Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Én is csináltam egy kis lámpatesztet íme:
Egyik lámpa a méltán híres Deales MagicShine MJ-808 míg a másik egy épített r2-es!

http://www.tolna.net...eszt/index.html
Képek alatt ottvan hogy milyen állásban volt éppen a lámpa ill lámpák!

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás
http://logout.hu/cik...ese/teljes.html Elemlámpa építése. (csak mint érdekesség. Magyar cikk logout-ról)

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Nemreg erkezett meg egy probakepp rendelt kulcstartos lampa a taktikailampa oldalrol. Gondoltam nehany szoban megosztanam a tapasztalataim.
HIHETETLEN :)
Ezek az uj ledes technologiak dobbenetesek.
A regi cateye el 400 -as bringalampamnal szerintem erosebb high fokozatban (80lumen) pedig csak 6cm-es es 1db AAA-val megy. Elkepzelem milyen lehet egy 220 lumenes vagy egy komolyabb 6-700-as pilacs. Igy pl a korabban emlitett magicshine is.
A kislampa minosegben koveti nagyobbakat mind kidolgozottsagban mind teljesitmenyben. Tomitett vizallo alu haz jo foncsor es persze a CREE vagy adott esetben MC-E led. Ha valakinek zseblampa kell erdemes toluk rendelni. Sztem a maglite-ot siman lenyomjak.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
hello!
valaki tudna véleményt mondani ezekrõl az áramgenerátorokról:

http://www.vatera.hu..._161140725.html

http://www.vatera.hu..._161987587.html

Hol lehet kapni esetleg jobbat/olcsóbbat? Esetleg nem tudtok valakit aki csinál ilyeneket?sajna én nem értek hozzá...

köszi!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Már nézegettem az xp-g ledet, elég jó. lehet, hogy majd csere lesz egyszer...
-Nem tudod, kompatibilis a luxeon lencsékkel? a tartó mélysége nem gáz lehet belõle csiszolni...az xp-g méretre kisebb, mint a luxeon led?
-Lehet használni azt is simán csak multifussal?

XP-G ugyanolyan sztáron van mint a luxeon, csak teljesen szigetelt, a hûtõlap nincs anód potenciálon. 30°-os Luxeon lencsével próbáltam (holder nélkül), szép egyenletesre lehetett fókuszálni vele a fényt. :)

XP-G teszt Jó hûtéssel bírja a túlhajtást is.
Szerintem bírnia kéne a multifusét is.
(mondjuk azt a réz házat én kicsit keveslem hûtésnek...)

Elég nagy a multifusék szórása is, próbáld esetleg kiegészíteni párhuzamosan kötött másik multifuséval az eredetit...

Egyébként legegyszerûbb, ha megméred a bejövõ táp, illetve led égésfeszültségét. Multifusén legalább 0,2...0,3V-nak kéne esnie ahhoz, hogy szabályozni kezdjen. Ha kevesebb jut rá, akkor nem elég a tápfesz, illetve túl nagy az adott led nyitófesze.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás

Feltöltött kép
Ha eszerint csináltad a bekötést, és feltöltött / félig lemerült akksinál sincs meg az áram, akkor a multifusét cseréld másik példányra. Ha tele akkunál megvan az áram, és csak merülés közben kezd el túl korán leesni az áram: akkor azt vagy az adott LED példány nagyobb égésfeszültsége okozza (=ledcsere), vagy az áramkörben megnövekedett ellenállás. -Túl hosszú, ill. vékony drót, kapcsoló kontaktus ellenállása (=kapcsolócsere), rossz csatlakozó, vagy akku csatlakozás...

Chipcadéknál lehet kapni Star-ra szerelt Cree XP-G ledet (R4 bin) 950+á. Ennek több tized volttal alacsonyabb az égésfesze, mint a Luxeon K2-TFFC-nek, ráadásul a hatásfok még jobb: ~340lum/1A!
Egyedül az lehet gond, hogy ez a led laposabb felépítésû, az eredeti holder nem jó, kb. 1,5mm-el mélyebben kell belengedni az optikába a ledet.

