Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

L88

L88

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

Pontosabban a candela, lux és lumenes értékek közötti kölönbözõségekre lennék kiváncsi néhány lámpán keresztül.
Jó lenne tudni hogy a fenti mértékegységek milyen különbségeket jelenthetnek(!) a valóságban.

Az imént találtam ezt az oldalt: LINK

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Hello!

A hátsó lámpám tropára ment, és szeretnék egy újat venni a helyére. A lényeg, hogy este észrevegyenek, és a biciklire is tudjam rakni, illetve, hogy 4000nél ne nagyon legyen drágább, mert nem szemet akarok kiégetni, hanem leginkább csak látszani :)

Mi lenne erre a célre a legmegfelelõbb lámpa?

Köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A hûtésre pedig szereztem egy régi procihûtõt. A hûtõ 50×50×19mm-es, a procival érintkezõ része kb 30×50mm. Ez már jó lenne?

Az elég kell legyen szabadban. Ott annyira mindíg áramlik a levegõ.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

L88

L88

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

Helyett? ..mellett! Fõleg akkor ha már megvan az agydinamód.

Nem lenne sokkal jobb ha csak egy kisebb akku kellene és
azzal csak a lassabb felfeléket és a megállásokat kellene áthidalni?
Az agy generátor menet közben folyamatosan vissza töltené a lítium akkut.

A 32mm-es hûtõ borda kicsi lenne oda.

Pontosítok.
Elõször egy agy generátort szerettem volna, mert az mindig ott van, aztán utánanéztem, hogy hogy is lehetne megoldani. Amit találtam megoldást, abba a kondenzátorok sok helyet foglalnak, meg a beszerzés is nehézkes. Ezért átértékeltem a dolgot.
Itthon volt a régi bringás elemlámpának egy elemtartója, meg 4 db 2100mAh-s NiMH akku. Szóval már csak némi elektronika kell bele pluszba és meg is van. A LED mindkét megoldáshoz kell, de az áramforrás így olcsóbb. Most amit szeretnék megoldani, hogy akksival is és elemmel is üzemeljen.
Erre megoldást jelenthet elméletileg valamiféle IC vagy áramgenerátor amivel elméletileg ha változna a feszültség, akkor is meglenne a megfelelõ áramerõsség. Elméletileg. Ennek még utána kell járni...
De természetes fehér fényû MC-E ledet nem találok sehol. Chipcad-be láttam meleg- és hideg fehér változatban. Esetleg valaki tud egy helyet ahonnan tudnék venni ledet?

A hûtésre pedig szereztem egy régi procihûtõt. A hûtõ 50×50×19mm-es, a procival érintkezõ része kb 30×50mm. Ez már jó lenne?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Közbe tervezgettem, aztán arra lyukadtam ki hogy a meglévõ akkumulátorokat építem inkább be az agydinamó helyett.

Helyett? ..mellett! Fõleg akkor ha már megvan az agydinamód.

Nem lenne sokkal jobb ha csak egy kisebb akku kellene és
azzal csak a lassabb felfeléket és a megállásokat kellene áthidalni?
Az agy generátor menet közben folyamatosan vissza töltené a lítium akkut.

A 32mm-es hûtõ borda kicsi lenne oda.

L88

L88

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Közbe tervezgettem, aztán arra lyukadtam ki hogy a meglévõ akkumulátorokat építem inkább be az agydinamó helyett.
Viszont azt szeretném kérdezni, hogy egy KHS35 hûtõborda elég-e lehûteni egy Cree MC-E ledet ha 600-650mA-en szeretném járatni?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Pontosabban a candela, lux és lumenes értékek közötti kölönbözõségekre lennék kiváncsi néhány lámpán keresztül.
Jó lenne tudni hogy a fenti mértékegységek milyen különbségeket jelenthetnek(!) a valóságban.

