Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás
Köszönöm az infókat. Már beugrott, volt nekem spéci, elülsõ biciklilámpám nagyon régen, 4 db. AA elemmel, és hagyományos izzóval. Jól világított, szépen kidolgozott volt a elõtét plexi recézete, oldalra is világított, csak sokat fogyasztott -> elajándékoztam.
Most venni akarok egy akksisat, de úgy akarnám, hogy elsõsorban fejlámpaként (gyalogtúrához), másodsorban kormányra szerelhetõ bicólámpaként egyaránt funkcionáljon.

Szerintetek ez elfogadható választás annyi pénzért?:
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)

----
Valaki itt írta az egész éjszakás gyalogtúrát. Eddig azt hittem, csak az én fejembõl pattant ki ilyesmi. :)

--
Balu1, hogy az egyenletes (nem gödrös) foncsorú lámpát kedveled inkább?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu1, "Fejre bringázáshoz jó a tükrös vagy a nagy lencsés "
És szerinted milyen tükrös jó: sima vagy narancsozott?

Hogyan néznek ki azok a speciális vetítési képpel rendelkezõ lámpák? Tudnál mutatni?
(Ha jól sejtem azoknál az elõtét átlátszó plexi belsõ felülete recézett (vagy mi a neve) is.

Ha tükröset használsz, akkor egyenletesebb eloszlási képet mutat a mikro "gödrös" felületû tükör,
aminek a falában apró kicsi egyenlõtlenségek vannak Az könnyebb is mint az üveg lencse, habár magam részérõl azt kedvelem inkább.

Ahogy mondod, a fénytörõ rendszer különbözõ irányokba eltérõ mennyiségû fényt juttat.
Elõre távolabbra többet és közelre lefelé egyre kevesebbet és szembe a szem magasság fölé ha lehet ne jusson fény, legfeljebb csak a reflektor jellegû, külön kapcsolható lámpánál. Oldalra is kell jusson valamennyi. Annyi mindenképp, hogy jól láthassanak minket onnan is.

A vetítési képet a tükör kialakításával is tudják befolyásolni és a kilépõ "plexi" elején lévõ fénytörõ formák is erre a célra vannak kialakítva. Képeket... most hadd ne keresgéljek.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

5

Re: stellaz 2013-03-26, 10:56
Milyenek azok a spottos lámpák?

hogy csak egy szûk körben világít, ami nem jó, mert körülötte semmit nem látsz

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás
Itt van az eredeti kérdésem:

http://forum.bikemag...tml#post1192252

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás
marton 2013-03-25, 02:15
DöG 2013-03-25, 22:03
Balu1 2013-03-26, 04:15

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!

Azt hiszem, narancsos felületût veszek. 4 üzemmóddal: 3 erõsség+1 villogás.

Balu1, "Fejre bringázáshoz jó a tükrös vagy a nagy lencsés "
És szerinted milyen tükrös jó: sima vagy narancsozott?
Hogyan néznek ki azok a speciális vetítési képpel rendelkezõ lámpák? Tudnál mutatni?
(Ha jól sejtem azoknál az elõtét átlátszó plexi belsõ felülete recézett (vagy mi a neve) is.

Re: stellaz 2013-03-26, 10:56
Milyenek azok a spottos lámpák?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Elsõnek mindenki elõször kezdi. :)

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
Koszonom!Megprobalom!Ilyen erzekeny dolgot meg nem forrasztottam!
Magellan-os

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nem kell kapkodni és nem kell feltétlenül mindent egy mûveletben végig felépíteni. A led felforrasztása majd a legvégén jön.

Amit leírtál, azok után a réz lemezt kell fémtisztára lecsiszolni, vagyis el kell távolítani róla az oxid réteget, hogy
ezután be lehessen vonni könnyedén valamilyen "folyasztó" szerrel, hogy azután könnyen be lehessen futtatni a szükséges részeit cinnel.

