Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Az a jó, hogy sok dolgot kitaláltak már és legyártottak. Én is most rendeltem 2db xm-l2-es ledet, de 12mm-es lapkán, (nem is tudtam hogy van ilyen picin is) mert már van megint egy másik ötletem. (nahát! :D) Ugyanis volt nekem elfekvőben pont 2db ledem, de nem fért el ott, ahova terveztem, így elkezdtem levagdosni, reszelni a csillagról a felesleges alu részt és valahogy e-közben kinyírtam a ledet. Túl sokat vágtam le belőle szerintem és a kontakt rész eltűnt, stb. Mindegy, ez a 12mm-es led-lapka már majdnem jó, ugyanis 10mm-en kell elférnie. Szóval még ezt is reszelhetem picit, de legalább már nem lesz olyn drasztikus a csonkítás és a forraszpontoknál pl nem is sérül majd.

10mm mcpcb, csak hogy felhúzzalak XD

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Kínai 3000mA úgy jöhet ki, hogy ha megnézed az AMC 7135 adatlapját, ott az áll, hogy 340-380mA. Szóval ennek hatására a 380-at szorozták fel :D

Vajon a 7135 működne 14,4V-ról? Az ötlet az lenne, hogy az OUT-ra 4 ledet kötni, a Vdd-t meg persze leosztani valahogy kb 5V-ra.

Az ötlet az, hogy van Skori féle áramgenyám, amivel persze, hogy nem kezdtem még semmit az elmúlt 10+ évben, de mintha az egyik megpurcant volna. Majd ki kell mérni. Viszont ha ez így van, akkor kell egy led driver valamelyik lámpa gyártótól, egy buck converter, egy marék AMC7135 (szám szerint 3db per lámpa), és meg is lenne oldva a táp anélkül, hogy kukázni kéne az akkut.

Persze, az egészet a buck mögé rakni lehet, hogy okosabb lenne, de van olyan, ami tud kezelni 8 ampert? :D (8 led egyenként 1 amperrel, amik amúgy négyesével sorban lennének)

Jóvammá, banggood első találat :D

hehe! :) Ügyes a 3000ma találat! :)

Az a jó, hogy sok dolgot kitaláltak már és legyártottak. Én is most rendeltem 2db xm-l2-es ledet, de 12mm-es lapkán, (nem is tudtam hogy van ilyen picin is) mert már van megint egy másik ötletem. (nahát! :D) Ugyanis volt nekem elfekvőben pont 2db ledem, de nem fért el ott, ahova terveztem, így elkezdtem levagdosni, reszelni a csillagról a felesleges alu részt és valahogy e-közben kinyírtam a ledet. Túl sokat vágtam le belőle szerintem és a kontakt rész eltűnt, stb. Mindegy, ez a 12mm-es led-lapka már majdnem jó, ugyanis 10mm-en kell elférnie. Szóval még ezt is reszelhetem picit, de legalább már nem lesz olyn drasztikus a csonkítás és a forraszpontoknál pl nem is sérül majd. (ennél meg igenis sérültek, rendesen, ez volt a baj) Jah és ha már szegény ledek elhaltak kipróbáltam hogy lehet lefejezni őket. :D (dedome) Elég könnyen lejöttek. :)

deviantRider módosította - 2019. május 13. - 18:44

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Igen, valami trükköt sejtettem én is.  Lehetséges, hogy az van, amit mondtál. De igazából mindegy, mert azt kaptam, amit rendeltem (1400mA), csak érdekelt ennek a mibenléte. Igen, a 8db csak 2800mA lenne. De ez a 3000 meg kínai áramerősség. :D Mint a lumen értékek is általában "kínaiak" szoktak lenni.

Kínai 3000mA úgy jöhet ki, hogy ha megnézed az AMC 7135 adatlapját, ott az áll, hogy 340-380mA. Szóval ennek hatására a 380-at szorozták fel :D

Vajon a 7135 működne 14,4V-ról? Az ötlet az lenne, hogy az OUT-ra 4 ledet kötni, a Vdd-t meg persze leosztani valahogy kb 5V-ra.

