Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Még kiegészítésképpen annyit hozzá tennék, hogy az elõzõben leírt gretz egyenirányítás csak akkor mûködik, ha a lámpában a led kivezetései közül egyik sincs összekötve a külsõ fém burkolattal. Ez fontos, mert a dinamó egyik pólusa is testen van és akkor az áramkör nem a tervek szerint mûködik. Olyankor az egyik félhullámot (a megtermelt energia felét) egybõl rövidre zárja mindkettõ, (a generátor és fogyasztó) vázra földelése.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

És, ha eltekintünk a belsõ átalakításátó, akkor milyen agydinamós lámpát érdemes vennem, amivel már valahogy látok is?

Itt az oldalon láthatsz videót skori fényeirõl. Skori Weblapja - Bringavilágítás Leddel
Persze egy videón mindíg kevebb látszik mint szabad szemmel a valóságban.

Kész lámpát ha valami hatékony jó fényüt tudsz venni ami legalább 1 Wattos, azt is rá tudod kötni egy kicsi trükkel az agydinamóra. Nem kell más csak egy gretz híd egyenirányító aminek a váltó áramu kivezetésére kell kötni az agydinamót és a + - kivezetéseire a ledes lámpát polaritás helyesen és annyi. Lehet vele menni.
Ha zavar a villogás akkor egy elektrolit kondenzátort kell kötni a + - kivezetésekre de szerintem ez sz'tem felesleges.
Az a kicsi villogás ami lassabb sebességnél jelentkezik, szerintem nem zavaró.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Írj Zsizsinek neki szuper lámpája van agydinamóra.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
És, ha eltekintünk a belsõ átalakításátó, akkor milyen agydinamós lámpát érdemes vennem, amivel már valahogy látok is?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Videó nem készült. Amikor átadtam az Árpád híd oldalában találkoztunk és akkor volt az egyetlen próba élesben.
Így egyetlen lámpa fejben világít a két led chip csoport felváltva. Ja, még a ledeket úgy kell beállítani, hogy valami fém kivezesse a keletkezõ hõt egy kisebb felületü hûtõbordához. Ezen kívül a lámpa legelejére egy kicsi lencse jött, amit átlátszó mûgyantával ragasztottam fel. Ez nagyon sokat segített.

Egy db 4 chipes MC-E led két-két chipje volt párhuzamosan kötve és az így keletkezett két csoportot kötöttem Antiparallel, vagyis egymással párhuzamosan de ellenkezõ polaritással. Ezzel azt érjük el, hogy váltófeszültségü megtáplálás esetén amikor az egyik led nyit akkor a másiknak záró irányban nem mehet feljebb a feszültsége 3,5V körülinél (úgy max. 5 V-ot bírna). A másik félperiódusban az a led világít ami az elõzõben a védett volt.
De pl. kettõ XP-G is jó oda ha egymáshoz nagyon közel forrasztod fel nagyító alatt. Most ebbe nem megyek bele miként is mert sok apró részletre kell figyelni és nem akarok elveszni a részletekben.

Egyébként most jut eszembe, valahol skori.uw.hu honlapján van kettõ videó amit õ kettõ v. több lámpatesttel oldott meg. Régebben azt be is linkeltem ide és ugyanazon az elven alapul mint azt leírtam.

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás

A módját el tudom mondani hogyan kell, mert már csináltam ilyent de mostanában nem sok türelmem van hozzá.
A fénye is rettentõ jó volt. Sõt, az agydinamós oldalon írtam is errõl. Viszont foglalkozni egyelõre nem tudok vele.
A lemenõ nap fénye mellett de árnyékban próbáltuk és reflektorozott az Árpád híd falára néhány méterrõl,
amikor kézzel kicsit meghajtottuk a kereket. Persze menet közben amikor rendesen forog a kerék akkor ennél többet tud.

Videó nincs róla esetleg?

Jeleznél nekem, ha valamikor a közeljövõben esetleg felszabadul kapacitásod, és tudnál foglalkozni ilyesmivel?

Köszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A módját el tudom mondani hogyan kell, mert már csináltam ilyent de mostanában nem sok türelmem van hozzá.
A fénye is rettentõ jó volt. Sõt, az agydinamós oldalon írtam is errõl. Viszont foglalkozni egyelõre nem tudok vele.
A lemenõ nap fénye mellett de árnyékban próbáltuk és reflektorozott az Árpád híd falára néhány méterrõl,
amikor kézzel kicsit meghajtottuk a kereket. Persze menet közben amikor rendesen forog a kerék akkor ennél többet tud.

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Sziasztok!

Tudtok ajánlani valakit, aki plusz fényerõvel látna el egy agydinamós lámpát, hogy ne csak látszódjak, hanem lássak is vele? Még nem vettem meg magát a lámpát, így a típusra is elfogadnék ajánlásokat, egyelõre az biztos, hogy Shimano DH-3R30-cal lesz meghajtva...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A deal-extreme oldalon láttam pl AA méretû Li-Ion cellákat valami 3 és 10 USD között. Abból pl össze lehetne rakni egy barátságosabb méretû pakkot, nem?
--Trifo

Igen, az jó lehet erre a célra, de akkor nagyon be kell osztani az energiát.
A pici gombakkuból viszont 4 db is nagyon kevés.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Na jó, utánagondoltam picit... Az eredeti Hzzé akkupakkban asszem 18650-es méretû Li-Ion cellák vannak, kb 2300mAh kapacitással. A gombakku ehhez képest 120mAh-t tud. Ergo durván a huszadát bírná úgy. De hát azért mégis csak kell legyen valami megoldás! A deal-extreme oldalon láttam pl AA méretû Li-Ion cellákat valami 3 és 10 USD között. Abból pl össze lehetne rakni egy barátságosabb méretû pakkot, nem?

--Trifo

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Salaúr, jutottál valamire azzal az akkuvásárlással kapcsolatban? Érdekelne valszeg, illetve fõleg a sógoromat.

Meg hát én is nézegettem mostanában, hogy milyen megoldás lenne egy kisebb akkupakk összeállítására. Egyszerûen annyi energia fér a "gyári" verzióba, amennyi nem kell egy egy kisebb bringázáshoz, ellenben a kényelem az jól jönne. Pl a szétszedett tekerõslámpás cikkben szereplõ LIR2032 gombakkuból 4 db egy csomagban. Bár az meg már lehet, hogy túl kevés...

--Trifo

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Sajna csak ennyit tudtam segíteni.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Hát, igazán kösz, de az elektromos barkácsoláshoz nem sok közöm van.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Nem tudom, hogy ez a led mechanikailag-optikailag illeszthetõ-e valami elérhetõ optikához, vagy csak naaagy lencse alá tehetõ... (Fotón nem látni, hogy 3, vagy multi chipes-e...) :confused:

Az sem derül ki, hogy 90 vagy 120-140 fokos-e a led chip széttartása, mert ezen is sok múlik, mint hogy milyen optika v. lencse, esetleg foncsor (tükör) illeszkedik-e jól hozzá.

Na meg az ára.. Hasonló paraméterekkel rendelkezõ (10W 800 lm) MC-E nemrég még 4000,-Ft alatt volt.

Sõt...

Hoppá!

A cutternél mostantól kapható N bin-es MC-E, ami 700mA-en majdnem 1000 lument ad ki. Persze egyelõre kevés számban gyártják, így ki tudja mennyire lesz kurrens.
Ja és 4 fajta star-on adják, így nem kell forrasztgatni.

http://www.cutter.co...hp?prod=cut1024

3300 forint/darab + szállítás, szerintem nem rossz ár. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nekem van átalakított, de az tudom, hogy nem vígasztal. :)
Több lépcsõben lehet feljavítani.