A "folyasztó szer" egy olyan anyag, ami a tiszta felületet elzárja a levegõ oxigénjétõl forrasztás közben, miközben melegítjük pákával.
Ugyanis csak akkor fut szét az ón és akkor köt hozzá a fém felülethez, ha ott nincs fém oxid, csak a tiszta fém.
Különben a cin melegítéskor csak gurul és revésedik oxidálódik és kokszosodik a sok melegítéstõl és egyre inkább nem fut rá a felületre.
Viszont ha nem ad elég hõt a páka, akkor ragad a csúcsa és éppen csak kicsit olvasztja a cint de nem olvad meg megfelelõen a forrasztáshoz.
Ide kell egy kis hõ tartalék.

Érdemes ólom tartalmú cint használni, az könnyebben kezelhetõ.

Nagyon sokat forrasztottam pillanat pákával, sõt csak azzal forrasztok mindent.
Amikor kicsivel nagyobb hõ kellett, akkor rövidebb, vagy (és) kicsivel vastagabb vörösréz csúccsal dolgoztam.
Azt ajánlom ehhez a munkához.

Folyasztó szerként lehet használni fenyõgyantát, méhviaszt, gyertya viaszt vagy erre a célra árusított speciális anyagot is.
Ami kéznél van az jó lesz. Nekem mindegyik bevált.

A fém lemez melegítése elõtt tegyél alá valami hõszigetelõ anyagot, pl puhafa lapot.
Esetleg a réz lemez sarkaiba fúrj vékony lyukat és kis szögekkel rögzítsd az alatta levõ fához (ami a végére kicsit meg fog égni).
Vagy a réz sarkai mellé üss be kis szögeket, hogy ne mozduljon el, akkor nem kell átfúrni.

A lecsiszolt és zsírmentes, fém tiszta felületre cseppents a leírt folyasztó anyagok valamelyikébõl, a pákával melegítve egy keveset.
Amikor jutott rá egy-két csepp, akkor a fémet melegítsd tovább, amíg a viasz vagy gyanta végig nem kenhetõ rajta a páka csúccsal.
Legfõképp a forrasztandó felületre kell jusson, ahol majd be kell futtatni a fémet cinnel. Ehhez a mûvelethez nem kell nagy hõ.

Amikor a folyasztó szer fel került, melegíteni lehet tovább a réz lemezt és közben a páka és rézlemez találkozásánál egy kis friss gyantás cint kell adagolni.
..de félre lehet tenni a következõ mûvelethez, ha kicsit pihenni akarsz és át akarod elõtte gondolni..

Tehát a fa lapra rögzített réz lemezt felmelegíted annyira, hogy be tudd futtatni cinnel, különösen a leendõ led helyén és kicsit még valamelyik szélén, ahol majd fel fogod fûteni a led felhelyezése elõtt, (mert közben is kell majd melegíteni, amikor felhelyezted a ledet és még nem olvadtak össze az ónozott felületek, addig fûteni kell).

Tehát a cin rövidesen szétfut a vörösréz felületén. A pákával kapargatod a felületet, az segít a réz lemezen eloszlatni a cint.
Ott is be kell futtatni cinnel, ahol majd a led felhelyezése elõtt felfûtöd az egész lapot.

Nem a ledet kell majd felmelegíteni a pákával, hanem, a réz lemezt és amikor azon könnyen folyóan megolvadt a cin,
arra kell felhelyezni a beónozott aljzatú ledet, ami lassan átveszi a lemezen lévõ ón "tócsából" a hõt
és gyenge nyomással egybe folyanak a beónozott részek és a led fel ül a lapra.
Ez 4-8 mp-en belül bekövetkezik, ha eléggé felmelegítetted a réz lemezt elõtte.

Amikor a ledet le szorítod a rézre, azt ne a lencsénél nyomd rá, hanem mellette pl. egy csipesz száraival.
Ezután el is veheted a pákát és fújással lehetõleg gyorsan érdemes lehûteni a fémet legalább kicsivel hûvösebbre.
Azután már nem olyan sürgõs tovább hûteni, mert az már nem árt neki.
Kb ennyi a mûvelet.

Mielõtt a réz réz lemezzel a forrasztás elõkészületeihez fognál, szerintem készítsd el
a két felfogató furatot a széleire, hogy legyen mivel a hûtõ felületre szorítani.

A leddel szerelt réz lemez és a hûtõ borda közé használj
valamilyen hõ vezetõ pasztát, a jobb hõkontaktus érdekében.

