Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Ehhez nagyon hasonlót szoktam látni boltokban. Vajon ugyanaz?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

A lámpa, vagy a konzol? Mi a pontos típusa?

cakkumapakk

$12.25 - Flood-to-Throw Zooming Cree P4-WC 3-Mode LED Bike Light with Mount (3*AAA) - Bike Lights

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Szereztem a cree ledes fokuszálható DX-es lámpámhoz hozzávaló bringás tartókonzolt. Egész estés túrákat ugyan nem bír a 3 db AAA elemmel, de a normál villogó mellé nagyon frankó lesz rosszul vagy sehogy nem világított részekhez. A fényereje elég brutál, erdõben is simán lehet használni tekeréshez. És kb. 2500-3000 Ft postaköltséggel együtt.

A lámpa, vagy a konzol? Mi a pontos típusa?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Szereztem a cree ledes fokuszálható DX-es lámpámhoz hozzávaló bringás tartókonzolt. Egész estés túrákat ugyan nem bír a 3 db AAA elemmel, de a normál villogó mellé nagyon frankó lesz rosszul vagy sehogy nem világított részekhez. A fényereje elég brutál, erdõben is simán lehet használni tekeréshez. És kb. 2500-3000 Ft postaköltséggel együtt.

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás

Az az agydinamó a klasszikus kerékpároknál szokásos teljesítményt adja le.
Paraméterei a neten talált adatok szerint: 6V Teljesítmény: 3W Hatásfok: 48% Súly: 870g

A régi izzós változatot jobb ha nem használod, mert annál 4-6-szorosan jobb fényt tudsz elérni leddel.
Ebben is van két változat. A gyári ami azt mondják elég borsos árban van, és a házilag átalakított. Annál viszont kell az elektrotechnikai barkácsoláshoz érzék. Ezek elég kényes dolgok. Ha úgy érzed, kicsit necces megépíteni akkor olcsóbb lehet a gyári. Közben elszállhat kezdetekkor párezer forintnyi led, de akár még gyakorlottabb építõ kezében is.

Régebben már érdeklõdtem jobb fényerõ elérésérõl, és én is megkaptam válasznak, hogy az egyik lehetõség az otthoni mókolás. Mostanra megérett bennem a gondolat, valamennyi mûszaki alapom van, forrasztani tudok, viszont nagy segítségemre lennének olyan leírások, ahol lépésrõl-lépésre, vagy legalábbis minél aprólékosabban vannak levezetve egy házi átalakítás mozzanatai. Agydinamó fogja szolgáltatni a delejt, ha ez számít valamit.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.684 hozzászólás
A hideg mennyire befolyásolja szerinted az aksi teljesítményét ? Mert most jöttem haza éjszakai tekerésbõl a Pilisbõl, Hozé lámpám van de én egyáltalán nem érzem, hogy gyengébb lenne a hideg miatt. Vagy ez inkább -10-15 fok körül jön elõ ?
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Érdekesség. Ismét egy új verzió a Magicshine-ból:
$78.80 - MJ-808E HA-III CREE XM-LT60 3-Mode 1000-Lumen LED Bike Light Set (4x18650) - Bike Lights
Cree XM-LT60 ledet kapott régi korábbi SSC P7-es helyett.

Ezzel már lehet "valamit" kezdeni!
Nekem 6 db 18650-es cella van egy leden és 6+ órán keresztül mûködik tizenfok hõmérséklet fölött, fullon.
Télen lefagyva már nem bírja annyira.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Elég kezdõ vagyok agydinamók terén,de mostanában tervezem,hogy veszek.
..shimano DH-3N30?

meg milyen lámpákat kell hozzá venni,vagy elég a régi égõs verzió kapcsolóval?

Az az agydinamó a klasszikus kerékpároknál szokásos teljesítményt adja le.
Paraméterei a neten talált adatok szerint: 6V Teljesítmény: 3W Hatásfok: 48% Súly: 870g

A régi izzós változatot jobb ha nem használod, mert annál 4-6-szorosan jobb fényt tudsz elérni leddel.
Ebben is van két változat. A gyári ami azt mondják elég borsos árban van, és a házilag átalakított. Annál viszont kell az elektrotechnikai barkácsoláshoz érzék. Ezek elég kényes dolgok. Ha úgy érzed, kicsit necces megépíteni akkor olcsóbb lehet a gyári. Közben elszállhat kezdetekkor párezer forintnyi led, de akár még gyakorlottabb építõ kezében is.