Mire lehet számítani fényerõben , szórásban a fentebbi esetekben körülbelül?
Szóval felmerül ismét a kérdés lumen? lux? candela? Hogyan lehetne legalább közelítõleg összehasonlítani az értékeket anélkül hogy kipróbálnánk minden lámpát?

Tudatlanságom mellett valószínûleg segit a gerillamarketing is a megtévesztésemben. :D

(A dealerextreme-s dolgot most direkt kihagytam, valószínûleg ár/teljesítményben az a legjobb ha a gyíkságait leszámítjuk)

1.) Elsõdlegesen a Teljesítmény a döntõ, ezt a lumen érték egyértelmûen mutatja.
-Ha (fel)ismered a lede(ek)-et, akkor elég egyértelmûen lehet tudni, hogy egy lámpa mekkora max fényteljesítményû lehet (akku, hûtés, meghajtás függö, hogy valójában mennyit aknáznak ki belõle).
-A tápellátás is támpontot jelent: AAA mérettel kb. 1W-os led hajtható ki (~100lumen/2-3óra); AA-cellákkal max 3-5W LED (200+ lumen/2-3óra) Ehhez már feltétlen külsõ hûtõfelület kell (fémház, vagy hûtõborda). Elembõl 3db, akkuból 4db kell, hogy lemerülésig, jó fényerõvel világítson, (fehér led, és egyszerû elektronikák esetén). Komoly lámpákhoz komoly akku is kell (terhelhetõség, üzemidõ)
-Megadott üzemidõ is mond valamit: ha a fentieknél lényegesen hosszabb, az azt jelenti, hogy biztos nem világít a lehetséges max fénnyel végig (pl. nem állandó a fényerõ, a végére fokozatosan lecsökken a teljesítmény).

2.) Lumen, Candella, Lux:
-Candella értékbõl a nyílásszögre lehet következtetni: ugyanolyan fényteljesítményû lámpának nagy Candella értéke lessz, ha szûk nyílásszögû optikát tesznek a LED elé, illetve egy szóóórt fényû optikának meg egész kicsi.
A Candellavadász fénykardokkal várhatóan csõlátás lessz (fényes folt a setét éjszakában). Túl szórt se jó: ugyan nagyon jó lessz a térérzet vele totál sötét esetén, de tempósabb haladásra alkalmatlan, illetve a szembejövõk, a közvilágítás fényei elfedik, sötét marad a világított rész...
-Lux érték a lámpától mért távolságtól, és a nyílásszögtõl is függ, némely gyártók elég furrmányos távolságból végzik a lámpateszteket...

Látatlanban:
-Cateye max 1W-os fénykard lehet, aránylag jó optikával, valószínûleg nincsen full kihajtva (50-100lum?), és merüléssel gyengül a fényerõ, akksifesz valószínüleg kevés neki (csak elem). Jó "látszani" kategória.
-Sigma 3W-os led full kihajtva (~240lumen), már tisztességesen látni vele, de terepen repeszteni még nem az igazi.
-Taktika lámpás link (~500 lumen) komolynak tûnik.

Mindegyik lámpa más kategória.

Régebben volt szó itt Tescos? lámpákról, a jobbikban SSC P4 led van, töredék árért...

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Ha javasolhatom, ne az üzletben próbáld ki, hanem az üzlet elõtti járdán, utcán. Most még viszonylag korán sötétedik, ha zárás elött mész, már elég sötét van.
Ég és föld a különbség, egy zárt helyiségben mindennek jó fénye van. Mostanában különösen jó lenne a teszt, mert a nedves aszfalton messzebbre világítva csak jó lámpának a fényét látni.
Marci

