Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

A házat egyedi elgondolásom alapján rajzolta tervbe egy ismerõsöm, akinek elvi ötletekkel segítettem lámpát építeni.

Nagyon szuper a lámpa, köszönöm a részletes leírást. Gondolkodtam az építésben, de akárhogy számolom, egyrészt építeni sem olcsó, másrészt nem érné meg nekem az idõráfordítást. Leginkább arrafelé húzok, hogy készen vennék lámpát.

Korábbi hozzászólásaidat olvasva láttam, hogy részletesen kitértél az elvakítás témára. Ma este megnéztem a lámpám pár méterrõl teljesen lefelé fordított állapotban (a kerék elé világítottam 1m-el) és majd kisütötte a szemem. Ezzel sok baj van, közúti forgalomban veszélyes és szabálytalan, viszont le sem kapcsolhatom, mert akkor nem látok és engem sem látnak. Nem beszélve arról hogy erdõben is minden létezõ szembejövõnek kisütöm a szemét.

A lámpa amit kinéztem 400 lumenre is leszabályozható. A semminél jobb, de még bõven elvakítás kategória. Emlékszem a Dinotte 2*200 lumenemre, a szembejövõ autók már 1km-rõl levették a reflektort, pedig lefelé volt fordítva.

Gondolkodom a tükrön. Ha ilyenre vetemednék, ezt profin szeretném megoldani a lámpához illesztett alumíniumból kiforgácsolt szerkezettel. Itt egy probéma van: valószínûnek tartom, hogy minden fényerõ fokozaton világít mindhárom LED. Ez esetben felejtõs a tükör, mert csak akkor mûködik ha csak a felsõ ledek világítanak?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Jó lesz az. Az elõtét meg különösen jó hozzá!
Széthúzza a fényt vízszintesen.

Ezt az elõtétet keresik itt sokan, ami vízszintesen szét húzza a fényt.
Figyelem, Ez AZ...és a következõ:
Feltöltött kép

Ez is hasonló, ahogy látom, csak az átmérõket nem találom,
vagy csak nem jól figyelek?
Feltöltött kép

Ezen a címen látszik mindkettõ:
WIDE ANGLE LENS / DIFFUSER LENS FOR C&B SEEN + OTHER 1000/1200 LUMEN BIKE LIGHTS | eBay

Kb. ilyent csinál: . . . . . . . . . . . . Ebbõl ------------- Ilyesmit
https://lh5.googleus...=w323-h214-p-no https://lh3.googleus...=w323-h214-p-no

Akinek túl spotos fényû lámpája van, akár össze is lehetne fogni több embernek és egyszerre megrendelni ami a közel lakóknak kell.
Csak ötlet, talán egyszerûbb lenne.

De meg kellene találni valahol ennek a linkeltnek az átmérõjét.
Habár, ezek a lámpák nagyjából egyformák lehetnek kilépõ méretre, úgy gondolom.

Ettõl még persze ugyanúgy vakít közúton az a lámpa, ugyanúgy vigyázni kell vele, de valamivel szélesebb területet terít be.

A lámpára írt (CREE XM-L T6 LED) 1800 lumenje helyett jó az 900 lumen körülinek is,
ugyanis többet az papíron sem tud a led, de annyi is nagyon jól világít, még ha leszámítunk belõle veszteségeket, akkor is.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Sorry 2x

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
http://item.mobilewe...Id=251288567677
http://item.mobilewe...Id=251327805403

Ok lennenek - olyat probaltam, ami hasonlit a bevalt magicshine, lupine, etc vonulathoz. Nekem inkabb kozlekedni kell ket telepules kozott, de azert kiprobalom terepen is majd a telen :-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

rendeltem en is egy egy ledes csodalampat :) a legolcsobbat, amit az euban talaltam (necces lett volna az eus limit, meg veget er a teli szezon, mire ideer). jon melleje egy wide lens is.

