Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Dealextreme-féle Magicshine MJ-808 teszt (amin már több mint 1 éve vacilálok, rendeljem-e vagy sem) és összehasonlítás sok más brutál lámpával:
2011 Bike Lights Shootout | Mountain Bike News and Reviews
(igen, a warningos komment IS "érdekes" - remélem nálatok nincs vele semmi probléma)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Az a rész nem teljesen tiszta, miért kisebb az agydinamó ellenállása bekapcsolt lámával. Valami akkor is felveszi a teljesítményt, nem mindegy lámpa + zener vagy csak a zener? (ami az én agydinamómban lehet ki van nyúlva persze) Más lesz az elektromosan gerjesztett mezõ ellenállása?

OFF:
Lehet, félreérthetõen fogalmaztam:
-Izzó kis sebességnél is már beterhel ~ellenállás; nagy sebességnél nõ az izzó belsõ ellenállása (PTK) = nõ a dinamófesz, de alig nõ a felvett áram.
-Zéner (led, vagy egyéb félvezetõ) kis sebességnél egyáltalán nem terhel ~szakadás; kritikus sebesség felett kezd egyre inkább beterhelni, alig nõ a dinamófesz, de rohamosan nõ a felvett áram.
Sebességtõl függ, hogy melyik esteben mekkora a fékezõ erõ.
(Gyanítom, hogy rövidre zárt dinamó, fordulatszámtól függetlenül csak ~bizonyos "max áramnyival" fékez, fölötte telítõdik a vas... Ha viszont a terhelt kimeneten feszültség is van, akkor van egy "külsõ + terhelés" is aminek a teljesítményigénye hozzáadódik az elõbbihez, tehát nagyobb lehet az összterhelés, jobban fékez...) :)

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Azért ne úgy képzeljétek, hogy annyira tekertem, hogy a hideg õszi szél felismerhetetlenségig torzította az arcomat 50 km/h-nál, mikor kiégett az izzó :) Éppen csak gurultam 6-8 km/h-val és rögtön kiégett. De ez már a múlté, felkerült a B+M Lumotec IQ Fly RT, bírja a nyúzást (és a túlfeszt) Ahogy Balu is feltételezte, a régi lámpa spéci halogén foglalatába nem lehetett más túrésû izzót venni. Alacsony sebességnél ez is villog, a nappali fény ledek tényleg elég agresszívek, javítják a láthatóságot (este automatikusan tompulnak a nappali fény ledek és a fõ led világít erõsebben)

Köszönöm a linkelt oldalt, érdekes volt. Az a rész nem teljesen tiszta, miért kisebb az agydinamó ellenállása bekapcsolt lámával. Valami akkor is felveszi a teljesítményt, nem mindegy lámpa + zener vagy csak a zener? (ami az én agydinamómban lehet ki van nyúlva persze) Más lesz az elektromosan gerjesztett mezõ ellenállása?

Aty22

Aty22

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

AZ a lámpa a MagicShine . Kb. 3-4 hét alatt fog ide érni. Több haveromnak is van.
manston91: Azonnal megrendelheted ! Tökéletes lámpa, hatalmas fényerõ - elérhetõ áron. Ne szarozz, vedd meg gyorsan. Nem fogsz csalódni.

Az a 3-4 hét most inkább 5... :( van olyan megrendelésem ami a Hongkong-i postán csücsül 3 hete, még mindig nem rakták fel repülõre... utóbbi idõben marhán belassultak az ottani postások, nem tudom miért... lehet rizst kapálnak.

A lámpa egyébként piszok jó, érdemes megvenni és kivárni amíg megkapja az ember.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.685 hozzászólás
AZ a lámpa a MagicShine . Kb. 3-4 hét alatt fog ide érni. Több haveromnak is van.
manston91: Azonnal megrendelheted ! Tökéletes lámpa, hatalmas fényerõ - elérhetõ áron. Ne szarozz, vedd meg gyorsan. Nem fogsz csalódni.
Marci

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Ilyet akarok majd én is rendelni. Ha megjön pár sort írhatnál róla:D
"Ride today, heal tomorrow"

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Ez a lámpa szokott MagicShine név alatt futni, biztosan meg leszel vele elégedve. Kiváncsi vagyok mennyi idõ alatt érkezik majd meg neked.

tboy72

tboy72

vendég

• fórumtag
  • 39 hozzászólás
Sziasztok "FÉNYBENJÁRÓK"!!!!
Sajnos eléggé le vagyok maradva a témával, ezért gyárilag próbálom megoldani a sötétben látás problémakörét.

