Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
én is inkább a rövid üzemidõtõl tartok leginkább :)

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 hozzászólás

kéne nekem elõre villogó

két jelöltem van.....ötlet tanács érv?

Blackburn Flea USB:

Posted Image

és ez a Cateye

Posted Image

nemrég vettem blackburn flea-t én libazöldben elõször voltak vele gondjaim amiket itt ismertettem is a fórumon(kikapcsolt, villogott magától) csak egy magyar használati utasítás kellet és megoldódott minden, na hát azóta nemvettem le csak tölteni...nagyon brutális fényereje van, max fényerõvel is 1 órát simán bír, a nagy fényt úgy képzeld el, hogy nem örülsz ha a szemedbe világítanának vele:), és a 100 méterre lévõ táblát abszolut láthatóan kivilágítja, 3 funkció és mindez 17 gramm!!!! tényleg annyi!...és nem utolsó sorban bármilyen USB-rõl, kis kütyüvel ceruzaelemrõl vagy akár napelemmel is tölthetõ amit lehet kapni hozzá. Én mindenkinek csak ajánlani tudom eddig, szépen össze van rakva és igényes, nemhinném, hogy probléma lehet vele.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
kéne nekem elõre villogó

két jelöltem van.....ötlet tanács érv?

Blackburn Flea USB:

Posted Image

és ez a Cateye

Posted Image

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Legutóbb itt kaptam néhány db.-ot: Nem tudom hogy M2, vagy M2,5-ös volt?)[/I][/SIZE]

Szia!

Nagyon szépen köszönöm, eltekerek majd oda valamelyik nap :)
(Igazából ha anyát is tudnak adni akkor mindegy hogy 2 vagy 2.5)

Üdv

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

OFF: hamár LED-csavarozás: nem tudja valaki hol lehet kapni Bp-en M2-es csavart? Mindenhol csak hármastól felfelé van :(

Legutóbb itt kaptam néhány db.-ot: Bp. XIV. Ilka u. barkácsbolt;) (pontos címet nem ismerem. Nem tudom hogy M2, vagy M2,5-ös volt?)

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Valahogy így:

A lemez 1,5-2 mm vastag, hogy a led kivezetése alul is lehessen.
A széleit ki kell fúrni és azon keresztül mehet a csavar.
Azt a fém felületet amihez csavarozod, érdemes bekenni hõvezetõ krémmel
de valami sûrü hõálló zsír (v. akár szilvalekvár vékonyan) is több a semminél.
:)

Az enyémek is kábé így néznek ki :)
Teljesen jó megoldásnak bizonyult, az asztali lámpámba is így tettem be egy melegfehér Q5-öst, az már túlvan párezer üzemórán és hibátlanul mûködik.

OFF: hamár LED-csavarozás: nem tudja valaki hol lehet kapni Bp-en M2-es csavart? Mindenhol csak hármastól felfelé van :(

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..vékony rézlapra forrasztottam fel a LED hátulját úgy, hogy a réz az oldalsó érintkezõket szabadon hagyja,
és a réz lapnál fogva csavaroztam fel a hûtõbordára.)

Valahogy így:
Posted Image
http://img6.tar.hu/b...e2/28384885.jpg

A lemez 1,5-2 mm vastag, hogy a led kivezetése alul is lehessen.
A széleit ki kell fúrni és azon keresztül mehet a csavar.
Azt a fém felületet amihez csavarozod, érdemes bekenni hõvezetõ krémmel
de valami sûrü hõálló zsír (v. akár szilvalekvár vékonyan) is több a semminél.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Viszont még mindig felmerül bennem egy kérdés: a led hátulján a középsõ fémlapka szolgálja a hõelvezetést. Ha azon a részen kilyukasztom a nyákot, az elég hûtés gyanánt?, vagy az mindenképpen fémhez kell érjen (pl.: burkolat)?

ÉPP ELLENKEZÕLEG! Úgy nem fogja elvezetni a hõt a panel.
(Korábban, amikor még nem lehetett Star-verziót kapni én vékony rézlapra forrasztottam fel a LED hátulját úgy, hogy a réz az oldalsó érintkezõket szabadon hagyja, és a réz lapnál fogva csavaroztam fel a hûtõbordára.)

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás
A Star-ra szereltet bebuktam, mert abbol már kifogyott a ChopCad, mire odaértem.
Viszont egyik haverom tud nyomtatott áramkört csinálni hozzá, amin rajta lesz a mulifus és kivezetés a kapcsolóhoz...szóval ez a nyerõ.