Szia! Igen, ez alapján csináltam, de mind a két állásban kisebb az áram, úgyhogy valószínûleg vezeték vagy led lesz a hibás? (csak nem rossz mind a 2 multifuse) egyébként a teljes mûködési tartományban kisebb az áram.

Már nézegettem az xp-g ledet, elég jó. lehet, hogy majd csere lesz egyszer...
-Nem tudod, kompatibilis a luxeon lencsékkel? a tartó mélysége nem gáz lehet belõle csiszolni...az xp-g méretre kisebb, mint a luxeon led?
-Lehet használni azt is simán csak multifussal?
-Mivel csinálni nem tudok, gondoltam veszek majd kapcs üzemû tápot. Honnan érdemes venni? vaterán láttam 800-ért 0,7 meg 0,3ampereset... az árban jónak számít?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Az ötletet és az alapokat a dola.hu-n található leírás adta.(áramkorlátozásra csak 1-1 0,3 illetve 0,7 multifuse) egyik lencse 10, másik 30 fokos. Az akksipakkban 3db tönkrement laptopakksiból kiszedett, ismeretlen kapacitású 18650 adja...

Egy kérdés a szakikhoz: az egyik led a mostani szerelésben "nem akar" több áramot felvenni fél ampernél (pedig ennek kétszeresét kellene)..Már nézegettem hol lehet a hiba, de fogalmam sincs... Tippet tudnátok adni?
Jelenthet ennyit a vezeték ellenállása?

Feltöltött kép
Ha eszerint csináltad a bekötést, és feltöltött / félig lemerült akksinál sincs meg az áram, akkor a multifusét cseréld másik példányra. Ha tele akkunál megvan az áram, és csak merülés közben kezd el túl korán leesni az áram: akkor azt vagy az adott LED példány nagyobb égésfeszültsége okozza (=ledcsere), vagy az áramkörben megnövekedett ellenállás. -Túl hosszú, ill. vékony drót, kapcsoló kontaktus ellenállása (=kapcsolócsere), rossz csatlakozó, vagy akku csatlakozás...

Chipcadéknál lehet kapni Star-ra szerelt Cree XP-G ledet (R4 bin) 950+á. Ennek több tized volttal alacsonyabb az égésfesze, mint a Luxeon K2-TFFC-nek, ráadásul a hatásfok még jobb: ~340lum/1A!
Egyedül az lehet gond, hogy ez a led laposabb felépítésû, az eredeti holder nem jó, kb. 1,5mm-el mélyebben kell belengedni az optikába a ledet.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Sziasztok!
Végre elkészült a fejlámpám.Gondoltam felteszem, instrukciókat, véleményeket várok, meg esetleg hátha valakinek megtetszik és megcsinálja.
Elöljáróban annyit, hogy kb 0 elektronikai alaptudással indultam, úgyhogy ha valami hülyeség van annak ez az oka.A cél nem a hiperszupermegafényerõ volt így elsõ körben, hanem az occsóság.

Az ötletet és az alapokat a dola.hu-n található leírás adta.
2 db luxeon powerled van benne, 1amperen 200lument tudnak. (ahogy utánaolvastam ezek nem a legjobb teljesítményûek ugye?). 2 rész, mindegyikben 400ma-kikapcs-1a fokozatok (áramkorlátozásra csak 1-1 0,3 illetve 0,7 multifuse) egyik lencse 10, másik 30 fokos. Az akksipakkban 3db tönkrement laptopakksiból kiszedett, ismeretlen kapacitású 18650 adja védelmi elektronika nélkül, kétszeres gumibelsõ csomagolásban (egy hosszában, egy keresztben:). A töltõt a vateráról szedtem, mint látjátok meg lett gányolva.Nagyon szépen tölt, 4,2 volt alatt megáll és csepptöltésre vált.
Szóval alapfokozaton elvileg kb 250, maxon 400 lument tud. A használt akkupakkal 10 óráig nagyjából állandó a fényerõ alapjáraton.

