Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Arra gondolsz, hogy néha kissé furcsa megnyilványulásai vannak Mg..nek, v. mit értsek alatta?

Nem, inkább a találékonyságra, talpraesettségre gondoltam: vagyis hogy -ahogyan Te is írtad- addig kell nézegetni a dolgot amig rá nem jövünk a nyitjára :)
(Szerintem valahol ez az egész topik errõl szól: vagyis hogy hogyan lehet a rendelkezésünkre álló alapanyagokból, aszközökkel és tudással a gyáriaknál jobb/olcsóbb vagy a személyes igényeinknek leginkább megfelelõ lámpát összeügyeskedni.)
Elvi síkon tudtunk segíteni plüssüni-nek, de innentõl már nála a labda, mi max csak úgy tudunk még segíteni neki ha küld pár fotót a lámpa belsejérõl, és együtt kiokoskodunk valamit.

Szerintem egyébként vagy az elemtartó-érintkezõivel együtt kell kivenni a panelt (vagy leforrasztani róluk), vagy pedig a gomb egy kis panellal együtt be van ragasztva, és arra van a LED-es panel forrasztva. Én más variációt nem nagyon láttam még villogóban.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Pontosan, ez innentõl már mûszaki intelligencia és MacGyver-hajlam kérdése :)

Arra gondolsz, hogy néha kissé furcsa megnyilványulásai vannak Mg..nek, v. mit értsek alatta?

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Lehet pl ragasztás is. Azt szét lehet pattintani, esetleg szétvágni lombfûrésszel és utána ragasztani.

Mindenek elõtt megnézni, megvizsgálni megfigyelni kell és azután célszerüen tovább lehet lépni. Így látatlanban nehéz bármit mondani.

Pontosan, ez innentõl már mûszaki intelligencia és MacGyver-hajlam kérdése :)
Nem ismerem ezt a tipust, de amit ember rakott össze azt szét is lehet szedni. Sõt, az sem biztos hogy (teljesen) szét kell szedni. Ha tudsz jól fotózni makróban akkor küldj pár képet a belsejérõl és hátha azalapján tudunk adni pár tippet.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Lehet pl ragasztás is. Azt szét lehet pattintani, esetleg szétvágni lombfûrésszel és utána ragasztani.

Mindenek elõtt megnézni, megvizsgálni megfigyelni kell és azután célszerüen tovább lehet lépni. Így látatlanban nehéz bármit mondani.

plusssuni

plusssuni

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás

Szia!

www.chipcad.hu

C503B-RAN-CY0B0AA1 5 mm, red, 12000 mcd 40 Ft

Szia!

Megnezettem egy forraszto szakival. Nem jutottunk dulore a szetszerelessel. Nem csavarok tartjak az elektronikat a lampatestben, hanem mi? Es ezt hogy lehet oldhato kotesse tenni?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szegasztok !
Kool ez a fórum.
...
Szebb jövõt !

Van benne valami, ez ami van még mindíg jól elgaszott! :D

Rolling Riot

Rolling Riot

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Szegasztok !

Kool ez a fórum.
Múlt héten vettem R4-es XP-G-ket (sajna az R5-ös 139 lumennel még nincs náluk sem) a chipcadnél, 950 nettóért, plusz optikákat, épül a meghajtó is, már csak a lámpa tokozása hiányzik.
Ha kész, jelentkezem.

Ui. eleinte én is magicshine-ban gondolkodtam, de cree-vel lehet a legjobb fényerõt elérni.

Szebb jövõt !