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás
Sziasztok!
Elég kezdõ vagyok agydinamók terén,de mostanában tervezem,hogy veszek.Nem tekerek sokat(napi 20 kilcsi),arr elég lenne egy shimano DH-3N30?
meg milyen lámpákat kell hozzá venni,vagy elég a régi égõs verzió kapcsolóval?
Köszi szépen srácok!!!

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Érdekesség. Ismét egy új verzió a Magicshine-ból:
$78.80 - MJ-808E HA-III CREE XM-LT60 3-Mode 1000-Lumen LED Bike Light Set (4x18650) - Bike Lights
Cree XM-LT60 ledet kapott régi korábbi SSC P7-es helyett.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ki beszélt ilyenrõl? Olvass is, ne csak írj.
...Mo-n ezeknél komolyabb, de a tieidnél jóval olcsóbb:
Forrasztóállomás ST081 eladó a Conrad webáruházban

Ennek az árából már 8-9 ledet kapna vagy egy komplett mûködõ lámpát és nem kellene építeni.
Ebben az esetben nem cél többezer forintot szerszámra kiadni mert nemigen fogja kihasználni.
Ezért kell valami áthidaló megoldást találni.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] gren_tamas: A 200,-Ft inkább csak jelképes összeg akart lenni annak érzékeltetésére, hogy ide nem nagyon férne be egy ilyen árban lévõ homi: Forrasztlloms - ELG Electronic Kft. - Forrasztstechnika - Unas Shop - Weller JBC Cookson
Ezért az árért egy nagyon tuti lámpát vagy egy jobb bringát de akár egy használt autót lehet venni ! :)

Ki beszélt ilyenrõl? Olvass is, ne csak írj. Egyszerûbb, US$10 meg 20 € alattit említettem, olyanok vannak is, ld. melléklet. Az általad idézett pákát nem javaslom bloke-nak - miért is kellett egyáltalán idetenned -, az alantiakat igen, hacsak nem forrasztja meg neki valami jótét szakértõ tetszõleges pákával és cinnel.
Ez pl 14 dolcsi, láttam tízért is, bloke képes tovább guglizni:
Weller 115v 23w Soldering Iron Sp23l - eBay (item 280629560589 end time Mar-15-11 07:24:02 PDT)
Weller Soldering Tools WEL SP12 Marksman
Mo-n ezeknél komolyabb, de a tieidnél jóval olcsóbb:
Forrasztóállomás ST081 eladó a Conrad webáruházban

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

A jó szándékkal egyetértek, ám egy nullát nyilván lehagytál: amit javasoltok, sem olcsó, sem gyors, hisz kellene:
1.
2.
3.
azaz esetleg több különbözõ boltba is elmenni, min. 2000 Ft (?) költség, azaz fölküzdötted egy egyszerûbb Weller páka árának nagyságrendjébe...

Igazad van cipõt a cipõboltból... ha rendszeresen használ, akkor vegyen egy jó pákát! :)
Csakhogy én azt olvastam ki Bloke soraiból, hogy eddig, és ezután is csak szökõévente forrasztana, feltételeztem nem akar pákára beruházni. :confused:

A felvetés egy ~3!Ft-os dióda beépítése volt, amivel megakadályozható a forrasztott LED tönkretétele! Így 50-100Wattos "bádogos" páka esetén, nagy valószínûséggel apró dolgok forrasztásához jó hõfok tartományba áll be a páka, szerintem egy próbát megér mielõtt kidobja/újat vesz.

