Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Látom DöG úrnak jó ötlete van, mint mindíg!
A jobb minõségü páka csúcs beépítése sokat segíthet.
A fél fûtés (diódás félhullámu táplálás) arra lehet jó, hogy kapcsolóval a diódát rövidre zárod felfûtéshez,
majd amikor olvad a cin a végén, akkor lekapcsolhatod fél teljesítményre és nem melegszik túl.

Egyébként akinek még igazán jó ötletei vannak elekro és lámpa terén "DöG" úr mellett,
az "dhpage". Õ nagyon precíz mérnöki tervezésekre és komoly fényár létrehozására képes.
Igaz, abban van is anyag és általa tervezett és programozott elektronika is.
Azok már "Bamaco"-n is használható szinvonalu cuccok, túlhevülés védelemmel.

Persze nem akarok neki reklámot csinálni így kéretlenül de úgy gondolom
megérdemel egy nyilvános dícséretet a témában végzett munkásságáért!

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

end.re:

end.re:

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
  • LocationBP
Az említett Foride lámpát körülbelül hete használom, elözetesen én is a mtbr.com lámpatesztje alapján rendeltem a lightandgo oldalról a végülis wonderbike márkájú magicshine gyártmányt ( :

Amennyibben érdekel szívessen megosztom eddigi tapasztalataimat : )

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Igen, szerintem túl nagy, és/vagy én nem használom elég finoman.

Nekem egy 220V/100W-os NDK-sal sikerült ledet elégetni... :( +A vörösréz pákacsúcsot is az ón folyton megette, mindig reszelni kellett...

-Elsõ, és legfontosabb a jó cin!
-Túlmelegedésen egy megfelelõ feszültség/áram tûrésû (1N4007) soros dióda beépítése segített /fél teljesítménnyel fût/, (ha lassan fût fel, egy + kapcsolóval összezárható -olyankor fullon megy-). :D
-Eredeti pákahegyet kicsit kurtítottam, majd szembõl megfúrtam, végül hosszában felslicceltem. Így befogad egy hosszúéletû (Ersa, Weller...) pákahegyet -persze olyan típust kell beszerezni, ami nem vastagabb szárú, mint az eredeti... :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Mekkora teljesítményû, talán túl nagy? A helyedben vennék (v. kölcsönkérnék) egy 15 v. 25 wattos Weller pákát, sokkal könnyebb vele forrasztani.

Igen, szerintem túl nagy, és/vagy én nem használom elég finoman.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Hát ez valami ezeréves szovjet romboló, amit nem lehet szabályozni.

Mekkora teljesítményû, talán túl nagy? A helyedben vennék (v. kölcsönkérnék) egy 15 v. 25 wattos Weller pákát, sokkal könnyebb vele forrasztani.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Forrasztáshoz: fenyõerdõben mindig találni sérült fákon gyantalefolyást (többnyire meg is vannak szilárdulva). Vittem haza belõle egy kicsit, tiszta (100%-os) alkoholban feloldottam és a tisztáját átöntöttem egy tisztára mosott körömlakkos üvegcsébe. Én ezzel szoktam lekenni a forrasztandó vezetékeket, felületeket.