Tudsz linket a széles lencsérõl és a lámpáról? A lámpa alapban tükrös vagy lencsés?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Rendszeresen látok vadakat, fõleg õzeket, nyulakat, de néha mást is. Az említetteket nagyon zavarja a fény, teljesen megzavarodnak, csakúgy mint az autó reflektorától, elkezdenek felém szaladni vagy összevissza. Ahogy kikapcsolom a lámpát vagy máshova világítok el is szaladnak.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
rendeltem en is egy egy ledes csodalampat :) a legolcsobbat, amit az euban talaltam (necces lett volna az eus limit, meg veget er a teli szezon, mire ideer). jon melleje egy wide lens is.

hatulra viszont egy blackburn mars 4 lesz, nem kiserletezgetek tovabb a kinai szarokkal. mar lassan halomban allnak otthon a villogok. erdekes, mert a regebbieknek masszivabb tartoja volt, volt is egy, amit evekig hasznaltam a varosi bringan, amig egyszer le nem torte vki.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Bakonyban mi futottunk bele szarvascsordaba, nah veluk nem talalkoznek oldalba kapva egymast. Szerencsere ennel sokkal eberebbek.

Ozet a gyori belvaros melletti puskokerdoben is lattam.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

izé
azért ezt így nem merném feltétlen kijelenteni. (vadsertés, szarvas, róka ...etc)

Bizony! Vadkan simán mozog éjszaka, de még egy komplett mufflon csordába is belebotlottam tavaly novemberben, éjszaka a valkói erdõben.
A vadkan izgi, világít a szeme. Asszem annak világított, bár nem sokáig vizsgálgattam, eléggé felpörgettem magam. :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Szép világos napsütésben is odakaptam a fejem, mikor az õzike motoszkált a fák között. Éjszaka erdõben fejlámpa nélkül szerintem a bokámig lefsnám a lában :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Este a vadak elvackolják magukat éjszakára. .

izé
azért ezt így nem merném feltétlen kijelenteni. (vadsertés, szarvas, róka ...etc)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1, nagyon komoly lámpa, ha gondolkodtatok már pár plusz darab építésén, én lehet, elgondokoznék egy ilyenen. ;)
Jó és szemléletes lett a korábban linkelt videód, tetszik. Az a környék nekem is egyik kedvencem.

Köszönöm.
Egy idõben néhány két-három darabot összeraktam, de nem ilyenbõl. Akkor még a kicsivel erõsebb fény is jónak számított a háromledes Cateye-hez képest. Akkoriban kezdtek fejlõdni a ledek. Igaz, azokhoz olcsó készre gyártott kínai alu tokot használtam fel, meg mûanyagot, kis hûtõ bordával. Az kijött reális áron. Ennek a legyártott dolognak a fém munka ára is már kitenne egy gyári lámpát. Mindkettõnknek montuval darabonként bele került 25 ezer körüli összegbe, mire legyártotta egy esztergályos. Ez csak a fém munka volt. Illetve az övé nem billenthetõ és neki nem kellett zoomos, így az valamivel kevesebbõl ki jött.
Aztán az akkuk (3 db) az 12.000,-Ftjával az 36.000,- lenne. A töltõ, hogy ne kelljen sokat várni rá, mire sorban rá kerül, abból is 3 db az 15.000,-Ft (nem ez nyomná meg az árat). Aztán a ledek és a lencse is még vagy tízesbe bele kerülnének, meg mér az apróság. Az...86.000,- Ft körül van, mindjárt egy százezerbe benne is lenne. Már ha egyáltalán lenne türelmem még ilyesmihez, de már nincs.

Elvileg olyan egyszerû, hogy néhány alkatrészt össze építünk, de sok mindennek kell illeszkednie ahhoz, hogy tényleg jól mûködjön és a hozzá szükséges kész modulok (készen vásárolható rész egységek) elég sokba kerülnek amikor meg kell venni hozzá, vagy pl. meg akarjuk esztergáltatni a fémet.

A sajátomban a ledeket akarnám majd jobbra cserélni, egyelõre ahhoz sincs türelmem.
A fény elég, de az elosztásán még változtatnék. Felül legyen erõsebb szûkebb fény és alul maradjon szórt.
Szóval eltérõ távolságba tennék egymás fölé két sorba XM-L neutrál színû ledeket (a T6 vagy U2 túlságosan bántóan rideg kék),
de annak sincs sok türelmem neki látni mostanában. A tervem, hogy a felsõ sor közelebb kerüljön az optikához, így lefelé szélesebben vetít.
Az alsó sor kicsivel távolabb lenne és azért szûkebb és erõsebb fényt adna felfelé. A felsõ terelõ tükör azt is elvileg megfogná, hogy ne menjen nagyon felfele a felsõ szórtabb széle.