Viszont még mindig felmerül bennem egy kérdés: a led hátulján a középsõ fémlapka szolgálja a hõelvezetést. Ha azon a részen kilyukasztom a nyákot, az elég hûtés gyanánt?, vagy az mindenképpen fémhez kell érjen (pl.: burkolat)?
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Szia! Én is hasonlóan hozzád, kezdõ vagyok, de már építettem magamnak illetve ismerõseimnek 3db 400 lumenes fejlámpát. Én nem akartam fényerõben senkit sem lenyomni, azt hiszem, a 400 lumennel bármelyik bolti fejlámpát le lehet nyomni. A lényeg, hogy ehhez én kidobott laptop akkucellákat használok, immár 5 db 3 ill 4 cellás pakkom van, és a fent említett lámpák egy ilyennel átvilágítják az egész éjszakát, nem egyszer használtam már tájékozódási versenyen.
Az elõnye a laptopakksinak, hogy ha találsz egy jó fej boltot, ingyen odaadják, szóval egy fityingbe se kerül, csak ráforrasztasz egy kábelt csatlakozóval, és világít is. Persze azért dobják ki a laptopakksit, mert valami tönkremegy benne, de ez legtöbbször az elektronika, én például eddig 4 kidobott akksit bontottam szét, és egyetlen (!) rossz cella nem volt benne...
A töltését kínai 18650 cellatöltõvel oldom meg, a vaterán találni 2-3e forintért, kell még hozzá vezeték és csatlakozó, a burkolását bicikligumi belsõvel oldom meg, 1-1 levágott darabot húzok a hármas cellapakkra keresztben illetve hosszában... ez olyan feszes hogy szerintem teljesen vízálló, bár még nem próbáltam ki.
Egyetlen hátránya hogy vigyázni kell vele, mivel házi, hogy le ne égjen a ház:) (persze ez akármelyik gyári aksival is megtörténhet, nekem eddig egyetlen aksimmal sem volt gondom, pedig már vagy 30x töltöttem...)

ja még annyit, hogy szerintem se rendelj feltétlenül külföldrõl, a chipcadnél kapható cree xp-g 1 amperen 350 lument tud, ami jobb az általad leírtnál, kapható hozzá optika is egy csomó féle. Ennél a fajtánál én jobban szeretem a luxeon k2 tffc ledeket, ezek kevesebbet tudnak, mindössze 200 lument egy amperen, de valahogy a színe a fényének jobb, mint az xp-gnek, pedig mindegyik hidegfehér. Ez elég sokat hoz rajta, én speciel 2 luxeonnal sokkal jobban látok, mint xpg-vel... ez érdekes dolog, a szakik itt a fórumban biztos meg tudják magyarázni én nem:)
Nem feltétlenül kell kínáig rohanni áramgenerátorért sem, én multifuse-s meghajtást használok, a fenti 2 leddel csak sorba kell kötni és meglepõen szépen tartja a fényerõt egész éjszaka...
A 400 lumenes lámpáimat 2500 forintból hoztam ki (+3ezer a töltõ), azt hiszem, elõtte egy 5ezer forintos energizer fejlámpám volt, ami 20 lument ad le...

bocs de ha már így belejöttem az irogatásba, olvastam, hogy valaki házat keresett a lámpájához... na én kimentem a bolhapiacra, és vettem 300 forintért használt kínai alu zseblámpát, és abból alakítottam ki a fejlámpám.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Sziasztok,

Olyan klassz lámpákat építettetek és elhitettétek velem, hogy mindezt nagyon egyszerûen, ezért nekem is megjött a kedvem, ehhez kérnék most egy kis segítséget :)

Mit javasoltok energiaforrásnak ehhez a lámpához? Világítani szeretnék vele, nem villogni, cél 3-5 óra üzemidõ.
Valószínûleg egy alu házba kerülne beépítésre, hûtéssel sztem nem lesz gond.
Köszönöm

Szia!

Én a Te helyedben a ChipCAD Kft. Honlapja -n szerezném be a cuccokat, aranyos oldal a DX de óvatosan kell bánni vele, szerintem a cuccok zöme hamis vagy bóvli. Árban sem jobb a Chipcadnél, és az ráadásul nem zsákbamacska.
Ha 3-5 óra világítás elegendõ és csak egy LED-et szeretnél használni akkor szerintem 4db ceruza-akku is tökéletesen megfelel. A LiIon-nál megintcsak a "gagyifaktor" a probléma: vagyis hogy a cellák (sok feedback szerint) meg sem közelítik a ráírt kapacitásukat, és a meghajtó-, védõ-, és töltõáramkörök mûködése/megbízhatósága is kétséges. Csúnya lenne ha éjszaka az erdõ közepén elszállna a világítás vagy ha töltés közben lángrakapna az íróasztalod :) Vagy ha mindenzt profi helyrõl akarod beszerezni akkor pedig sajnos aránytalanul drága.
De mindez persze csak az én véleményem. :)