Most rendeltem egy ilyet: DealExtreme: $79.62 MJ-808 HA-III SSC P7-C (SXO)3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set

Remélem nem faragok rá, bár amit a neten olvastam eléggé meggyõzõ!

Üdv: tboy

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szerintem valószínûleg nincs semmi baja az agydinamódnak, csak jó erõben van, nagyobb áramot nyom ki az izzóra, mint amit az kibír! :D

Pontosan erre gondoltam én is, azért ajánlottam, hogy nagyobb watt számu izzót kellene bele tenni.
Visszont kerékpár boltban csak szabvány izzót árulnak, gondolom én.
A régi izzós szakboltok viszont megszûntek, mint a Tugsram mintabolt.

Szerintem jó is ha ezt az izzós témát lassan elfelejthetjük, csak a gond van vele több tekintetben, amellett, hogy nem elég hatékony.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Úgy látszik ez az agydinamós kérdések hete lesz :) Az én shimano agydinamóm úgy látszik autóba akart kerülni, mert 12V körüli fesz jön le róla pár napja (a feszszabályozó adhatta be a kulcsot). A hátsó ledes lámpát ez nem zavarja egyelõre, van benne valami elektronika, de az elsõ sima izzós lámpa 100 méter alatt 2 körtét evett meg. Agydinamó javítás/csere úgy sejtem nem olcsó dolog, létezik elsõ lámpa beépített feszszabályzóval? (citybájkra lenne, max 5W teljesítménnyel, egyszerû halogén)

Szerintem valószínûleg nincs semmi baja az agydinamódnak, csak jó erõben van, nagyobb áramot nyom ki az izzóra, mint amit az kibír! :D Ha nincs terhelés, (a hátsó ledes fény alig fogyaszt), akkor nagyobb tempónál több 10 voltos feszültség is kijöhetne egy dinamóból, ami már áramütés veszélyes lehetne...
A legtöbb agydinamóba beépítenek egy combos Zéner-diódát, ami egy max fesznél határolja a kimenõ feszültséget, szerintem te ezt mérted (12V). ;) Ha "normálisan" be van terhelve a dinamó, akkor kissebb feszültségre áll be a kimenet (mint ha ott se lenne az a Zéner). Ha nincs terhelés (az izzó megszakad, vagy nincs bekapcsolva a világítás), akkor nagyobb sebességnél a Zéner beterhel, "megzabálja" azt az energiát ami egyébként a világításra fordítódna (nehezebb tekerni). :(
Skorinál olvashatsz részletesen agydinamóról, világításról, tuningról... :)

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Ha elkezdek alkatrészt nézegetni, annak mindig rossz vége lesz :) Rendeltem egy b&m Lumotec IQ Fly RTsensoplus -t, mert már tényleg gáz volt annyit cserélgetni az izzókat meg divatos nappali fénnyel járhatok majd :)
Ha szerencsém van gariban kapok új elsõ kereket is dinamóval, úgy látszik 2 vagy 3 év gari volt rá, a bicióbolt már megkérdezte a gyártót, remélem hamarosan jön válasz.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Balu1-hez kapcsolódva, én az általa is mondott okból kifolyólag csak LED-es lámpákat vásároltam a bringára agydinamóhoz, na meg a LED igen ritkán ég ki. :)
ps.: SON agydinamók is tartalmaznak feszültség szabályzót (én is azt használok) Schmidt Maschinenbau Produkte Dynamos
A.M.Bringánál ez is elérhetõ, bár nem filléres darabok.