OFF
A többit opciót csak példaként írtam, nekem voltak ilyenek fiókban, és így egy teljesen komfortos nagypákám lett... Jó cinnel, tiszta felületekkel dolgozva, kissebb alkatrészek forrasztásához ~felesleges hõfokszabályozó. (otthon ERSA 220V 15W-os egyszerû pákát használok 2 évtizede, csak nagyon ritkán, nagyméretû, vagy erõsen oxidos dolgok forrasztásakor adok + kakaót egy 5Wattos autótrafóról -ha lusta vagyok elõszedni a feltuningolt 100Wattosat-). A benti 50Wattos, trafós, hõfokszabályozós Wellerem tudja mindkettõt, -csak több heggyel-, többszörös áron.
ON

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A hõelvezetést egy darab aluminiummal próbáltam megoldani, amit méretre vágtam és behajlítgattam a (szintén aluminium) házba és amennyire lehetett, nekinyomtam a led fenekének.

A hõvezetõ lemez milyen vastag? Van legalább 1,5-2 mm? Az alumínium ház gondolom egy kínai lámpa háza lehet.

Az a lemez, amire a led a hõvezetõ pasztán keresztül fel van csavarozva (itt nagyon jó hõkapcsolatnak kell lenni, különben a led tönkremehet), annak a lámpa tokjával is jó stabil nagy felületü hõkapcsolatban kell lennie, vagyis jó ha oda is kerül hõvezetõ paszta és csavarral hozzá tudod szorítani a lemezt a külsõ tokhoz (természetesen belülrõl). Ezek elég kényes dolgok a led tartós mûködéséhez, hogy megfelelõ legyen a hõ elvezetés és a lesugárzása is. Pl. van amikor menet közben elég a hõ leadáshoz a felület de szobában asztalon vagy kézben tartva már túlmelegszik a led és maradandóan csökken a fénye esetleg tönkre is mehet ettõl. A lednél a hõt legalább annyira nem szabad túllépni mint a megengedett tartós üzemi áramot. Szóval azért van mire figyelni.

gren_tamas: A 200,-Ft inkább csak jelképes összeg akart lenni annak érzékeltetésére, hogy ide nem nagyon férne be egy ilyen árban lévõ homi: Forrasztlloms - ELG Electronic Kft. - Forrasztstechnika - Unas Shop - Weller JBC Cookson
Ezért az árért egy nagyon tuti lámpát vagy egy jobb bringát de akár egy használt autót lehet venni ! :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Na, akkor ezek után már nem adhatom fel!

A hõelvezetést egy darab aluminiummal próbáltam megoldani, amit méretre vágtam és behajlítgattam a (szintén aluminium) házba és amennyire lehetett, nekinyomtam a led fenekének.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] Adott egy régi ruszki páka amivel meg kell forrasztani max. 200,-Ft átalakítási költséggel, hogy ledet lehessen vele forrasztani. [...]

A jó szándékkal egyetértek, ám egy nullát nyilván lehagytál: amit javasoltok, sem olcsó, sem gyors, hisz kellene:
1.

[...] (1N4007) soros dióda [...]

2.

[...] egy + kapcsolóval összezárható [...]

3.

[...] hosszúéletû (Ersa, Weller...) pákahegyet -persze olyan típust kell beszerezni [...]

azaz esetleg több különbözõ boltba is elmenni, min. 2000 Ft (?) költség, azaz fölküzdötted egy egyszerûbb Weller páka árának nagyságrendjébe (10 dollár alatt is van már, igaz, USA-ban). No meg fúró, egyéb szerszám is. A lényeg persze az, hogy sikerüljön bloke kísérlete (sajnos messze vagyok a tetthelytõl a pákámmal), kíváncsian várom a megoldást.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Akkor még azt mondjátok meg, hogy azt jól csináltam-e, hogy a lámpa nem áll másból, mint a ledbõl és a 3 darab AAA elembõl. A boltban azt mondták, hogy mûködnie kell. Miután nem történt semmi, megpróbáltam úgy is, hogy közvetlenül a ledhez kötöttem az elemeket, de úgy sem volt jó. Ettõl függetlenül még lehetséges, hogy nincs baja a lednek? Azért minden egyes kísérletre nem akarok kidobni 1600 forintot az ablakon.

Nem világít ? Ez gondolom a régi led ami már sérülhetett. Próbáltad már fordítva bekötni? Három AAA elem nem tudja fordítva sem tönkretenni, esetleg elkötötted.. Esetleg nézd meg egy kis izzóval a ledhez futó vezetékek végén, van-e ott feszültség.

