Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Ha ennyire félsz a robbanástól, akkor miért nézel olcsó akkut? Ráadásul az olcsó akku kapacitása kicsi is. És alig spórolsz vele valamit, mert nem drága eleve. Én ezresért veszem darabját a 2500-as samu ipari akkunak. Ezen már nincs mit spórolni szerintem.

Olcsót nem nézek, de horror (sok ezer Ft/db) áron sem akarom beszerezni.
Nem tudom, hol van a határ, amitõl már teljesen biztonságosak. Tehát, hogy minimális esélye sem legyen egy robbanásnak.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás
Ha ennyire félsz a robbanástól, akkor miért nézel olcsó akkut? Ráadásul az olcsó akku kapacitása kicsi is. És alig spórolsz vele valamit, mert nem drága eleve. Én ezresért veszem darabját a 2500-as samu ipari akkunak. Ezen már nincs mit spórolni szerintem.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás
Balu1, nagyon köszönöm precíz és a részletes leírást.
Szerinted egy nem túl drága 18650-as akksi felrobbanhat?

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Futáshoz ezek a bringalámpák nem jók. Havernak ilyen van: Cheap Cree XR-E Q5 230LM 3-Mode White LED Headlamp (1 x 18650) futáshoz ilyen kell. Nem nagy, jó fénye van, az ára meg elég vicces + ingyen ideküldik. Persze el lehet kezdeni ledeket és akkukat tákolni de mennyi munka és pénz lenne.... Nem tudom, megéri-e vele annyit foglalkozni.
Egy-két tartalék 18650es pótaksinak meg kb. semmi súlya nincs.

Köszi a tippet, jó néz ki az a Q5. Gondolom stabilabb a rögzítése a fejpánton, mint a gumis biciklilámpáknak. De még az árhoz hozzájön, hogy akkut is kell hozzá venni.
De mit jelent, hogy "runtime: 60 minutes"? Óránként cserélni kell benne az akkut?
Olyat is hallottam, hogy valakinek a kezében felrobbant valami kínai akksi és rendesen megsérült.
Lehet, hogy butaságon aggódom, de mi van, ha az akksi fejen viselés közben felrobban?
Mondjuk én nem szoktam futni, persze az sem szerencsés, ha vezetékek lógnak ki a viselõjébõl.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu1
- Biztosan izgalmas lehetett az éjszakai túra. De nem ettek meg a szúnyogok? :)

- Szóval ha jól veszem ki, éjszakai gyalogtúrához legjobb egy göcsörtös tükrös foncsorú.
Forgalomban biciklin jobb egy lencsés, fõleg ha kormányra van rögzítve.

- Ezen a lámpán gondolkodtam:
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)
Szerinted ezt lebillentve (nem nagy sebességnél) semmiképpen nem lehetne forgalomban kormányra rögzítve használni?

- Az elsõre azt tudom mondani, hogy mindenki használt valami rovar riasztót. Volt aki már elõre befújta magát. Akadt olyan is aki belsõleges riasztó szert használt.
Az talán köztudott dolog, ha valakinek már kevés vér marad az alkohol keringésében, azt nem csípik meg a szúnyogok, (vagy csak nem érzi).
Néhány órás sütögetés után már akár mobilképes is lehet megint. Persze sokan hálózsákban ott is aludtak reggelig.

- A következõ kérdésre: inkább a másik végérõl fogom meg a dolgot.
Gyalogtúrához bármilyen lámpa jó, mert ha út szélén mész akkor legfeljebb lejjebb fordítod a fényt,
más részt, gyalogosan nem mész olyan gyorsan, hogy ne látnál mellette eleget, bármerre is fordítod.

- A harmadik kérdésedre, biztosan van aki ilyent használ közúti forgalomban, mert jó múltkor egy másik fórumon valaki nagyon "anyázott",
hogy ki volt az az idióta, aki 19.30 körül, totál vakító reflektorral bringázott adott úton.