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Korrekt led bekötésre még nem érzem érettnek magam, akkor inkább készen vennék lámpatestet.
Ilyen izzó van jelenleg benne, Birne 6V / 2,4 W Halogen Steck HS3 [Misc.]: Amazon.de: Sport & Freizeit
ebbõl nem láttam még nagyobb teljesítményût, mindenhol csak 2,4W-osat találok :(

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..vagy ledet bele (technikailag korrekten bekötve) és az megold minden problémát.
Akkor a fény is elég a lassú gurulástól és száguldva sem okoz problémát.
Az agydinamó teljesítménye fölötti led megfelelõen bekötve, önmaga fesszabályzóként mûködik.

Egyébként még egyszerûbb megoldásként tegyél bele nagyobb teljesítményü izzót. az is megfogja a feszültséget,
igaz akkor halványabban világít ha lassan mész.

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Köszönöm, ez tényleg jó lehet. A B+M Lumotec IQ Fly RT senso leírásában benne is van "Overvoltage protection: Even in case of rearlight failure, damage to the electronic
system of the headlamp is excluded."

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
tudtommal a buschcMüller lámpákban van fesz.szabályzó, de kukkantsd meg, - http://www.bumm.de/index-e.html- vagy kérdezd az A.M Bringásokat.

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Úgy látszik ez az agydinamós kérdések hete lesz :) Az én shimano agydinamóm úgy látszik autóba akart kerülni, mert 12V körüli fesz jön le róla pár napja (a feszszabályozó adhatta be a kulcsot). A hátsó ledes lámpát ez nem zavarja egyelõre, van benne valami elektronika, de az elsõ sima izzós lámpa 100 méter alatt 2 körtét evett meg. Agydinamó javítás/csere úgy sejtem nem olcsó dolog, létezik elsõ lámpa beépített feszszabályzóval? (citybájkra lenne, max 5W teljesítménnyel, egyszerû halogén)

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Tök jó dolgok ezek, amiket leírsz, csak sajnos nekem nincs ehhez affinitásom, ezért kerestem olyan embert, aki bevállalná...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Még kiegészítésképpen annyit hozzá tennék, hogy az elõzõben leírt gretz egyenirányítás csak akkor mûködik, ha a lámpában a led kivezetései közül egyik sincs összekötve a külsõ fém burkolattal.

Még valami nagyon fontos !!!

NEHOGY VALAKINEK AZ A MEGOLDÁS JUSSON ESZÉBE, A KÖZÖS TESTELÉS ELKERÜLÉSÉRE, HOGY
A FÉM LÁMPA HÁZAT ELSZIGETELI A KORMÁNYTÓL (PL. MÛANYAG BILINCCSEL) MERT
AZ ÚGY ERÕSEN ÁRAMÜTÉS VESZÉLYES AMIKOR KI VAN KAPCSOLVA A VILÁGÍTÁS
ÉS TERHELÉS NÉLKÜL FOROG AZ AGYDINAMÓ!

AKKOR AKÁR 80 VOLT IS MEGJELENHET A VÁZ ÉS AZ ELSZIGETELT LÁMPA TEST KÖZÖTT !

Az agy generátor (agydinamó) 80 Voltot is meg termelhet amikor üresjáratban mûködik és esetleg nincs benne túlfeszültség védelem.

A helyes bekötéshez a led kivezetéseit kell függetleníteni a lámpa burkolatától, vagyis
két külön szál vezetéken szükséges bekötni a lámpában levõ ledet.
Azért így is van vele barkácsolás. Viszont a gretz kockát el lehet helyezni a lámpa testben is elszigetelve.
Az is legalább 100V 1A-es legyen. Az még jobb ha a gretz egyenirányító a kapcsoló után kerül bekötésre, így nincs állandó feszültség alatt.

Tehát mégegyszer, a lámpa teste bármilyen dinamós megtáplálásnál legyen fémesen összekötve a kerékpár vázával.
Ezt fontosnak tartottam ide írni mert biztonsági kérdés.

Ilyenkor az a jó megoldás, ha a lámpában a led kivezetéseit külön elszigetelten hozzuk ki a fém toktól.
Ilyenkor is fémesen a kormányra, váz fém részére kell kötni a lámpa testét.
Ez olyan biztonsági követelmény mint a háztartási készülékeknél a védõföldelés.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
helló!

valakinek van tapasztalata/ véleménye a luxeon új 130lumen/w-os ledjérõl a rebel es-rõl?