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Szerintem ezt is nézd meg láttam árához képest meggyõzõ fénnyel bír lehet én is veszek egyet. Van az üzletben kilehet próbálni.
http://www.bringabut...adapterrel.html
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Továbbra is nagy érdeklõdéssel figyelem a hozzászolásokat ezen témával kapcsolatban, és bár láthatóan többnyire mindenki valami egyedi megoldáson dolgozik, én mégis az üzletekben kapható lámpák közötti választáshoz kérnék tanácsot (ismét).
a) Nemrég fedeztem fel a Cateye HL-EL450 es lámpát ami a korábbi modell (400,410) 180-as candela-ban megadott fényerejérõl 400-as értékre nõtt.
http://webshop.pedal...Cateye_HL-EL450
http://www.bikefix.n...eye-el-450.html
10-13E
B) SIGMA_SPORT - POWERLED lámpa ahol viszont Lux-ban van megadva az érték:
http://www.neuzer.hu...ryID=199#prod_3
27E
c) Az fórumon említett taktikailampa.hu oldalon talált lámpák közül valamelyik 250-500 lumenes tartományban lévõt lehetne alapul venni. (bár ezek más területre lettek kitalálva) Többnyire valamilyen CREE ledes lámpák.
pl : http://taktikailampa...emium-led-lámpa
~26E

Mire lehet számítani fényerõben , szórásban a fentebbi esetekben körülbelül?
Szóval felmerül ismét a kérdés lumen? lux? candela? Hogyan lehetne legalább közelítõleg összehasonlítani az értékeket anélkül hogy kipróbálnánk minden lámpát? Mondjuk pl. logikus gondolkodással nem érthetõ, hogy egy powerledes 90lux-ot (elméletileg) leadni képes lámpa mitõl 27E miközben egy 400 candela-s csak 13E? Valamint gondolom az üzemidõbõl is lehet következtetni, vagy a felhasznált LED-ekbõl pl Powerled<>CREE. A taktikailámpás oldalon található termékek többsége erõsnek tûnik, de maguk az értékek számszerûleg nem. Ugyanakkor pedig CREE ledesek :). Tudatlanságom mellett valószínûleg segit a gerillamarketing is a megtévesztésemben. :D

Itt egy nemtudom mennyire reális konvertáló oldal :)
http://www.unitconve...lumination.html

(A dealerextreme-s dolgot most direkt kihagytam, valószínûleg ár/teljesítményben az a legjobb ha a gyíkságait leszámítjuk)

L88

L88

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok!

Én egy MC-E ledet szeretnék agydinamóról meghajtani. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogy tudom megvalósítani. Ami kapcsolásokat találtam, azoknak a kondik miatt elég nagy a helyigényük.
Itt a 6-os variáció nekem elég lenne.
Meg lehetne-e oldani a dolgot egyetlen kisebb kondival, meg valami led driver-rel?

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Lehet különbözõ típusokat beszerezni újat és használtat is, de még nem teszteltem. Ez a kérdés kicsit olyan minta egy pékségben megkérdezném hogy a pultban lévõ kenyér ugyanolyan-e mint amit múlt héten ettem. Nyilván azt mondják, hogy igen.

Szia!

Az én kérdésem konkrétan a belinkelt akkupakkra vonatkozott, ugyanis a netrõl rengeteg helyen lehet rendelni akkukat, néha irreálisan magas (ráírt) kapacitással. Pölö a dealextreme-en is több akkunál is írták a felhasználók hogy az akku a névleges kapacitásnak csak 50-60%-át tudta leadni. Ezért kérdeztem hogy Neked mik a személyes tapasztalataid vele.

Üdv

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Azt nem vetted figyelembe hogy a cellákat össze is kell kötni + van benne védelmi elektronika + vízálló gumicsomagolás + vezeték.
Szóval komplett egységet kapok ennyiért és nem kell vele bajlódni.
A töltõt pedig nem kell buherálni :) (nem is értek hozzá).
2000x4+3000=11000, ugyanott vagyok.

