Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2011. február 23. - 17:54

A jobb minõségü páka csúcs beépítése sokat segíthet.
A fél fûtés (diódás félhullámu táplálás) arra lehet jó, hogy kapcsolóval a diódát rövidre zárod felfûtéshez,
majd amikor olvad a cin a végén, akkor lekapcsolhatod fél teljesítményre és nem melegszik túl.
Egyébként akinek még igazán jó ötletei vannak elekro és lámpa terén "DöG" úr mellett,
az "dhpage". Õ nagyon precíz mérnöki tervezésekre és komoly fényár létrehozására képes.
Igaz, abban van is anyag és általa tervezett és programozott elektronika is.
Azok már "Bamaco"-n is használható szinvonalu cuccok, túlhevülés védelemmel.
Persze nem akarok neki reklámot csinálni így kéretlenül de úgy gondolom
megérdemel egy nyilvános dícséretet a témában végzett munkásságáért!
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2011. február 23. - 16:32

Amennyibben érdekel szívessen megosztom eddigi tapasztalataimat : )
Írta 2011. február 23. - 14:47

Nekem egy 220V/100W-os NDK-sal sikerült ledet elégetni...Igen, szerintem túl nagy, és/vagy én nem használom elég finoman.

-Elsõ, és legfontosabb a jó cin!
-Túlmelegedésen egy megfelelõ feszültség/áram tûrésû (1N4007) soros dióda beépítése segített /fél teljesítménnyel fût/, (ha lassan fût fel, egy + kapcsolóval összezárható -olyankor fullon megy-).

-Eredeti pákahegyet kicsit kurtítottam, majd szembõl megfúrtam, végül hosszában felslicceltem. Így befogad egy hosszúéletû (Ersa, Weller...) pákahegyet -persze olyan típust kell beszerezni, ami nem vastagabb szárú, mint az eredeti...

Írta 2011. február 22. - 12:25

Mekkora teljesítményû, talán túl nagy? A helyedben vennék (v. kölcsönkérnék) egy 15 v. 25 wattos Weller pákát, sokkal könnyebb vele forrasztani.
Igen, szerintem túl nagy, és/vagy én nem használom elég finoman.
Írta 2011. február 22. - 12:01

Mekkora teljesítményû, talán túl nagy? A helyedben vennék (v. kölcsönkérnék) egy 15 v. 25 wattos Weller pákát, sokkal könnyebb vele forrasztani.Hát ez valami ezeréves szovjet romboló, amit nem lehet szabályozni.
Írta 2011. február 22. - 01:05

Ügyes!!Forrasztáshoz: fenyõerdõben mindig találni sérült fákon gyantalefolyást (többnyire meg is vannak szilárdulva). Vittem haza belõle egy kicsit, tiszta (100%-os) alkoholban feloldottam és a tisztáját átöntöttem egy tisztára mosott körömlakkos üvegcsébe. Én ezzel szoktam lekenni a forrasztandó vezetékeket, felületeket.
Ugyanis a gyanta hasonlóan olvad ill. kicsit hamarább mint az ón és kiszorítja a levegõt. Ettõl nem tud oxidálódni a magas hõmérsékletü fém viszont a forrasztó ón kiszorítja a gyantát ami a forrasztás körül lehülve megszilárdul. Késõbb le lehet tisztítani alkohollal de le is pattintható, persze akkor sem zavar ha ott marad.
Írta 2011. február 21. - 23:35

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2011. február 21. - 23:21

Írta 2011. február 21. - 23:02

Minden fém felületneknek fémtisztának kell lennie.
A forrsztás lényegét leítram. prólgasd valami fémfelületen, pl a régi leden, odafigyelve, mintha új lenne.
Amikor tiszta a forrasztandó fémfelület és frissen olvasztott a cin, akkor tökéletesen kell terülnie egy gyantás cinnek.
A friss forrasztásnak addig kell olvadnia amíg el nem terül a megolvadt cin az oxidmentes felületen.
Elég meleg páka esetén ez gyorsan megy.
Aztán ha lesz gyakorlatod, akkor már könnyebben fog menni.
Azt figyeld meg, hogy könnyen gyorsan olvad-e a cin vagy lassan és írd meg azt is.
könnyebb javítani a technikán ha gond van.
Tehát külön külön kell mindent befuttatni gyantás cinnel és csak azután érdemes összefolyatni egybe.
Majd írd le mi volt a probléma ha volt még valami gond menet közben.
Írta 2011. február 21. - 22:11