Ügyes!!
Ugyanis a gyanta hasonlóan olvad ill. kicsit hamarább mint az ón és kiszorítja a levegõt. Ettõl nem tud oxidálódni a magas hõmérsékletü fém viszont a forrasztó ón kiszorítja a gyantát ami a forrasztás körül lehülve megszilárdul. Késõbb le lehet tisztítani alkohollal de le is pattintható, persze akkor sem zavar ha ott marad.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Forrasztáshoz: fenyõerdõben mindig találni sérült fákon gyantalefolyást (többnyire meg is vannak szilárdulva). Vittem haza belõle egy kicsit, tiszta (100%-os) alkoholban feloldottam és a tisztáját átöntöttem egy tisztára mosott körömlakkos üvegcsébe. Én ezzel szoktam lekenni a forrasztandó vezetékeket, felületeket. Régebben meg zenész boltban vettem hegedû gyantát, az természetesen tisztább.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..jut eszembe, az is lehet, hogy szar a cin, esetleg nem gyantás, vagy bádogos cin savas forrasztáshoz való, vagy valami gebasz van vele. Volt már velem is ilyen, azzal nem megy, illetbve negypon nehezen!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Bocs, de most egy kis bort kóstoltam 7 dl, de megpróbálok úrrá lenni rajta.
Minden fém felületneknek fémtisztának kell lennie.
A forrsztás lényegét leítram. prólgasd valami fémfelületen, pl a régi leden, odafigyelve, mintha új lenne.
Amikor tiszta a forrasztandó fémfelület és frissen olvasztott a cin, akkor tökéletesen kell terülnie egy gyantás cinnek.
A friss forrasztásnak addig kell olvadnia amíg el nem terül a megolvadt cin az oxidmentes felületen.
Elég meleg páka esetén ez gyorsan megy.
Aztán ha lesz gyakorlatod, akkor már könnyebben fog menni.

Azt figyeld meg, hogy könnyen gyorsan olvad-e a cin vagy lassan és írd meg azt is.
könnyebb javítani a technikán ha gond van.

Tehát külön külön kell mindent befuttatni gyantás cinnel és csak azután érdemes összefolyatni egybe.
Majd írd le mi volt a probléma ha volt még valami gond menet közben.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Forrasztrás elõtt meg kell tisztítani a páka csúcsát és azonnal be kell fuittatni friss cinnel.
A pákát tartsd közel a forrasztandó felülethez és amikor ráfut a cin, akkor azonnal rá kell tenni, folyatni a befuttatandó felületre.

Amikor felveszed a cint a pákára és nem használod azonnal akkor megég benne a gyanta és oxidálódik a cin felülete.
Akkor már nem használható. Azt a cint le kell törölni nedves ruhával, szivaccsal, de régi orosz réz csúcsos pákánál akár a reszelõ is jó tisztításhoz. :)

..aztán ahogy a többit is írtam.

Netán egyszerre akartad becinezni mindegyiket egymáshoz érintve? Lehet, az volt a baj.

Pont így volt, és égettem is rendesen. Az a legnagyobb problémám, hogy képtelen vagyok átvinni oda, ahova akarom.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Forrasztrás elõtt meg kell tisztítani a páka csúcsát és azonnal be kell fuittatni friss cinnel.
A pákát tartsd közel a forrasztandó felülethez és amikor ráfut a cin, akkor azonnal rá kell tenni, folyatni a befuttatandó felületre.

Amikor felveszed a cint a pákára és nem használod azonnal akkor megég benne a gyanta és oxidálódik a cin felülete.
Akkor már nem használható. Azt a cint le kell törölni nedves ruhával, szivaccsal, de régi orosz réz csúcsos pákánál akár a reszelõ is jó tisztításhoz. :)

..aztán ahogy a többit is írtam.

Netán egyszerre akartad becinezni mindegyiket egymáshoz érintve? Lehet, az volt a baj.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Hát ez valami ezeréves szovjet romboló, amit nem lehet szabályozni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Sajnos elsõ lámpakészítõ kísérletem kudarcba fulladt, de van egy olyan érzésem, hogy a led rossz. Elképzelhetõ, hogy "megfõztem" a hosszadalmas forrasztási kísérleteimmel (ezt is most csináltam elõszõr)?

Jajj, viszont ha elõször csinálod akkor inkább mindjárt leírom hogyan.

A két + és kettõ - közül mindegy, hogy melyiket választom?
Feltöltött kép

Igen a kettõ közül bármelyik + és bármely - pólust, mindegy melyiket.

Forrasztáskor friss gyantás belsejü forrasztó ónt a forrasztandó felület közelében kell ráfuttatni a megtisztított, forrasztási hõfokra hevült pákacsúcsra, hogy a benne lévõ gyanta rá tudjon folyni és a gyantás ónt is azonnal rá lehessen futtatni a forrasztandó felületre.

