A villogó-nemvillogó vitában az az én véleményem, hogy természetesen a megfelelõ sûrûséggel villogó fény könnyebben észlelhetõ, mint egy folyamatos fény. Ezért is villogtatnak minden vészjelzést.
A kerékpáros már csak azért is célszerûen megkülönböztetendõ figyelem felkeltõ fény hatással, a több tonnás karosszériákkal védett jármûvekkel szemben, mert ami ott az acél lemezen egy kis horpadást okoz, az a bringa hajtójának a "karosszériáján" is hasonló erejû behatást feltételez. Amit ott ki lehet kalapálni, az itt végzetes is lehet. Ezért célszerû vészjelzésként használni a kerékpár másod helyzet jelzõ fényét, mert a kerékpáros fokozottan sérülékeny.
Az elsõdleges kötelezõ kerékpár világításnak tudomásom szerint nem szabad villognia (egy idõben nem volt szabad), a gyakorlatban nem szóltak még érte talán senkinek, akit ismerek, de az ördög nem alszik. Ha valakibe nagyon bele akarnak kötni, akkor lehet ez is egy ok. viszont annyi kiegészítõ villogót tehetünk fel a ruhánkra és táskánkra, ahányat akarunk. Errõl nem szól szabályozás. Szóval inkább úgy érdemes egy a keróra felszerelt folyamatos fény mellett "látszani".
Azért azt el tudom képzelni, hogy legtöbbször nem igazán használunk kettõ lámpát hátul, sokszor jó ha legalább egy vörös villogó van kéznél.
Az persze lényeges, hogy a villogás üteme ne legyen annyira ritka, hogy az autós egy tájékozódó szemvillanása idõtartamán belül véletlenül ne csak a sötét periódust lássa, mert akkor könnyen elkerüli a figyelmét, hogy ott éppen látszott valaki az elõzõ pillanatban.
Erre én is csak azóta gondolok, amikor olvastam egy hozzászólást ebben a témában.
........ A hátsó villogóhoz kiegészítésképpen hozzáteszem az egyik kerékpáros lámpaépítõs kolléga autós tapasztalatát:Valamelyik este majdnem elcsaptam egy bringást. Megyek a kocsival, éppen befordulok egy utcába. Nézek jobbra-balra, mire a bal szemem sarkából kiszúrtam, hogy valami villan. Gondoltam, hogy csak valami csillogás lehet, de visszanéztem. Hát nem egy bicajos villogó lámpájánál láttam, amint éppen elalszik a fény?! A frász jött rám. Ha folyamatosan világított volna, sokkal hamarabb kiszúrom...
Ez lehet a hátránya a villogó fénynek.
Legjobbnak azt tartom, amelyik nem alszik ki teljesen, hanem egymás melletti ledek fényének lépkedése folyamatos mozgás érzetét kelti. A bizonytalan imbolygó mozgásra még inkább oda figyelnek mert ha egy bizonytalan mozgású "valami" van az út szélén, azt még a perifériás látás segítségével is könnyebben észrevesszük. A mozgó-lépkedõ fény is ezt az érzetet kelti.
Kafa a galambod!
Köszi!