Azt Írta, csak reméli, hogy nem "közülünk", lámpa építõk közül volt valaki. Aki ezzel többet foglalkozik, abban inkább felvetõdik a felelõsség kérdése.
Egyébként ha felteszel olyant a kormányra, akkor annyira lefelé kellene állítani, hogy ne csak a tükör fénye, de a led közvetlenül kilépõ fénye se mehessen szem magasság fölé, különben biztosan vakít.

Ha valaki szeret kísérletezni és 'ki meri bontani' a lámpa burkolatát, akkor meg lehet próbálni, hogy a led, és a tükör alsó oldala közé be kellene tenni egy fényes, tükrös alumínium lapot, aminek elöl az L alakban felfelé hajlított széle kicsit be lóg a led elé. Ettõl a laptól a fény csak a tükör felsõ oldalába jut és onnan vetül le az útra. Vagyis csak lefelé indul el és egy felül éles határvonal alatt éri el a környezetét.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Futáshoz ezek a bringalámpák nem jók. Havernak ilyen van: Cheap Cree XR-E Q5 230LM 3-Mode White LED Headlamp (1 x 18650) futáshoz ilyen kell. Nem nagy, jó fénye van, az ára meg elég vicces + ingyen ideküldik. Persze el lehet kezdeni ledeket és akkukat tákolni de mennyi munka és pénz lenne.... Nem tudom, megéri-e vele annyit foglalkozni.
Egy-két tartalék 18650es pótaksinak meg kb. semmi súlya nincs.
Marci

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Ezek szerint, nincs egy olyan lámpa köztük, ami tudna egy éjszakát (LO üzemmódban), kettõrõl már nem is beszélve. Az frankó, hogy van hozzá fejpánt, de nem billeg túlságosan rajta? Fõleg futásnál. Az azért gáz, ha egy kétszázas túrára még 3 akkupakkot is cipelni kelljen.

Barkácsolni kell. Az akku kapacitás adott, ahhoz kell beállítani a led áramát, h adott ideig bírja. Szerintem nincs nagyon igény nagy tömegben olyan akkus világításra, ami 2 estét világítana. Amúgy 18650-es akku 2000-2500mAh, 26650-es pedig 5000-6000mAh. De vehetsz 18650-es akkut valós 3200mAh kapacitással is, persze horror áron. Amivel adják, az lehet csak papíron tudja azt, ami rá van írva, sok a gagyi 18650-es akku, ami még 2000mAh-t sem bír.

Tinca

Tinca

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

Balu1Ezen a lámpán gondolkodtam:
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)
Szerinted ezt lebillentve (nem nagy sebességnél) semmiképpen nem lehetne forgalomban kormányra rögzítve használni?

Ezek szerint, nincs egy olyan lámpa köztük, ami tudna egy éjszakát (LO üzemmódban), kettõrõl már nem is beszélve. Az frankó, hogy van hozzá fejpánt, de nem billeg túlságosan rajta? Fõleg futásnál. Az azért gáz, ha egy kétszázas túrára még 3 akkupakkot is cipelni kelljen.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Szerintetek a fejlámpánál az a jó, ha az akksi a fejpánt hátsó részéhez gyárilag rögzített?
Vagy az, ha bárhová rögzíthetõ (fejpántra nem kifejezetten) és vezetékkel van a fejig vezetve?

---
stellaz, Nekem is van 3 AAA elemmel biciklilámpa, bár az csak egy kínai Trinity, a probléma hogy hamar lemerül.
---
gaboca1, a vezetéket mez alatt vagy fölött vezeted?
---

Fölötte.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás
Szerintetek a fejlámpánál az a jó, ha az akksi a fejpánt hátsó részéhez gyárilag rögzített?
Vagy az, ha bárhová rögzíthetõ (fejpántra nem kifejezetten) és vezetékkel van a fejig vezetve?