Azt érdemes megnézni, nincs-e valamilyen ellenállás beiktatva sorosan az áram termelõ generátor és az akku között
az egyenirányító híd elõtt vagy után. Legtöbb esetben van benne ilyen. Annak az a szerepe, hogy korlátozza a töltõ áramot 20 mA környékére ha netán szupermen ütemben tekernéd percenként hatezerrel 'se legyen gond, de azt úgysem fogod tenni.
Tehát az ellenállást rövidre kell zárni, különben annyit kurblizhatsz, hogy az életed is megúnod mire azon keresztül valamennyit töltõdik. (ezt sok átalakítással próbálkozó nem veszi észre)

Egyik lépésként egy párszáz mA/órás kapacitásu Li-ion akkut lehet bele tenni polaritás helyesen (ami bele fér), a gyengécske mikro kapacitásu Nimh vagy a kicsi Li-ion gomb akku helyett. Erre jól használható valamilyen lítium mobil telefon akku. Persze benne lehet hagyni egy próbára az eredeti akkut és úgy kipróbálni felkurblizni az ellenállás rövidre zárása után.

A ledet is ki lehet cserélni valami hatékonyabbra.
Arról is lehet gondoskodni, hogy az energiát ne azonnal merítse le a led, vagyis valami kicsi áramkorlátozást is be lehet építeni az akku és a led közé ha nincs ott eredetileg. Ezzel lehet próbálkozni milyen így és úgy milyen a fény lefutása merülés közben.

Attól nem kell féni (a tapasztalatom szerint), hogy túlmerül az akku mert így használom én is és van amikor már nem világít, viszont felkurblizva energiával már hosszú percekig mûködik, egyre csökkenõ fényerõvel.

Nagyobb Li-ion akku cellát is mellé köthetsz, csak azt nem gyõzöd felkurblizni mire egyszer rendesen világítani kezd.
Kb ennyi a trükkje.

Már gondoltam rá, hogy bringa agydinamós világítást is meg lehetne oldani hasonlóan egy puffer akkuval a leden, hogy megálás után is legyen még percekig fénye.

Közben keresgéltem egy olyan képet amin az enyémhez hasonló lámpa látható. Találtam valamit ami több mint fotó. Valaki részben hiányosan de látványosan, fotókkal illusztrálva kivesézte az átalakítás témát de ahogy látom nem járt akkora sikerrel mint ami az én saját lámpámnál bejött. Ide teszem a linkjét de ne hagyd elkedvetleníteni magad, mert egy lemerült akkunál már pár másodperc után is világít de fél perc kurbli után jóideig vilgít a lámpa ha a töltés korlátozó ellenállást áthidalod saját megoldásom szerint.

Tekerõs lámpa szétszedve..

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
A Decathlonban találkoztam olyan (nem kerékpáros) lámpával, amit egy kis karral meg kell tekerni és elem nélkül világít. Létezik ilyen (vagy más elven mûködõ) elem nélküli lámpa, valamelyest minõségibb kiadásban?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

A linken található LED mennyire alkalmas bringás lámpa építéséhez véleményetek szerint.
Használja már valaki vélemények tapasztalatok stb...
10W 750LM LED Emitter Metal Plate - White | Jó Shop

Mivel rendelkezik fém hordozófelülettel, így talán a rögzítés, hõátadás szempontjából elõnyösebb lehet mint az MC-E és társai.

Elõre is köszönöm.

Nem tudom, hogy ez a led mechanikailag-optikailag illeszthetõ-e valami elérhetõ optikához, vagy csak naaagy lencse alá tehetõ... (Fotón nem látni, hogy 3, vagy multi chipes-e...) :confused:

MC-E, XP-G (ha még van) olcsóbb, jobb, mindegyik létezik staros változatban (igaz, nem chipcadéknál), amit ugyan úgy könnyû szerelni, kaphatók hozzájuk optikák...
Vagy pl. az új Luxeon Rebel ES is szuper jó!

Tibo_80

Tibo_80

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok!
A linken található LED mennyire alkalmas bringás lámpa építéséhez véleményetek szerint.
Használja már valaki vélemények tapasztalatok stb...
10W 750LM LED Emitter Metal Plate - White | Jó Shop

Mivel rendelkezik fém hordozófelülettel, így talán a rögzítés, hõátadás szempontjából elõnyösebb lehet mint az MC-E és társai.