Az ötlet az, hogy van Skori féle áramgenyám, amivel persze, hogy nem kezdtem még semmit az elmúlt 10+ évben, de mintha az egyik megpurcant volna. Majd ki kell mérni. Viszont ha ez így van, akkor kell egy led driver valamelyik lámpa gyártótól, egy buck converter, egy marék AMC7135 (szám szerint 3db per lámpa), és meg is lenne oldva a táp anélkül, hogy kukázni kéne az akkut.

Persze, az egészet a buck mögé rakni lehet, hogy okosabb lenne, de van olyan, ami tud kezelni 8 ampert? :D (8 led egyenként 1 amperrel, amik amúgy négyesével sorban lennének)

Jóvammá, banggood első találat :D

RelakS módosította - 2019. május 13. - 11:13

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Az ilyen levágott optikájú LED-nél a külső gyűjtőlencsével fókuszba vetítő lámpánál nagy lenne a lámpa belsejében elszóródó veszteség és kisebb a kilépő fény teljesítmény (fényerő). Vagyis ez így csak a foncsorral fókuszált esetekben működik jól, a lencsés megoldással szemben, már ha tényleg van valami jelentősebb értelme egyáltalán.

Elvileg annyi az értelme, hogy szűkebb lesz a fénykéve.
Gondolom, a lapos felület tükröződése miatt még fényveszteség is van.

A Convoy S11-nél én majd azt fogom várni, hogy lefejezett leddel eltűnnek azok a foltok, ami most sima tükörrel megjelenik, illetve hogy élesebb lesz a fénykéve széle.
Majd meglátjuk.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A LED chip tetején ülő, szilikon vagy néha,

szilikon rétegen ülő üveg optika  állítja be

a led széttartását külső optika nélkül.

A saját ragasztott optikával a fő kilépő csóva

90 fokos széttartás környékén lép ki nagy részben.

Ami után levágod a szlikon optikát, már jóval szélesebb a kilépő fény szöge, széttartása.

Ez abban okozhat változást, hogy egy tükörrel vetített fénysugár nagyobb mértékben érinti a tükröző felületet, mint ami közvetlenül előre lép ki a tükör érintése nélkül, ezért a foncsor által vetített fény fog dominálni a közvetlenül, LED-ből előre szóródóval szemben, ami inkább csak közelre érvényesülne.

Az ilyen levágott optikájú LED-nél a külső gyűjtőlencsével fókuszba vetítő lámpánál nagy lenne a lámpa belsejében elszóródó veszteség és kisebb a kilépő fény teljesítmény (fényerő). Vagyis ez így csak a foncsorral fókuszált esetekben működik jól, a lencsés megoldással szemben, már ha tényleg van valami jelentősebb értelme egyáltalán.

-

Annak lenne talán még inkább értelme, ha terepen készülne hasonló körülmények között  két (árnyalatokat is mutató) fotó.

Egyiken a gyári led lenne beépítve és a másik fotón a levágott optikájú led vetített képe látszana a lámpába építve.

Így lehetne összevetni a kettőt, élesben, üzemi körülmények között.

Balu1 módosította - 2019. május 12. - 17:28

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

A korábbi linkre feltettem a módosítást.

Van szín torzulás, de most már tuti, hogy eredetileg is különböztek a led árnyalatok, és véletlenül pont a kedvező sorrendben.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Aha. Érdekes ez a színváltozás amúgy. Én régebben úgy "melegítettem" a fényt egy lámpámban, hogy volt egy már nem is tudom milyen színű üdítős palack, amiből kivágtam egy előtét darabot, amit a lámpa üvege elé tettem. Nem sárga volt a palack amúgy, hanem nagyon halvány rózsaszínű. De összhatásként "melegebb" lett a színhőmérséklet valamivel.

Azonos szintre fejeztem a három ledet.
Holnap lefotózom, de szerintem nem módosultak a színek. Lehet, hogy az eredeti ledek színei ennyire szórtak, és pont jó sorrendben sikerült megvágnom őket :D

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Az a három kép a végén az az után készült, hogy visszaépítettem a lámpába az egészet.
Valamivel keskenyebb lesz a fénye, meg a vágás egyenetlenségei kicsit látszanak a vetített képen is, de kb ennyi.