Forrasztrás elõtt meg kell tisztítani a páka csúcsát és azonnal be kell fuittatni friss cinnel.
A pákát tartsd közel a forrasztandó felülethez és amikor ráfut a cin, akkor azonnal rá kell tenni, folyatni a befuttatandó felületre.
Amikor felveszed a cint a pákára és nem használod azonnal akkor megég benne a gyanta és oxidálódik a cin felülete.
Akkor már nem használható. Azt a cint le kell törölni nedves ruhával, szivaccsal, de régi orosz réz csúcsos pákánál akár a reszelõ is jó tisztításhoz.
..aztán ahogy a többit is írtam.
Netán egyszerre akartad becinezni mindegyiket egymáshoz érintve? Lehet, az volt a baj.
Pont így volt, és égettem is rendesen. Az a legnagyobb problémám, hogy képtelen vagyok átvinni oda, ahova akarom.
Írta 2011. február 21. - 22:07

A pákát tartsd közel a forrasztandó felülethez és amikor ráfut a cin, akkor azonnal rá kell tenni, folyatni a befuttatandó felületre.
Amikor felveszed a cint a pákára és nem használod azonnal akkor megég benne a gyanta és oxidálódik a cin felülete.
Akkor már nem használható. Azt a cint le kell törölni nedves ruhával, szivaccsal, de régi orosz réz csúcsos pákánál akár a reszelõ is jó tisztításhoz.

..aztán ahogy a többit is írtam.
Netán egyszerre akartad becinezni mindegyiket egymáshoz érintve? Lehet, az volt a baj.
Írta 2011. február 21. - 21:47

Írta 2011. február 21. - 21:44

Jajj, viszont ha elõször csinálod akkor inkább mindjárt leírom hogyan.Sajnos elsõ lámpakészítõ kísérletem kudarcba fulladt, de van egy olyan érzésem, hogy a led rossz. Elképzelhetõ, hogy "megfõztem" a hosszadalmas forrasztási kísérleteimmel (ezt is most csináltam elõszõr)?
Igen a kettõ közül bármelyik + és bármely - pólust, mindegy melyiket.A két + és kettõ - közül mindegy, hogy melyiket választom?
Forrasztáskor friss gyantás belsejü forrasztó ónt a forrasztandó felület közelében kell ráfuttatni a megtisztított, forrasztási hõfokra hevült pákacsúcsra, hogy a benne lévõ gyanta rá tudjon folyni és a gyantás ónt is azonnal rá lehessen futtatni a forrasztandó felületre.
A forrasztási idõ a lednél kb 5 másodperc lehet egyfolytában, de nem baj ha rövidebb. Amikor látod, hogy a cin megfolyik a felületen és szétterül, akkor kész is. Az az idõ többnyire bõven elég erre.
Elõször nem a forrasztandó csupasz vezetéket kell felforrasztani a csupasz led forrfelületre hanem külön-külön be kell futtatni a led kivezetéseit és a majd a ráforrasztandó vezeték végét is. Amiután minden külön-külön már cines, akkor lehet a kettõt stabilan és biztonságosan, egymásra téve összefuttatni.
Milyen pákát használsz? Mindegyiknél kicsit más a technikája. Pl hõfokszabályzósnál is más és pillanatpákánál is egészen más. Speciel én pill.pákát szeretem de nagyon jól kell ismerni azzal a módját.
Írta 2011. február 21. - 19:53

Szevasztok!
Nagyon kedvesek vagytok,hogy segíteni próbáltok! Köszönöm a lámpa teszteket is,ez a Lupine Tesla
ez valami nagyon durva!! Ezzel tutira látnék!De erre nem lenne egyáltalán keretem.
Sajnos külföldrõl nem rendeltem még,így igazán itthon keresnék valamit! A helyzet az,hogy van egy régi cateye HL-EL100 ezüst színû lámpám,3 ledes verzió,de valami nagyon gyenge ahogy világít,még fullra feltöltött aksikkal is. Ha esik az esõ,akkor meg aztán a látás egyenlõ a nullával vele.
Ezzel próbálok most közlekedni,de valami nagyon nem jó,pláne úgy hogy még eléggé karcos is a "búrája".
Amúgy a cateye lámpáit (pl. 520 vagy 530 stb.) inkább hanyagoljam?
Szerintem mindenképpen,fényerõben nagyon el vannak maradva...
Írta 2011. február 21. - 19:48

Írta 2011. február 21. - 18:14

MJ-808 A fórumon talász róla infót, ha visszaolvasol... A Lupine Tesla Kínai koppintása, kb. 5-600 valós lumen max, még kissebb fokozaton is bõven jól látni vele, elég sok a szórt fény is. ár/értékben ~verhetetlen, elég sokaknak van ilyesmi...
Több féle szettben kapni.
DX-en ingyenes a szállítás, rendszerint néhány hét, amíg ideér. (2×+ áron itthon is kapni)
Magicshine MJ-808 Bike Light Pro Review | Mountain Bike News and Reviews
Szevasztok!
Nagyon kedvesek vagytok,hogy segíteni próbáltok! Köszönöm a lámpa teszteket is,ez a Lupine Tesla
ez valami nagyon durva!! Ezzel tutira látnék!