Arról a három AAA elemrõl nem fog túl sokáig mûködni, esetleg három AA-ról tovább menne de arról semmiképp ne kösd rá közvetlenül mert tutira tönkremegy ! ..de azért az új AAA-s elemek is még tönkre tehetik túlárammal a ledet direkt bekötésnél habár annak kisebb a terhelhetõsége.

A helyedben az egész körrel még sorosan kötnék elsõ próbához legalább (2-3) ohmos 0,5-1 Wattos ellenállást.

Amikor már látod, hogy világít a dolog, akkor meg lehet nézni, mekkora áram folyik a körben és utána lehet új elemek mellett max áramot beállítani esetleg kisebb ellenállások próbálgatásával. Az ellenállás pár forintos dolog, abból lehet 1-tõl, másfél, kettõ.. fél ohmonként venni néhány lépcsõfoknyit.
(sokkal több fokozat van közte de pár tized ohm le v. feljebb nem számít sokat) fogadd amit adnak a korábi "fél Ohmos" fokozatokhoz.

Ezek színkódosak ha nincs színtáblázatod, akkor vásárláskor jó ha külön zacsiba teszik õket felirattal, aztán
otthon öntapadós cetliken ráírhatod az értéket a próbáknál össze ne keverd..

Aztán ami elég fontos, a hõkapcsolatot hogyan csináltad meg és milyen az a felület ami le kell, hogy tudja adni a keletkezõ meleget.

Itt laksz valahol Bp. környékén? Ha nem nagyon sürgõs, akkor pl a következõ telehódasra (durván egy hónap) felhozhatnád és ha megbeszéljük akkor viszek viszünk hozzá a teszteléshez cuccokat és ott nagy vonalakban tudnánk segíteni kipróbálással beforrasztással, hiszen ott szokott lenni a lámpaépítõs kemény mag. Habár esõben nem megyünk igazán sokan és nem mindíg megy mindenki.

Na épp azért találták ki, legalább fél évszázada, a Weller (s nyilván sok más cég is?) pákákat, hogy ez az egyszerû vezérlési feladat automatikusan történjen. A fizikai elv a..

Viszont itt más a gond.

Adott egy régi ruszki páka amivel meg kell forrasztani max. 200,-Ft átalakítási költséggel, hogy ledet lehessen vele forrasztani.
A weller és társai ezért (gondolom) nem férnek bele mert ritkán használt darab lenne az ott szerintem.
Azért kell a gyors házi megoldás az egyszeri v. ritka használathoz.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] A fél fûtés (diódás félhullámu táplálás) arra lehet jó, hogy kapcsolóval a diódát rövidre zárod felfûtéshez,
majd amikor olvad a cin a végén, akkor lekapcsolhatod fél teljesítményre és nem melegszik túl. [...]

Na épp azért találták ki, legalább fél évszázada, a Weller (s nyilván sok más cég is?) pákákat, hogy ez az egyszerû vezérlési feladat automatikusan történjen. A fizikai elv a mágneses Curie pont: amikor azt eléri a hõmérséklet, kikapcsol egy ilyen kapcsoló (a pákán belül), majd ha lehûl, vissza. Azaz itt - szerintem - eszközbarkácsolás helyett érdemes befektetni egy egyszerû - és az itt javasolt barkácsoltnál célszerûbb, emellett eleve jobb minõségû - eszközbe. Ilyet 20 € alatt vettem (a legegyszerûbbet, trafó nélkülit). Az azóta eltelt évek alatt - bár ritkán forrasztok - bõven megérte.
Mindezt az itteni gyakorlott bütykölõk nyilván tudják, így nem is értem, hogy miért keresnek elektronikus (diódás) megoldást egy régen és jobban megoldott problémára (páka optimális hõstabilitása).

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Engem érdekelne.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Akkor még azt mondjátok meg, hogy azt jól csináltam-e, hogy a lámpa nem áll másból, mint a ledbõl és a 3 darab AAA elembõl. A boltban azt mondták, hogy mûködnie kell. Miután nem történt semmi, megpróbáltam úgy is, hogy közvetlenül a ledhez kötöttem az elemeket, de úgy sem volt jó. Ettõl függetlenül még lehetséges, hogy nincs baja a lednek? Azért minden egyes kísérletre nem akarok kidobni 1600 forintot az ablakon.