy Li-Ion akku pack-ot töltõvel hol érdemes vásárolni. Vagyis melyik a legolcsóbb beszerzési forrás, lehetõleg európán belül. Farnell.hu-n is csak 1db 2,2 Ah aksi van ami elég gyér választék.
sajnos a sk. készített lámpa sem lesz olcsóbb ha jó akkut akarok venni.
Szia!
Nemrégiben én is kérdeztem ilyesmit, kaptam pár nagyon jó tippet, olvass vissza pár oldalnyit.
Üdv & sok sikert
Írta 2009. október 27. - 23:29

sajnos a sk. készített lámpa sem lesz olcsóbb ha jó akkut akarok venni.