A forrasztási idõ a lednél kb 5 másodperc lehet egyfolytában, de nem baj ha rövidebb. Amikor látod, hogy a cin megfolyik a felületen és szétterül, akkor kész is. Az az idõ többnyire bõven elég erre.

Elõször nem a forrasztandó csupasz vezetéket kell felforrasztani a csupasz led forrfelületre hanem külön-külön be kell futtatni a led kivezetéseit és a majd a ráforrasztandó vezeték végét is. Amiután minden külön-külön már cines, akkor lehet a kettõt stabilan és biztonságosan, egymásra téve összefuttatni.

Milyen pákát használsz? Mindegyiknél kicsit más a technikája. Pl hõfokszabályzósnál is más és pillanatpákánál is egészen más. Speciel én pill.pákát szeretem de nagyon jól kell ismerni azzal a módját.

stormy89

stormy89

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Szevasztok!
Nagyon kedvesek vagytok,hogy segíteni próbáltok! Köszönöm a lámpa teszteket is,ez a Lupine Tesla
ez valami nagyon durva!! Ezzel tutira látnék! :) De erre nem lenne egyáltalán keretem.
Sajnos külföldrõl nem rendeltem még,így igazán itthon keresnék valamit! A helyzet az,hogy van egy régi cateye HL-EL100 ezüst színû lámpám,3 ledes verzió,de valami nagyon gyenge ahogy világít,még fullra feltöltött aksikkal is. Ha esik az esõ,akkor meg aztán a látás egyenlõ a nullával vele.
Ezzel próbálok most közlekedni,de valami nagyon nem jó,pláne úgy hogy még eléggé karcos is a "búrája".
Amúgy a cateye lámpáit (pl. 520 vagy 530 stb.) inkább hanyagoljam?

Szerintem mindenképpen,fényerõben nagyon el vannak maradva...

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Sajnos elsõ lámpakészítõ kísérletem kudarcba fulladt, de van egy olyan érzésem, hogy a led rossz. Elképzelhetõ, hogy "megfõztem" a hosszadalmas forrasztási kísérleteimmel (ezt is most csináltam elõszõr)? A két-két + és - közül mindegy, hogy melyiket választom?

Feltöltött kép

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 hozzászólás

MJ-808 A fórumon talász róla infót, ha visszaolvasol... A Lupine Tesla Kínai koppintása, kb. 5-600 valós lumen max, még kissebb fokozaton is bõven jól látni vele, elég sok a szórt fény is. ár/értékben ~verhetetlen, elég sokaknak van ilyesmi... ;) Több féle szettben kapni.
DX-en ingyenes a szállítás, rendszerint néhány hét, amíg ideér. (2×+ áron itthon is kapni)
Magicshine MJ-808 Bike Light Pro Review | Mountain Bike News and Reviews :)

Szevasztok!
Nagyon kedvesek vagytok,hogy segíteni próbáltok! Köszönöm a lámpa teszteket is,ez a Lupine Tesla
ez valami nagyon durva!! Ezzel tutira látnék! :) De erre nem lenne egyáltalán keretem.
Sajnos külföldrõl nem rendeltem még,így igazán itthon keresnék valamit! A helyzet az,hogy van egy régi cateye HL-EL100 ezüst színû lámpám,3 ledes verzió,de valami nagyon gyenge ahogy világít,még fullra feltöltött aksikkal is. Ha esik az esõ,akkor meg aztán a látás egyenlõ a nullával vele.
Ezzel próbálok most közlekedni,de valami nagyon nem jó,pláne úgy hogy még eléggé karcos is a "búrája".
Amúgy a cateye lámpáit (pl. 520 vagy 530 stb.) inkább hanyagoljam?