---
stellaz, Nekem is van 3 AAA elemmel biciklilámpa, bár az csak egy kínai Trinity, a probléma hogy hamar lemerül.
---
gaboca1, a vezetéket mez alatt vagy fölött vezeted?
---

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Az éjszakai túra jó fényû lámpával és egész éjszakán át bíró akkuval, esetleg váltott akkukkal...

Balu1, nagyon köszönöm a részletes leírást.

Biztosan izgalmas lehetett az éjszakai túra. De nem ettek meg a szúnyogok? :)

Szóval ha jól veszem ki, éjszakai gyalogtúrához legjobb egy göcsörtös tükrös foncsorú.
Forgalomban biciklin jobb egy lencsés, fõleg ha kormányra van rögzítve.
Lehet, hogy két lámpát is kell majd vennem.

Ezen a lámpán gondolkodtam:

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
nekem van egy aldis fejlámpám amiben cree led van, és nagyon homogénül terít, 3 féle fényereje van plusz villogás, és asszem 3 ropeszért vettem, persze ezen nincsen külsõ akkumulátor csatlakozási lehetõség, de pár órát elmegy a 3 AAA elemmel (én itthon használom olvasni, szerelni, villanyórát leolvasni, stb.)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Valaki itt írta az egész éjszakás gyalogtúrát. Eddig azt hittem, csak az én fejembõl pattant ki ilyesmi. :)
--
Balu1, hogy az egyenletes (nem gödrös) foncsorú lámpát kedveled inkább?

Az éjszakai túra jó fényû lámpával és egész éjszakán át bíró akkuval, esetleg váltott akkukkal,
netán még szalonna sütögetéssel együtt tényleg nagy élmény. :)

Régebben rendszeresen volt ilyen kint Dömörkaputól kifelé a sikárosi réten a forrásnál, minden év augusztus vége felé. Egy bringás lány mozgósította a társaságot, mint egy nagy családot. Õ ma már már nincs köztünk. Õ volt Natali. Sokunknak biztosan eszébe jut. Azóta nem is tudok ilyen családias kint éjszakázásokról, hasonló éjszakai túrákról, csak elvétve.

A gödrös foncsorú lámpát tartom jobbnak a tükrösök között, mert elkeni a vetített fény egyenetlenségeit.

Amire írtam, hogy leginkább kedvelem, az a nagy domború lencse. Van akinek az nem tetszik annyira, mert élesen határolt a fény határvonala. Ez igaz, viszont pl a kormányra nem lehet tükrös foncsorú lámpát tenni anélkül, hogy ne vakítsa a szembe jövõket. Pontosabban lehet, ha az autók reflektorához hasonlóan a foncsor alsó fél oldalát letakarod egy lezáró tükör lappal, ami a paraboloid tükör felsõ oldaláról csak a lefelé induló fény sugarakat engedi elõre kilépni. (Vagy speciálisan, felfelé világítva szerelt led világít a tükör felsõ fél oldala felé.) Bringa lámpában viszont még ilyent nem láttam. Talán azért sem, mert nagyon sokáig az volt a kerékpár világítás legnagyobb problémája, hogy jobban lehessen látni a fényét. Most már viszont ott tartunk, hogy bõven van fény és ugyanúgy figyelni kell minden részletre, ahogy a gépjármûvek lámpáinál is kialakult. Ezek a korszerû és erõs fényû lámpák már veszélyt jelenthetnek a forgalom többi résztvevõjére, ha valaki nem megfelelõen használja.

Fixen kormányon lévõ erõs fényû lámpát csak olyant szabad használni a forgalomban, ami nem vakít.
Az meg nekünk fontos, hogy ezzel együtt távolra elõre is lehessen vele látni, legalább a szembe jövõ szem magassága alatt.