Üdv

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 hozzászólás
Sziasztok,

Olyan klassz lámpákat építettetek és elhitettétek velem, hogy mindezt nagyon egyszerûen, ezért nekem is megjött a kedvem, ehhez kérnék most egy kis segítséget :)
Elsõ építés lesz, úgyhogy csak ismerkedem a lehetõségekkel. Ha jól szûrtem le a topikból az infókat, akkor ezekre lesz szükségem:
- led staron:
DealExtreme: $5.34 Cree XR-E Q5 Emitter on Premium Star (228LM at 1A)
- optika:
DealExtreme: $5.87 30mm*14.3mm Acrylic Lens Optic (10-Pack)
-driver:
DealExtreme: $3.60 16-Mode 3W 3.7V 7135 Circuit Board for Cree and SSC Emitters (3.7V 1000mA Output)

Ezek kompatibilis egységek?
Kell még ezenkívül valamit vennem?
Mit javasoltok energiaforrásnak ehhez a lámpához? Világítani szeretnék vele, nem villogni, cél 3-5 óra üzemidõ.
Valószínûleg egy alu házba kerülne beépítésre, hûtéssel sztem nem lesz gond.
Köszönöm

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

....tudnál valami üzletet, vagy alkatrészt ajánlani, amibõl kinyerhetõ ez az ominózus 20 x 20-as zártszelvény?

pl. Metalservice... (általában 6méter hosszú szálat árulnak... :( )

Az optika felszerelését hogy képzelted el? Mert, ha jól láttam, ennek a típusnak nem lábai vannak, hanem a LED alján érintkezõlapok. Ha az aljára ráforrasztom a vezetékeket, akkor alapból "rücskös" lesz. Tehát hogy rögzítsem az alulapon úgy, hogy az az optikának is megfelelõ legyen (tehát hogy ne ferdén álljon?)

? Optikáról, vagy a ledrõl van szó?:confused:

1.) LED: Gyárilag "star"-ra szerelve érdemes venni, mer ezzel a mini leddel egyébként elég nehéz bánni házilag! A star is, és a holder is úgy van kialakítva, hogy az optikát a holderrészbõl kiemelve ráforraszthatók a star kivezetéseire a drótok, illetve itt lyukas a holder, ezek nem zavarják a felfekvést...
Ha mégsem "star-os" leded van akkor több módszer is kínálkozik magának a lednek a hûtõbordára rögzítéséhez:
a.) Felülrõl odaforrasztani a drótot (a 2 kis érintkezõtészrõl óvatosan lekaparni a szilikongumi réteget) -optika is odaférjen!
-Alulról hõvezetõ ragaccsal ragasztani, (estleg plussz szigetelõ réteget még közé -pl. 1 réteg csillám-)... lényeg, hogy a hûtõborda ne zárja rövidre a ledet...
b.) Rézlemez csíkra felforrasztani az alsó hõvezetõ részt. Így lemezvastagságyi hely van alul beforrasztani az érintkezõket.
c.) Nyákon a led alatti hõátadórésztt egy csíkban kivágni, ebbe a lyukba illeszkedõ alulemez pogácsát készíteni, ami picivel vastagabb mint a nyák. Nyáklapra (felül a fólia) felforrasztani a led érintkezõit. hõvezetõ pasztával bekenni a pogácsa 2 oldalát, majd a nyákot lerögzíteni a hûtõfelületre...

2.) Optika gyári holderrel történõ rögzítésekor b.) esetnél lemezvastagságnyi alápakolás szükséges, hogy szintbe kerüljön az optika (a holder háta, és a led háta azonos síkban legyen). A többi esetben alapból szintben lessz a holder.

3.) Általam leírt, holder nélküli rögzítéskor nincs kapcsolat az optika, és a led között. Ekkor nem maga a led tájolja az optikát, hanem mindkettõt kézzel bejátszva, a megfelelõ pozícióban kell rögzíteni a zártszelvény lámpaházhoz (ragasztás)...

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

melyik led megy halozati feszrol?