Szia!
én még nagyon amatõr vagyok a lámpaprojektekben, de szerintem az a 11e sok, ennyiért itthon is szerezhetsz:
1 ennél erõsebb cella 2000 körül van (láttam a vaterán már 3ah-t is), abból 4 az 8ezer, töltõt pedig nagyon jót találtam a vaterán, és nagyon pontos is: 4,17voltnál szépen beáll csepptöltésre, ráadásul egyszerre 2 pakkot lehet vele tölteni némi átalakítással (3000ft)

http://www.vatera.hu..._160482268.html nekem bejött és csak minimálisan kell átalakítani akupakk töltésére
JA ha pedig mindezt a dealextreme-rõl rendeled, kijöhetsz 8000 körül...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Írtátok, hogy li-ion akksival ne is rakjak a led elé soros ellenállást, csak megfelelõ multifuse-t.kérdésem: azalatt a néhány másodperc alatt, amíg a multifuse bemelegedik, nem ég le a led a túláramtól?

Magam részérõl úgy csinálom, hogy 7,4V-os akkut használok.
Így kettõ led chip kerül sorosan egy körbe, és ez a soros kör kétszer egymás mellé párhuzamosan.
Vagyis egy 4 chipes ledet tud így megtáplálni a 7,4 V-os kamera akku.
Az akku elektronikája úgysem tudna nagyobb áramot biztonságosan elvinni.

az akku pakk a derekamon van.
Onnan a sisakig 2X075-ös réz huzal viszi a tápfeszt.
Annak az ellenállása kevés ahhoz, hogy beálljon rajta az áram, ezért
még sorosan kötök vele 1 db 0,78 Ohmos ellenállást az akku csatlakozóban.
Még ugyanitt egy zárlat védõ multifuse-t is sorosan kötöttem, aminek az értéke 1,6-1,8A körüli.
Ennek nálam már volt is szerepe, amikor a csatlakozó dugóban egy elemi szál zárlatot okozott.

Ez így nekem normálisan meghajtja az MC-E ledet 6 órán keresztül 6600 mA/h-s akkuval.
A fényerõ csökkenése a vége felé kezd észrevehetõvé válni.
A 6 óra letelte után még jóideig világít de az már nagyon erõsen gyengülõ fényt jelent.

Szóval szerintem jó ez így is. Egy kisebb értékü multifuse karakterisztikáját kihasználva
lehet a fényerõ csökkenést valamennyire kompenzálni de sok értelme nincs sz'tem.
Amennyivel több a fényerõ azt úgysem látjuk meg.
Még azt is alig veszed /veszem/ észre amikor a fény a felére csökken,
legalábbis a jó látás szempontjából. Ahhoz közvetlen egymás után kellene látni a különbséget.
A fele fénnyel is még bõven jól látsz.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás

Üdv! BUÉK!

Végre összeraktam a sk. lámpámat, de ahogy tesztelgetem, hasonlítgatom az az érzésem, hogy a ledeknél megadott lm értékekkel valami nem stimmel.
4db CREE XPG led van benne. Erõsen világít, tök jó, de az asztali halogén lámpához képest gyengébb. 660lm-es az 50W-os izzó, a 4 led 1A-en meg 1380lm.
Jobb mintha készen vettem volna egyet 100.000-ért, de kicsit csalódás így. Jó a hûtése, túl lehet hajtani, 8 ledre bõvíthetõ, van benne még lehetõség, úgyhogy fejlesztem még egy kicsit.

Viszont sikerült olcsón szereznem Li-ion aksit. Ha érdekel valakit Február vége felé tudok még hozatni: http://www.batterysp...femaleplug.aspx
Kb. 11000 Ft töltõvel együtt.

Uf.

Szia!
én még nagyon amatõr vagyok a lámpaprojektekben, de szerintem az a 11e sok, ennyiért itthon is szerezhetsz:
1 ennél erõsebb cella 2000 körül van (láttam a vaterán már 3ah-t is), abból 4 az 8ezer, töltõt pedig nagyon jót találtam a vaterán, és nagyon pontos is: 4,17voltnál szépen beáll csepptöltésre, ráadásul egyszerre 2 pakkot lehet vele tölteni némi átalakítással (3000ft)

http://www.vatera.hu..._160482268.html nekem bejött és csak minimálisan kell átalakítani akupakk töltésére
JA ha pedig mindezt a dealextreme-rõl rendeled, kijöhetsz 8000 körül...