Szerintem ezek a kínai lámpák már elég jók, fõleg ha pár ezerért lehet már venni itt-ott, (legfeljebb a vetítési képet kell megváltoztatni).
Abból lehetne átalakítással, optika cserével valami használhatót kihozni. Pl a tükör helyett az enyémhez hasonló lencsét lehetne beépíteni, viszont közelebb kell tenni a ledhez, mint azt a fej kialakítása közvetlenül engedné.
Az is kreatívan megoldandó feladat lenne, amit úgy lehetne kivitelezni, hogy a ledet valami fémmel meg kell emelni, de úgy, hogy hõkapcsolata is tökéletes maradjon a házzal, (ha valaki elõrébb akarja hozni, közelebb az elejére helyezhetõ optikához a ledet). Hiszen ettõl függ a fény széttartása.
Közben a lednek mindenképp a nagy lencse fókuszpontján belülre kell kerülnie.
Éppen fókuszban kivetíti a led képét kicsi négyzetként. Annál még jobban közelítve a távot, egyre növekszik a fény széttartása.

Fizikailag sok minden megoldható de én már nem foglalkozom ilyenekkel, még annyira sem mint azelõtt.

Egyszer sötétben, a Pilisen keresztül tekertem haza Visegrádról. Papp-rét után lefelé jó tempóban gurultam lefelé az erdészeti aszfalton, de én is hallottam, hogy valami nagy testû állat, több száz méteren keresztül csörtetett mellettem, egyre közelebbrõl! Mivel nem tudtam lehagyni, és jött a zabszem effektus..

Ez aranyos történet. :)
Ne értsd félre, tréfának szánom, amit most írok.. :)
Nekem az jutott eszembe elsõnek, hogy egy szarvasbika biztosan nõstényt keresett és látta, hogy aki ilyen gyorsan fut az úton, elöl is pörög a lába és hátul is jól pörög, azt biza nem hagyja ki! Amikor lassítottál, akkor jött rá, hogy nagyot tévedett és majdnem bakot lõtt! :D

Egyébként a Te verziód jóval reálisabbnak tûnik.
valóban, Arra tudnak biztonságban futni, ahol jól látnak, Te pedig vitted elõtte a lámpást.
Micsoda kiszolgálásban volt része! Még uradalmi lámpa hordozó is jutott neki. :)

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Én bámultam már bele pár méterrõl szarvasok pofájába 1000 lumennel, sõt, tavaly (?) egy vaddisznó család lakott Hûvösvölgyben, többször vonultak át elõttem a kavicsos úton úgy, hogy még fényképezni is tudtam a kis csíkos disznókat.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a fény nem igazán zavarja a vadállatokat - nem tudják hová tenni -, ha egyébként nem vagy túl hangos, és jó irányból fúj a szél, észre sem vesznek, hogy világítasz.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Amikor valami csörtet a közeledben a vadonban, akkor kinek nem jön be a zabszem effektus?
Aki azt mondja, hogy nem az hazudik. Ilyenkor csak jó látni mi jár melletted. Ezek mégis csak vadállatok!

