Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2010. november 25. - 09:47

2011 Bike Lights Shootout | Mountain Bike News and Reviews
(igen, a warningos komment IS "érdekes" - remélem nálatok nincs vele semmi probléma)
Írta 2010. november 24. - 22:53

OFF:Az a rész nem teljesen tiszta, miért kisebb az agydinamó ellenállása bekapcsolt lámával. Valami akkor is felveszi a teljesítményt, nem mindegy lámpa + zener vagy csak a zener? (ami az én agydinamómban lehet ki van nyúlva persze) Más lesz az elektromosan gerjesztett mezõ ellenállása?
Lehet, félreérthetõen fogalmaztam:
-Izzó kis sebességnél is már beterhel ~ellenállás; nagy sebességnél nõ az izzó belsõ ellenállása (PTK) = nõ a dinamófesz, de alig nõ a felvett áram.
-Zéner (led, vagy egyéb félvezetõ) kis sebességnél egyáltalán nem terhel ~szakadás; kritikus sebesség felett kezd egyre inkább beterhelni, alig nõ a dinamófesz, de rohamosan nõ a felvett áram.
Sebességtõl függ, hogy melyik esteben mekkora a fékezõ erõ.
(Gyanítom, hogy rövidre zárt dinamó, fordulatszámtól függetlenül csak ~bizonyos "max áramnyival" fékez, fölötte telítõdik a vas... Ha viszont a terhelt kimeneten feszültség is van, akkor van egy "külsõ + terhelés" is aminek a teljesítményigénye hozzáadódik az elõbbihez, tehát nagyobb lehet az összterhelés, jobban fékez...)

Írta 2010. november 24. - 13:15

Köszönöm a linkelt oldalt, érdekes volt. Az a rész nem teljesen tiszta, miért kisebb az agydinamó ellenállása bekapcsolt lámával. Valami akkor is felveszi a teljesítményt, nem mindegy lámpa + zener vagy csak a zener? (ami az én agydinamómban lehet ki van nyúlva persze) Más lesz az elektromosan gerjesztett mezõ ellenállása?
Írta 2010. november 24. - 08:43

AZ a lámpa a MagicShine . Kb. 3-4 hét alatt fog ide érni. Több haveromnak is van.
manston91: Azonnal megrendelheted ! Tökéletes lámpa, hatalmas fényerõ - elérhetõ áron. Ne szarozz, vedd meg gyorsan. Nem fogsz csalódni.
Az a 3-4 hét most inkább 5...

A lámpa egyébként piszok jó, érdemes megvenni és kivárni amíg megkapja az ember.
Írta 2010. november 24. - 01:56

manston91: Azonnal megrendelheted ! Tökéletes lámpa, hatalmas fényerõ - elérhetõ áron. Ne szarozz, vedd meg gyorsan. Nem fogsz csalódni.
Írta 2010. november 23. - 17:39

Írta 2010. november 23. - 17:27

Írta 2010. november 22. - 19:44

Sajnos eléggé le vagyok maradva a témával, ezért gyárilag próbálom megoldani a sötétben látás problémakörét.
Most rendeltem egy ilyet: DealExtreme: $79.62 MJ-808 HA-III SSC P7-C (SXO)3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set
Remélem nem faragok rá, bár amit a neten olvastam eléggé meggyõzõ!
Üdv: tboy
Írta 2010. november 22. - 17:15

Pontosan erre gondoltam én is, azért ajánlottam, hogy nagyobb watt számu izzót kellene bele tenni.Szerintem valószínûleg nincs semmi baja az agydinamódnak, csak jó erõben van, nagyobb áramot nyom ki az izzóra, mint amit az kibír!
Visszont kerékpár boltban csak szabvány izzót árulnak, gondolom én.
A régi izzós szakboltok viszont megszûntek, mint a Tugsram mintabolt.
Szerintem jó is ha ezt az izzós témát lassan elfelejthetjük, csak a gond van vele több tekintetben, amellett, hogy nem elég hatékony.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2010. november 22. - 11:34

Szerintem valószínûleg nincs semmi baja az agydinamódnak, csak jó erõben van, nagyobb áramot nyom ki az izzóra, mint amit az kibír!Úgy látszik ez az agydinamós kérdések hete lesz
Az én shimano agydinamóm úgy látszik autóba akart kerülni, mert 12V körüli fesz jön le róla pár napja (a feszszabályozó adhatta be a kulcsot). A hátsó ledes lámpát ez nem zavarja egyelõre, van benne valami elektronika, de az elsõ sima izzós lámpa 100 méter alatt 2 körtét evett meg. Agydinamó javítás/csere úgy sejtem nem olcsó dolog, létezik elsõ lámpa beépített feszszabályzóval? (citybájkra lenne, max 5W teljesítménnyel, egyszerû halogén)

A legtöbb agydinamóba beépítenek egy combos Zéner-diódát, ami egy max fesznél határolja a kimenõ feszültséget, szerintem te ezt mérted (12V).