Sajnos külföldrõl nem rendeltem még,így igazán itthon keresnék valamit! A helyzet az,hogy van egy régi cateye HL-EL100 ezüst színû lámpám,3 ledes verzió,de valami nagyon gyenge ahogy világít,még fullra feltöltött aksikkal is. Ha esik az esõ,akkor meg aztán a látás egyenlõ a nullával vele.
Ezzel próbálok most közlekedni,de valami nagyon nem jó,pláne úgy hogy még eléggé karcos is a "búrája".
Amúgy a cateye lámpáit (pl. 520 vagy 530 stb.) inkább hanyagoljam?
Írta 2011. február 21. - 11:19

MJ-808 A fórumon talász róla infót, ha visszaolvasol... A Lupine Tesla Kínai koppintása, kb. 5-600 valós lumen max, még kissebb fokozaton is bõven jól látni vele, elég sok a szórt fény is. ár/értékben ~verhetetlen, elég sokaknak van ilyesmi...
Több féle szettben kapni.
DX-en ingyenes a szállítás, rendszerint néhány hét, amíg ideér. (2×+ áron itthon is kapni)
Így van, csak annyival egészíteném ki, hogy van már egy "updated" verzió az MJ-808-ból, ahol teljesen vízhatlan az akksi. Ha nem zavar, hogy +130-140g jön még az aluból készült védõház miatt az akksinál, ezt is vásárolhatjátok: $79.62 - MJ-808 HA-III SSC P7-C (SXO)3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set - Bike Lights
Múltkor linkeltem és írtam további infókat róla pár oldallal ezelõtt, de beszúrom mégegyszer: ::: Light and Go :::
Ezek az új trónkövetelõk, szintén ingyenes a rendelés és a DX-es lámpákhoz hasonlóan 2-4 hét alatt érkezik meg. Drágább, mint az MJ-808, de komolyabb, pláne a lencse fényszórása jó és nincs a fénycsóva közepén folt (MJ-808-nál ott van) az amcsik az mtbr.com-on nagyon oda vannak ezektõl meg vissza. Lehet, hogy hamarosan én is tudok írni tapasztalatokat a Foride-ról. :->
Írta 2011. február 21. - 11:05

Írta 2011. február 21. - 10:41

Szevasztok!
Sajnos állandó éjszakára járok dolgozni,s eddig autóval jártam/jártunk. Viszont lassan jön a jóidõ,így az autót letesszük,ezért elkerülhetetlen egy jó minõségû,de viszonylag olcsóbb lámpa beszerzése,olyan amivel rendesen látok is,mert amerre megyek melózni,ott teljes a sötétség,ugyanis a város szélén kell közlekednem,ahol még közúti világítás is alig van!
Mit ajánlotok max 10-11e Ft.ig,amivel kb elõttem 5-10méterig legalább JÓL ellátok,és eléggé szórt (remélem hogy jól írom) de egyben erõs fénye is van?! (Nem szeretem az egy pontba világító,ellenben még akár 100-200méterrõl is látható lámpákat!)
Még az lenne a kérésem,hogy olyat ajánljatok,amihez nem kell hozzányúlnom,azaz ne az legyen,hogy megveszem a lámpát,és vegyek mellé még egy erõs ledet,amit cseréljek ki benne hogy jó legyen,már ha ezt kérhetném!
Köszönöm minden segítõ kolléga hozzászólását!
Hali!
Ebben az árkategóriában nem egyszerû a választás... A Blackburn Flea(5-6000) ill az XLC High Beamer 3W(10-11000) lehet az ami neked már jó lesz. Ha még hozzá tudsz tenni némi pénzt(kb. a mostani dupláját) akkor egyértelmûen Busch & Müller Ixon IQ szerintem!
Írta 2011. február 21. - 10:22

MJ-808 A fórumon talász róla infót, ha visszaolvasol... A Lupine Tesla Kínai koppintása, kb. 5-600 valós lumen max, még kissebb fokozaton is bõven jól látni vele, elég sok a szórt fény is. ár/értékben ~verhetetlen, elég sokaknak van ilyesmi...egy jó minõségû,de viszonylag olcsóbb lámpa beszerzése,olyan amivel rendesen látok is,mert amerre megyek melózni,ott teljes a sötétség,ugyanis a város szélén kell közlekednem,ahol még közúti világítás is alig van!
Mit ajánlotok max 10-11e Ft.ig,amivel kb elõttem 5-10méterig legalább JÓL ellátok,és eléggé szórt (remélem hogy jól írom) de egyben erõs fénye is van?! (Nem szeretem az egy pontba világító,ellenben még akár 100-200méterrõl is látható lámpákat!)
Még az lenne a kérésem,hogy olyat ajánljatok,amihez nem kell hozzányúlnom