Egyszer sötétben, a Pilisen keresztül tekertem haza Visegrádról. Papp-rét után lefelé jó tempóban gurultam lefelé az erdészeti aszfalton, de én is hallottam, hogy valami nagy testû állat, több száz méteren keresztül csörtetet mellettem, egyre közelebbrõl! Mivel nem tudtam lehagyni, és jött a zabszem effektus, inkább taktikát váltottam: Lelassítottam, és csökkentettem a fényerõt... bevált!:cool2: Ö is lelassított, majd kisvártatva lekanyarodott.
Ugyanis beugrott, hogy éjjel sok vadat elgázolnak az autók, mivel ha hirtelen felriasztják õket, akkor nagyon megijednek, ösztönösen menekölõre fogják, és az egyetlen látható irányban , a fény felé kezdenek el szaladni! Mikor lelassítottam, akkor kevésbé lettem veszélly számára, õ is lelassított, kis gondolkodási idõt kapott. Lassú tempóhoz már nekem sem volt szükségem annyi fényre: a szûkebben világító kormánylámpát kissebb fokozatra kapcsoltam, a nagyon erõs, erõs szórt fényû fejlámpámat pedig kikapcsoltam... Ekkor már az állat se meredten az én fényfoltomba bámulva vakította magát, a gyenge holdfény meg már elég lett neki a tájékozódáshoz! :)

Este a vadak elvackolják magukat éjszakára. Fõleg madaraknál elég jól megfigyelhetõ sötétedéskor a helykeresesés, hangoskodás, majd elcsendesedés folyamata. Az eset óta igyekszem lehetõleg éjjel nem zavarni az állatok nyugalmát, ha éjjel rámjön a tekerhetnék, akkor lehetõleg picit nagyobb forgalmú közutat, vagy nagyon frekventált túristautat választok (budai hg.), ahol hozzá vannak szokva az állatok a rendszeres emberi jelenléthez...

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Balu1, nagyon komoly lámpa, ha gondolkodtatok már pár plusz darab építésén, én lehet, elgondokoznék egy ilyenen. ;)
Jó és szemléletes lett a korábban linkelt videód, tetszik. Az a környék nekem is egyik kedvencem.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Az akku csatlakozója elég érdekes, ilyen csatlakozónak az ellenpárját hol kapok? Képek: 1 2 Ha más nem, szétbontom a hosszabbító kábelt, amit adtak hozzá, de nem szívesen.

Hasonló mikrofon csatlakozó Feltöltött kép
Lengõ ellendarab sajnos kevésbé beszerezhetõ: (MIC343) Feltöltött kép

Viszont a beépíthetõ változat sok helyen megtalálható (MIC333).Feltöltött kép
Pl.:
-Lomex
-Hestore
...
Boltban próbáld ki, lehet hogy ez pont jó lessz neked ellendarabnak. :confused:

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tetszik a lámpád és az éles lehatárolás is. Vetted vagy építetted? Milyen pontosan? Kb. mekkora lehet a kimenete lumenben?

A házat egyedi elgondolásom alapján rajzolta tervbe egy ismerõsöm, akinek elvi ötletekkel segítettem lámpát építeni. Az Õ munkája egyébként is ilyen tervrajzok készítése CNC-re. Aztán kerestünk valakit, aki kifaragta géppel. Ebbõl lett az állítható fókuszú lámpa. A billentõ mechanika is egy precíz gép munka, ami igaz, az is az én alap ötletem de már az Õ egyéni tervezése. Jobb is lett mint azt elgondoltam. Na meg az elõdjéhez képest is jobb, amit még én alakítottam zsanérból és rugóból. Ez a jelenlegi is bowdennel billenthetõ, de stabilabb, mint amit magam raktam össze frédi-béni módszerekkel itthon.

https://lh6.googleus...yE=w800-h533-no

https://lh5.googleus...533-no/5022.JPG

Egy sík-domború lencse mögött van három led vízszintesen egy sorban elhelyezve.
Ezek még régebbi, darabonként 800 lumen körüli 4 chipes ledek.
Mindegyik körnek van kisebb és nagy fényû állása. Maxon elvileg 2400 lument kellene tudnia de hogy ez mennyi lehet a képeken pontosan?
"Nagy" fokozaton kb 6 óra után vehetõ észre a fényerõ csökkenése.

Itt egy elvi rajz látszik a bekötésrõl, megtaláltam a levélben, amiben küldtem annak aki a házat tervrajzba öntötte, hogy így kösse be a ledeket.

Feltöltött kép
Ennyire egyszerû a bekötése. Nem szeretem a túl bonyolított elektronikai megoldásokat.
A kapcsolók nincsenek berajzolva és a kis fényû állással sem foglalkoztam a rajzon.
Az akku az egy darab de a benne lévõ kettõ cella csoportot jelöltem ott.

