Nem kell kapkodni és nem kell feltétlenül mindent egy mûveletben végig felépíteni. A led felforrasztása majd a legvégén jön.
Amit leírtál, azok után a réz lemezt kell fémtisztára lecsiszolni, vagyis el kell távolítani róla az oxid réteget, hogy
ezután be lehessen vonni könnyedén valamilyen "folyasztó" szerrel, hogy azután könnyen be lehessen futtatni a szükséges részeit cinnel.
A "folyasztó szer" egy olyan anyag, ami a tiszta felületet elzárja a levegõ oxigénjétõl forrasztás közben, miközben melegítjük pákával.
Ugyanis csak akkor fut szét az ón és akkor köt hozzá a fém felülethez, ha ott nincs fém oxid, csak a tiszta fém.
Különben a cin melegítéskor csak gurul és revésedik oxidálódik és kokszosodik a sok melegítéstõl és egyre inkább nem fut rá a felületre.
Viszont ha nem ad elég hõt a páka, akkor ragad a csúcsa és éppen csak kicsit olvasztja a cint de nem olvad meg megfelelõen a forrasztáshoz.
Ide kell egy kis hõ tartalék.
Érdemes ólom tartalmú cint használni, az könnyebben kezelhetõ.
Nagyon sokat forrasztottam pillanat pákával, sõt csak azzal forrasztok mindent.
Amikor kicsivel nagyobb hõ kellett, akkor rövidebb, vagy (és) kicsivel vastagabb vörösréz csúccsal dolgoztam.
Azt ajánlom ehhez a munkához.
Folyasztó szerként lehet használni fenyõgyantát, méhviaszt, gyertya viaszt vagy erre a célra árusított speciális anyagot is.
Ami kéznél van az jó lesz. Nekem mindegyik bevált.
A fém lemez melegítése elõtt tegyél alá valami hõszigetelõ anyagot, pl puhafa lapot.
Esetleg a réz lemez sarkaiba fúrj vékony lyukat és kis szögekkel rögzítsd az alatta levõ fához (ami a végére kicsit meg fog égni).
Vagy a réz sarkai mellé üss be kis szögeket, hogy ne mozduljon el, akkor nem kell átfúrni.
A lecsiszolt és zsírmentes, fém tiszta felületre cseppents a leírt folyasztó anyagok valamelyikébõl, a pákával melegítve egy keveset.
Amikor jutott rá egy-két csepp, akkor a fémet melegítsd tovább, amíg a viasz vagy gyanta végig nem kenhetõ rajta a páka csúccsal.
Legfõképp a forrasztandó felületre kell jusson, ahol majd be kell futtatni a fémet cinnel. Ehhez a mûvelethez nem kell nagy hõ.
Amikor a folyasztó szer fel került, melegíteni lehet tovább a réz lemezt és közben a páka és rézlemez találkozásánál egy kis friss gyantás cint kell adagolni.
..de félre lehet tenni a következõ mûvelethez, ha kicsit pihenni akarsz és át akarod elõtte gondolni..
Tehát a fa lapra rögzített réz lemezt felmelegíted annyira, hogy be tudd futtatni cinnel, különösen a leendõ led helyén és kicsit még valamelyik szélén, ahol majd fel fogod fûteni a led felhelyezése elõtt, (mert közben is kell majd melegíteni, amikor felhelyezted a ledet és még nem olvadtak össze az ónozott felületek, addig fûteni kell).
Tehát a cin rövidesen szétfut a vörösréz felületén. A pákával kapargatod a felületet, az segít a réz lemezen eloszlatni a cint.
Ott is be kell futtatni cinnel, ahol majd a led felhelyezése elõtt felfûtöd az egész lapot.
Nem a ledet kell majd felmelegíteni a pákával, hanem, a réz lemezt és amikor azon könnyen folyóan megolvadt a cin,
arra kell felhelyezni a beónozott aljzatú ledet, ami lassan átveszi a lemezen lévõ ón "tócsából" a hõt
és gyenge nyomással egybe folyanak a beónozott részek és a led fel ül a lapra.
Ez 4-8 mp-en belül bekövetkezik, ha eléggé felmelegítetted a réz lemezt elõtte.
Amikor a ledet le szorítod a rézre, azt ne a lencsénél nyomd rá, hanem mellette pl. egy csipesz száraival.
Ezután el is veheted a pákát és fújással lehetõleg gyorsan érdemes lehûteni a fémet legalább kicsivel hûvösebbre.
Azután már nem olyan sürgõs tovább hûteni, mert az már nem árt neki.
Kb ennyi a mûvelet.
Mielõtt a réz réz lemezzel a forrasztás elõkészületeihez fognál, szerintem készítsd el
a két felfogató furatot a széleire, hogy legyen mivel a hûtõ felületre szorítani.
A leddel szerelt réz lemez és a hûtõ borda közé használj
valamilyen hõ vezetõ pasztát, a jobb hõkontaktus érdekében.
Van itt egy videó.:
cree led forrasztás pillanatpákával - YouTubeEzt egyszer régen készítettem a bemutató kedvéért, hogy miként lehet pill.pákával ilyent forrasztani.
Ott nem vittem végig minden forrasztást, csak néhány mûvelet látszik a bemutató kedvéért.
Látom, megelõztek.
Végülis az úgy tökéletes, már ami a forrasztást illeti és még rövidebb is a leírás.
Habár ez meg részletesebb