Van itt egy videó.: cree led forrasztás pillanatpákával - YouTube
Ezt egyszer régen készítettem a bemutató kedvéért, hogy miként lehet pill.pákával ilyent forrasztani.
Ott nem vittem végig minden forrasztást, csak néhány mûvelet látszik a bemutató kedvéért.

Látom, megelõztek.
Végülis az úgy tökéletes, már ami a forrasztást illeti és még rövidebb is a leírás.
Habár ez meg részletesebb :D

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Nem lenne jobb rászorítani a hátlapját a hûtõbordára (meg persze hõvezetõ pasztát használni)?

Amúgy meg ha a led kibírta az ónozást, akkor ónozd be a rézlap felületét is, majd kezd el azt melegíteni és amikor elég meleg, akkor rányomod a ledet, majd gyorsan lehûtöd. Elõtte persze lehet, hogy nem árt kikísérletezni, hogy nagyjából mennyi ideig kell melegíteni a lapot, hogy a felületi ón megolvadjon.

Esetleg kifejezetten SMD alkatrészek forrasztásához használatos forrasztó paszta is jó lehet, a felületszerelt ledek is túlélik valahogy a forrasztást.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
Segítséget kérnék!
Egy ilyen 3W POWER LED : 3W hideg fehér POWER LED emitter ledet szeretnék felforrasztani egy vörösréz lapocskára.A vörösréz lap kb.1 cm×2 cm-es,és a lapjára szeretném forrasztani a ledet.
Hogy csináljam,hogy a led ne menjen tönkre?A led hátát már befuttattam....Pillanatpákám van itthon,ollya' cserélhetõ vörösréz "drótos". :D
Magellan-os

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

megvettem a trelock 750 ls lámpát

..a nagyobbik testvérét használom második éve, nagyon meg vagyok elégedve vele, bár az outin elég ormótlan kinézetû. Ami fontos, ennyi pénzért ilyen teljesítményû lámpát, aminek ekkora fényereje van, nem találtok.

Ridley Noah Fast 

bbandit

bbandit

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Nálam lassan megkezdõdik a szezon (munkába járás) rendeltem egy lámpát, nem tudom milyen lesz. Remélem hazajutok vele a sötétbe. A lámpa: Sigma Lightster itt vettem Sigma Lightster | Kiegészítõk | Lámpa | Elsõ lámpa

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
megvettem a trelock 750 ls lámpát

nos.. a kidolgozása elsõosztályú, nagyon igényes a rögzítõrendszere és a burkolat, tényleg profin van megcsinálva

a funkciói is nagyon jók, kétféle fényerõ és kétféle fényerõn való villogás, ennél több városban nem kellhet

a fényereje is nagyon jó, szépen is terít, városban a gyengébb, 15 lux megvilágítás is elegendõ ahogy néztem, a 30 lux meg már tényleg elég jó

én az elhagytott lighster helyett vettem, emez drágább, terítésben hasonlóak, a trelocknak azért erõsebb a fénye, de papíron kevesebb ideig is bírja, amiben viszont egyértelmûen jobb, az a funkciók sokasága és a rögzítõrendszere, illetve, hogy usb-n keresztül lehet tölteni a belerakott aksikat.

amúgy aldiban lesz jõvõhéten olcsó bringa lámpa, és ha a lidlisbõl indulok ki, akkor bestbuy lesz ez is

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

-Országútra én 1. körben Trelockok között néznék szét. Elég messzire hordanak, és nem vakítanak. A nagyobb modelljeiknek már elég jó fénye van, illetve kissebb fogyasztásu módok is vannak... (és elég kompaktok, hogy akár kézben is vihetõ legyen)...

-Ha jól tudom, létezik kis méretû, õv(tok)-ra rakható, elõre világító kis lámpás is. Gyalogláshoz inkább ez, vagy talán fejlámpa lenne még célszerû kompakt méretben, sacc akár 0,5W is elég lehet. (1×18650; 2×AA; 3×AAA súlya még gond nélkül cipelhetõ fejen, akár egész éjjel is)... Szerintem gyalogláshoz Natural-white, erõsen szórt fényû lámpát érdemes választani! :)
(Indexen találsz tapasztaltabb lámpa gurukat, túrázókat)

én is benevezek egy trelock 750-re, velon-n láttam, hogy jó a fénye, meg tud villogni is

a lighstert meg ma elhagytam végérvényesen, valami lehetett a konzollal, mert a héten egyszer már elhagytam, de akkor meglett, most meg nem lett meg....