Elõre is köszönöm.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Tegnap éjszakai élmény, de muszáj elmesélnem: mászkáltam pár órát a város északi felében. Találkoztam jónéhány biciklissel. Jó, ha minden másodiknak volt világítása. És ami a legrosszabb: szinte mindenki sötét ruhában! Tényleg ennyire felelõtlenek az emberek? :(

..mert nem engem láttál ! :)
Szombaton jártam a normafa környékén és sötétben a Jánoshegy felé mentem le.
Rengeteg ember volt azon a szakaszon.

Persze bekapcsoltam a világítást és beállítottam a magasságot, hogy ne vakítsak senkit.
Amikor egy autó ment el mellettem, akkor látszott igazán, hogy annak jóval gyengébb fénye van.
Többen meg is jegyezték, hogy hú.. meg micsoda fény. Már távolról húzódtak a szélére az emberek.
Igaz, három kamera akkuról megy kb. 6 órát fullon.

Aztán mivel a Budakeszi úton mentem le, még fent a nyomós kútnál felvettem a láthatósági sárga mellényt
(váztatyó zsebében hordom) és a Budakeszi úton lefelé nagyobb fokozatra kapcsoltam a hátsó vörös fényt.
Ott elég nagy forgalom van és jobb a biztonság. Elég nagy ívben kerülgettek az autók.

Jó ez a szlogen, hogy "látni és látszani", persze csak akkor ha betartjuk és használjuk a hozzá valókat.

A kivilágítatlan bringákat én is útálom, fõleg amikor a járdán kialakított bringa úton nem emelhetem fel
a fény magasságát az úton levõ forgalom miatt és úgyis hugyorogni kell az autóktól, miközben
a kivilágítatlan=láthatatlan bringa szembõl majnem belém csattan.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Életveszélyes nézni a BMX-es, DH-s, meg pár egyéb önjelölt donorokat száguldani lefelé az Eötvös úton és Istenhegyin lefelé, elõöltözve a temetõszínbe...(Arrafelé lakom és mondhatom, sajnos nem kicsit gyakori az ilyen.) No de vissza témához!
Egy apró sztori: Eötvös úton nyár végén, estefelé majdnem 20e-re büntetett a rendõr, mert nem volt elsõ és hátsó világításom. Otthon felejtettem. Rendõr piszkosul rendes volt, végül elengedett egy ejnye-bejnyével, de éreztem, megérdemeltem volna a büntetést. (A bicajon fent volt elõl-hátul a világítás konzol, illetve fenn volt még a nap, gondolom ezért sem voltak annyira szigorúak - plusz mert elsõre belementem volna a büntetésbe és nem mentegetõztem.)
Tegyük fel, hogy egyáltalán nem lett volna lámpám, otthon sem. Mennyi világítást is vehetek 20e Ft-ból? Vagy a kórházi kezelés árából pláne? Vagy a rapityára tört bicaj árából? Na ugye. És nem, nem 600 meg 1000 Ft-os szetteket...

Nálam alapszabály:
1. Elõl és hátul 2-2 lámpával közlekedem és nappal is felkapcsolom...
2. Jóféle "neonzõd" bicajos dzseki fényvisszaverõ csíkokkal az alap. Plusz a fekete nadrágra néha felteszek 1-1 neonzöld fényvisszaverõ csíkot. Télen pedig mindig.
3. Nekem a küllõkön az AM bicajomon is fent van elõl-hátul a 2-2 macskaszem. (Úgy látom, sokan nem tudják, hogy életet menthet)
4. Semeddig nem tart hazaérve levenni a lámpákat, bevinni a lakásba és az elemeket feltenni töltõre. Mindig frissen töltött elemekkel nagyobb a "túlélés esélye". 1-2 használatonként töltöm õket, télen minden egyes használat elõtt (!)
Ennyi. :->