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

1 Li-ion cella 7,4 V nem? akkor MC-E nek kevés...

-LiIon cella
-XP-G
Mivel ~3,5V egy 90%-ig kisütött LiIon cella, és ~3,4V teljes áramon az MC-E egy-egy ledjének égésfesze, tehát kihajtható cellánként egy led. Mivel a 4 led egymástól függetlenül hajtható (el vannak szigetelve), ezért megfelelõ elektroniká(kk)-al (aminek néhány 10mV a feszültségesése) akár 1 celláról is kihajtható mind a négy led. :)

Mindegyik Cree lednél alul a középsõ csík szigetelt (az a tulajdonképpeni hûtõfelület)! XP-G; XP-E; XR-E; XR-C; Xlamp 4550-nek egyaránt van alsó, és felsõ kivezetése! Alul a két szélsõ csík az anód, illetve katód.
A kisoptikás ledeknél (XP...) a fölsõ kis négyzetes érintkezõkön ragasztómaradvány van (amivel az optikát ragasztják). A ragacsot le kell kaparni, utána felülrõl is forrasztható. :)

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Tudja valaki hogy a Cree XP-x ledeken melyik oldalon vannak az elektromos csatlakozó felületek? Leírás alapján nem egyértelmû számomra, de a hátlap mintha csak hûtést szolgálná.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Felhívtam õket, mivel én sem találtam az árlistában. Azt mondták van.

Hmm, az tényleg egész jó.
De hol találtad? Én a Chipcad árlistájában sehol se látom.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

XP-G-t én is észrevettem, nem semmi. Chipcad ben lehet kapni már az R4-es típust 950 Ft-ért.Telefonon mondták, még nem volt idõm elmenni, de kicsit jó az ár-érték aránya.

Hmm, az tényleg egész jó.
De hol találtad? Én a Chipcad árlistájában sehol se látom.

Nem. Egy Li-Ion az 3.7V névleges. Teletöltve 4.2V, lemerítve 3V.

LiMnNi akksi érdekelne. Hol érdemes venni?

Sajnos csak egyetlen helyen lehet venni: www.batteryspace.com

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
XP-G-t én is észrevettem, nem semmi. Chipcad ben lehet kapni már az R4-es típust 950 Ft-ért.Telefonon mondták, még nem volt idõm elmenni, de kicsit jó az ár-érték aránya.

K2 ledeket meg nem fejlesztik tovább, pedig fûtésnek kiváló volt.

LiMnNi akksi érdekelne. Hol érdemes venni?

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Egyik este megnezettem magam az asszonnyal kocsibol es lefikazta a hatso lampamat. Olvastam par lappal regebben, hogy Cateye hatso lampaban csereltetek ledet.
Nekem egy TL-LD12-as van. Lehet-e es erdemes-e cserelni es ha igen milyenre?

Szia!

Mindegyikben lehet és szerintem mindegyikben érdemes is, mert filléres alkatrész és nagyon kevés munka van vele, de cserébe nagyságrendekkel jobban világít, és a fogyasztás változatlan marad.

Én a sajátomba ilyet tettem:

www.chipcad.hu

C503B-RAN-CY0B0AA1 5 mm, red, 12000 mcd 40 Ft

(Az árlistán belül a CREE LED-eknél találod.)

Vannak persze tökösebb LED-ek is, de azokhoz már kompletten át kéne alakítanod a lámpádat, mert más tokozásúak és más meghajtást igényelnek.

Üdv

plusssuni

plusssuni

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Egyik este megnezettem magam az asszonnyal kocsibol es lefikazta a hatso lampamat. Olvastam par lappal regebben, hogy Cateye hatso lampaban csereltetek ledet.
Nekem egy TL-LD12-as van. Lehet-e es erdemes-e cserelni es ha igen milyenre?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
DöG: Jól összefoglaltad a jelenlegi helyzetet. :)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Köszönöm a gyors választ! Nemsokára benézek oda.

Bevallom, eddig a ceruzaakksis megoldáson gondolkodtam, mert úgy az egész lámpa ráfér a kormányra, csakhát azzal jó, ha egy órát bír...
A fórumot olvasva látom, hogy itt többeknek nagyobb/más akksival mûködik a lámpájuk. Ehhez a ledhez (4.2V, 2.8A) milyen tartós megoldást tudnál javasolni?