A fejlámpa viszont szinte bármilyen lehet mert a fejed oda fordítod, ahol már nem vakít.
Ezzel együtt sokkal célszerûbb forgalomban ha élesen határolt mindkét lámpánál a fény felsõ határvonala, mert akkor minden körülmények között elõre lehet irányítani addig a magasságig, ahol az még nem világít a másik szemébe de mi látunk vele elõre akkor is.
(Igaz, terepen jó felfelé is látni az erdõben, hol jön szembe egy alacsonyabb fa ág.)

Már sokat próbáltam ilyeneket és annak megfelelõen mindig módosítottam amennyit szükséges, hogy jól is lássak és ne kelljen levennem a fényt ha valaki szembe jön, mert úgy sem vakítom. nem is mondom tovább azt az extrát amit a lámpa billentés jelent.
Tehát (szerintem) nagyon fontos az éles felsõ határvonal, ami alatt erõs a fény és fölötte viszont nincs fény, és alul a lágyabb szórtabb eloszlás. Ezek legnagyobb részben fontos szempontok.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
Az én kis kínai csodalámpám akkuját simán be lehet tenni a mez hátsó zsebébe, a lámpa a sisakon elõl-felül, vezeték hátra vezetve, 185 cm.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás
Nagyon köszönöm az infókat!
A 2 lámpával már mehetsz jó gyorsan a terepen, anélkül, hogy meglepetések érnének. :)
Kb. én is olyan magas vagyok, úgyhogy, ha nem akarok barkácsolni, nekem is vennem kell majd.
Csak akkor meg 90 centi fog kilógni. :)
Azon gondolkodom, hogyan lehetne stabilan rögzíteni a kormányra?
Két gumit is adnak hozzá, gondolom, a kisebbikkel is próbáltad, de az sem stabil.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Azért vettem 2 lámpát mert akartam barátnõmnek is egy olyan lámpát amit éjszakai bringázáshoz is lehet jól használni, meg akár gyalogtúrázáshoz is. Neki piros a bringája, nekem meg ilyen narancs-arany alkatrészek vannak rajta, szóval ezért ilyen színûeket vettem ;)
Amúgy van még 2 hozé lámpám is, de ezeket annak a kiegészítésére vettem. Az egyik a sisakon, a másik a kormányon, és így éjszaka terepen már nem is annyira izgalmas a dolog :D
(meg ezek elvileg erõsebben világítanak, bár már a hozé is elegendõ volt)

A töltõ teljesen kompatibilis az akku csomaggal, 8.4V-tal tölti fel és kikapcsol ha végzett. Villásdugó átalakítót azt kell hozzá venni...

A fejpántra nem igazán lehet rakni az akksit, de a hátizsák váll pántjára, mellzsebbe teljesen jó gyalogláshoz. De most megnéztem, tényleg csak kb. 10cm hiányzik nekem az övön való viseléshez (175centi magas vagyok).
Az a hosszabbító ugyanolyan csatlakozó rendszerû, mint a lámpáé, és nem csúszik szét, meg elvileg vízálló. Én fogok rendelni egyet.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Eddig nem használtam olyan sokáig, hogy az akku idejét le tudjam mérni, és csak azért nem kapcsoltam be (persze már megfordult a fejembe ;) )
Ráadásul max. fényerõn se sokat használtam, mert általában elég volt a leggyengébb fokozat is.
Elég rövidek a kábelei, ha nem vagy extrém módon alacsony, akkor nem lehet az övre rakni az akksit és a fejre a lámpát ;) (Viszont van hozzá méteres hosszabbító.)
De azt azért tudod, hogy amit kinéztél, az pont nincs? ;) De tényleg csak a színben különböznek a SingFire SF-90-es lámpák... Akksi, töltö, rögzítés, doboz, stb. mind ugyanaz.

Tényleg elfogyott, jó hogy szóltál - különben nem tûnt fel. :)
Gondolkodtam az aranyos karimájún, az jól néz ki?
És mihez használsz két lámpát? :)

Európai villásdugó-átalakítót adnak hozzá?
A töltõ kompatibilis a lámpával? :) Úgy értem, hogy a szükséges feszültséget adja ki magából a töltõ?