-Legegyszerûbb / kompaktabb megoldás: SSC Acriche sorozat közvetlenül 220VAC-ra köthetõ powerledek -nem túl olcsó, hatásfoka se egetverõ-. Chipcadnál is kapható: AW3231 4Wattos hidegfehér 215lumen 20mA szigetelt alunyákon 2625Ft+á. Semmilyen külsõ eletronikára nincs szükség a meghajtáshoz: Drótot ráforraszt, alulapot felcsavaroz (minimális + hûtés nem árt neki).
Én pl. varrógép izzót váltottam ki így, nagyon szuper lett!
-Legolcsóbb megoldás közönséges huzallábas ledekkel, aránylag jó hatásfokkal SKORItól
Posted Image
Huzallábasok helyett lehet pl. CREE MP-L (20Wattos) melegfehér ledet használni: a benne lévõ 3db független ledsort sorosan kötni. A jóval nagyobb áram (250mA) miatt: Kondikat arányosan növelni, illetve a soros ellenállásokat arányosan csökkenteni...;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Bármelyik megy amit rákötsz egy ilyen vagy hasonló egységre:
>>DealExtreme: $7.48 1*5W 3.5V~3.8V 2A Constant Current LED Driver (110V~240V AC)<<

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
melyik led megy halozati feszrol?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás
A házra megtaláltam a megoldást.... nem zártszelvény lesz, hanem alumínium doboz (kép lent), így a holderrel együtt bele tudom rakni az optikát.
Viszont a LED rögzítése még mindig kérdéses számomra, hogy mi módon rögzíthetem fel?
Valakinek valami ötlet?
Posted Image

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

Így csinálnám: Akár 20×20-as alu zártszelvény elejére is ráragasztható az optika

Ez szuper ötletnek hangzik, viszont.....
....tudnál valami üzletet, vagy alkatrészt ajánlani, amibõl kinyerhetõ ez az ominózus 20 x 20-as zártszelvény?

A ledet egy zártszelvénybe illeszkedõ passzentos alu darabra szerelném, azt az optikához passzoló mélységig nyomnám be a lukba (oldalról csavarral, vagy hõvezetõ ragaccsal is rögzíthetõ, ha nem sikerülne elég passzentosra)... :)

Az optika felszerelését hogy képzelted el? Mert, ha jól láttam, ennek a típusnak nem lábai vannak, hanem a LED alján érintkezõlapok. Ha az aljára ráforrasztom a vezetékeket, akkor alapból "rücskös" lesz. Tehát hogy rögzítsem az alulapon úgy, hogy az az optikának is megfelelõ legyen (tehát hogy ne ferdén álljon?

egyébként köszi az eddigi segítséget...hasznos volt :)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Vettem egy XP-G LEDet, és hozzá való CXP-W optikát. Ezt szeretném egy házba beletenni, ami mellesleg nem árt, ha vízhatlan is (inkább fontos, hogy az legyen :).
A gond az, hogy az optika 21x21mm négyzet alakú, és nem sok ötletem van, hogy ezt mi módon tudom megoldani. Elsõre fém zártszelvényre gondoltam, hogy a hõelvezetés is megoldódjon, de ilyen méretben nem találtam.

Így csinálnám: Akár 20×20-as alu zártszelvény elejére is ráragasztható az optika: Zártszelvény végét síkba, utána süllyesztés, hogy a holder nélküli optika bele illeszkedjen (lehet a 4 kis pozícionáló pöcköt is le kell kapni). Végül valami átlátszó mûgyantával odaragasztani, (arra figyelni, hogy a kúpos részre lehetõleg már ne menjen), az optika túllógó peremét lereszelni .
A ledet egy zártszelvénybe illeszkedõ passzentos alu darabra szerelném, azt az optikához passzoló mélységig nyomnám be a lukba (oldalról csavarral, vagy hõvezetõ ragaccsal is rögzíthetõ, ha nem sikerülne elég passzentosra)... :)

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás
Hello mindenki!

Egy kis segítségre/ötletre lenne szükségem:
Vettem egy XP-G LEDet, és hozzá való CXP-W optikát. Ezt szeretném egy házba beletenni, ami mellesleg nem árt, ha vízhatlan is (inkább fontos, hogy az legyen :).
A gond az, hogy az optika 21x21mm négyzet alakú, és nem sok ötletem van, hogy ezt mi módon tudom megoldani. Elsõre fém zártszelvényre gondoltam, hogy a hõelvezetés is megoldódjon, de ilyen méretben nem találtam.
A házba csak az optikát szeretném bepakolni és egy háromállású kapcsolót, tehát nem kell sok hely (elég lenne egy négyzetes zártszelvény, ami mondjuk 3-4cm hosszú), mert az áramforrás más helyen lesz.
Szóval ehhez szeretnék ötleteket, ti hogyan oldanátok meg?