Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

A három v. négy góliátos rúdlámpa biztonsági õröknek jó mert jót oda lehet vele sózni! ..ha kell. :)
..na de az is már jókora erejü power leddel!

ja, nem is igazán használtam, külön hátizsák kell a cipeléséhez

mondjuk a kidolgozás minõsége tényleg nagyon ott volt a szeren, de a használati értéke nekem nem sok volt, ha jól tudom amerikában ez a mag-lite a rendvédelmi szervek rendszeresített lámpája, pont amiatt, mert lehet vele verekedni :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Nemrég pedig egy bazi nagy Mag-Lite krypton izzós lámpát cseréltem sokkal kissebb led-esre, És akkor még nem is beszéltem, róla, hogy sokkal nagyobb a súlya is.

A három v. négy góliátos rúdlámpa biztonsági õröknek jó mert jót oda lehet vele sózni! ..ha kell. :)
..na de az is már jókora erejü power leddel!

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Nem értem miért olyan elterjedtek azok az elsõ lámpák, amelyek olyanok, mint a hátsók, csak fehérben. Ilyen régen nem volt, akkor még tudták azt, amit ma már elfelejtettek: az elsõ lámpa arra való, hogy az utat világítsuk meg vele magunk elõtt, a hátsó meg azért, hogy szétszórja magunk mögött a fényt, hogy minél többen és minél messzebbrõl lássák. Ezért elõre érdemes még halogén izzósat venni.

Közvilágítással rendelkezõ helyen nem olyan fontos a jó megvilágítás, ellenben az elem élettartam és a láthatóság sokat számít.

Csak mondok egy példát: a halogén elsõ lámpám aksival másfél, maximum 2 órát bírt világítani, ami sokszor azt jelentette, hogy már csak pislákoló fénnyel értem haza. A led-es lámpám 120 órát tud villogni, ami több hónapi használatot tesz lehetõvé. Azért az nagyon nem mindegy.

Nemrég pedig egy bazi nagy Mag-Lite krypton izzós lámpát cseréltem sokkal kissebb led-esre, de a kicsi ledes fényerõben többet tud ceruza vagy AAA elemmel!!!, és nem kerül 10 óra használat 1500 Ft-ba, ugyanis ennyi 2 normális alkáli góliát elem, az aksi töltõvel meg jó ha kijönne 10 rugóból. És akkor még nem is beszéltem, róla, hogy sokkal nagyobb a súlya is.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezeket fõleg a közvilágítással ellátott részeken a láthatóság feltételének a teljesítésére szánták.
Persze ha kicsit lefelé billentve szereled akkor a semminél többet ér világítás nélküli részen is de nem kifejezetten arra készült.
Elsõsorban a kresz feltételét teljesíti. Aki olyant vesz az vagy tudja, hogy miért, vagy rájön..

Ami a halogén izzós lámpát illeti, csak számokat írok.
- A 3 Wattos halogén 60 lumen fényt ad le.
- a 3 Wattos led 210-330 lumen fényt tud leadni.

Ebbõl látszik, hogy mit miért nem érdemes már halogén izzót használni.
Az viszont érthetõ, hogy pl most a halogénban miért láttál jónak tûnõ megoldást.
Azokat fókuszoltabb fényüre készítették. Viszont egy megfelelõen fókuszolt led ennél 4-5 -ször jobban világít azonos fogyasztás mellett.

tomes

tomes

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Nem értem miért olyan elterjedtek azok az elsõ lámpák, amelyek olyanok, mint a hátsók, csak fehérben. Ilyen régen nem volt, akkor még tudták azt, amit ma már elfelejtettek: az elsõ lámpa arra való, hogy az utat világítsuk meg vele magunk elõtt, a hátsó meg azért, hogy szétszórja magunk mögött a fényt, hogy minél többen és minél messzebbrõl lássák. Ezért elõre érdemes még halogén izzósat venni.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

"2X brighter than a Super high-flux LED – up to 7,500 candela (peak beam intensity); 120 lumens"
Azért a 120 lumen nem valami hú de sok, sõt elég kevésnek tûnik. Persze attól függ mihez képest nézzük.
A régi lámpákat tényleg még az is magasan veri.

nekem ilyen az egyik: DealExtreme: $13.55 UltraFire Cree C3 Flashlight with 2xAA Extension Tube Bundle

gyalogos túrához, meg általános használatra szerintem bõven elég a fénye, de még bringázáshoz sem rossz, persze az már sebesség fûggõ erõsen

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
"2X brighter than a Super high-flux LED – up to 7,500 candela (peak beam intensity); 120 lumens"
Azért a 120 lumen nem valami hú de sok, sõt elég kevésnek tûnik. Persze attól függ mihez képest nézzük.
A régi lámpákat tényleg még az is magasan veri.

pugetto

pugetto

vendég

• fórumtag
  • 62 hozzászólás

Tegnap szert tettem 2 zseblámpára, amiben cree ledek vannak.