Soknak tûnik azaz 1 méteres hosszabbító (és drága is). A lámpából kijön 40 cm, az akksiból is 40 cm (a leírás szerint), csak egy kicsi hiányzik. Kínában gyártották, õk alacsonyabbak. :)

Fejpánt hátsó részére lehet rögzíteni az akksit?
Nem húzza le nagyon a fejet az akksi+lámpa súlya? :)

(Ezen a dx.com oldalon még jó árban van ez a lámpa, más helyeken a hasonlóak drágábbak.)

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Végre van olyan ember, aki az általam kinézett lámpát vette. :) Örülök, hogy írtál, így legalább könnyebb lesz a döntésem.
Szóval akkor még ez sem eléggé szór, biztos nem elég göröngyös a foncsor.

Az akksijával mennyire vagy megelégedve?
Lemérted már, hogy hány órán át képes világítani a felöltött akksival a különbözõ üzemmódokban?
Ha merül, gyengül a fénye és a villogó üzemmód esetén a villogás üteme?
Úgy lehet használni, hogy az akksit övre rögzíteni és az áramot a fejhez vezetni?
Azt egybõl kiszúrtam, hogy gyenge a kormányra rögzítés, és nem értem, hogy a kitalálója miért a gumis rögzítést választotta. Se nem praktikus, se nem erõs.

Eddig nem használtam olyan sokáig, hogy az akku idejét le tudjam mérni, és csak azért nem kapcsoltam be (persze már megfordult a fejembe ;) )
Ráadásul max. fényerõn se sokat használtam, mert általában elég volt a leggyengébb fokozat is.
Elég rövidek a kábelei, ha nem vagy extrém módon alacsony, akkor nem lehet az övre rakni az akksit és a fejre a lámpát ;) (Viszont van hozzá méteres hosszabbító.)
De azt azért tudod, hogy amit kinéztél, az pont nincs? ;) De tényleg csak a színben különböznek a SingFire SF-90-es lámpák... Akksi, töltö, rögzítés, doboz, stb. mind ugyanaz.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Nekem pont a héten jött meg két ilyen lámpám is (arany és piros színben)...

Végre van olyan ember, aki az általam kinézett lámpát vette. :) Örülök, hogy írtál, így legalább könnyebb lesz a döntésem.
Szóval akkor még ez sem eléggé szór, biztos nem elég göröngyös a foncsor.

Az akksijával mennyire vagy megelégedve?
Lemérted már, hogy hány órán át képes világítani a felöltött akksival a különbözõ üzemmódokban?
Ha merül, gyengül a fénye és a villogó üzemmód esetén a villogás üteme?
Úgy lehet használni, hogy az akksit övre rögzíteni és az áramot a fejhez vezetni?
Azt egybõl kiszúrtam, hogy gyenge a kormányra rögzítés, és nem értem, hogy a kitalálója miért a gumis rögzítést választotta. Se nem praktikus, se nem erõs.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Szerintetek ez elfogadható választás annyi pénzért?:

Nekem pont a héten jött meg két ilyen lámpám is (arany és piros színben). Szépen világít, csak kicsit túl keskeny a fénycsóva, és középen nagyon erõs a fénye. Emiatt a fénycsóva udvara kevésbé látszik, mert a szem jobban rááll a fényesebb részre. Pedig az is megfelelõ lenne. A legkisebb fokozat is nagyon erõs, a villogás meg inkább bulira használható, mert túl gyors, és nagyon erõs.
A kormányra rögzítés is elég gyenge, még bringaúton is elmozog picit, terepen az se lenne jó.
De mindent összevetve ennyi pénzért nagyon jó vétel! A hibáit meg viszonylag könnyen meg lehet szokni, illetve meg lehet oldani ;)
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök