Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.686 hozzászólás

Hozé-lámpások: ha töltöm akksi, akkor világít ugye a piros és a zöld kis ledecske a panel-en....akkó van feltöltve ha teljesen kialszik a piros?

Amíg tölt, erõs a piros. A töltés végén fokozatosan gyengül a piros de kialudni nem fog. Akkor már leveheted, fel van töltve.
Marci

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
pauly: Cateye hl-el135...web-es áron olyan 4500ft körül van...egész korrekt

Hozé-lámpások: ha töltöm akksi, akkor világít ugye a piros és a zöld kis ledecske a panel-en....akkó van feltöltve ha teljesen kialszik a piros?

pauly

pauly

vendég

• fórumtag
  • 90 hozzászólás
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani valamilyen jó ledes elsõ lámpát olyan 3-4-ért kb?Olyat aminek a rögzítése nem egy kalap sz@r.:)
Ahogy olvasgattam meg tapasztaltam, nagyon sok lámpánál hamar eltörik a rögzítõ konzol pl.
Ennyi pénzért van olyan lámpa ami tényleg jó,vagy mindegyik egyforma kb?Vagy milyen lámpák között keresgéljek amiknek jobb a rögzítése?
Köszi!

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 hozzászólás

Kösszönöm a választ, de sznob országútisként nem tudnám elképzelni az agydinamót, akkor inkább cserélgetek akksit.
Eza magicshine nagyon hasonlít a dealextreme-s lámpára, az ennek az utánzata?

Egy ilyet esetleg? ;)
Feltöltött kép

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás

Persze, annak a huszonnyolcadik féle verziója. A lényeg: P7 led, boom reflector, és kínai tornacipõhöz méltó ár.... :-)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Milyenekkel találkoztál eddig? Hasonló felépítésû 12voltos ledes SPOT fényforrások voltak azok amelyeken túl kicsi volt a nyílásszög?

Eddig csak 1féle hasonló "Cree ledes 3-as spot" volt a kezemben, ami 220V-os volt...

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

Igen csak olyat már nem veszel sehonnan

Biztos ez?
Írj privátot...

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Kösszönöm a választ, de sznob országútisként nem tudnám elképzelni az agydinamót, akkor inkább cserélgetek akksit.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás

Tanácsot szeretnék kérni. Egy esetleges hosszabb (megállás nélküli kb. 500-600km) országúti túrához kéne lámpa. Olyan kéne, hogy végig bírja az éjszakát, de ne kelljen hozzá külön csomagnyi akksi. Arra gondoltam, hogy az elsõ villára szerelhetõ legyen, így talán kevésbé zavarná a szembe forgalmat és esetleg jobban is látható lenne az út. Létezik ilyen lámpa, vagy csináltatni kellene (esetleg innen valamelyikõtök csinál rendelésre lámpákat?)?

Egyértelmû, hogy dinamós lámpára van szükséged.
Elõször is kell fûznöd/fûzetned egy új elsõ kereket (dinamós agyat már itthon is lehet kapni, pl. itt). Vagy akár rendelhetsz külföldrõl kész kereket, picit drágább, de egyszerûbb (ebay-en láttam már, a németen).
Ezután jön a neheze :-)
A nehézséget az okozza, hogy mivel te országúton szeretnél világítani, olyan lámpa kell, aminek ugyan erõs a fénye, de a szembejövõ autósokat nem vakítja (és persze az agydinamóval mûködik). Na ez a kettõ tulajdonság így együtt komoly kihívás elé állítja a lámpagyártókat...
Vannak azért lehetõségek, pl. a Supernova kifejezetten erre állt rá: Supernova Lighting Systems - E3 PRO illumination of choice
Ezzel már egész jól lehet látni, és talán még az ára is elfogadható (mármint ha nem az 5 ezer forintos árkategóriában gondolkozol...).
Amire még érdemes rákeresned, az az StVZO, a németek közúti világítással kapcsolatos szabályozása (törvényei?), ha egy lámpa ennek megfelel, akkor tuti biztos nem vakít. Van még gyártó, aki tud ilyet (B&M például, sõt mintha múltkor az angoloknál is láttam volna hasonlót).
Ez egyébként (mármint hogy ennek a szabványnak megfelel) nem csak azért jó, mert nem vakítasz, hanem azért is, mert konkrétan az utat világítod magad elõtt, nem pedig az ufókat az égen. Ez lehet jó, lehet nem jó, érdemes kipróbálni, tetszik-e a dolog. Van azért haszna annak is, ha a környezeteddel is tisztában vagy, és egy kis szórt fény még belefér.