Eléggé el vagyok hülve a teljesítmnyüktõl. Hihetetlen mennyivel erõsebb fényük van a kis elemekkel, mint a góláit elemes Mag-Liteomnak volt. Az egyik ráadásul még fókuszálható is, és nagyon messzire világít.

Ilyen kéne bicaj lámpában is :)

Éjszakai túrákon ez van a sisakomra erõsítve:

Tactical Hand-Held Series - Scorpion® LED | Streamlight

Bár nem olcsó, 10K körül mozog az ára, de nagyon hatásos. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szuper. Minél több kellene. Kb 10db lenne? El tudod küldeni postán?

Nagyon eltûntél. Ha komolyan érdekel akkor beszéljük meg küldjem-e és hova,
mert ki akarom egészíteni a növény világításom télire és pill. ezek vannak feleslegesben ami jól világít.
Ha tényleg érdekel akkor el tudom küldeni de ha nem az se baj, akkor ezeket tudom felhasználni itthonra.

tomes

tomes

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Nekem Cateye TL-LD 130 3 LED-es hátsó villogóm van (az óriáskapszula alakú), nem rég vettem elõ, és még mindig jól üzemel a 10 éves elemekkel.

federka

federka

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Üdv!
Akit érint:
Aldiban 1300ért adnak 1 pár ehhez hasonlót:
http://ebike.hu/imag...0b479ee1042.jpg
Szerintem jó ár. 3M fényvisszaverõ cucc, 4 piros led, elemmel.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Tegnap szert tettem 2 zseblámpára, amiben cree ledek vannak.

Eléggé el vagyok hülve a teljesítmnyüktõl. Hihetetlen mennyivel erõsebb fényük van a kis elemekkel, mint a góláit elemes Mag-Liteomnak volt. Az egyik ráadásul még fókuszálható is, és nagyon messzire világít.

Ilyen kéne bicaj lámpában is :)

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Teleholdas HHH ma! (08.24 Kedd 20:30 Batthyányi tér)
Többek között résztvesz a szokásos lámpaépítõs kemény mag, irány a Rekettyés.
Hegy, sör, lumenek!

Eredeti kiírás itt:
Index Fórum

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

(nem értem, miért térnek el ennyire a 2 cég szögértékei-> a luxeon 10 fokos kb 2x fókuszáltabb mint a cree 6fok)

Ledilék félszöget adják meg (+/-), ez az elterjedtebb. Luxeonék meg a teljes szöget...
Ledilek XP-E-hez adják meg a szöget. XP-G-nek nagyobb a chipje, emiatt mindegyik optika kb. +/-2°-al szélesebben vetít, mint az XP-E-hez tartozó szögérték! ;)
Nagyobb chiphez arányosan nagyobb átmérõjû optika kell ugyanolyan vetítési szöghöz, legélesebb fókusz esetén. Ezért (se) lehet pl. több chipes (MP-L, MC-E; P7...) leddel nagyon fókuszált fényt elérni, "normál" méretû optikákkal.
Most õsszel jön ki CREE-ék új XM ledje: Imax2A/750lum/~3,2V. Chip felülete 4×XP-E; 2×XP-G-nyi, így ehhez már érdemes lessz valami nagyobb méretû optikát szerezni... Pl. LEDIL IRIS 38mm. :)

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Szia!

köszi a segítséget. igazából nekem régebbrõl cxp-ss-em van, és még annak is -legalábbis az én igényeimhez képest- nagyon szórt a fénye. a régi lámpám luxeon tffc ledjéhez vett luxeon 10fokos optika lenne talán a legjobb (nem értem, miért térnek el ennyire a 2 cég szögértékei-> a luxeon 10 fokos kb 2x fókuszáltabb mint a cree 6fok), csak azt meg nehéz illeszteni a mostani lámpámba... köszi a tippet, ezt a reszelést lehet, hogy kipróbálom...

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Esetleg valakinek nincs fölösben valami jól fókuszált xp-g-hez is jó optikája? pl. cxp-rs nagyon jól jönne, sajnos chipcadéknél elfogyott már, amit meg Dög írt azt kicsit drágállom. Esetleg tudtok valami másik magyar forgalmazót/külföldi oldalt? dealextreme-n nem láttam...