Aha. Érdekes ez a színváltozás amúgy. Én régebben úgy "melegítettem" a fényt egy lámpámban, hogy volt egy már nem is tudom milyen színű üdítős palack, amiből kivágtam egy előtét darabot, amit a lámpa üvege elé tettem. Nem sárga volt a palack amúgy, hanem nagyon halvány rózsaszínű. De összhatásként "melegebb" lett a színhőmérséklet valamivel.

deviantRider módosította - 2019. május 11. - 20:38

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

És ez nem befolyásolja a fény vetített képét? (a foncsorral együtt) Mert az a kis epoxy dome végülis "lencseként" is funkcionál gondolom. 

Az a három kép a végén az az után készült, hogy visszaépítettem a lámpába az egészet.
Valamivel keskenyebb lesz a fénye, meg a vágás egyenetlenségei kicsit látszanak a vetített képen is, de kb ennyi.

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Egy elrontott lámpán kipróbáltam, milyen eredménnyel jár, ha lecsapjuk egy led tetejét.
Úgy látom, hogy az ócó bringalámpáknál különösen ajánlott, egész emészthetővé szelídül a fényük árnyalata.

BudgetLight fórumra dobtam fel

És ez nem befolyásolja a fény vetített képét? (a foncsorral együtt) Mert az a kis epoxy dome végülis "lencseként" is funkcionál gondolom. 

deviantRider módosította - 2019. május 11. - 20:18

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Egy elrontott lámpán kipróbáltam, milyen eredménnyel jár, ha lecsapjuk egy led tetejét.
Úgy látom, hogy az ócó bringalámpáknál különösen ajánlott, egész emészthetővé szelídül a fényük árnyalata.

BudgetLight fórumra dobtam fel

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Convoy driver alatt itt az AA-s lámpába valót értettem, nemrég vettem kettőt,hogy egy S2+-ba tegyem :)
És most,hogy mondod,ugyanígy már jártam gagyi SK68-assal, pont eut csináltam: legyalultam a fölöslehet a nyákról,és rákerült egy 350mA-es IC :)

Tudom, megvan a Convoy T2, gondolom ugyanaz a driver van benne.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás
Convoy driver alatt itt az AA-s lámpába valót értettem, nemrég vettem kettőt,hogy egy S2+-ba tegyem :)
És most,hogy mondod,ugyanígy már jártam gagyi SK68-assal, pont eut csináltam: legyalultam a fölöslehet a nyákról,és rákerült egy 350mA-es IC :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

pedig 500-1000Ft körül lehet, hogy rá kell költened, ha külön veszed, ezek ilyenek. Már amikkel találkoztam. Kaidomain jut eszembe megint először, onnan vettem is már 1xAA-ról működő drivert, és a Convoy shopból is, de azok speciel nem kezelnek 14500-at.

Ja, még a Fasttech is ott van.

Igen, a Convoy drivert ismerem, legalábbis van olyan lámpám.
Első körben azt kell kideríteni, hogy a ledek még élnek-e, és mennyit bírnak. Már az is eszembe jutott, hogy jó lesz az, ha csak az AA akkut bírja, csak legyen valami. Nem szükség miatt, hanem barkácsolhatnékból :)
Ha más nem, van itthon valahol 350mA-es driverem, azt rábiggyesztem, és ez legfeljebb csak LiIonnal fog menni :)

RelakS módosította - 2019. május 07. - 18:09

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás

pedig 500-1000Ft körül lehet, hogy rá kell költened, ha külön veszed, ezek ilyenek. Már amikkel találkoztam. Kaidomain jut eszembe megint először, onnan vettem is már 1xAA-ról működő drivert, és a Convoy shopból is, de azok speciel nem kezelnek 14500-at.