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

MJ-808 A fórumon talász róla infót, ha visszaolvasol... A Lupine Tesla Kínai koppintása, kb. 5-600 valós lumen max, még kissebb fokozaton is bõven jól látni vele, elég sok a szórt fény is. ár/értékben ~verhetetlen, elég sokaknak van ilyesmi... ;) Több féle szettben kapni.
DX-en ingyenes a szállítás, rendszerint néhány hét, amíg ideér. (2×+ áron itthon is kapni)

Így van, csak annyival egészíteném ki, hogy van már egy "updated" verzió az MJ-808-ból, ahol teljesen vízhatlan az akksi. Ha nem zavar, hogy +130-140g jön még az aluból készült védõház miatt az akksinál, ezt is vásárolhatjátok: $79.62 - MJ-808 HA-III SSC P7-C (SXO)3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set - Bike Lights
Múltkor linkeltem és írtam további infókat róla pár oldallal ezelõtt, de beszúrom mégegyszer: ::: Light and Go :::
Ezek az új trónkövetelõk, szintén ingyenes a rendelés és a DX-es lámpákhoz hasonlóan 2-4 hét alatt érkezik meg. Drágább, mint az MJ-808, de komolyabb, pláne a lencse fényszórása jó és nincs a fénycsóva közepén folt (MJ-808-nál ott van) az amcsik az mtbr.com-on nagyon oda vannak ezektõl meg vissza. Lehet, hogy hamarosan én is tudok írni tapasztalatokat a Foride-ról. :->

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Én ennyiért vettem elsõ+hátsó Blackburn Fleat. Örökéletgari jó pont nálam. Pont most ment tönkre a hatból egy, remélem cserélni fogják. Annyi a hátránya, hogy minden hosszabb tekerés után tölteni kell, mivel csak 3 órát bír az elsõ.

stormy89

stormy89

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Szevasztok!
Sajnos állandó éjszakára járok dolgozni,s eddig autóval jártam/jártunk. Viszont lassan jön a jóidõ,így az autót letesszük,ezért elkerülhetetlen egy jó minõségû,de viszonylag olcsóbb lámpa beszerzése,olyan amivel rendesen látok is,mert amerre megyek melózni,ott teljes a sötétség,ugyanis a város szélén kell közlekednem,ahol még közúti világítás is alig van!
Mit ajánlotok max 10-11e Ft.ig,amivel kb elõttem 5-10méterig legalább JÓL ellátok,és eléggé szórt (remélem hogy jól írom) de egyben erõs fénye is van?! (Nem szeretem az egy pontba világító,ellenben még akár 100-200méterrõl is látható lámpákat!)
Még az lenne a kérésem,hogy olyat ajánljatok,amihez nem kell hozzányúlnom,azaz ne az legyen,hogy megveszem a lámpát,és vegyek mellé még egy erõs ledet,amit cseréljek ki benne hogy jó legyen,már ha ezt kérhetném!

Köszönöm minden segítõ kolléga hozzászólását!

Hali!

Ebben az árkategóriában nem egyszerû a választás... A Blackburn Flea(5-6000) ill az XLC High Beamer 3W(10-11000) lehet az ami neked már jó lesz. Ha még hozzá tudsz tenni némi pénzt(kb. a mostani dupláját) akkor egyértelmûen Busch & Müller Ixon IQ szerintem!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

egy jó minõségû,de viszonylag olcsóbb lámpa beszerzése,olyan amivel rendesen látok is,mert amerre megyek melózni,ott teljes a sötétség,ugyanis a város szélén kell közlekednem,ahol még közúti világítás is alig van!
Mit ajánlotok max 10-11e Ft.ig,amivel kb elõttem 5-10méterig legalább JÓL ellátok,és eléggé szórt (remélem hogy jól írom) de egyben erõs fénye is van?! (Nem szeretem az egy pontba világító,ellenben még akár 100-200méterrõl is látható lámpákat!)
Még az lenne a kérésem,hogy olyat ajánljatok,amihez nem kell hozzányúlnom