Még valami: a kormányra rögzítés számomra elég problémás, mert egyrészt vastagabb fajta kormányom van, másrészt nem találok rá sehol olyan kis "bilincset", amibe a lámpát be lehetne kattintani (a mostani eszkábált lámpámra pl átraktam egy régi gagyi lámpa talpát). Persze nem levehetõ (pl csavaros) megoldás is jó lenne, csak nem tudom, azt is mibõl rakjam össze... Van valamilyen javaslatotok?

-Ilyesmikre gondoltál? bilincsek oldal alján :)

-SSC P7-nél az a rossz, hogy a nagyméretû lencséje miatt csak 1-2 spéci (nálunk nem kapható) optika jó rá; csak tükrök vannak hozzá (Ledil boom), a nem nyitófeszültségre válogatottaknak nagy az égésfeszültségük. Az anódpotenciálon lévõ hûtõfelület is problematikus lehet...
-Ha jól látom (tudom) chipcadéknak régóta nincs már P7-ük, ami volt elfogyott, azóta csak Cree MC-E-jük van... Utóbbi szintén 4 chipes, 10W-os led, kicsit jobb hatásfokkal, chipenkénti kivezetéssel (8 láB) tetszõlegesen köthetõ (párhuzamosan, sorosan...), szigetelt hûtõfelületû; elég sok optika kapható hozzá, alacsonyabb a nyitófeszültsége ~3,4V/0,7A (chipenként 1 LiIon celláról kihajtható)... Szóval inkább ezt ajánlanám neked is a jelenleg kaphatókból.

Nagyobb teljesítményû lámpákat többnyire LiIon akksikkal szokás hajtani (könnyebb + drágább mint NiMh); vagy zselés -ólom akkuval (olcsó, de nehéz)...

Remélhetõleg hamarosan nálunk is kapható lessz a Cree legújabb, szuper hatásfokú 1 chipes XP-G ledje. Ez több mint 350lument is teljesíthet névleges 1A-en! :) Állítólag túlhajtást is elég jól bírja.
Szerintem jó optikával 1 ilyen led is sokmindenre elég lehet (egyenlesesebb szórásképet, illetve nagyobb központi fényerõt lehet vele elérni, mint 4 chipesekkel). 2 ilyen led meg kb. 1db. 10W-os fénymennyiségét tudja, 2/3-ad teljesítménybõl! :)
Kint már kapható a led!

joey08

joey08

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Köszönöm a gyors választ! Nemsokára benézek oda.

Bevallom, eddig a ceruzaakksis megoldáson gondolkodtam, mert úgy az egész lámpa ráfér a kormányra, csakhát azzal jó, ha egy órát bír...
A fórumot olvasva látom, hogy itt többeknek nagyobb/más akksival mûködik a lámpájuk. Ehhez a ledhez (4.2V, 2.8A) milyen tartós megoldást tudnál javasolni?

Még valami: a kormányra rögzítés számomra elég problémás, mert egyrészt vastagabb fajta kormányom van, másrészt nem találok rá sehol olyan kis "bilincset", amibe a lámpát be lehetne kattintani (a mostani eszkábált lámpámra pl átraktam egy régi gagyi lámpa talpát). Persze nem levehetõ (pl csavaros) megoldás is jó lenne, csak nem tudom, azt is mibõl rakjam össze... Van valamilyen javaslatotok?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ott vannak a katalógusban az oldal végén a Z-power ledek.
http://www2.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0121
W724C0-CSVOI ZLED P7, 900 lumen 3 850 Ft

Vagy a CREE ledek közül is lehet válogatni:
http://www2.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0117

Az infóban megtalálod a címet.

joey08

joey08

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok!

Kinéztem magamnak az (SSC) P7-es ledet, de nem találtam olyan magyar boltot, ahol ilyet árulnak. Csak DealExtreme-en és Ebay-en láttam.
Nem tudtok esetleg egy magyar forgalmazót? Vagy marad a külföldrõl rendelõs megoldás?

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Köszi!

Jó cucc, meggondolom:)