Ja, még a Fasttech is ott van.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Amúgy 2 db XM-L led lesz meghajtva ezzel a driverrel. Egy Boruit D25-ös lámpát alakítottam át bicajlámpának. Majd hamarosan lesznek képek, meg videó is. Már működik, csak a távkapcsoló részéhez még nem jött meg egy bizonyos alkatrész. A héten, vagy max jöv. héten már meg kell jönnie. Utána még egy kis szerelgetés és kész is. Legalábbis ez a változat. :D

Ha már átalakítás:
Jött kis kézilámpa ma, hogyaszongya 14500 és AA akkuval is működik. Namost a 14500 azonnal megsütötte.  :angry: 
Ha a led jó, be lehet valahonnan szerezni hozzá a fenti paraméterekkel rendelkező drivert (biztos, hogy van ilyen, mert két lámpám is tudja)? Egy lámpa árát mondjuk nem költeném rá :D (Ez kb 900 forint volt kedvezményesen)

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Az a fura, hogy rendelős oldalon azt találtam, hogy a 7135-ök száma változik. Viszont ha 8db van minden ilyenen, akkor max azt tudom elképzelni, hogy a 8 lábú csip rányom egy pwm jelet, és így kvázi felezi az áramot. Lehet, hogy olcsóbb a firmware-el szórakozni, mint hogy melyikre hány csipet nyomnak? :D
Legalábbis a Convoy lámpák ezt csinálják, ha nem max áramon vannak hajtva.
Mondjuk nem tudom, milyen leded van, és ha a fenti módon működik, akkor mit kezd a 3A-es tüskékkel.
Másik megoldás, hogy van még ott, vagy hiányzik valami alkatrész, ami nem az áramgenerátor chip.
Amúgy a 7135 nem 350mA-es chip? Mert akkor én csak 2800mA-ig tudom számolni az áramot  :D

Igen, valami trükköt sejtettem én is.  Lehetséges, hogy az van, amit mondtál. De igazából mindegy, mert azt kaptam, amit rendeltem (1400mA), csak érdekelt ennek a mibenléte. Igen, a 8db csak 2800mA lenne. De ez a 3000 meg kínai áramerősség. :D Mint a lumen értékek is általában "kínaiak" szoktak lenni.

Amúgy 2 db XM-L led lesz meghajtva ezzel a driverrel. Egy Boruit D25-ös lámpát alakítottam át bicajlámpának. Majd hamarosan lesznek képek, meg videó is. Már működik, csak a távkapcsoló részéhez még nem jött meg egy bizonyos alkatrész. A héten, vagy max jöv. héten már meg kell jönnie. Utána még egy kis szerelgetés és kész is. Legalábbis ez a változat. :D

deviantRider módosította - 2019. május 07. - 10:21

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Az enyémről most nem tudok, mert már be van építve a kormányszárba és nem szedem szét. Félek, hogy elenged a forrasztás is, meg egyebek. De amúgy pont ilyen. Nekem is 8 chip van rajta, de nem 3A-t tud, hanem 1400mA-t. Ezért fura.

Az a fura, hogy rendelős oldalon azt találtam, hogy a 7135-ök száma változik. Viszont ha 8db van minden ilyenen, akkor max azt tudom elképzelni, hogy a 8 lábú csip rányom egy pwm jelet, és így kvázi felezi az áramot. Lehet, hogy olcsóbb a firmware-el szórakozni, mint hogy melyikre hány csipet nyomnak? :D
Legalábbis a Convoy lámpák ezt csinálják, ha nem max áramon vannak hajtva.
Mondjuk nem tudom, milyen leded van, és ha a fenti módon működik, akkor mit kezd a 3A-es tüskékkel.
Másik megoldás, hogy van még ott, vagy hiányzik valami alkatrész, ami nem az áramgenerátor chip.
Amúgy a 7135 nem 350mA-es chip? Mert akkor én csak 2800mA-ig tudom számolni az áramot  :D

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Fura.
Ha tolsz fel képeket a nyákról, akkor szerintem meg tudjuk szakérteni

Az enyémről most nem tudok, mert már be van építve a kormányszárba és nem szedem szét. Félek, hogy elenged a forrasztás is, meg egyebek. De amúgy pont ilyen. Nekem is 8 chip van rajta, de nem 3A-t tud, hanem 1400mA-t. Ezért fura.
eac34ee13c87cc3f3840e80ddc83a2d2.jpg
d5ac84c6e53bf106ccb58438f0572346.jpg

deviantRider módosította - 2019. május 05. - 15:39

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Igen.  Probléma úgymond nincsen, mert működik, ahogy kell. Csak a "7135" chipek számát nem értem rajta. Gondoltam rákérdezek, hogy hogy is van az akkor . :)

Fura.
Ha tolsz fel képeket a nyákról, akkor szerintem meg tudjuk szakérteni