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Szia! Én épp olyan lámpát keresnék, aminek az üzemideje hosszabb, de az MJ klónok között csak túl erõs fotonágyúkat találok. Kerékpárnál csak országúti felhasználás lenne, de nem ártana, ha alkalmas lenne gyalogtúrára. is. Tehát több fokozatút keresek, de jó lenne, ha cserepakk nélkül akár két éjszakát is kibírna 100 lumenen. Az jó, ha van rajta erõsebb fokozat (jelzéskeresés, ill. lejtõ 40-50-nel oúton). Létezik ilyen?

-Országútra én 1. körben Trelockok között néznék szét. Elég messzire hordanak, és nem vakítanak. A nagyobb modelljeiknek már elég jó fénye van, illetve kissebb fogyasztásu módok is vannak... (és elég kompaktok, hogy akár kézben is vihetõ legyen)...

-Ha jól tudom, létezik kis méretû, õv(tok)-ra rakható, elõre világító kis lámpás is. Gyalogláshoz inkább ez, vagy talán fejlámpa lenne még célszerû kompakt méretben, sacc akár 0,5W is elég lehet. (1×18650; 2×AA; 3×AAA súlya még gond nélkül cipelhetõ fejen, akár egész éjjel is)... Szerintem gyalogláshoz Natural-white, erõsen szórt fényû lámpát érdemes választani! :)
(Indexen találsz tapasztaltabb lámpa gurukat, túrázókat)

amargo

amargo

vendég

• fórumtag
  • 46 hozzászólás
Villogás témában
Nekem hátul és elõl is két lámpám van. Ezek mindig rajta vannak a bringán: $4.09 2-LED 3-Mode White + Red Light Frog Bicycle Lights (2-Pack Set) - black at FastTech - Worldwide Free Shipping
Továbbá hátul ez is: Blackburn Mars 3.0 - YouTube
A Blackburn Mars 3.0 pont azért vettem mert oldalra is jól látszik és van olyan módja, hogy nem folyamatos, de nem villog, hanem franc se tudja kígyózik rajta a fény.

Elõlre pedig este mindig viszek magammal rendes lámpát is, de a lényeg itt, hogy mindig van rajta valami. Elõl max ez a kis gumis vacak szokott villogni, a rendes lámpa nem. Hátul pedig attól függõen, hol megyek a blackburn is kígyózik vagy folyamatos-ra van állítva.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Nekem szerencsére elég okos töltõm van, ki tudja sütni egyesével az akkukat (4db-ot tud egyszerre kezelni), plusz egyenként tudja tölteni is, errõl pedig egy lcd kijelzõn tájékoztat is, akkunként. A li-ion töltõmön sajna nincs kijelzõ, csak 1 két szinû led, viszont két akkut tud függetlenül tölteni.

A töltõim már nekem is ilyenek.
(Régebben egyszerû tápegységrõl töltöttem az akkukat és mértem menet közben, hogy mikor kell lekapcsolni.)

Amelyik akkut cellánként lehet tölteni, annál a kontrollos kisütõs töltõvel nincs is gond.

Viszont arra gondoltam ahol 1.2 Voltos cellákból van fixen, sorosan össze állítva 10 db.
Végig ponthegesztett kötésû cellák belül zsugorcsõ szigeteléssel és kívülrõl is zsugorfóliával szorítják egybe,
azzal a gondolattal, hogy amíg az mûködik addig senki nem próbálja meg kibontani.
Ez az akku viszont sajnos nem cellánkénti töltésre készült.

Valamikor a legelsõ góliát akku cellákból össze állított világítási akku csomagom, 30-35 éve még hasonlóan mûködött.
Arra 12V (akkor még 4 Ah-ás volt a góliát NiCd akku) és 5W - 20W - 50 Wattos lámpák voltak a bringa kormányon bekötve. A nagyobbakat mikro nyomókapcsolóval, leginkább csak pillanatnyi elõre nézésre kapcsoltam be.
Az 5 Wattos halogén mûködött folyamatos világításként (kb.100 lumen).