Ami a legnagyobb dolog, hogy elõtte nem nagyon volt elektronikai gyakorlata de egybõl jól megcsinálta a sajátját.
Hihetetlen tehetséges ember. Õ "montu" a fórumon. Azóta is így mûködik az övé is és az enyém is a videón láthatóan.

Mindhárom led egymástól független körrõl, külön kamera akkukról, külön kapcsolhatóan üzemel, ilyenrõl:
----
Canon BP-970 7200mAh utángyártott akku
BP-945 / BP945 / BP-970 / BP970 7,2V 7200mAh LiIon akku Mérete: 70.18x38.14x59.15mm
Ár: 9.449 Ft + Áfa (Br . 12.000 Ft)

Feltöltött kép
Amikor vettem, akkor még 8.000,- Ft-ba került. :)
----

A hátsó 2 db vörös power led 70 mA-es multifuse áram korláttal. A fényt egy két végérõl megvilágított mûanyag rúd adja, ami szórja a fényt,
de tartaléknak van egy vörös fényû szilikon villogó is a sárvédõre erõsítve.
Elöl meg egy fehér szilikon villogó figyel még a kormány csövön mindenre elszántan.
Sõt a kormány szarvakon van még egy-egy kék szilikon villogó tényleges funkció nélkül, csak mert imádom a kütyüket. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A hozzászólásod pont azt bizonyítja, hogy nem fontos a fejlámpa.
Egyébként a hozzászólásod arra is utal, hogy félsz a sötétben (és ez magyarázat arra is, hogy miért kell neked sok lámpa). Az ember általában nem szokott összevissza forgolódni (hacsak nem fél). :)

Amikor valami csörtet a közeledben a vadonban, akkor kinek nem jön be a zabszem effektus?
Aki azt mondja, hogy nem az hazudik. Ilyenkor csak jó látni mi jár melletted. Ezek mégis csak vadállatok!

Ez egy önvédelmi ösztön ami csak abból hiányzik, akiben ok nélkül, felelõtlenül túlzott az önbizalom és figyelmen kívül hagyja ami veszélyt jelenthet. Tényleg, egyáltalán van ilyen ember a billentyûzettõl távolabb is, vagy csak a szoba melegében amíg valaki bepötyögi? Vadállatok járnak az erdõben!

Láttál már olyan embert, aki nem szeretné tudni, mi csörtet a sötét erdõben, amikor éppen ott mozog közvetlen mellette?
Nem hiszem. Nem mindig futok össze én sem ilyesmivel, de szeretem tudni mire számítsak amikor mégis.

Az erõs lámpa hiánya akkor kezdett egyre inkább ambicionálni valami jobb építésére, amikor régi gyenge 3W-os "dinamós", (majd akkuról 5- 20 Wattos) bringa lámpával jártam Balatonra és az út egy része éjszakából indult vagy abba nyúlott bele. Aztán bele szerelmesedtem abba, hogy szinte úgy lássak éjjel is mint nappal minden irányban amerre fordulok, kis fogyasztás mellett, akár 6-8 órán keresztül, vagy valamivel kisebb fénnyel tovább is, ha kell.

A hozzászólásom azt bizonyítja, hogy nekem elengedhetetlenül fontos egy olyan erõs fényû lámpa is, ami arra világít amerre fordítom a fejem. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem! Szeretem tudni mi történik körülöttem, akár oldalt vagy hátul is ha kell.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Vazze...Mennyit fejlõdött a led-technika... Eltelt 4,5 év és a Hozé lámpámmal lassan csak szánalmasan pislákoló zárlatos kis szentjánosbogárnak érzem magam az erdõben. :P
Éljen Kína ! Te nélküled hogy lenne fény a nagy magyar éjszakában ?;)
Marci

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 posts

Nahát, csak nem van egy saját Trollunk...

Hmmm, csak nem te vagy az? ...

Hát a fórum ki is írja, hogy renso has not made any friends yet :D

Szegény Hozé, ha tudta volna, hogy teljesen feleslegesen gyártott annyi lámpát...

Hát... nem mindenki a fórumon éli az életét. :D