Skorinál olvashatsz részletesen agydinamóról, világításról, tuningról...

Írta 2010. november 19. - 17:13

Ha szerencsém van gariban kapok új elsõ kereket is dinamóval, úgy látszik 2 vagy 3 év gari volt rá, a bicióbolt már megkérdezte a gyártót, remélem hamarosan jön válasz.
Írta 2010. november 19. - 15:45

ps.: SON agydinamók is tartalmaznak feszültség szabályzót (én is azt használok) Schmidt Maschinenbau Produkte Dynamos
A.M.Bringánál ez is elérhetõ, bár nem filléres darabok.
Írta 2010. november 19. - 13:12

Ilyen izzó van jelenleg benne, Birne 6V / 2,4 W Halogen Steck HS3 [Misc.]: Amazon.de: Sport & Freizeit
ebbõl nem láttam még nagyobb teljesítményût, mindenhol csak 2,4W-osat találok

Írta 2010. november 19. - 12:44

Akkor a fény is elég a lassú gurulástól és száguldva sem okoz problémát.
Az agydinamó teljesítménye fölötti led megfelelõen bekötve, önmaga fesszabályzóként mûködik.
Egyébként még egyszerûbb megoldásként tegyél bele nagyobb teljesítményü izzót. az is megfogja a feszültséget,
igaz akkor halványabban világít ha lassan mész.
Írta 2010. november 19. - 12:01

system of the headlamp is excluded."
Írta 2010. november 19. - 11:17

Írta 2010. november 19. - 11:14

Írta 2010. november 15. - 13:30

Írta 2010. november 15. - 04:25

Még valami nagyon fontos !!!Még kiegészítésképpen annyit hozzá tennék, hogy az elõzõben leírt gretz egyenirányítás csak akkor mûködik, ha a lámpában a led kivezetései közül egyik sincs összekötve a külsõ fém burkolattal.
NEHOGY VALAKINEK AZ A MEGOLDÁS JUSSON ESZÉBE, A KÖZÖS TESTELÉS ELKERÜLÉSÉRE, HOGY
A FÉM LÁMPA HÁZAT ELSZIGETELI A KORMÁNYTÓL (PL. MÛANYAG BILINCCSEL) MERT
AZ ÚGY ERÕSEN ÁRAMÜTÉS VESZÉLYES AMIKOR KI VAN KAPCSOLVA A VILÁGÍTÁS
ÉS TERHELÉS NÉLKÜL FOROG AZ AGYDINAMÓ!
AKKOR AKÁR 80 VOLT IS MEGJELENHET A VÁZ ÉS AZ ELSZIGETELT LÁMPA TEST KÖZÖTT !
Az agy generátor (agydinamó) 80 Voltot is meg termelhet amikor üresjáratban mûködik és esetleg nincs benne túlfeszültség védelem.
A helyes bekötéshez a led kivezetéseit kell függetleníteni a lámpa burkolatától, vagyis
két külön szál vezetéken szükséges bekötni a lámpában levõ ledet.
Azért így is van vele barkácsolás. Viszont a gretz kockát el lehet helyezni a lámpa testben is elszigetelve.
Az is legalább 100V 1A-es legyen. Az még jobb ha a gretz egyenirányító a kapcsoló után kerül bekötésre, így nincs állandó feszültség alatt.
Tehát mégegyszer, a lámpa teste bármilyen dinamós megtáplálásnál legyen fémesen összekötve a kerékpár vázával.
Ezt fontosnak tartottam ide írni mert biztonsági kérdés.
Ilyenkor az a jó megoldás, ha a lámpában a led kivezetéseit külön elszigetelten hozzuk ki a fém toktól.
Ilyenkor is fémesen a kormányra, váz fém részére kell kötni a lámpa testét.
Ez olyan biztonsági követelmény mint a háztartási készülékeknél a védõföldelés.
Írta 2010. november 14. - 22:01

valakinek van tapasztalata/ véleménye a luxeon új 130lumen/w-os ledjérõl a rebel es-rõl?