Ami jó benne hogy a lámpa kijön 5-6ezer forintból, a töltõ pedig 2-3e (attól függ, honnan veszed). 7-8000 forintból lett egy jó kis lámpám, ami összehasonlíthatatlanul jobb (fényerõben kb 15x), mint a hasonló árú boltiak...ja és kidobott laptopakksit ingyen dobálják a szervizekben, annyi akkupakkot csinálsz, amennyit akarsz:)
Kép:

http://tajekozodas.uw.hu/lampa/a.mht

Egy kérdés a szakikhoz: az egyik led a mostani szerelésben "nem akar" több áramot felvenni fél ampernél (pedig ennek kétszeresét kellene)..Már nézegettem hol lehet a hiba, de fogalmam sincs... Tippet tudnátok adni?
Jelenthet ennyit a vezeték ellenállása?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Köszi. Led cserén már gondolkodtam korábban is csak nem szívesen nyúlnék hozzá egy ilyen drága lámpához.

Vegyél kínai alu tokosat 1000,-Ft-ért.
Az nem drága átépíteni és egybõl megvan a hûtése oldva a burkolattal.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Alfalaca

Alfalaca

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Köszi. Led cserén már gondolkodtam korábban is csak nem szívesen nyúlnék hozzá egy ilyen drága lámpához. De már annyit olvasgattam itt a fórumon hogy lehet csinálok egy saját lámpát.
ha valamit nem talál a Google, akkor vagy rosszúl keresel, vagy nem létezik.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Van egy Cateye hl-el530 as lámpám amibe 4db AA elem kell. Ha jól tudom akkor 1W-os powerled van benne. Jól gondolom hogy ha eneloop (2000mAh) aksikkal használom akkor kisebb fénnyel (a kisebb feszültség miatt) de tovább fog világítani mert ha így van akkor maradok az elemeknél.

Én 510-est szedtem szét/ alakítottam át. A gyári elektronikában 1db (5 ohmos) soros ellenállás van, ami az áramot korlátozza. Ha azt kicsit kissebbre cseréled, akkor kissebb feszültséggel is beéri a LED.
Ajánlom, hogy barkácsolj rá külsõ hûtést, úgy jobban lehet a gyári leddel is világítani!

Ha már szétszedted, akkor érdemes a ledet is korszerûbbre cserélni. 510-esben Luxeon III, vagy SSC P-3 szerû led volt; a maiak legalább dupla hatásfokúak (külsõ hûtéssel, nagyobb árammal akár 4-5-szörös fény is lazán kihozható a lámpából, mint az eredeti).
Cateye 510 lámpa modding
elektronika egyszerû áramgenerátorossá alakítása (hogy akkufesztõl függetlenül állandó fényerõvel világítson). :P

Alfalaca

Alfalaca

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
sziasztok

Van egy Cateye hl-el530 as lámpám amibe 4db AA elem kell. Ha jól tudom akkor 1W-os powerled van benne. Jól gondolom hogy ha eneloop (2000mAh) aksikkal használom akkor kisebb fénnyel (a kisebb feszültség miatt) de tovább fog világítani mert ha így van akkor maradok az elemeknél.

Illetve gondolkodok rajta hogy ezt a lámpát felköltöztetem a sisakra a hozzá megvehetõ sisaktartó segítségével. Mivel eléggé fókuszált a fénye gondolom jó lesz bár a súlya miatt (elemmel 200g) lehetnek gondok.
ha valamit nem talál a Google, akkor vagy rosszúl keresel, vagy nem létezik.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Továbbra is nagy érdeklõdéssel figyelem a hozzászolásokat ezen témával kapcsolatban, és bár láthatóan többnyire mindenki valami egyedi megoldáson dolgozik, én mégis az üzletekben kapható lámpák közötti választáshoz kérnék tanácsot (ismét).
Pontosabban a candela, lux és lumenes értékek közötti kölönbözõségekre lennék kiváncsi néhány lámpán keresztül.
Jó lenne tudni hogy a fenti mértékegységek milyen különbségeket jelenthetnek(!) a valóságban.
a) Nemrég fedeztem fel a Cateye HL-EL450 es lámpát ami a korábbi modell (400,410) 180-as candela-ban megadott fényerejérõl 400-as értékre nõtt.
http://webshop.pedal...Cateye_HL-EL450
http://www.bikefix.n...eye-el-450.html
10-13E
B) SIGMA_SPORT - POWERLED lámpa ahol viszont Lux-ban van megadva az érték:
http://www.neuzer.hu...ryID=199#prod_3
27E
c) Az fórumon említett taktikailampa.hu oldalon talált lámpák közül valamelyik 250-500 lumenes tartományban lévõt lehetne alapul venni. (bár ezek más területre lettek kitalálva) Többnyire valamilyen CREE ledes lámpák.
pl : http://taktikailampa...emium-led-lámpa
~26E

