Annyi jó szó esett már itt a Sigma Lightser-rõl...
.. látod az úttestet magad elõtt kb. 3-4 m szélességben, attól függõen milyen messzire világítasz magad elé de semmit vagy alig-alig látsz valamit felfelé. Ha mondjuk 10 méterre elõtted van egy gyalogos látod ugyan a cipõjét, de a felsõtestébõl semmit még akkor sem ha nagyon közel vagy hozzá. Ez a vakításmentes optika ára.
Ha meg magasabbra állítottam a fénysugarat, akkor a szembõl jövõ bringás inkább megállt, mert miattam nem látott semmit..
Pontosan ennek a megoldására érdemes megépíteni a folyamatos billenthetõséget.
Régóta használok már egy lámpa billentõ mechanizmust, aminek az elsõ verzióját még házilag raktam össze, de a mostani változatot "montu, (a mechanika mestere)" fórumtag segített összehozni gépmunkával.
Elég ha annyit billen a lámpa alapja, hogy egyik állásban a fény ne vakítson, a másik állásban viszont elõre menjen páthuzamosan az úttal (vagyis fel és lefelé is világíthasson, az már rajtad múlik mennyire). Amikor jön valaki szembe akkor csak egy ujj mozdulat a kormány markolat mellett és máris a megfelelõ szögben világít a fény.
Egyébként kipróbáltam már (mazochista módon), ha nem billenthetõ a fény magassága, és
valaki "csak ne vakítsak" állásban használja a fényét, az milyen lehet.
Sokáig nem bírtam mert tényleg nem láttam semmit elõre, úgy értem messzebbre.
A lámpa billentéshez ki kell alakítani egy megfelelõ, arra alkalmas billenthetõ tartót.
Lefelé rugó nyomja és felfelé húzni egy bowdenen keresztül a kormány markolat mellõl lehet.
Az is fontos, hogy a lámpa egyensúlyban legyen felszerelve, hogy ne remegjen be menet közben.
Arra viszont oda kell figyelni, hogy a fény billentõ (kiszuperált racsnis sebváltó) kar könnyen elérhetõen legyen elhelyezve, hogy a kormány markolása közben egy ujjal is könnyedén válthassuk a fény magasságát.
Ezzel nekem is volt egy kis gondom, amikor rázós gödrös lejtõs részen, tempósan gurulva kellett volna levenni a fényt és néhány centivel távolabb volt a szerelve kezelõ kar mint kellett volna, akkor nem tudtam elérni a kart éles helyzetben.
Azóta már többféleképp is el tudom érni, tenyérrel nyomom le a kormányt markolva, vagy hüvelykujjal nyomom oldalra a lefelé kinyúló részét, vagy hüvelykel felülrõl a vízszintes részét, hasonlóan mint bármelyik kezelõ szervet a kormányon, a csengõtõl a váltón keresztül a fény billentésig.
Még egy dolgot meg kell majd oldanom, hogy ergonómikusan kezelhessem. A fényeket a kormány közelében elhelyezett mikro gombokkal kisebb-nagyobb fényerõre tudjam kapcsolni különbözõ kombinációkban. A fék kar tartójára lehet majd elhelyezni mikro gombokat, amivel vezérlem majd a logikát, mikor mi hová kapcsoljon komplexen, elõre megtervezett kombinációkban. Ott éppen kényelmesen elérhetek majd minden gombot.