Macerás, de szélesebb csóvájú cxp-bõl is lehet elég tûrhetõ spotot csinálni: a lencse elejét egyszerûen síkbacsiszolva! ;) -D; -M; -W optikájuk még van Chipcadéknak...
Én pl. CXP-M-nek az elejét csiszoltam le, de nem teljesen, a középsõ horpadásból ~10mm átmérõjût meghagytam az eredeti recézésbõl, mer így egyrészt kevesebbet kellett csiszatolni, másrészt az a kis szórt fény meg nem is árt a csóva mellé. :) Elõször durva csiszoló vásznon kõrözgettem, amíg a lencse felületének nagyja sík nem lett. Utána finomabb csiszolóval, majd polírpapírral finomítottam a felületet, hogy eltûnjenek a karmolások. végül a polírpapír vizes hátán, egy kis fogkrémmel fényesítgettem a felületet... A spot kb. olyasmi, mint az RS-é (szemre +/-6°). :D

Régebben "mértem" a rendelkezésre álló optikákat XP-G leddel (CXP-M-rek írt valójában CXP-SS). A Ledil kockaoptika sorozat CXP-RS központi fényerejét 100%-nak véve: CXP-RS~100%; CXP-SS~68%; fenti, nem teljesen csiszolt CXP-M~50%; (CMC-D~27%) ; CXP-O~17,5%; CXP-M~15,8%; (natúr led~2%) a fényerõk. (Nem hiteles a mérés, de kb. látni az arányokat)

Ha teljesen lecsiszolod, talán még 10+%-al növelhetõ lenne a fényerõ...

Igaz, hogy 3-as optika, de saccra talán ez a "CUTE-3-SS (10428) XR-E SMOOTH SPOT +/-5° 295 Ft" is talán jónak igérkezik chipcadéktól, ki kéne próbálni...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Majd megnézem melyik az a két db ami nem P4 hanem Q5.
Ha jól emlékszem, a P4 chipje kettõ vékony aranyszállal van bekötve, és a Q5 néggyel.
Másról nem nagyon lehet meglátni ha már nincs a csomagolásban. Majd keresgélek még kettõt.
A címet majd magánban írd meg.
Az árat kb. így gondoltam én is.
Postásnak fizeted.. igen, utánvétnek hívják ha jól tudom.

Emitter kivitel, de ez elég nagy és könnyû forrasztani.
Én így szoktam ezt feltenni akkoriban..
http://img6.tar.hu/b...e2/30122448.jpg

A réz lemez végein kell egy-egy furat és azon keresztül csavarral fel lehet fogatni.
A réz lemezt egy fogóba csípett karton papírral kell megfogni (hõszigetelés), és
a led fölé tartva a levegõben kell felmelegíteni, hogy a cin megolvadjon.
A ledet a fa lap egy furatában lehet rögzíteni a forrasztás idejére.
Miután a cin folyik, rá lehet billenteni a ledre és fújással gyorsan vissza kell hûteni.

Tudom, nem az elsõt csinálod te sem, viszont nem tudom emittert szeretél-e.

Itt forrasztom a ledet:
YouTube - cree led forrasztás pillanatpákával

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Szuper. Minél több kellene. Kb 10db lenne? El tudod küldeni postán?
Már én sem tudom pontosan az árat, azóta akciózta Chipcad, de ha 1200/db megfelel neked, akkor nekem jó.
Asszem, lehet úgy küldeni, hogy én a postásnak kifizetem, te meg majd megkapod tõlük...nem értek hozzá.
Ja, és emitter vagy star kivitel?
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szia Balu!

Nagyon régen jártam erre, tanácsod kellene.
Elfogytak a Q5-ös CREE ledjeim és a chipcad nem tud hozni, mert a CREE állítólag a Farnell-nek adta forgalmazásra.
Ott meg nem találtam, illtetve brutális led árakat láttam.

Ez sajnos így van, viszont szerencséd van mert nekem maradt 8 db egy originál gyári csík csomagolásban.
Talán kibontva is van még egy-két darab. Mennyi kellene?

Igazán már az XP-G ledeket használom, esetleg az MC-E -t ha van még nekik.
Ezeknek kicsit talán macerásabb a forrasztásuk.

Szóval akár mind oda tudom adni a CREE Q5-ösbõl mert azt nem használom.
Mennyiért is árulták azt, már nem tudom. Ezervalamennyi körülre emlékszem (sajna áfával vettem).
Emlékszel rá mennyi volt? ..mert akkor ha kell mehet annyiért.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Tegnap a macskát kerestem vele az udvaron és feltûnt :P
De akkor no parcsi :)