Nekem szerencsére elég okos töltõm van, ki tudja sütni egyesével az akkukat (4db-ot tud egyszerre kezelni), plusz egyenként tudja tölteni is, errõl pedig egy lcd kijelzõn tájékoztat is, akkunként. A li-ion töltõmön sajna nincs kijelzõ, csak 1 két szinû led, viszont két akkut tud függetlenül tölteni.
A töltõim már nekem is ilyenek.
(Régebben egyszerû tápegységrõl töltöttem az akkukat és mértem menet közben, hogy mikor kell lekapcsolni.)
Amelyik akkut cellánként lehet tölteni, annál a kontrollos kisütõs töltõvel nincs is gond.
Viszont arra gondoltam ahol 1.2 Voltos cellákból van fixen, sorosan össze állítva 10 db.
Végig ponthegesztett kötésû cellák belül zsugorcsõ szigeteléssel és kívülrõl is zsugorfóliával szorítják egybe,
azzal a gondolattal, hogy amíg az mûködik addig senki nem próbálja meg kibontani.
Ez az akku viszont sajnos nem cellánkénti töltésre készült.
Valamikor a legelsõ góliát akku cellákból össze állított világítási akku csomagom, 30-35 éve még hasonlóan mûködött.
Arra 12V (akkor még 4 Ah-ás volt a góliát NiCd akku) és 5W - 20W - 50 Wattos lámpák voltak a bringa kormányon bekötve. A nagyobbakat mikro nyomókapcsolóval, leginkább csak pillanatnyi elõre nézésre kapcsoltam be.
Az 5 Wattos halogén mûködött folyamatos világításként (kb.100 lumen).
Akkor még nem volt használható fényû led, legfeljebb amit néha el lehetett érni az vörösben de azt is szinte csak néhol lehetett kapni mutatóba, gyengécske fénnyel, és vagyonért lehetett hozzá jutni. Az még hátulra is kevés lett volna.
A nagy refik csak a villanásnyi elõre nézésre voltak jók. Amikor Balatonról tekertem hazafelé éjszaka és nagyon nem tudtam mi van elõttem távolabb. Na akkor megláttam milyen lenne ha folyamatosan volna ilyen világításom. Nagyon tervezgettem és vártam a led fejlõdését, "talán majd egyszer".. gondoltam. Most már ennél több fényem van ha mind felkapcsolom, és kb 6 órára elég, igaz a végefelé már gyengébben, egyre gyengülõen világít.
Már akkor nagyon tetszett az a pillanat, amikor az éjszakai sejtelmes sötétben elõre tudtam nézni és arról álmodoztam, hogy majd egyszer lesz olyan lámpám, amivel folyamatosan, több órán keresztül lehet úgy látni. Így kezdtem el követni a kis fogyasztású és jó hatásfokú világítás technika fejlõdését. Most ezért írogatok itt mert elég sokat foglalkoztam ezzel is.
Leírok egy érdekes lámpás sztorit ami szintén Balaton felõl hazajövet éjszaka velem megtörtént.
kicsit császkáltam és Kb Törökbálint környékén kiváncsi voltam az éjszakai falura és ott mentem keresztül. Egy lány éppen jött velem szemben és megéllt egy fa kerítés kapuja elõtt. Az 50 Wattos reflektort oda billentettem és rávilágítottam a kapura a háta mögül. mire vissza nézett, hogy ki az, addigra lekapcsoltam a nagy fényt és lassan gurultam tovább. Elõször rá nézett a bringára (akkor agyváltós kempingem volt) aztán kereste tovább az erõs fényû jármûvet. Mert egy kemping bicikli nem világíthat ennyire, az csak természetes.