Ez a "szép" megoldás. A nemszép, de olcsó megoldás az, hogy veszel egy Magicshine-t tartalék akksival, ezekkel a fél fényerõs üzemmódban a leghosszabb éjszakát is átvilágíthatod, és ha ügyesen beállítod, a szembejövõk sem fognak nagyon villogni. Kicsit persze macerás töltögetni az akksikat, meg cserélgetni, viszont ezt kb. az agydinamó árából megúszhatod... Hát igen, ilyen az élet.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Szívesen vennék egy lámpát, biztos használnám máskor is a jövõben. Hozé lámpa csak egyszer van egy évben, nem?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Hozé lámpa

Igen csak olyat már nem veszel sehonnan

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
simán tudsz kölcsönkérni valakitõl

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Hozé lámpa
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Tanácsot szeretnék kérni. Egy esetleges hosszabb (megállás nélküli kb. 500-600km) országúti túrához kéne lámpa. Olyan kéne, hogy végig bírja az éjszakát, de ne kelljen hozzá külön csomagnyi akksi. Arra gondoltam, hogy az elsõ villára szerelhetõ legyen, így talán kevésbé zavarná a szembe forgalmat és esetleg jobban is látható lenne az út. Létezik ilyen lámpa, vagy csináltatni kellene (esetleg innen valamelyikõtök csinál rendelésre lámpákat?)?

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás
Köszönöm a válaszodat, érdekes helyzet.
A hõleadás azt könnyen megoldanám, olyan a felfogatás, hogy (szinte) az egész lámpatest szabadon van. (+ menetszél is éri)
Viszont az, hogy a 12voltos ólomakksiról való meghajtás bonyolultabb/nem valószínû kicsit elszomorít.
Milyenekkel találkoztál eddig? Hasonló felépítésû 12voltos ledes SPOT fényforrások voltak azok amelyeken túl kicsi volt a nyílásszög?
Azért gondoltam ezekre, mert kevesebb bíbelõdéssel járna, mint építeni egy sajátot (bár az valóban sokkal jobb lenne) :S
Azért köszi.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

12v 20w halogén fejlámpát használok, 12v 7,2ah zselés akksirol hajtva'. A következõ "fejlesztésre" gondoltam: vannak MR16 foglalatú, 12voltos power LEDes spot "izzók" pl ez: MR16 LED 9 Watt
Nah most, ha az én rendszeremre ezt rákötném, minden további nélkül mûködne, valamennyivel tovább bírná, valamennyivel másabb lenne a fénye... ?! Vagy kell + elektronyika hogy mûködésre bírjam?
Help plz, számomra az ilyen foglalatú SPOT fényforrás lenne a legmegfelelõbb. Kösz, w21

-A Spot névleges 12V váltófeszrõl megy: Elektronika egyenirányít, pufferel, így gyök2×-es belsõ egyenfesz ~16V keletkezik.
-Ha 12V-os ólomakksit használsz, akkor ez a belsõ egyenfesz kb. 13...9V lessz!:(
Errõl a feszrõl próbálna mûködni a tulajdonképpeni ledmeghajtó elektronika. Elektronika felépítésétõl, meg a led páldányok égésfeszültségétõl függ, hogy képes-e normálisan mûködni ilyen alacsony tápfeszültségrõl...

Valószínûleg step-down feszültség csökkentõ kapcsolóüzemû áramkör van benne, ami valószínûleg csak teli ólomakksinál tud rendes teljesítményt a ledekre juttatni. Ha a bemeneti egyenirányító diódákat kiiktatod (közvetlen a pufferre csatlakoztatod az akksit), akkor talán elég is lessz a feszej a rendes mûködéshez -ha normális elektronikát raktak bele-. ;)

A ledház hûtésérõl se feledkezz meg! Gondolom az eredeti lámpa külsõ háza zárt, ami megakadályozná a lámpafej hõleadását a környezõ levegõnek... :( A hûtõbordát tanácsos 80°C alatt tartani, de hidegebben picit nõ a hatásfok...

~2×-es üzemidõ, és hasonló fénymennyiség várható, mint az izzóval. Gyári adatok alapján nem túl jó hatásfokú ledek vannak benne... Nyílásszög, illetve központi fényerõ pedig az optikától függ. (Amilyennel én eddig találkoztam, az erõsen spotos volt, talán túlzottan is kicsi volt a nyílásszög...)

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás
Hello LED guruk!
Következõ a helyzet: én még ma is (hetente kb 1x) 12v 20w halogén fejlámpát használok, 12v 7,2ah zselés akksirol hajtva'. A következõ "fejlesztésre" gondoltam: vannak MR16 foglalatú, 12voltos power LEDes spot "izzók" pl ez: MR16 LED 9 Watt
Nah most, ha az én rendszeremre ezt rákötném, minden további nélkül mûködne, valamennyivel tovább bírná, valamennyivel másabb lenne a fénye... ?! Vagy kell + elektronyika hogy mûködésre bírjam?
Help plz, számomra az ilyen foglalatú SPOT fényforrás lenne a legmegfelelõbb. Kösz, w21

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Találtam egy szimpatikus árú ledet de ha tudtok profibbat jó árban akkor azt választom.Fontos lenne a jó energiahasznosítás sok fényt kis fogyasztással,és az is hogy jól lehessen látni azon a színhõmérsékletû fényben amit a led produkál.
Itt vannak a led adatai
Ledium Luxeon Rebel Micro Trispot modul, természetes fehér Cikkszám: MOD-TRS-PWN1-0100 A LEDIUM Rebel Micro Trispot modul 3 db. Luxeon Rebel LED-bõl összeállított kör alakú modul. Átmérõje mindössze 23 mm! Teljes fényáram: 300 lm@350, mA. 700 mA meghajtásnál helyettesíti a 35W halogénlámpát, ekkor mindössze 7,5W a fogyasztása A modul 3 db. sorosan kapcsolt Luxeon LXCML-PWN1-100 LED-et tartalmaz.

Maximum 700 mA áramerõsséggel hajtható meg. Kizárólag hûtéssel szabad használni! 3,5K Ft-ba kerül A modulhoz 3 tagú 23 mm. átmérõjû optika rendelhetõ. Ez esetleg hasznos lehet hozzá,gondolom. 1,1K

Esetleg egy hasonlóan jó, melegfehér MCE4WT-A2-7B0-J0 STAR CREE MC-E 320 lm Warm Whi 3 039 Ft+áfa led? Ez (10Wattos, 4chipes) led[/I]. Led adatlap. Kapható optikák közül talán: " CXP-D (FA10666) XP-E optika +/-8° 195 Ft "-t érdemes, (de a tartón kicsit faragni kell, hogy rámenjen; MC-E-vel kb +/-10°-os lessz)...

LED meghajtásnak meg Skori-tól valamit... ;)

Márton111

Márton111

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Kedves fórumozók, bikemag klubtagok

Egy kéréssel fordulok hozzátok

Ha segítene valaki megépíteteni egy áramátalakítót nagyon hálás lennék, és megegyezés alapján honorálnám, is a munkáját
Adott egy makita BML 185-ös reflektor amit egy 18V 3 Ah-s lítium aksi hajt meg és 10W-os xenongázzal töltött halogén izzó van benne – most Helyette ledet szeretnék de ennek nagyon precíz feszültség és áramerõsség igénye van , ide kéne egy áramátalakító , ami nem fût hanem átalakít minél kisebb veszteséggel. Ezt az átalkítót szeretném ha valaki megépítené nekem.
Az átalakítás ledesre reményem szerint valamivel kisebb kisebb fogyasztással jóval erõsebb fényt kapnék, és ütõdésre érzéketlenné válna (volt hogy felborult és 1 perc múlva ki is égett a drága égõ) használnám távolsági reflektornak (kivilágítani, a ház körül ha mozgás van megnézni mi okozza)és munka lámpának helyi világításra Esetleg, ha ez nem okoz nehézséget az elektronika elkészítésében,tennék rá egy fokozatmentes kapcsolót a fényerõ szabályozására vagy 2- vagy 3 fokozatú fényerõszabályozó kapcsolót azt szeretném ,ha lejjebb venném a fényt fogyasszon kevesebbet.
Találtam egy szimpatikus árú ledet de ha tudtok profibbat jó árban akkor azt választom.Fontos lenne a jó energiahasznosítás sok fényt kis fogyasztással,és az is hogy jól lehessen látni azon a színhõmérsékletû fényben amit a led produkál.
Itt vannak a led adatai
Ledium Luxeon Rebel Micro Trispot modul, természetes fehér Cikkszám: MOD-TRS-PWN1-0100 A LEDIUM Rebel Micro Trispot modul 3 db. Luxeon Rebel LED-bõl összeállított kör alakú modul. Átmérõje mindössze 23 mm! Teljes fényáram: 300 lm@350, mA. 700 mA meghajtásnál helyettesíti a 35W halogénlámpát, ekkor mindössze 7,5W a fogyasztása A modul 3 db. sorosan kapcsolt Luxeon LXCML-PWN1-100 LED-et tartalmaz.

Maximum 700 mA áramerõsséggel hajtható meg. Kizárólag hûtéssel szabad használni! 3,5K Ft-ba kerül A modulhoz 3 tagú 23 mm. átmérõjû optika rendelhetõ. Ez esetleg hasznos lehet hozzá,gondolom. 1,1K Ft Úgy gondoltam a led gyûrût egy processzor hûtõbordára lehetne felszerelni vagy más jó hõvezetõ alu idomra, mert zárt térben lesz a reflektorban ami mûanyag (de egy 10W-os halogén fûtését kiállja). Viszont az aksim 3A-s nem 0,7A-s amit a led szeret. Meg a feszkó is 18V a lednek aszem 12V(?) kéne.
Ehhez kérek egy kis segítséget…

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 hozzászólás

én is inkább a rövid üzemidõtõl tartok leginkább :)

hát ha azt kevesled, majd kötsz alá 1 ceruzaelemet és mindíg töltve lesz:D