Volna egy kérdésem a szakikhoz:

Írtátok, hogy li-ion akksival ne is rakjak a led elé soros ellenállást, csak megfelelõ multifuse-t.kérdésem: azalatt a néhány másodperc alatt, amíg a multifuse bemelegedik, nem ég le a led a túláramtól?

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Szia!
...
Mennyire életképes ez az akku? Ténylegesen le tudja adni a ráírt kapacitást? Meg tudnád írni hogy mennyibe került a szállítás?

Köszi & üdv

Lehet különbözõ típusokat beszerezni újat és használtat is, de még nem teszteltem. Ez a kérdés kicsit olyan minta egy pékségben megkérdezném hogy a pultban lévõ kenyér ugyanolyan-e mint amit múlt héten ettem. Nyilván azt mondják, hogy igen.
Az ár újra vonatkozik mindennel együtt (szállítás is benne van). Ha gyorsan kell akkor hajóval 10 nap alatt van itt, de az szállításonkét 10000 Ft ami osztódik a darabszámmal.
Ismerõs szerzi be feb. végére így kevesebb a száll. költség, ezért max. 5db amit tudok hozatni. Ezért is írom ide és nem az apróhirdetésbe. Nagyobb tételben már mindenki hasznot tenne rá+ vám, stb.

A lámpám belseje (ledek mellet) szobahõmérsékleten, álló helyzetben kb. 1,5 óra alatt melegszik fel 50° ra 1A-en.Ekkor lekapcsol alacsonyabb fényerõszintre, de 10perc múlva már vissza lehet kapcsolni max-ra.
Másnak milyen tapasztalata van ez ügyben?

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.011 hozzászólás
Li-ion akksikat szeretnék összekötni, tud valaki olyan helyet GYÕRBEN, ahol csinálnak ponthegesztést?

Más eljárással is össze lehet csatolni õket?

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Üdv! BUÉK!

Viszont sikerült olcsón szereznem Li-ion aksit. Ha érdekel valakit Február vége felé tudok még hozatni: http://www.batterysp...femaleplug.aspx

Uf.

Szia!

A túlhajtást szerintem sem kell erõltetni, úgysincs olyan élõ ember a földön aki az erdõben lefelé döngetve érzékelné azt a pár lm-nyi plusszt. :)
Mennyire életképes ez az akku? Ténylegesen le tudja adni a ráírt kapacitást? Meg tudnád írni hogy mennyibe került a szállítás?

Köszi & üdv

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

halogén lámpához képest gyengébb. 660lm-es az 50W-os izzó...

Jó a hûtése, túl lehet hajtani...

Az autós halogéneknél 23 lm/W-ot szoktak megadni.
Az 500W-os vonal halogén izzóknál 19 lm/W-al lehet számolni.
Így már kedvezõbb az arány!

A túlhajtással kapcsolatban nem árt vigyázni.
Eleinte szinte észrevétlenül csökkenhet a led hatásfoka.
Sokkal késõbb veszed észre, hogy mennyit gyengült.
Szóval kockázatos. A gyárban ezeket kimérték, hogy mi az az érték,
ahol teljesíti a gyárilag megadott élettartamát. Az fölött ez gyorsan csökken.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Üdv! BUÉK!

Végre összeraktam a sk. lámpámat, de ahogy tesztelgetem, hasonlítgatom az az érzésem, hogy a ledeknél megadott lm értékekkel valami nem stimmel.
4db CREE XPG led van benne. Erõsen világít, tök jó, de az asztali halogén lámpához képest gyengébb. 660lm-es az 50W-os izzó, a 4 led 1A-en meg 1380lm.
Jobb mintha készen vettem volna egyet 100.000-ért, de kicsit csalódás így. Jó a hûtése, túl lehet hajtani, 8 ledre bõvíthetõ, van benne még lehetõség, úgyhogy fejlesztem még egy kicsit.

Uf.