Szerinted egy nem túl drága 18650-as akksi felrobbanhat?
A lítium akku szekezeti elemei eléggé reaktív anyagok. Viszont ha nem kerül a feltöltött akku rövidzárlatba, illetve
töltés közben nem túl magas a töltõ áram és nem is töltöd túl (egy jól mûködõ töltõ nem töltheti túl), akkor általában nem lehet baj. Túltöltéskor egyes (régebbi gyártású) cellák csak megszakadnak belül de nem melegszenek, mások viszont nagyon felforrósodnak és kigyulladhatnak.
Van pár darab, laptopból bontott cellám és egy Bosch sarokcsiszoló jól záródó fém dobozában tárolom mûanyag tároló dobozokban. Azon belül, ha netán bármi adódik, akkor sem okozhat tüzet. Találkoztam már olyannal, hogy modellezõ a Li-polimer akkukat egy használaton kívüli kandalló üres tûzterében tárolta, "sohasem lehet tudni" alapon. Vannak tûzbiztos anyagból tároló "harisnyák" ilyen tûzvédelmi célra, de azt fõleg Li-polimer akkukhoz használják a modellezõk.
A fém burkolatú cella kevésbé veszélyes, de az is okozhat tüzet bizonyos körülmények között.
Ha az akku gyártása közben valami rejtett zárlat forrás kialakul és ott valami okból össze érnek a pólusok, akkor az akku hõmérséklete nagyon megemelkedik. Van egy kritikus hõfok, 66.5 Celziusz fok, ami után dominó effektusszerûen megindul az önmagát erõsítõ túlmelegedés. Akkor rövid idõn belül kigyulladhat ill hevesen lángra lobbanhat a cella, amiben az alkotó részek robbanásszerûen lángra lobbannak, ha nem szüntetjük meg idõben a túlterhelést vagy a rövid zárlatot.
Lithium Ion Battery Explosion - YouTubeLipo explode - YouTubeLithium Ion Battery Fire And ExplosionDailyTech - When Lithium-ion Batteries ExplodeA lítion-polimer akku ennél sokkal érzékenyebb, pl ha megsérül a lágy burkolata, azon keresztül könnyen zárlatossá válik a cella ami felforrósodik. Onnan kezdve már egyenes út vezethet a heves cella tûzig.
Ami még nagyon fontos, a lítiumot nem lehet vízzel oltani. Ha ez a fém a vízzel érintkezik, akkor önmagában is megolvad és meggyullad.
Lithium water fire - YouTubeEttõl függetlenül ha megfelelõ, zárlattól védett, biztonságos módon használjuk, akkor nem valószínû, hogy bármi baj lehet vele.
Viszont egy cella gyári hibája jelenthet veszély forrást. Vettem kimondottan próbára én is néhány fajta 18650-es cellát 300,-Ft/db áron a kínai piacon, csak azért, hogy megnézzem a kapacitását. Mindegyik fajtánál kb. 500mA/h körüli volt a cella kapacitás. Szóval tanulságnak jó volt, de használati értéke minimális. Nem éri meg olyant venni.
Amit itt-ott a neten, piacon árulnak, ráadásul olcsón és 3800-4800-5000-6000-8000 mA/h van ráírva, azok teljesen biztos, hogy nagyon kicsi kapacitásúak. Létezhet 3000 mA/h körüli, ami jó kapacitású, de az nem olcsó. A gyakorlatban amit még reális adatokkal láttam a 18650-esbõl, az 2500 mA/h -s volt. Többnyire ez reális érték lehet.