Mire lehet számítani fényerõben , szórásban a fentebbi esetekben körülbelül?
Szóval felmerül ismét a kérdés lumen? lux? candela? Hogyan lehetne legalább közelítõleg összehasonlítani az értékeket anélkül hogy kipróbálnánk minden lámpát? Mondjuk pl. logikus gondolkodással nem érthetõ, hogy egy powerledes 90lux-ot (elméletileg) leadni képes lámpa mitõl 27E miközben egy 400 candela-s csak 13E? Valamint gondolom az üzemidõbõl is lehet következtetni, vagy a felhasznált LED-ekbõl pl Powerled<>CREE. A taktikailámpás oldalon található termékek többsége erõsnek tûnik, de maguk az értékek számszerûleg nem. Ugyanakkor pedig CREE ledesek :). Tudatlanságom mellett valószínûleg segit a gerillamarketing is a megtévesztésemben. :D

Itt egy nemtudom mennyire reális konvertáló oldal :)
http://www.unitconve...lumination.html

(A dealerextreme-s dolgot most direkt kihagytam, valószínûleg ár/teljesítményben az a legjobb ha a gyíkságait leszámítjuk)

A youtube-on volt egy video, úgy tûnik, hogy valamiért már levették, amiben egy Fenix L2d típusú, szintén "taktikai" lámpát mutatnak be, mint kerékpárlámpát, nagyon meggyõzõ volt. Egyébként ezek elég népszerû megoldásnak tûnnek, angol nyelvû kerékpáros fórumokon gyakran látom.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Na, ha ezek után nem találom meg, akkor már nagyon hülyének kell lennem.

:no: Nem lehet hülye aki a chipcad-be igyekszik. :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Na, ha ezek után nem találom meg, akkor már nagyon hülyének kell lennem.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Ez a sarki épület a tûzoltó u. 31.-ben. :)

A portán mondjad, hogy "A chipcadba megyek". Liftben a III. em-et válasszad ki, az az õ szintjük. Liftbõl kilépve szembe a (nyitott) ajtó.:jogging:
Árlistájukban ugyan nincs kinnt, de van XP-G ledjük, hidegfehér (R-4 bin) is, MX-6 melegfehér is! MC-E bõl, meg az imént ajánlott Szûcs Péter féle természetes fehér féláron kecsegtetõnek tûnik...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Áruljátok már el, hogy merre van a Chipcad, mert már nem tudom hányszor végigmentem a Tûzoltó utcán, de egyszerûen nem találom.

Ez a sarki épület a tûzoltó u. 31.-ben.
Feltöltött kép

Itt egy sétálós térkép címe: http://www.norc.hu/tuzolto31
A vízszintes kurzor nyilakkal lehet fordulni és a képen lévõ haladó nyílal
lehet kiválasztani merre menj tovább.
Lehet nagyítani-kicsinyíteni a jobb alsó sarokban.
A jobb felsõben lehet full képernyõre váltani.
Jó sétálgatást a chipcad környékén. :)

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Áruljátok már el, hogy merre van a Chipcad, mert már nem tudom hányszor végigmentem a Tûzoltó utcán, de egyszerûen nem találom.

Szia!

Egy irodaházban vannak, a kapunál csak egy nagyon kicsi tábla van kirakva.
(Egy sarkon van az irodaház, szemben egy kis pizzériával.)

Üdv

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Régebben egy "Szûcs Péter" nevü embertõl szereztem be a ledjeimet olcsóbban.
Most ismét jelentkezett kedvezõ árakkal a terminál fórumon.
A következõ helyen lehet megtalálni:
http://forum.termina...p=951103#951103