Akkor még nem volt használható fényû led, legfeljebb amit néha el lehetett érni az vörösben de azt is szinte csak néhol lehetett kapni mutatóba, gyengécske fénnyel, és vagyonért lehetett hozzá jutni. Az még hátulra is kevés lett volna.

A nagy refik csak a villanásnyi elõre nézésre voltak jók. Amikor Balatonról tekertem hazafelé éjszaka és nagyon nem tudtam mi van elõttem távolabb. Na akkor megláttam milyen lenne ha folyamatosan volna ilyen világításom. Nagyon tervezgettem és vártam a led fejlõdését, "talán majd egyszer".. gondoltam. Most már ennél több fényem van ha mind felkapcsolom, és kb 6 órára elég, igaz a végefelé már gyengébben, egyre gyengülõen világít.

Már akkor nagyon tetszett az a pillanat, amikor az éjszakai sejtelmes sötétben elõre tudtam nézni és arról álmodoztam, hogy majd egyszer lesz olyan lámpám, amivel folyamatosan, több órán keresztül lehet úgy látni. Így kezdtem el követni a kis fogyasztású és jó hatásfokú világítás technika fejlõdését. Most ezért írogatok itt mert elég sokat foglalkoztam ezzel is.

Leírok egy érdekes lámpás sztorit ami szintén Balaton felõl hazajövet éjszaka velem megtörtént.
kicsit császkáltam és Kb Törökbálint környékén kiváncsi voltam az éjszakai falura és ott mentem keresztül. Egy lány éppen jött velem szemben és megéllt egy fa kerítés kapuja elõtt. Az 50 Wattos reflektort oda billentettem és rávilágítottam a kapura a háta mögül. mire vissza nézett, hogy ki az, addigra lekapcsoltam a nagy fényt és lassan gurultam tovább. Elõször rá nézett a bringára (akkor agyváltós kempingem volt) aztán kereste tovább az erõs fényû jármûvet. Mert egy kemping bicikli nem világíthat ennyire, az csak természetes. :)

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
Köszönöm az infókat!
Magellan-os

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

l.
Soros kapcsoláskor nem teljesen egyformán merülnek ki. Töltéskor viszont azonos ideig töltõdnek.

Nekem szerencsére elég okos töltõm van, ki tudja sütni egyesével az akkukat (4db-ot tud egyszerre kezelni), plusz egyenként tudja tölteni is, errõl pedig egy lcd kijelzõn tájékoztat is, akkunként. A li-ion töltõmön sajna nincs kijelzõ, csak 1 két szinû led, viszont két akkut tud függetlenül tölteni. Az akku ugye nem védett, ipari 2600-as samsung cella. Bár azt hiszem, 18650-bõl már 3600mAh-nál tartanak, gondolom horror áron. Pech, h 2mm kellett volna ahhoz, h 25650-es akku beleférjen a lámpába, az meg kapacitásban simán 5500mAh.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Annyi a diffi, h 3db nimh akku helyett elég 1db.

Na meg a sorosan kapcsolt akkuk elõbb-utóbb szét másznak.
Ez alatt azt értem, hogy mivel a cellák még akkor sem teljesen egyformák, ha egymás után jönnek le a gyártó sorról.
Soros kapcsoláskor nem teljesen egyformán merülnek ki. Töltéskor viszont azonos ideig töltõdnek.
Ezek eleinte alig észrevehetõ különbségek, de lassan egyre nagyobb lesz az eltérés, ami végül már komolyabb problémát jelent a cella sornál.
Egyes cellák túltöltõdnek, mások nem lesznek megfelelõen feltöltve. A soros NiCD és Nimh akku csomagoknál ez a veszély mindig fenn áll.
A legtöbb akku csomagot ezért szokták eldobni idõ elõtt. Régebben szedtem szét ilyen akku pakkokat és több jól mûködõ cella került ki belõle de volt néhány közte ami tényleg hibás volt.

A Li-ion akku pakkoknál is többek között ezért kerül kontroll elektronika az akkukhoz,
hogy az ilyen hibát a (túlmerítést, túltöltést, túláramot) elkerüljék.